از احکامی که درباره مرده واجب است، غُسل دادن وی، قبل از دفن است. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه 38082 (آداب و احکام قبل و بعد از مردن) در همین سایت مراجعه نمایید. فلسفه غسل میت احکام و دستورات شرعی - از جمله مسئله غسل میت - از آیات و روایات و سایر منابع دینی گرفته شده و روشن است که این احکام بر اساس حکمت‌هایی وضع می‌شوند. گاهی این حکمت‌ها مورد درک عقل بشری قرار گرفته و گاهی فهم انسان نسبت به آنها ناتوان است. البته برخی روایات، در این زمینه راه‌گشا بوده و انسان را در فهم بهتر فلسفه احکام رهنمون می‌سازد. در مسئله غسل میت، با مراجعه به منابع روایی به احادیثی برمی‌خوریم که امامان معصوم(ع) حکمت و فلسفه آن‌را بیان نموده‌اند، که در ذیل به چند نمونه اشاره می‌شود: 1. از امام باقر(ع) سؤال شد: چرا میّت را غسل می‌‏دهند؟ حضرت فرمودند: زیرا نطفه‌ای که از آن خلق شده، [در هنگام مرگ] از او خارج می‌‏گردد.[1] 2. راوی می‌گوید، از امام باقر(ع) پرسیدم: برای چه مُرده را غسل می‌‏دهند و برای چه غسل دهنده باید غسل کند؟ حضرت فرمودند: مرده را غسل می‌‏دهند برای این‌که جنب است و دیگر آن‌که چون با فرشتگان ملاقات می‌‏کند باید پاک باشد و همچنین غسل دهنده میّت نیز چون با مؤمنان ملاقات می‌‏کند لازم است غسل کند تا با طهارت با ایشان مواجه شود. [2] 3. محمّد بن سنان می‌گوید، امام رضا(ع) در جواب مسائلی [درباره غسل میت] مرقوم فرمودند: علّت غسل دادن میّت این است که بدین وسیله پاک و نظیف شده و از آلودگی‌‏های امراض و آنچه در هنگام بیماری به او رسیده پاکیزه ‏گردد؛ چه آن‌که انسان بعد از مرگ با فرشتگان و اهل آخرت ملاقات می‌‏کند؛ لذا مستحب است وقتی بر خدای عزّ و جلّ و اهل طهارت وارد می‌‏گردد و آنها وی را مسّ نموده و او نیز با آنها تماس پیدا می‌‏کند، پاک و نظیف باشد و با طهارت به خدا توجّه نماید و از حضرتش خواسته خود را طلب کند و بخواهد که شفاعت شفیعان را در حقّ او بپذیرد. فلسفه غسل مسّ میت علّت غسل کردن غسل دهنده یا کسی که میّت را لمس نموده آن است که چه بسا هنگام غسل، از میّت ذرّاتی به غسل دهنده ترشح نموده و به جسدش اصابت می‌کند؛ لذا برای تطهیر از آن ذرّات، غسل می‌نماید، چه آن‌که انسان وقتی روح از بدنش خارج شد و مُرد، بیشتر آلودگی‌‏های و قذارات ناشی از بیماری و غیر آن در وی باقی می‌ماند؛ لذا او را تطهیر نموده و کسی هم که با او تماس پیدا می‌کند خود را باید پاک نماید.[3] [1] . ر.ک: ابن بابویه، محمد بن علی، علل الشرائع، ج‏1، ص 300، باب 238، ح 4، قم، کتاب فروشی داوری، چاپ اول، 1385ش. [2] . همان، ص 299، ح 2. [3] . همان، ص 300، ح 3.
از احکامی که درباره مرده واجب است، غُسل دادن وی، قبل از دفن است. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه میتوانید به نمایه 38082 (آداب و احکام قبل و بعد از مردن) در همین سایت مراجعه نمایید.
فلسفه غسل میت
احکام و دستورات شرعی - از جمله مسئله غسل میت - از آیات و روایات و سایر منابع دینی گرفته شده و روشن است که این احکام بر اساس حکمتهایی وضع میشوند. گاهی این حکمتها مورد درک عقل بشری قرار گرفته و گاهی فهم انسان نسبت به آنها ناتوان است. البته برخی روایات، در این زمینه راهگشا بوده و انسان را در فهم بهتر فلسفه احکام رهنمون میسازد.
در مسئله غسل میت، با مراجعه به منابع روایی به احادیثی برمیخوریم که امامان معصوم(ع) حکمت و فلسفه آنرا بیان نمودهاند، که در ذیل به چند نمونه اشاره میشود:
1. از امام باقر(ع) سؤال شد: چرا میّت را غسل میدهند؟ حضرت فرمودند: زیرا نطفهای که از آن خلق شده، [در هنگام مرگ] از او خارج میگردد.[1]
2. راوی میگوید، از امام باقر(ع) پرسیدم: برای چه مُرده را غسل میدهند و برای چه غسل دهنده باید غسل کند؟
حضرت فرمودند: مرده را غسل میدهند برای اینکه جنب است و دیگر آنکه چون با فرشتگان ملاقات میکند باید پاک باشد و همچنین غسل دهنده میّت نیز چون با مؤمنان ملاقات میکند لازم است غسل کند تا با طهارت با ایشان مواجه شود. [2]
3. محمّد بن سنان میگوید، امام رضا(ع) در جواب مسائلی [درباره غسل میت] مرقوم فرمودند: علّت غسل دادن میّت این است که بدین وسیله پاک و نظیف شده و از آلودگیهای امراض و آنچه در هنگام بیماری به او رسیده پاکیزه گردد؛ چه آنکه انسان بعد از مرگ با فرشتگان و اهل آخرت ملاقات میکند؛ لذا مستحب است وقتی بر خدای عزّ و جلّ و اهل طهارت وارد میگردد و آنها وی را مسّ نموده و او نیز با آنها تماس پیدا میکند، پاک و نظیف باشد و با طهارت به خدا توجّه نماید و از حضرتش خواسته خود را طلب کند و بخواهد که شفاعت شفیعان را در حقّ او بپذیرد.
فلسفه غسل مسّ میت
علّت غسل کردن غسل دهنده یا کسی که میّت را لمس نموده آن است که چه بسا هنگام غسل، از میّت ذرّاتی به غسل دهنده ترشح نموده و به جسدش اصابت میکند؛ لذا برای تطهیر از آن ذرّات، غسل مینماید، چه آنکه انسان وقتی روح از بدنش خارج شد و مُرد، بیشتر آلودگیهای و قذارات ناشی از بیماری و غیر آن در وی باقی میماند؛ لذا او را تطهیر نموده و کسی هم که با او تماس پیدا میکند خود را باید پاک نماید.[3] [1] . ر.ک: ابن بابویه، محمد بن علی، علل الشرائع، ج1، ص 300، باب 238، ح 4، قم، کتاب فروشی داوری، چاپ اول، 1385ش. [2] . همان، ص 299، ح 2. [3] . همان، ص 300، ح 3.
- [آیت الله سبحانی] جزء جدا شده از بدن مرده، اگر استخوان بدون گوشت باشد وظیفه در مورد غسل مس میت و غسل میت و کفن و دفن چیست؟
- [آیت الله سبحانی] جزء جدا شده از بدن مرده اگر استخوان بدون گوشت باشد، در مورد غسل مس میت، غسل میت و کفن و دفن آن، وظیفه چیست؟
- [آیت الله سبحانی] اگر جزء جدا شده از بدن مرده یا زنده، استخوان سینه باشد: با وجود قلب یا بدون آن، وظیفه در مورد غسل و کفن و دفن چیست؟
- [سایر] مرده را در چه قبرستانی دفن کنیم؟
- [آیت الله سبحانی] جزء جدا شده از بدن مرده یا زنده، اگر گوشت بدون استخوان باشد، وظیفه در مورد غسل و کفن و دفن آن چیست؟
- [آیت الله بروجردی] زنی وضع حمل نموده بچّه مرده که دو سر دارد یکی از جلو و دیگری از عقب و شکم به هم چسبیده و دارای چهار دست و چهار پا، در غسل و دفن او تکلیف چیست در دفن آن؟ اگر سر و صورت یکی رو به قبله باشد صورت دیگری رو به قبله نخواهد بود، تکلیف غسل و کفن و دفن او چیست؟
- [سایر] آیا می توان مرده را شبانه دفن کرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] دفن کردن میّت در قبر مرده دیگر چه حکمی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] به چه دلیل میت را غسل میدهند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] یک زن حامله مرده و بچّه هم در شکم او مرده است بچّه پشت کمر مادر، پشت به قبله است تکلیف دفن چیست؟
- [امام خمینی] دفن میت در قبر مرده دیگر، اگر موجب نبش شود، جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] دفن میّت در قبر مرده دیگر، اگر موجب نبش قبر شود جایز نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] دفن میت در قبر مرده دیگر در صورتی که موجب نبش نشود (یعنی بدن مرده قبلی ظاهر نگردد) و زمین هم مباح یا وقف عام باشد مانعی ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . دفن میت در قبر مرده دیگر جایز نیست، مگر آن که قبر، کهنه شده و میت اولی از بین رفته باشد.
- [آیت الله سیستانی] اگر بچهای مرده به دنیا بیاید بنابر احتیاط واجب باید مادرش غسل کند و اگر مادر مرده باشد بچه باید پس از بلوغ بنابر احتیاط واجب غسل کند .
- [آیت الله مظاهری] دفن میّت در قبر مرده دیگر جایز نیست، مگر آنکه قبر کهنه شده و میّت اوّل به کلی پوسیده شده باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] دفن میت در قبر مرده دیگر جایز نیست؛ مگر آنکه قبر کهنه شده و میت اولی از بین رفته باشد.
- [آیت الله بروجردی] دفن میت در قبر مرده دیگر جائز نیست، مگر آن که قبر کهنه شده و میت اوّلی از بین رفته باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پسر بزرگتر میّت پیش از او مرده باشد، اشیای نامبرده را به بزرگترین پسری که هنگام درگذشت میّت زنده است میدهند.
- [آیت الله سیستانی] بعد از مرگ مستحب است چشمها و لبها و چانه میّت را ببندند ، دست و پای او را دراز کنند ، و پارچهای روی او بیندازند . و اگر شب مرده است ، در جائی که مرده چراغ روشن کنند . و برای تشییع جنازه او مؤمنین را خبر کنند . و در دفن او عجله نمایند . ولی اگر یقین به مردن او ندارند باید صبر کنند تا معلوم شود . و نیز اگر میّت حامله باشد و بچّه در شکم او زنده باشد ، باید به قدری دفن را عقب بیندازند که پهلوی او را بشکافند و طفل را بیرون آورند و پهلو را بدوزند . وجوب غسل و کفن و نماز و دفن میّت