دعای مورد پرسش در روایت زیر با این سند نقل شده است: وَ بِهَذَا الْاِسْنَادِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مَسْعُودٍ قَالَ وَجَدْتُ بِخَطِّ جَبْرَئِیلَ بْنِ اَحْمَدَ حَدَّثَنِی الْعُبَیْدِیُّ مُحَمَّدُ بْنُ عِیسَی عَنْ یُونُسَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ سِنَانٍ قَالَ‏ قَالَ اَبُو عَبْدِ الله(ع):‏ «سَتُصِیبُکُمْ شُبْهَهٌ فَتَبْقَوْنَ بِلَا عَلَمٍ یُرَی وَ لَا اِمَامٍ هُدًی وَ لَا یَنْجُو مِنْهَا اِلَّا مَنْ دَعَا بِدُعَاءِ الْغَرِیقِ قُلْتُ کَیْفَ‏ دُعَاءُ الْغَرِیقِ‏ قَالَ یَقُولُ یَا الله یَا رَحْمَانُ یَا رَحِیمُ یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِی عَلَی دِینِکَ فَقُلْتُ یَا اللهُ یَا رَحْمَانُ یَا رَحِیمُ یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْاَبْصَارِ ثَبِّتْ قَلْبِی عَلَی دِینِکَ قَالَ اِنَّ اللهَ عَزَّ وَ جَلَّ مُقَلِّبُ الْقُلُوبِ وَ الْاَبْصَارِ وَ لَکِنْ قُلْ کَمَا اَقُولُ لَکَ یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِی عَلَی دِینِک»‏؛[1] عبدالله بن سنان از امام صادق(ع) نقل می‌کند: به زودی شبهه‌‏ای به شما می‌‏رسد که در ان نه نشانه اشکار دارید و نه پیشوای هدایت و کسی از ان شبهه نجات نمی‌‏یابد مگر آن‌که مانند فردی که در شرف غرق‌شدن است، دست به دعا بردارد! گفتم: دعای‏ غریق‏ چگونه است؟ فرمود: می‌‏گویی: «یا الله یا رحمان یا رحیم یا مقلّب القلوب ثبّت قلبی علی دینک»، و من هم گفتم:«یا الله یا رحمان یا رحیم یا مقلّب القلوب و الابصار ثبّت قلبی علی دینک»، امام فرمود: خدای تعالی مقلّب القلوب و الابصار است و لیکن همچنان که من گفتم بگو: «یا مقلّب القلوب ثبّت قلبی علی دینک». [1] . شیخ صدوق، کمال الدین و تمام النعمه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج 2، ص 351 – 352، تهران، دار الکتب الاسلامیه، چاپ دوم، 1395ق.
دعایی که در مسجد بعد از نماز میخوانند: یا الله یا رحمن و یا رحیم یا مقلب القلوب .... لطفاً متن کامل دعا را بیان کنید.
دعای مورد پرسش در روایت زیر با این سند نقل شده است:
وَ بِهَذَا الْاِسْنَادِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مَسْعُودٍ قَالَ وَجَدْتُ بِخَطِّ جَبْرَئِیلَ بْنِ اَحْمَدَ حَدَّثَنِی الْعُبَیْدِیُّ مُحَمَّدُ بْنُ عِیسَی عَنْ یُونُسَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ سِنَانٍ قَالَ قَالَ اَبُو عَبْدِ الله(ع): «سَتُصِیبُکُمْ شُبْهَهٌ فَتَبْقَوْنَ بِلَا عَلَمٍ یُرَی وَ لَا اِمَامٍ هُدًی وَ لَا یَنْجُو مِنْهَا اِلَّا مَنْ دَعَا بِدُعَاءِ الْغَرِیقِ قُلْتُ کَیْفَ دُعَاءُ الْغَرِیقِ قَالَ یَقُولُ یَا الله یَا رَحْمَانُ یَا رَحِیمُ یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِی عَلَی دِینِکَ فَقُلْتُ یَا اللهُ یَا رَحْمَانُ یَا رَحِیمُ یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْاَبْصَارِ ثَبِّتْ قَلْبِی عَلَی دِینِکَ قَالَ اِنَّ اللهَ عَزَّ وَ جَلَّ مُقَلِّبُ الْقُلُوبِ وَ الْاَبْصَارِ وَ لَکِنْ قُلْ کَمَا اَقُولُ لَکَ یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِی عَلَی دِینِک»؛[1] عبدالله بن سنان از امام صادق(ع) نقل میکند: به زودی شبههای به شما میرسد که در ان نه نشانه اشکار دارید و نه پیشوای هدایت و کسی از ان شبهه نجات نمییابد مگر آنکه مانند فردی که در شرف غرقشدن است، دست به دعا بردارد! گفتم: دعای غریق چگونه است؟ فرمود: میگویی: «یا الله یا رحمان یا رحیم یا مقلّب القلوب ثبّت قلبی علی دینک»، و من هم گفتم:«یا الله یا رحمان یا رحیم یا مقلّب القلوب و الابصار ثبّت قلبی علی دینک»، امام فرمود: خدای تعالی مقلّب القلوب و الابصار است و لیکن همچنان که من گفتم بگو: «یا مقلّب القلوب ثبّت قلبی علی دینک». [1] . شیخ صدوق، کمال الدین و تمام النعمه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج 2، ص 351 – 352، تهران، دار الکتب الاسلامیه، چاپ دوم، 1395ق.
- [سایر] چرا در بسم الله الرحمن الرحیم، از لفظ رحمن و رحیم استفاده شده، و از صفات دیگر استفاده نکرده است؟
- [سایر] با سلام؛ بعد از پایان نماز و برخاستن دعایی خوانده میشود و سپس به طرف چپ برگشته باز دعایی خوانده میشود و بار دیگر نیز به طرف قبله برگشته و دعایی خوانده میشود. متن آن دعا چیست؟ با تشکر.
- [سایر] سلام خسته نباشید. خیلی کوتاه بگم وقتتونو نگیرم. دختری 24 سالم. به پسری علاقه دارم که 2 سال از خودم کوچکتره و پسری کاری و پرتلاشه. می دونم منو برای ازدواج دوست نداره. خیلی غمگین و افسردم. چون پسر دلخواه منه. آیا اگر دعا کنم ممکنه خدا نظرشو برگردونه؟ مگه نمیگیم یا مقلب القلوب و الابصار؟
- [سایر] در مصاحبه ای فرمودید از آیت الله العظمی بهجت (قدس سره) طلب دعا برای شفای بیماری خاص نمودید و ایشان دعایی را به شما تعلیم فرمودند. لطفا آن دعا را با کیفیت انجام آن لطف فرمایید.
- [آیت الله علوی گرگانی] داخل شدن در مسجد یا جائیکه نماز میخوانند با پای عرقی که باعث آلوده شدن فرش مسجد و اذیّت مردم میشود چه حکمی دارد؟
- [سایر] دعایی از امام سجّاد علیه السّلام نقل شده که: (خدایا من در کلبهی کوچک خود چیزی دارم که تو در عرش خودت هم نداری: من چون تویی را دارم و تو مثل خودت را نداری!) متن عربی این دعا چیست و در چه کتبی آمده؟
- [آیت الله نوری همدانی] اینجانب وارد مسجدی میشوم و میبینم دسته دسته و در جای جای مسجد، مردم به صورت فرادی نماز میخوانند، و آقایی هم در قسمتی از مسجد با چند نفر نماز جماعت میخوانند، که عموم این نماز خوآنهااو را عادل نمیدانند و این وضعیت و برنامه هر روز مسجد است، اینجانب هم به جهت آنکه عدالت آقا برایم احراز نشده نمازم را مانند دیگران فرادی میخوانم، آیا نمازم باطل است؟ (ناگفته نماند این وضعیت به پیش یا بعد از نماز جماعت نامبرده اختصاص ندارد، بلکه این نمازها پیوسته خوانده میشود.)
- [آیت الله علوی گرگانی] بر اثر زلزله به مسجد روستا نیز خساراتی وارد شده و از طرف دولت اعلام به تخریب گردیده، علیرغم این که باقی مانده مردم در جای مسجد نماز میخوانند لکن در مکان اسکان موقّت نیز مسجدی احداث نمودهاند، آیا جایز است اثاثیّه مسجد مذکور را به محل جدید ببریم؟
- [آیت الله بهجت] آیا دعا برای مخاطب در هنگام نماز (به او بگویی غفر اللّه لک) باعث باطل شدن نماز می شود؟
- [آیت الله اردبیلی] در کتاب مفاتیح الجنان، در خصوص نماز امام زمان علیهالسلام در مسجد جمکران، به قنوت اشارهای نشده است. آیا این نماز قنوت دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در قنوت این نماز هر دعایی کافی است، ولی مناسب است این دعا را به قصد ثواب بخواند: (اللهم اهْل الْکبْریاء و الْعظمة و اهْل الْجود و الْجبروت و اهْل الْعفْو و الرحْمة و اهْل التقْوی و الْمغْفرة اسْئلک بحق هذا الْیوْم الذی جعلْته للْمسْلمین عیداً و لمحمد صلی الله علیْه و آله ذخْراً و شرفاً و کرامةً و مزیداً انْ تصلی علی محمد و آل محمد و انْ تدْخلنی فی کل خیْر ادْخلْت فیه محمداً و آل محمد و انْ تخْرجنی منْ کل سوء اخْرجْت منْه محمداً و آل محمد صلواتک علیْه و علیْهمْ اللهم انی اسْئلک خیْر ما سئلک به عبادک الصالحون و اعوذ بک مما اسْتعاذ منْه عبادک الْمخْلصون).
- [آیت الله سیستانی] کسی که نمیخواهد در مسجدی نماز بخواند ، اگر نداند حوض آن را برای همه مردم وقف کردهاند یا برای کسانی که در آنجا نماز میخوانند ، نمیتواند از حوض آن مسجد وضو بگیرد ، ولی اگر معمولاً کسانی هم که نمیخواهند در آنجا نماز بخوانند از آن حوض وضو میگیرند و کسی منع نمیکند ، می تواند از آن وضو بگیرد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] احتیاط واجب آن است که تکبیرة الاحرام نماز را به چیزی که پیش از آن میخواند؛ مثلاً به اقامه یا دعایی که پیش از تکبیر میخواند، نچسباند؛ یعنی همزه (اللَّه اکبر) را به جهت اتصال به قبل ساقط نکند.
- [آیت الله خوئی] کسی که نمیخواهد در مسجدی نماز بخواند، اگر نداند حوض آن را برای همة مردم وقف کردهاند یا برای کسانی که در آنجا نماز میخوانند نمیتواند از حوض آن مسجد وضو بگیرد، ولی اگر معمولًا کسانی هم که نمیخواهند در آنجا نماز بخوانند از آن وضو میگیرند، میتواند از حوض آن وضو بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] در شرع مقدّس اسلام خصوصاً برای همسایگان مسجد بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجد الحرام است که نماز در آن برابر با یک میلیون نماز است و مسجد پیامبرصلی الله علیه وآله وسلم که برابر با ده هزار نماز است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در شرع مقدّس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجدالحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدّس و بعد مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محلّه، و بعد از مسجد محلّه، مسجد بازار است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است انسان نماز را در مسجد بخواند و بسیار روی آن تاکید شده و بهتر از همه مساجد، مسجدالحرام است، سپس مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس است و در درجه بعد مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و مسجد بازار است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجد الحرام است و بعد از آن مسجد پیامبر صلی الله علیه و آله و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعد از مسجد بیت المقدس، مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و بعد از مسجد محله، مسجد بازار است.
- [آیت الله نوری همدانی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است ، که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همة مسجد ها مسجد الحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم ) و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعداز مسجد بیت المقدس ، مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و بعد از محله ، مسجد بازار است .
- [آیت الله بروجردی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همهی مسجدها مسجدالحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِه وَ سَلَّم و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعد از مسجد بیت المقدس مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محلّه و بعد از مسجد محلّه، مسجد بازار است.