رسول خدا(ص) در ویژگی‌ها و امتیازات ماه مبارک رمضان می‌فرماید؛ از اول ماه مبارک رمضان درهای رحمت و برکات آسمان گشوده می‌شود و تا آخرین شب آن بسته نخواهد شد: «إِنَّ أَبْوَابَ السَّمَاءِ تُفَتَّحُ فِی أَوَّلِ لَیْلَةٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ وَ لَا تُغْلَقُ إِلَی آخِرِ لَیْلَةٍ...». [1] پیامبر اسلام(ص) در این‌جا در صدد توجه دادن مردم به این موضوع است که ماه رمضان یک فرصت استثنایی است، و پروردگار جهانیان در این ماه توجه خاصی به بندگانش دارد – اگرچه رحمت و برکاتش دائم و همیشگی است – اما این ماه با دیگر ماه‌ها فرق دارد؛ برای آن‌که مردم از فیض و رحمت گسترده الهی نهایت استفاده را ببرند. از ویژگی‌های این ماه این است که برکات ویژه و فوق العاده از اولین ساعات تا آخرین لحظات آن ادامه دارد. اگر کسانی در روز‌های آغازین آن نتوانستند توشه‌ای از برکات ویژه این ماه بردارند، در شب‌های قدرش این فرصت برایشان باشد، و اگر در آن شب‌های استثنایی نیز توفیق نیافتند، تا آخرین لحظات این فرصت وجود دارد. البته، این که گفته شد درهای برکت و رحمت در این ماه باز است، به این معنا نیست که در دیگر ماه‌ها چنین نیست، بلکه درهای برکت خدا همواره باز است و در غیر ماه رمضان نیز در ساعات و لحظات خاص، عنایت‌های ویژه وجود دارد. به عنوان نمونه در سخن پیشوایان دین آمده است، هنگام زوال ظهر نیز درهای رحمت پروردگار از آسمان باز می‌شود: «إِنَّ أَبْوَابَ‏ السَّمَاءِ تُفَتَّحُ‏ إِذَا زَالَ النَّهَارُ».[2] اما ماه رمضان این ویژگی را دارد که تمام دقایق و ثانیه‌هایش مصادف با نزول برکات خاص و فوق العاده می‌باشد. برکات این ماه آن‌قدر فراوان است که در زمان رسول خدا(ص) این ماه به ماه روزی داده شده(الْمَرْزُوق‏) معروف بود. امام صادق(ع) فرمود: براستی، درهای آسمان در ماه رمضان گشوده می‌شوند و شیطان‌‏ها به بند کشیده، و کردار مؤمنان پذیرفته می‌شود. ماه رمضان نیک ماهی است. در روزگار پیامبر(ص) به ماه «روزی داده شده» نامیده می‌شد.[3] شایان توجه است؛ در این ماهی که درهای خیر و برکات به سوی بندگان باز، و شیطان در آن به بند کشیده شده است، اگر خدای ناکرده ما خود این درها را به سوی خود - با اعمال خلاف و انجام گناه – ببندیم، چه کسی را باید سرزنش کرد؟! [1] . مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، بیروت، ج 93، ص 344، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق. [2] . کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 3، ص 442، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق. [3] . همان، ج ‏4، ص 157.
توضیح این حدیث چیست؟ (إِنَّ أَبْوَابَ السَّمَاءِ تُفَتَّحُ فِی أَوَّلِ لَیْلَةٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ وَ لَا تُغْلَقُ إِلَی آخِرِ لَیْلَةٍ مِنْهُ).
رسول خدا(ص) در ویژگیها و امتیازات ماه مبارک رمضان میفرماید؛ از اول ماه مبارک رمضان درهای رحمت و برکات آسمان گشوده میشود و تا آخرین شب آن بسته نخواهد شد: «إِنَّ أَبْوَابَ السَّمَاءِ تُفَتَّحُ فِی أَوَّلِ لَیْلَةٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ وَ لَا تُغْلَقُ إِلَی آخِرِ لَیْلَةٍ...». [1]
پیامبر اسلام(ص) در اینجا در صدد توجه دادن مردم به این موضوع است که ماه رمضان یک فرصت استثنایی است، و پروردگار جهانیان در این ماه توجه خاصی به بندگانش دارد – اگرچه رحمت و برکاتش دائم و همیشگی است – اما این ماه با دیگر ماهها فرق دارد؛ برای آنکه مردم از فیض و رحمت گسترده الهی نهایت استفاده را ببرند. از ویژگیهای این ماه این است که برکات ویژه و فوق العاده از اولین ساعات تا آخرین لحظات آن ادامه دارد. اگر کسانی در روزهای آغازین آن نتوانستند توشهای از برکات ویژه این ماه بردارند، در شبهای قدرش این فرصت برایشان باشد، و اگر در آن شبهای استثنایی نیز توفیق نیافتند، تا آخرین لحظات این فرصت وجود دارد.
البته، این که گفته شد درهای برکت و رحمت در این ماه باز است، به این معنا نیست که در دیگر ماهها چنین نیست، بلکه درهای برکت خدا همواره باز است و در غیر ماه رمضان نیز در ساعات و لحظات خاص، عنایتهای ویژه وجود دارد. به عنوان نمونه در سخن پیشوایان دین آمده است، هنگام زوال ظهر نیز درهای رحمت پروردگار از آسمان باز میشود: «إِنَّ أَبْوَابَ السَّمَاءِ تُفَتَّحُ إِذَا زَالَ النَّهَارُ».[2] اما ماه رمضان این ویژگی را دارد که تمام دقایق و ثانیههایش مصادف با نزول برکات خاص و فوق العاده میباشد.
برکات این ماه آنقدر فراوان است که در زمان رسول خدا(ص) این ماه به ماه روزی داده شده(الْمَرْزُوق) معروف بود.
امام صادق(ع) فرمود: براستی، درهای آسمان در ماه رمضان گشوده میشوند و شیطانها به بند کشیده، و کردار مؤمنان پذیرفته میشود. ماه رمضان نیک ماهی است. در روزگار پیامبر(ص) به ماه «روزی داده شده» نامیده میشد.[3]
شایان توجه است؛ در این ماهی که درهای خیر و برکات به سوی بندگان باز، و شیطان در آن به بند کشیده شده است، اگر خدای ناکرده ما خود این درها را به سوی خود - با اعمال خلاف و انجام گناه – ببندیم، چه کسی را باید سرزنش کرد؟! [1] . مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، بیروت، ج 93، ص 344، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق. [2] . کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 3، ص 442، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق. [3] . همان، ج 4، ص 157.
- [آیت الله وحید خراسانی] مع تاخیر الذبح الی الیوم الحادی عشر او الثانی عشر و الخلاصه الی اخر ایام التشریق او ما قبل الاخر فهل فی سبیل الی التحلل فی الاحرام یوم العید او لیله الحادی عشر او یوم الحادی عشر
- [آیت الله وحید خراسانی] هل یجوز لذوی الاعذار من النساء والصبیان کالشیوخ والمرضی الوقوف فی المزدلفه اول لیله العید ساعه مثلا ثم الافاضه بعدها الی منی
- [آیت الله وحید خراسانی] ما هو حکم التظلیل فی التنعیم لمن احرم منه للعمره المفرده الی داخل مکه و اذا کان حراما فهل یحرم الی خصوص مکه القدیمه ام الی مکان سکنه سواء اکان فی مکه القدیمه او الجدیده علما بانه قد صدرت عنکم فتوی تتضمن جواز التظلیل فی مکه فی کل منطقه الی کل منطقه فیها بنحو مطلق و من دون تفصیل
- [آیت الله نوری همدانی] بهترین وقت اعتکاف در روایات، دهه آخر رمضان ذکرشده، آیا ایام البیض ماه رجب نیز چنین خصوصیّتی دارد؟
- [سایر] معنا و توضیح حدیث (ینحدر عنی السیل و لا یرقی الی الطیر) چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] شخص اتی بعمره مفرده فی شوال و بقی فی مکه الی ذی الحجه ولکن لجهله بالحکم زعم انه لابد له فی عمره التمتع لکی یتمکن فی حج التمتع فخرج الی ادنی الحل و احرم من هناک لعمره التمتع و لم یذهب الی المواقیت المعروفه فاتی بعمره التمتع و حج من بعد ذلک فهل یصح حجه علما بانه لم یقصد العدول بعمرته المفرده الی عمره التمتع جهلا منه بالحکم
- [آیت الله وحید خراسانی] اذا دخل انسان مکه فی شهر ذی القعده و خرج منها و رجع الی مکه فی نفس الشهر و اراد ان یعدل بعمرته الی حج التمتع هل یجوز له ذلک ام یجب علیه
- [آیت الله مظاهری] کسی که ماه رمضان را یا چند روز آخر آن را در شهر دیگری میهمان کسی بوده، آیا زکات فطرهاش بر عهده خودش است یا میزبان؟
- [آیت الله بروجردی] قال العلّامة فی (القواعد): ولو رأی هلال رمضان ثم سار إلی موضع لم یُرَفیه، فالأقرب وجوب صوم یوم أحد و ثلاثین و بالعکس یفطر یوم التاسع و العشرین (26)، رأی مبارک در این مسأله چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] بهترین وقت اعتکاف در روایات شریفه، دهه آخر ماه رمضان است. آیا ایّام البیض ماه رجب (سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم ماه رجب) نیز چنین خصوصیتی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر از چند ماه رمضان روزة قضا داشته باشد ، قضای هر کدام را که اول بگیرد مانعی ندارد . ولی اگر وقت قضای رمضان آخر تنگ باشد ، مثلاً پنج روز از رمضان آخر قضا داشته باشد و پنج روز هم به رمضان مانده باشد احتیاط مستحب آن است که اول قضای رمضان آخر را بگیرد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر از چند ماه رمضان روزه قضا داشته باشد، هر کدام را که اول بگیرد مانعی ندارد و اگر وقت قضای رمضان آخر تنگ باشد، مثلاً پنج روز از رمضان آخر قضا داشته باشد و پنج روز هم به رمضان مانده باشد، احتیاط مستحب آن است که اول قضای رمضان آخر را بگیرد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر از چند ماه رمضان روزه قضا داشته باشد قضای هر کدام را که اوّل بگیرد مانعی ندارد، ولی اگر وقت قضای ماه رمضان آخر تنگ باشد مثلا پنج روز از ماه رمضان آخر قضا داشته باشد، و پنج روز هم به ماه رمضان مانده باید اوّل قضای ماه رمضان آخر را بگیرد.
- [امام خمینی] اگر از چند ماه رمضان روزه قضا داشته باشد، قضای هر کدام را که اول بگیرد مانعی ندارد، ولی اگر وقت قضای رمضان آخر تنگ باشد، مثلا پنج روز از رمضان آخر قضا داشته باشد و پنج روز هم به رمضان مانده باشد، باید اول، قضای رمضان آخر را بگیرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر از چند ماه رمضان روزه قضا بر ذمه دارد قضای هر کدام را اول بگیرد مانعی ندارد، ولی اگر وقت برای قضای رمضان آخر تنگ شده باشد باید بنابر احتیاط اول قضای رمضان آخر را بگیرد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر از چند ماه رمضان، روزه قضا داشته باشد، قضای هر کدام را که اول بگیرد مانعی ندارد، ولی اگر وقت قضای ماه رمضان آخر تنگ باشد؛ مثلاً پنج روز از ماه رمضان آخر قضا داشته باشد و پنج روز هم به ماه رمضان مانده باشد، باید اول قضای ماه رمضان آخر را بگیرد؛ ولی اگر قضای ماه رمضانهای قبل را بگیرد معصیت کرده ولی روزهاش صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] روزه عید فطر وقربان، حرام است و نیز روزی را که انسان نمیداند آخر شعبان است یا اوّل رمضان، اگر به نیّت اوّل رمضان روزه بگیرد حرام میباشد.
- [آیت الله بروجردی] اگر روزی را که شک دارد آخر شعبان است یا اوّل رمضان، به نیت روزه قضا یا روزهی مستحبی و مانند آن روزه بگیرد و در بین روز بفهمد که ماه رمضان است، باید نیت روزهی رمضان کند.
- [آیت الله خوئی] اگر روزی را که شک دارد آخر شعبان است یا اول رمضان، به نیت روزه قضا یا روزه مستحبی و مانند آن روزه بگیرد و در بین روز بفهمد که ماه رمضان است باید نیت روزه رمضان کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزی را که شک دارد آخر شعبان است یا اوّل رمضان به نیّت روزه قضا یا روزه مستحبّی و مانند آن روزه بگیرد و در بین روز بفهمد که ماه رمضان است، باید نیّت روزه رمضان کند.