عمل قبیح مردم حضرت نوح(ع) چه بود؟ منظورم این است مثلاً زمان لوط عمل قبیح مردم همجنس بازی بود، زمان حضرت ابراهیم(ع) بت‌پرستی بود و... زمان حضرت نوح(ع) عمل قبیح مردم چه بود؟
ماموریت همه پیامبران الهی دعوت مردم به سمت توحید و پرستش خدای یگانه بود. مهم‌ترین ماموریت حضرت نوح(ع) نیز دعوت به توحید و رها کردن مردم از پرستش معبودهایی بود که به دست خود آنها ساخته شده بود. این مردم در قبال دعوت حضرت نوح(ع) که همراه با استدلال‌های منطقی فراوان بود، دست‌های خود را در گوششان قرار می‌دادند و لباس‌هایشان را بر سر می‌کشیدند و با تکبّر به مخالفت با او اصرار می‌ورزیدند.[1] آنها بت‌های متعددی را می‌پرستیدند؛ از این‌رو در مقابل دعوت حضرت نوح به یکدیگر می‌گفتند: به هیچ وجه از بت‌های خود؛ یعنی «وَدّ»، «سواع»، «یغوث»، «یعوق» و «نسر» دست برندارید! این بت‌ها، اولین بت‌هایی بودند که مورد پرستش مردم قرار می‌گرفتند. این بت‌ها با الهام گرفتن از افراد صالحی که قبل از دوران حضرت نوح(ع) از دنیا رفته بودند، و با اغوا و نیرنگ ابلیس ساخته شدند. این بتها در ابتدا، به عنوان نمادی از تکریم و یادبودی از این افراد ساخته شدند ولی به مرور زمان و با فریبکاری شیطان، تبدیل به معبود مردم شدند.[2] البته در این‌باره، نقل‌های دیگری نیز وجود دارد.[3] نقل شده است: این بت‌ها بر اثر طوفان، در زمان حضرت نوح(ع) و در زیر زمین مدفون شدند. ولی شیطان آنها را برای مشرکین عرب از زیر خاک بیرون آورد. هر گروهی از عرب، یکی از این بت‌ها را برداشته و به عبادت آن مشغول شد. بدین ترتیب که در دومه ‌الجندل «ود»، قوم هذیل «سواع»، بنی غطیف «یغوث»، همدان «یعوق»، و خاندان ذی‌الکلاع از قبیله حمیر «نسر» را می‌پرستیدند.[4] همچنین نقل شده است: «ود» به صورت یک مرد و «سواع» به شکل یک زن و «یغوث» مانند شیر نر و «یعوق» به شکل اسب و «نسر» به صورت پرنده «باز» بود.[5] طبیعی است؛ کسانی که دچار بت‌پرستی شده‌ و به دین و پیامبر خدا کافر شده‌اند و به دستورات او اعتقادی ندارند، در عمل نیز دچار انحراف و گرفتار تباهی باشند؛ از این‌رو مضمون برخی از آیات قرآن، به این نکته اشاره کرده و قوم نوح را افرادی فاسق معرفی می‌کند[6] و می‌گوید: «افراد قوم نوح ظالم‌تر و سرکش‌تر بودند».[7] حضرت نوح نیز درباره قوم خود به خدا چنین می‌گوید: «خدایا! اگر آنها را زنده بگذاری، بندگانت را گمراه می‌کنند و فرزندانی که به دنیا می‌آورند همه بدکار و کافر خواهند بود».[8]   با این حال، باید گفت: علت اصلی عذاب شدن قوم حضرت نوح(ع)، همان بت‌پرستی و کفر آنان به خدای بزرگ و تکذیب پیامبرش بود؛ لذا خداوند می‌فرماید: «و چون قوم نوح، پیامبران را تکذیب کردند، آنان را غرق کردیم و آنان را درس عبرتی برای مردم قرار دادیم».[9]   [1] . نوح، 7. [2] . قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر القمی، ج ‏2، ص 387، قم، دار الکتاب، چاپ چهارم، 1367ش. [3] . ر.ک: مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 25، ص 83، تهران، دار الکتب الاسلامیه، چاپ اول، 1374ش. [4] . طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج 10، ص 547، تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، 1372ش. [5] . همان، ص 548. [6] . «قوم نوح، افراد فاسقی بودند»؛ ذاریات، 46. [7] . نجم، 52. [8] . نوح، 27. [9] . فرقان، 37.
عنوان سوال:

عمل قبیح مردم حضرت نوح(ع) چه بود؟ منظورم این است مثلاً زمان لوط عمل قبیح مردم همجنس بازی بود، زمان حضرت ابراهیم(ع) بت‌پرستی بود و... زمان حضرت نوح(ع) عمل قبیح مردم چه بود؟


پاسخ:

ماموریت همه پیامبران الهی دعوت مردم به سمت توحید و پرستش خدای یگانه بود. مهم‌ترین ماموریت حضرت نوح(ع) نیز دعوت به توحید و رها کردن مردم از پرستش معبودهایی بود که به دست خود آنها ساخته شده بود.
این مردم در قبال دعوت حضرت نوح(ع) که همراه با استدلال‌های منطقی فراوان بود، دست‌های خود را در گوششان قرار می‌دادند و لباس‌هایشان را بر سر می‌کشیدند و با تکبّر به مخالفت با او اصرار می‌ورزیدند.[1] آنها بت‌های متعددی را می‌پرستیدند؛ از این‌رو در مقابل دعوت حضرت نوح به یکدیگر می‌گفتند: به هیچ وجه از بت‌های خود؛ یعنی «وَدّ»، «سواع»، «یغوث»، «یعوق» و «نسر» دست برندارید!
این بت‌ها، اولین بت‌هایی بودند که مورد پرستش مردم قرار می‌گرفتند. این بت‌ها با الهام گرفتن از افراد صالحی که قبل از دوران حضرت نوح(ع) از دنیا رفته بودند، و با اغوا و نیرنگ ابلیس ساخته شدند. این بتها در ابتدا، به عنوان نمادی از تکریم و یادبودی از این افراد ساخته شدند ولی به مرور زمان و با فریبکاری شیطان، تبدیل به معبود مردم شدند.[2] البته در این‌باره، نقل‌های دیگری نیز وجود دارد.[3]
نقل شده است: این بت‌ها بر اثر طوفان، در زمان حضرت نوح(ع) و در زیر زمین مدفون شدند. ولی شیطان آنها را برای مشرکین عرب از زیر خاک بیرون آورد. هر گروهی از عرب، یکی از این بت‌ها را برداشته و به عبادت آن مشغول شد. بدین ترتیب که در دومه ‌الجندل «ود»، قوم هذیل «سواع»، بنی غطیف «یغوث»، همدان «یعوق»، و خاندان ذی‌الکلاع از قبیله حمیر «نسر» را می‌پرستیدند.[4]
همچنین نقل شده است: «ود» به صورت یک مرد و «سواع» به شکل یک زن و «یغوث» مانند شیر نر و «یعوق» به شکل اسب و «نسر» به صورت پرنده «باز» بود.[5]
طبیعی است؛ کسانی که دچار بت‌پرستی شده‌ و به دین و پیامبر خدا کافر شده‌اند و به دستورات او اعتقادی ندارند، در عمل نیز دچار انحراف و گرفتار تباهی باشند؛ از این‌رو مضمون برخی از آیات قرآن، به این نکته اشاره کرده و قوم نوح را افرادی فاسق معرفی می‌کند[6] و می‌گوید: «افراد قوم نوح ظالم‌تر و سرکش‌تر بودند».[7] حضرت نوح نیز درباره قوم خود به خدا چنین می‌گوید: «خدایا! اگر آنها را زنده بگذاری، بندگانت را گمراه می‌کنند و فرزندانی که به دنیا می‌آورند همه بدکار و کافر خواهند بود».[8]  
با این حال، باید گفت: علت اصلی عذاب شدن قوم حضرت نوح(ع)، همان بت‌پرستی و کفر آنان به خدای بزرگ و تکذیب پیامبرش بود؛ لذا خداوند می‌فرماید: «و چون قوم نوح، پیامبران را تکذیب کردند، آنان را غرق کردیم و آنان را درس عبرتی برای مردم قرار دادیم».[9]   [1] . نوح، 7. [2] . قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر القمی، ج ‏2، ص 387، قم، دار الکتاب، چاپ چهارم، 1367ش. [3] . ر.ک: مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 25، ص 83، تهران، دار الکتب الاسلامیه، چاپ اول، 1374ش. [4] . طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج 10، ص 547، تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، 1372ش. [5] . همان، ص 548. [6] . «قوم نوح، افراد فاسقی بودند»؛ ذاریات، 46. [7] . نجم، 52. [8] . نوح، 27. [9] . فرقان، 37.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین