آنچه در روایت آمده؛ گواهی چهل نفر از مؤمنان بر جنازه مؤمن است که امام صادق(ع) در این زمینه می‌فرماید: «هر گاه مؤمنی از دنیا برود، چهل نفر از مؤمنان بر جنازه او حضور یافته و بگویند: "اللَّهُمَّ إِنَّا لَا نَعْلَمُ مِنْهُ إِلَّا خَیْراً وَ أَنْتَ أَعْلَمُ بِهِ مِنَّا؛ بار خدایا! ما جز خیر و خوبی چیزی از او نمی‌دانیم و تو نسبت به او از ما داناتر هستی"، خداوند تبارک و تعالی فرماید: من گواهی‌های شما را بر خوبی او پذیرفتم و او را در مورد آنچه که خود می‌دانم و شما از آن بی‌خبرید آمرزیدم».[1] امضای مؤمنان بر کفن مرده شاید عرفاً نوعی از همین گواهی و برگرفته از آن باشد، ولی روایتی که خصوص امضا بر کفن را توصیه کند نیافتیم. [1] . صدوق، محمد بن علی‏، من لا یحضره الفقیه، محقق، غفاری، علی اکبر، ج ‏1، ص 165 ، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.
آنچه در روایت آمده؛ گواهی چهل نفر از مؤمنان بر جنازه مؤمن است که امام صادق(ع) در این زمینه میفرماید: «هر گاه مؤمنی از دنیا برود، چهل نفر از مؤمنان بر جنازه او حضور یافته و بگویند: "اللَّهُمَّ إِنَّا لَا نَعْلَمُ مِنْهُ إِلَّا خَیْراً وَ أَنْتَ أَعْلَمُ بِهِ مِنَّا؛ بار خدایا! ما جز خیر و خوبی چیزی از او نمیدانیم و تو نسبت به او از ما داناتر هستی"، خداوند تبارک و تعالی فرماید: من گواهیهای شما را بر خوبی او پذیرفتم و او را در مورد آنچه که خود میدانم و شما از آن بیخبرید آمرزیدم».[1]
امضای مؤمنان بر کفن مرده شاید عرفاً نوعی از همین گواهی و برگرفته از آن باشد، ولی روایتی که خصوص امضا بر کفن را توصیه کند نیافتیم. [1] . صدوق، محمد بن علی، من لا یحضره الفقیه، محقق، غفاری، علی اکبر، ج 1، ص 165 ، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در فیلمهای مستند، فیلمبرداری از مردگان و اجسادی که در کفن هستند، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در دعای بر چهل مؤمن آیا می شود مثلاً به بیست مرد مؤمن و بیست زن مؤمنه دعا کنیم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مشهوراست که در نماز شب به چهل مؤمن دعا می کنند، آیا در این باره حدیثی وارد شده و دلیل شرعی دارد؟ و آیا دعا کردن به چهل مؤمن لازم است یا می توان بدون دعا، نماز شب را بخوانند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] بر روی کفن مرده چه دعاهایی می توان نوشت؟
- [سایر] چند کتاب مفید درباره امام زمان (عج) در دوران غیبت و بعد از غیبت یعنی زمان ظهور که معتبر و مستند باشند معرفی نمایید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا می شود در دعا به چهل مؤمن، زنده ها را هم نام برد و دعا کرد؟
- [سایر] برگزاری جشن هایی با عنوان نهم ربیع ، چه مقدار صحیح و مستند هست ؟
- [آیت الله سبحانی] آیا زنان را در قنوت وتر می تواند در شمار چهل مومن به حساب آورد و یا ذکوریّت آنها شرعاً منصوص می باشد؟
- [آیت الله بهجت] شخصی تصادف کرده و مرده است و یک نفر در محل حادثه حاضر شده و نمازش را قبل از غسل و کفن خوانده است، آیا لازم است بعد از غسل و کفن هم نماز خوانده شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] شخصی جهت فروش اتومبیل خود به کسی وکالت با حقّ توکیل غیر می دهد; وکیل نیز وکالت را به استناد حقّ توکیل، به دیگری واگذار می کند و در وکالت دوّم تصریح می کند که: (اقدام و امضای وکیل به منزله امضای موکّل و موکّلِ موکّل، نافذ و معتبر و دارای اثرات قانونی است). حال موکّل مبادرت به عزل وکیل اوّل نموده، آیا وکیل دوّم نیز معزول شده است؟ یا این که باید مراتب عزل توسّط موکّل به وکیل دوّم مستقلاّ اعلام شود؟
- [آیت الله وحید خراسانی] در صحت مضاربه معتبر نیست که مال در تصرف عامل باشد بلکه اگر در تصرف مالک باشد و عامل فقط معامله را انجام دهد مضاربه صحیح است
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در صحت اقتدا وحدت اجتماع و اتصال صفوف معتبر است بنابراین در ساختمان چند طبقه اگر طبقات فوقانی زیاد مرتفع نباشد و اتصال صفوف و وحدت عرفی جماعت صدق کند اقتدا صحیح است والا صحیح نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی اقدام به غسل یا کفن و نماز و دفن میت کرده و ندانیم صحیح به جا آورده یا باطل، باید بگوییم صحیح بوده، اما اگر یقین داریم باطل انجام داده است باید دوباره انجام دهیم.
- [آیت الله بهجت] عهد آن است که انسان با خداوند پیمان میبندد که کاری را انجام دهد یا ترک نماید و تمام شرایطی که برای صحیح بودن نذر بیان شد، در عهد نیز معتبر است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اقامه باید بعد از اذان گفته شود و اگر قبل از اذان گفته شود صحیح نیست و نیز در اقامه معتبر است که در حال ایستادن و طهارت از حدث با وضو یا غسل یا تیمم باشد
- [آیت الله سیستانی] موکِّل یعنی کسی که دیگری را وکیل میکند و نیز کسی که وکیل میشود ، باید عاقل باشند و از روی قصد و اختیار اقدام کنند ، و در موکِّل بلوغ نیز معتبر است ، مگر در آنچه از بچه ممیّز صحیح است .
- [آیت الله سیستانی] بعد از مرگ مستحب است چشمها و لبها و چانه میّت را ببندند ، دست و پای او را دراز کنند ، و پارچهای روی او بیندازند . و اگر شب مرده است ، در جائی که مرده چراغ روشن کنند . و برای تشییع جنازه او مؤمنین را خبر کنند . و در دفن او عجله نمایند . ولی اگر یقین به مردن او ندارند باید صبر کنند تا معلوم شود . و نیز اگر میّت حامله باشد و بچّه در شکم او زنده باشد ، باید به قدری دفن را عقب بیندازند که پهلوی او را بشکافند و طفل را بیرون آورند و پهلو را بدوزند . وجوب غسل و کفن و نماز و دفن میّت
- [آیت الله اردبیلی] شرایط صحّت اعتکاف عبارتند از: 1 (اسلام)؛ پس اعتکاف از غیر مسلمان صحیح نیست و (ایمان) شرط قبول آن است. 2 (عقل). 3 (قصد قربت)؛ پس اگر نیّت کسی برای غیر خدا باشد، اعتکاف او صحیح نیست. 4 (روزه گرفتن)؛ پس اگر شخصی به هر دلیل نتواند روزه بگیرد، اعتکاف او صحیح نیست. 5 (ماندن سه روز در مسجد)؛ پس اگر کمتر بماند یا قصد کند که کمتر بماند، اعتکاف او صحیح نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بعد از آن که حیوانی را تیر زدند، مثلاً در آب بیفتد، و انسان بداند که حیوان به واسطه تیر و افتادن در آب جان داده، حلال نیست، بلکه اگر شک کند که فقط برای تیر بوده یا نه، حلال نمیباشد. و اگر حیوانی را شکار کنند و از نظر ناپدید شود، و بعد از آن مرده آن حیوان پیدا شود، اگر بدانند که موت آن فقط مستند به سلاح شکار بوده، حلال است، ولی اگر احتمال دهند که سلاح شکار به ضمیمه چیز دیگری سبب مرگ حیوان شده، محکوم به نجاست و حرمت است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بعد از آن که حیوانی را تیر زدند مثلا در آب بیفتد، و انسان بداند که حیوان بواسطه تیر و افتادن در آب جان داده، حلال نیست. بلکه اگر شک کند که فقط برای تیر بوده یا نه، حلال نمی باشد. و اگر حیوانی را شکار کنند و از نظر ناپدید شود و بعد از آن مرده آن حیوان پیدا شود اگر بدانند که موت آن فقط مستند به سلاح شکار بوده حلال است ولی اگر احتمال دهند که سلاح شکار به ضمیمه چیز دیگر سبب مرگ حیوان شده محکوم به نجاست و حرمت است.