آنچه در سیره و روش نمازگزاران و مؤمنان وجود دارد؛ این است که پس از سلامِ نماز و برخاستن، سه سلام می‌دهند. اول به طرف قبله به حضرت اباعبدالله الحسین سلام می‌دهند، سپس به سمت چپ بر گشته به امام رضا(ع) سلام داده و در آخر دوباره به سمت قبله برگشته به حضرت صاحب الزمان(عج) سلام می‌دهند. با توجه به این‌که این نوع از سلام را در منابع روایی مشاهده نکردیم و طبیعتاً دعا و سلام مخصوصی برای این مورد خاص ذکر نشده است، می‌توان به نیت زیارت از راه دور و نیز به قصد رجاء، با هر عبارتی به آن بزرگواران سلام داد. اما بهتر است از زیارت‌هایی استفاده کرد که در روایات مختلف بدان اشاره شده است. بنابراین برای سلام به امام حسین(ع) مناسب است گفته شود: «السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ، السَّلَامُ عَلَیْکَ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکَاتُه‏». امام صادق(ع) به سدیر فرمودند: هر بار گفتن این سلام و زیارت به منزله این است که هر روز امام حسین(ع) را زیارت کرده باشی و ثواب آن به اندازه ثواب حج و عمره است.[1] هم‌چنین سلام به امام رضا(ع) با این عبارت باشد: «السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا أَبَا الْحَسَنِ‏ عَلِیَ‏ بْنَ مُوسَی الرِّضَا وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکَاتُهُ».[2] در آخر به سمت قبله بر گشته و حضرت صاحب الزمان(ع)را با این عبارات مخاطب قرار داد: «السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا مَوْلَایَ یَا صَاحِبَ الزَّمَانِ یَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ، السَّلَامُ‏ عَلَیْکَ‏ یَا صَاحِبَ‏ الزَّمَانِ‏ یَا ابْنَ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ وَ ابْنَ فَاطِمَةَ الزَّهْرَاءِ سَیِّدَةِ نِسَاءِ الْعَالَمِینَ‏، السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا ابْنَ الْأَئِمَّةِ الْحُجَجِ عَلَی الْخَلْقِ أَجْمَعِین‏».[3] [1] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 4، ص 589، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق. [2] . مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، محقق، مصحح، جمعی از محققان،‏ ج 99، ص 226، دار إحیاء التراث العربی، بیروت، چاپ دوم، 1403ق. [3] . کفعمی، ابراهیم بن علی عاملی‏، البلد الأمین و الدرع الحصین، ص 158 - 159، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات‏، بیروت، چاپ اول، 1418ق.
با سلام؛ بعد از پایان نماز و برخاستن دعایی خوانده میشود و سپس به طرف چپ برگشته باز دعایی خوانده میشود و بار دیگر نیز به طرف قبله برگشته و دعایی خوانده میشود. متن آن دعا چیست؟ با تشکر.
آنچه در سیره و روش نمازگزاران و مؤمنان وجود دارد؛ این است که پس از سلامِ نماز و برخاستن، سه سلام میدهند. اول به طرف قبله به حضرت اباعبدالله الحسین سلام میدهند، سپس به سمت چپ بر گشته به امام رضا(ع) سلام داده و در آخر دوباره به سمت قبله برگشته به حضرت صاحب الزمان(عج) سلام میدهند.
با توجه به اینکه این نوع از سلام را در منابع روایی مشاهده نکردیم و طبیعتاً دعا و سلام مخصوصی برای این مورد خاص ذکر نشده است، میتوان به نیت زیارت از راه دور و نیز به قصد رجاء، با هر عبارتی به آن بزرگواران سلام داد. اما بهتر است از زیارتهایی استفاده کرد که در روایات مختلف بدان اشاره شده است.
بنابراین برای سلام به امام حسین(ع) مناسب است گفته شود: «السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ، السَّلَامُ عَلَیْکَ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکَاتُه».
امام صادق(ع) به سدیر فرمودند: هر بار گفتن این سلام و زیارت به منزله این است که هر روز امام حسین(ع) را زیارت کرده باشی و ثواب آن به اندازه ثواب حج و عمره است.[1]
همچنین سلام به امام رضا(ع) با این عبارت باشد: «السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا أَبَا الْحَسَنِ عَلِیَ بْنَ مُوسَی الرِّضَا وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکَاتُهُ».[2]
در آخر به سمت قبله بر گشته و حضرت صاحب الزمان(ع)را با این عبارات مخاطب قرار داد: «السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا مَوْلَایَ یَا صَاحِبَ الزَّمَانِ یَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ، السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا صَاحِبَ الزَّمَانِ یَا ابْنَ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ وَ ابْنَ فَاطِمَةَ الزَّهْرَاءِ سَیِّدَةِ نِسَاءِ الْعَالَمِینَ، السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا ابْنَ الْأَئِمَّةِ الْحُجَجِ عَلَی الْخَلْقِ أَجْمَعِین».[3] [1] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 4، ص 589، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق. [2] . مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، محقق، مصحح، جمعی از محققان، ج 99، ص 226، دار إحیاء التراث العربی، بیروت، چاپ دوم، 1403ق. [3] . کفعمی، ابراهیم بن علی عاملی، البلد الأمین و الدرع الحصین، ص 158 - 159، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات، بیروت، چاپ اول، 1418ق.
- [سایر] دعایی که در مسجد بعد از نماز میخوانند: یا الله یا رحمن و یا رحیم یا مقلب القلوب .... لطفاً متن کامل دعا را بیان کنید.
- [آیت الله خامنه ای] آیا در پایان وقت شرعی نیمه شب، نماز عشا قضا میشود؟
- [سایر] در صورت امکان متن کامل سلام های مخصوص بعد از نماز و مراسم ها را که روبه قبله و همچنین رو به امام رضا(ع) خوانده می شود را بیان فرمائید؟
- [آیت الله خامنه ای] شخصی برای مدتی به جهتی که توهم میکرده قبله است نماز خوانده و بعداً فهمیده که قبله کمی متمایل به راست یا چپ است چه حکمی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر نمازگزار به طرفی که یقین داشت قبله است نماز خواند و پس از نماز فهمید پشت به قبله یا به طرف راست یا چپ قبله نماز خوانده است، در این صورت نمازش چه حکمی دارد؟
- [سایر] با سلام؛ مکان نماز طواف در مسجدالحرام پشت مقام ابراهیم است. اگر سهواً، یا به علت شلوغی پشت مقام، کمی عقب تر یا در چپ یا قسمت راست، پشت مقام خوانده شود صحیح می باشد؟ با تشکر
- [سایر] با سلام و عرض ادب. نماز ظهر عاشورا چگونه خوانده می شود؟ با تشکر
- [سایر] سلام استاد یک بار شنیدم در یکی از برنامه های تلویزیونی تون به دعایی برای رزق اشاره کردید که برای رزق و شغل مفید است لطفا متن آن را برایم درج کنید البته دیگران هم استفاده می کنند.
- [آیت الله بهجت] سر شخصی بر اثر بیماری به طور کامل معکوس شده و صورتش به پشت برگشته است. وظیفه او هنگام نماز در مورد رو به قبله بودن چیست؟
- [سایر] زیارت عاشورا و یا هر زیارت و دعایی که در قسمتهایی از دعا تکراری است، هنگامی که به این قسمتها رسیدیم چه کار باید کنیم؟ آیا باید حتماً به همان تعدادی که گفته شد خوانده شود یا نه؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه بفهمد نماز را پیش از وقت خوانده، یا پشت به قبله به جا آورده، باید آن را اعاده کند و اگر وقت گذشته قضا نماید، اما اگر سهواً نماز را به طرف راست یا چپ خوانده نماز باطل نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بفهمد تمام نماز را پیش از وقت خوانده یا پشت به قبله یا به طرف راست یا به طرف چپ قبله بجا آورده باید دوباره نماز را بخواند و اگر وقت گذشته قضا نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بفهمد نماز را پیش از وقت خوانده یا آن را پشت به قبله یا به طرف راست یا چپ قبله بجا آورده، باید دوباره آن را بخواند و اگر وقت گذشته، قضا نماید و اگر با وجود این که میتوانسته قبله را جستجو کند، بدون جستجو نماز بخواند و سپس متوجه شود که به جهت قبله نماز نخوانده، نمازش باطل است، حتی اگر انحراف از قبله کمتر از حدّ راست یا چپ باشد.
- [امام خمینی] اگر بفهمد نماز را پیش از وقت خوانده ، یا پشت به قبله یا به طرف راست یا به طرف چپ قبله بجا آورده، باید دوباره بخواند و اگر وقت گذشته قضا نماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر بفهمد نماز را پیش از وقت خوانده، یا پشت به قبله، یا به طرف راست یا به طرف چپ قبله به جا آورده، باید دوباره بخواند و اگر وقت گذشته قضا نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بفهمد نماز را پیش از وقت خوانده نمازش باطل است و همچنین است اگر پشت به قبله نماز خوانده و امّا اگر بطرف راست یا بطرف چپ قبله بجا آورده، اگر در وقت بفهمد باید دوباره بخواند و اگر وقت گذشته قضا ندارد.
- [آیت الله خوئی] هرگاه از روی فراموشی یا ناچاری یا تقیه یا برای کار دیگری مثل خاراندن دست و مانند آن، دستها را روی هم بگذارد اشکال ندارد. چهارم- از مبطلات نماز آن است که بعد از خواندن حمد درصورتی که قصد دعا ننماید، و یا قصد جزء نماز باشد آمین بگوید ولی اگر فقط به قصد دعا یا اشتباهاً از روی تقیه بگوید، نمازش باطل نمیشود. پنجم- از مبطلات نماز آن است که عمداً یا از روی فراموشی پشت به قبله کند، یا به طرف راست یا چپ قبله برگردد، بلکه اگر عمداً به قدری برگردد، که نگویند رو به قبله است، اگرچه به طرف راست یا چپ نرسد نمازش باطل است.
- [آیت الله مظاهری] اگر بعد از نماز فهمید که نماز او رو به قبله نبوده است اگر انحراف به سمت راست یا سمت چپ قبله نرسیده نماز صحیح است و اگر به سمت راست یا سمت چپ قبله رسیده و یا پشت به قبله بوده، اگر در وقت است باید نماز را دوباره بخواند ولی اگر خارج وقت است قضا لازم نیست.
- [آیت الله بهجت] اگر بفهمد نمازش را پیش از وقت خوانده ، یا پشت به قبله یا با انحراف بیشتر از طرف راست و طرف چپ قبله بجا آورده ، باید دوباره بخواند ؛ و اگر وقت گذشته در صورتی که قبل از وقت خوانده باید قضا کند و اگر پشت به قبله خوانده بنا بر احوط قضا نماید .
- [آیت الله بهجت] اگر بفهمد نمازش را پیش از وقت خوانده، یا پشت به قبله یا با انحراف بیشتر از طرف راست و طرف چپ قبله بهجا آورده، باید دوباره بخواند؛ و اگر وقت گذشته در صورتی که قبل از وقت خوانده باید قضا کند و اگر پشت به قبله خوانده، بنابر احوط قضا نماید.