چنانچه مردی نفقه همسرش را ندهد و یا از آن کم بگذارد، زن چگونه میتواند نفقه خود را از او استیفا نماید؟ آیات عظام امام، بهجت و فاضل: نخست باید به حاکم شرع مراجعه کند و با عدم دسترسی به او، با چند نفر از افراد عادل در میان بگذارد تا از این طریق، او را بر پرداخت نفقه ملزم کنند و اگر این راهها ممکن نبود، میتواند مخارج زندگی خود را بدون اجازه از مال شوهر بردارد. توضیح المسائل مراجع، م 2416. آیات عظام تبریزی، سیستانی، صافی، مکارم و نوری: اگر ممکن است، میتواند مخارج زندگی خود را بدون اجازه از مال شوهر بردارد. همان، م 2416 و نوری، توضیحالمسائل، م 2412. آیةاللَّه وحید: میتواند از طریق متصدی امور حسبیه، شوهر را بر پرداخت نفقه ملزم کند و اگر ممکن نشد، میتواند خرجی خود را بدون اجازه، از مال شوهر بردارد و احتیاط واجب آن است که این کار با اجازه حاکم شرع باشد. وحید، توضیحالمسائل، م 2480. تبصره. به فتوای آیةاللَّه سیستانی و آیةاللَّه مکارم شیرازی، در فرض یاد شده، تصرف در اموال شوهر باید با اجازه حاکم شرع باشد. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 410/500016)
چنانچه مردی نفقه همسرش را ندهد و یا از آن کم بگذارد، زن چگونه میتواند نفقه خود را از او استیفا نماید؟
چنانچه مردی نفقه همسرش را ندهد و یا از آن کم بگذارد، زن چگونه میتواند نفقه خود را از او استیفا نماید؟
آیات عظام امام، بهجت و فاضل: نخست باید به حاکم شرع مراجعه کند و با عدم دسترسی به او، با چند نفر از افراد عادل در میان بگذارد تا از این طریق، او را بر پرداخت نفقه ملزم کنند و اگر این راهها ممکن نبود، میتواند مخارج زندگی خود را بدون اجازه از مال شوهر بردارد. توضیح المسائل مراجع، م 2416.
آیات عظام تبریزی، سیستانی، صافی، مکارم و نوری: اگر ممکن است، میتواند مخارج زندگی خود را بدون اجازه از مال شوهر بردارد. همان، م 2416 و نوری، توضیحالمسائل، م 2412.
آیةاللَّه وحید: میتواند از طریق متصدی امور حسبیه، شوهر را بر پرداخت نفقه ملزم کند و اگر ممکن نشد، میتواند خرجی خود را بدون اجازه، از مال شوهر بردارد و احتیاط واجب آن است که این کار با اجازه حاکم شرع باشد. وحید، توضیحالمسائل، م 2480.
تبصره. به فتوای آیةاللَّه سیستانی و آیةاللَّه مکارم شیرازی، در فرض یاد شده، تصرف در اموال شوهر باید با اجازه حاکم شرع باشد. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 410/500016)
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه مردی نفقه همسر خود را ندهد وظیفه زن چیست؟
- [آیت الله سبحانی] اگر مردی نفقه ی همسرش را نپردازد، آیا زن موظّف به تمکین است؟
- [سایر] اگر زن درآمد کافی داشته باشد، آیا شوهر میتواند از پرداخت نفقه به همسرش امتناع ورزد؟
- [سایر] سلام اگر مردی در عقد دائم، شرط کند که همسرش از او ارث نبرد و یا نفقه نخواهد و زن هم قبول کند، آیا چنین عقد و شرطی صحیح و نافذ است؟
- [سایر] اگر مردی همسرش را طلاق بدهد، آیا میتواند با خواهرش ازدواج کند؟
- [سایر] اگر مردی همسرش را طلاق بدهد، آیا میتواند با خواهرش ازدواج کند؟
- [سایر] آیا شوهر میتواند تا ابد همسرش را که تقاضای طلاق است، طلاق ندهد؟
- [آیت الله نوری همدانی] مردی سند مالکیت خودرو خود را بصورت صوری و بدون قصد تملّک به همسرش منتقل نموده، در حالیکه زن نیز از عدم قصد تملک مطّلع بوده است، اکنون آیا زن میتواند ادّعا یا تصرفی در خصوص این خودرو داشته باشد؟
- [آیت الله سبحانی] چنانچه مردی همسرش را از منزل اخراج کند، آیا می تواند نشوز زن را ادعا کند؟
- [سایر] در قرآن برتری مرد به زن دادن نفقه است و مردی که نفقه نمیدهد حقوق و امتیازاتش را از دست نمیدهد؟
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است زن در حال رکوع, دستها را بالای زانو بگذارد و زانوها را به پشت ندهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است در رکوع زن دست را از زانو بالاتر بگذارد، و زانوها را به عقب ندهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان نمیتواند به عنوان نفقه همسر، به زن سیّده خود خمس بدهد که به مصرف مخارج خودش برساند، ولی اگر زن سیّده به خاطر نداشتن شوهر یا ندادن نفقه از سوی شوهر، یا داشتن هزینههایی که پرداخت آن بر شوهر وی واجب نیست، فقیر باشد، میتواند برای تأمین نفقه خود یا هزینههایی که شوهر وی نمیپردازد، از شوهر خود یا دیگران خمس دریافت کند، البتّه شوهر نمیتواند خمسی را که میپردازد به عنوان حقّ نفقه زن به شمار آورد، بلکه نفقه زن را به وی بدهکار است.
- [آیت الله سیستانی] انسان نمیتواند مخارج کسانی را که مثل اولاد خرجشان بر او واجب است از زکات بدهد ، ولی اگر مخارج آنان را ندهد ، دیگران میتوانند به آنان زکات بدهند ، و اگر متمکن از پرداخت نفقه واجب افراد واجب النفقهاش نباشد و زکات بر او واجب باشد میتواند از زکات نفقه آنها را بدهد .
- [آیت الله اردبیلی] احکام نفقه زن در مسأله 2880 و بعد از آن گذشت، ولی مخارج دو دسته دیگر در صورتی واجب میشود که خود آنها مال و توانایی کسب و کار نداشته باشند و انسان علاوه بر توانایی، نزدیکترین فردی به آنان باشد که نفقه آنان بر وی واجب است و یا به ترتیبی که در مسأله بعد گفته میشود نزدیکترین فرد مخارج آنان را ندهد.
- [آیت الله اردبیلی] به کسانی که نفقه آنان بر شخص دیگری واجب است، اگر فقیر باشند میتوان زکات داد، هرچند کسی که نفقه آنها بر او واجب است، خرجی آنها را بدهد؛ ولی به زنی که همسرش نفقه او را میپردازد، هرچند فقیر باشد، نمیتوان زکات داد.
- [آیت الله خوئی] کسی که با دیگری شریک است، اگر خمس منافع خود را بدهد و شریک او ندهد و در سال بعد از مالی که خمسش را نداده برای سرمایه شرکت بگذارد، آن کس میتواند در آن مال تصرف کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] حرام است مرد زن را و زن مرد را غسل بدهد ولی زن میتواند شوهر خود را غسل دهد و شوهر هم میتواند زن خود را غسل دهد، اگر چه احتیاط مستحب آن است که زن، شوهر خود و شوهر، زن خود را در حال اختیار غسل ندهد.
- [آیت الله بروجردی] حرام است مرد زن را و زن مرد را غسل بدهد، ولی زن میتواند شوهر خود را غسل دهد و شوهر هم میتواند زن خود را غسل دهد، اگر چه احتیاط مستحب آن است که زن شوهر خود و شوهر زن خود را غسل ندهد.
- [آیت الله خوئی] حرام است، مرد، زن را، و زن، مرد را غسل بدهد. ولی زن میتواند شوهر خود را غسل دهد، و شوهر هم میتواند زن خود را غسل دهد، اگرچه احتیاط مستحب آن است که زن، شوهر خود و شوهر زن خود را غسل ندهد.