اگرچه قرعه با هر روشی که درصد احتمال در آن مساوی باشد، امکان‌پذیر است، اما روش‌هایی نیز برای این کار در روایات پیشنهاد شده است؛ از جمله آنچه در روایت ذیل آمده است: شخصی قصد سفری تجاری را داشت اما در رفتن به یمن و یا مصر مردد بود، او می‌گوید برای رفع تردید، به حضور امام صادق(ع) رسیدم و حضرتشان پیشنهاد قرعه را مطرح نمودند. چگونگی قرعه‌کشی را نیز از امام جویا ‌شدم که ایشان ‌فرمود: در کاغذی بنویس: «بسم اللَّه الرّحمان الرّحیم. اللّهمّ إنّه لا إله إلّا أنت عالم الغیب و الشّهادة أنت العالم و أنا المتعلّم، فانظر فی أیّ الأمرین خیرا لی حتّی أتوکّل علیک و أعمل به». (به نام خداوند بخشاینده‏‌ی مهربان؛ خداوندا، جز تو معبودی نیست. داننده‌‏ی نهان و آشکاری. تو دانایی و من دانش آموز. بنگر کدام یک از این دو کار برایم بهتر است تا به تو توکّل و بر طبقش عمل کنم). بعد - به دنبال دعای گذشته - بنویس: «مصر؛ إن شاء اللَّه». سپس در کاغذی دیگر - پس از نوشتن همان دعایی که در کاغذ اوّل نوشتی- بنویس: «یمن؛ إن شاء اللَّه». سپس در کاغذی دیگر (کاغذ سوم) پس از نوشتن دعایی که در دو کاغذ قبل بود، بنویس: «آن (کالا) را نگه می‌دارم و به هیچ‌یک از آن دو کشور نمی‌فرستم». بعداً آن برگ‏های‏ کاغذ را جمع کن و به دیگری بده تا مخلوط کند و از تو پنهان دارد. پس دستت را پیش ببر و یکی از سه برگه را بردار. هر کدام به دستت آمد، با توکّل بر خدا، به آنچه در آن است عمل کن؛ إن شاء اللَّه.[1] با استفاده از این روایت، می‌توان پیشنهاد داد که گزینه‌های مورد تردید را در کاغذهای مختلف و بعد از نگارش دعای فوق نوشته و بعد از مخلوط کردن آنها، یکی برداشته شود. [1] . مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، ج ‏88، ص 226، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.
اگرچه قرعه با هر روشی که درصد احتمال در آن مساوی باشد، امکانپذیر است، اما روشهایی نیز برای این کار در روایات پیشنهاد شده است؛ از جمله آنچه در روایت ذیل آمده است:
شخصی قصد سفری تجاری را داشت اما در رفتن به یمن و یا مصر مردد بود، او میگوید برای رفع تردید، به حضور امام صادق(ع) رسیدم و حضرتشان پیشنهاد قرعه را مطرح نمودند. چگونگی قرعهکشی را نیز از امام جویا شدم که ایشان فرمود: در کاغذی بنویس: «بسم اللَّه الرّحمان الرّحیم. اللّهمّ إنّه لا إله إلّا أنت عالم الغیب و الشّهادة أنت العالم و أنا المتعلّم، فانظر فی أیّ الأمرین خیرا لی حتّی أتوکّل علیک و أعمل به». (به نام خداوند بخشایندهی مهربان؛ خداوندا، جز تو معبودی نیست. دانندهی نهان و آشکاری. تو دانایی و من دانش آموز. بنگر کدام یک از این دو کار برایم بهتر است تا به تو توکّل و بر طبقش عمل کنم). بعد - به دنبال دعای گذشته - بنویس: «مصر؛ إن شاء اللَّه».
سپس در کاغذی دیگر - پس از نوشتن همان دعایی که در کاغذ اوّل نوشتی- بنویس: «یمن؛ إن شاء اللَّه».
سپس در کاغذی دیگر (کاغذ سوم) پس از نوشتن دعایی که در دو کاغذ قبل بود، بنویس: «آن (کالا) را نگه میدارم و به هیچیک از آن دو کشور نمیفرستم». بعداً آن برگهای کاغذ را جمع کن و به دیگری بده تا مخلوط کند و از تو پنهان دارد. پس دستت را پیش ببر و یکی از سه برگه را بردار. هر کدام به دستت آمد، با توکّل بر خدا، به آنچه در آن است عمل کن؛ إن شاء اللَّه.[1]
با استفاده از این روایت، میتوان پیشنهاد داد که گزینههای مورد تردید را در کاغذهای مختلف و بعد از نگارش دعای فوق نوشته و بعد از مخلوط کردن آنها، یکی برداشته شود. [1] . مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، ج 88، ص 226، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.
- [سایر] آیا ابوبکر احادیث پیامبر ص را آتش زد؟
- [سایر] برای آشنایی با عرفان عملی چند کتاب معرفی کنید.
- [سایر] یک سایت خوب درباره حدیث معرفی کنید.
- [سایر] احادیث و روایات در مورد پیادهروی - خواه به عنوان ورزش و خواه به عنوان عملی عبادی - چه نگاهی دارند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر موصی به وصیّتهای متناقض وصیّت کرده، و وصیّت نهایی مشخّص نباشد آیا باید قرعه زد، یا به قاعده عدل و انصاف رفتار کرد، یا حکم، چیز دیگری است؟
- [سایر] کتابی معرفی نمایید که حاوی روایات ائمه (ع) در مورد امام مهدی (عج) باشد.
- [سایر] چند حدیث در مورد صلوات بیان فرمائید. و اگر ممکن است کتاب حدیثی معتبر معرفی کنید.
- [سایر] در مورد عیب جویی، تعدادی حدیث یا سایت مرتبط با آن معرفی کنید؟
- [سایر] کتابی درباره خودارضایی از روایات اهل بیت(ع) به من معرفی کنید؟
- [سایر] سلام علیکم؛ در روایات بسیاری بحث از افضل الاعمال شده است و در هر روایاتی یک عمل را بهترین عمل معرفی کردهاند. وجه جمع اینگونه روایات چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] گاهی بانکها به منظور تشویق و ترغیب مردم که حساب باز کنند یا مشتریان که بیشتر پولشان را به بانک بسپارند جایزه ای در نظر می گیرند که از طریق قرعه کشی به کسی که قرعه به نام او اصابت کند بدهند مساله جایزه های بانکی دو صورت دارد اول ان که قرعه کشی بر بانک شرط نشود بلکه قرعه فقط به عنوان تشویق باشد در این صورت عمل قرعه جایز است و کسی که قرعه به نام او اصابت کند جایز است ان جایزه را بگیرد و اگر بانک دولتی یا مشترک که به شرکت دولت و مردم تاسیس شده است باشد احتیاط واجب ان است که یک پنجم ان را به نیت مافی الذمه به سادات فقیر بدهد و بقیه از منافع ان سال می باشد که اگر در موونه ان سال صرف نشود باید خمس ان را بپردازد دوم ان که قرعه کشی شرط شود و بانک به جهت وفای به ان شرط قرعه بکشد که در این صورت عمل قرعه کشی جایز نیست و همچنین گرفتن جایزه برای کسی که قرعه به نام او اصابت کرده است جایز نیست
- [آیت الله مظاهری] رفع صفات رذیله، گرچه عملی بر طبق آن انجام ندهد، اگر قدرت بر رفع داشته باشد، واجب مؤکّد، و ترک این واجب چنانکه گفته شد از محرّمات است، و باید علاوه بر اینکه مانع سر زدن عملی از آن شود، با آن مبارزه کند تا ریشهاش را قطع کند، و این کار، گرچه مشکل است ولی از اوجب واجبات است، و ثواب این مبارزه از جهاد بالاتر است و از این رو در روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) (جهاد اکبر) نامیده شده است.
- [آیت الله اردبیلی] حیوانی که با آن نزدیکی شده اگر با حیوانات دیگر مخلوط و مشتبه شده باشد، باید از راه قرعه آن را تعیین نمایند، بدین گونه که اوّل گله را دو نصف میکنند و پس از قرعه آن نصف را که مشخّص شده باز دو نصف میکنند تا بالاخره آن حیوان مشخّص شود.
- [آیت الله جوادی آملی] .در صورتی که مالک مالی که مخلوط شده است، مردد بین چند نفر باشد، اگر مال یاد شده قابل تقسیم میان آن ها باشد، آن ما ل بین آنان تقسیم می شود و اگر قابل توزیع نباشد، میان آنان قرعه زده می شود و قرعه به نام هرکس درآمد، آن مال به او داده میشود. بیشتر بودن مال حرام معیّن از خمس
- [امام خمینی] فرقی نیست در حرام بودن پول بلیط بین آن که بلیط را بخرند یا بلیط را بگیرند و پولی بدهند به امید آن که قرعه به اسم آنها بیرون بیاید در هر دو صورت پول بلیط حرام، و پولی که به قرعه دست میآید حرام و موجب ضمان است.
- [آیت الله علوی گرگانی] حرف زدن در هنگام خطبه جائز نیست، امام باشد یا مأموم، چنانچه حرف زد مرتکب حرام شده ولی موجب بطلان خطبه ونماز نمیشود.
- [آیت الله مظاهری] در ضمانت لازم نیست لفظ عربی باشد، بلکه با هر لفظی یا عملی باشد کفایت میکند.
- [آیت الله مظاهری] در کفالت لفظ عربی لازم نیست بلکه به هر لفظی یا عملی که باشد کفایت میکند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر نداند یا فراموش کند که ماه رمضان است و پیش از ظهر متوجّه شود، چنانچه عملی که روزه را باطل میکند انجام نداده باشد، باید نیّت کند و روزه او صحیح است و اگر عملی که روزه را باطل میکند انجام داده باشد یا بعد از ظهر متوجّه شود که ماه رمضان است، روزه او باطل میباشد؛ ولی باید تا مغرب عملی که روزه را باطل میکند انجام ندهد و بعد از رمضان نیز آن روزه را قضا نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر معلوم نباشد که پسر بزرگتر کدام است، قضای نماز وروزه پدر ومادر بر هیچکدام از پسرها واجب نیست ولی احتیاط مستحبّ آن است که نماز وروزه را بین خودشان قسمت کنند یا برای انجام آن قرعه بیندازند.