تعهد و اجرت گرفتن برای قرائت قرآن، نمی‌تواند مجوّزی برای خواندن سوره‌های سجده‌دار توسط زن حائض شود. پس در فرض سؤال، حق گرفتن اجرت، بابت خواندن این سوره‌ها در دوره عادت ماهیانه را ندارد، مگر اینکه از صاحب وجه اجازه گرفته تا این سوره‌ها را بعد از پاکی و گذشت دوره عادت بخواند. البته برخی از مراجع تقلید، نسبت به جنب و حائض، صرفاً خواندن آیات سجده‌دار را حرام دانسته‌اند، نه کل سوره را؛ جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه‌ 45099 (چیزهایی که بر جنب حرام است)، در همین سایت مراجعه نمایید. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اجاره نسبت به خواندن آیه سجده باطل می‌شود. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): مجاز به خواندن نیست باید صبر کند مگر آنکه با مراجعه به صاحب وجه و اذن از او خواندن آیه‌های مخصوص را به بعد از پاکی محوّل و باقی قرآن را بخواند. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): آیات سجده دار را قرائت نکند و بعد از پاکی قرائت کند. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): خواندن سوره‌هایی که سجده واجب دارد بر زن حائض حرام است. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
اگر زنی برای قرائت قرآن در یک ماه (هر روز، یک جزء) اجیر شود و خواندن سورههای سجدهدار به دوره عادت ماهیانه بیفتد، حکم آن چیست؟
تعهد و اجرت گرفتن برای قرائت قرآن، نمیتواند مجوّزی برای خواندن سورههای سجدهدار توسط زن حائض شود.
پس در فرض سؤال، حق گرفتن اجرت، بابت خواندن این سورهها در دوره عادت ماهیانه را ندارد، مگر اینکه از صاحب وجه اجازه گرفته تا این سورهها را بعد از پاکی و گذشت دوره عادت بخواند.
البته برخی از مراجع تقلید، نسبت به جنب و حائض، صرفاً خواندن آیات سجدهدار را حرام دانستهاند، نه کل سوره را؛ جهت آگاهی بیشتر در این زمینه میتوانید به نمایه 45099 (چیزهایی که بر جنب حرام است)، در همین سایت مراجعه نمایید.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اجاره نسبت به خواندن آیه سجده باطل میشود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
مجاز به خواندن نیست باید صبر کند مگر آنکه با مراجعه به صاحب وجه و اذن از او خواندن آیههای مخصوص را به بعد از پاکی محوّل و باقی قرآن را بخواند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
آیات سجده دار را قرائت نکند و بعد از پاکی قرائت کند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
خواندن سورههایی که سجده واجب دارد بر زن حائض حرام است. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] بفرمایید که قرائت صرف تحرک زبان و بلند خواندن آن است یا نگاه کردن و فهمیدن هم جزء قرائت قرآن می باشد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر زنی دارای عادت ماهانه حیض باشد، آیا قرآن خواندن برای آن زن جایز است؟
- [سایر] از آنجایی که این جانب در رشته علوم و فنون کتابت و قرائت قرآن مجید، در دانشگاه تحصیل میکنم و قرائت صوت جزء درسهای اصلی میباشد، خواندن قرآن با صوت زیبا برای یادگیری در مقابل استاد مرد چگونه است؟
- [سایر] ملاک حداقل سه روز در حیض چیست؟ آیا شب هم جزء محاسبه قرار میگیرد؟
- [سایر] خواندن قرآن در ماه رمضان برای زنی که در حال حیض است کراهتش از بین می رود؟
- [آیت الله سیستانی] برای خانمها در عادت ماهیانه مربوط به سوره های سجده دار باید کل سوره را سجده کند؟
- [آیت الله بهجت] زنی که عادت حیض او از اوّل ماه تا هفتم است، اگر از اوّل تا دوازدهم خون ببیند چه روزهایی حیض است؟
- [سایر] چرا قرآن کریم دارای جزء و حزب است؟ چرا دارای 30 جزء است؟
- [آیت الله سبحانی] دختری که برای اوّلین بار خون می بیند، در نخستین ماه، ساعت هفت صبح حیض می شود و در ماه دوم بعد از ظهر حیض می شود. آیا چنین زنی صاحب عادت وقتیه می شود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زنی در وسط روز ماه مبارک خون حیض ببیند، آیا روزه او باطل است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زنی که عادت وقتیه دارد و شماره عادت خویشان خود را حیض قرار می دهد، باید روزی را که در هر ماه اول عادت او بوده، اول حیض خود قرار دهد مثلاً زنی که هر ماه، روز اول ماه خون می دیده و گاهی روز هفتم و گاهی روز هشتم، پاک می شده چنان چه یک ماه، دوازده روز، خون ببیند و عادت خویشانش هفت روز باشد، باید هفت روز اول ماه را، حیض و باقی را استحاضه قرار دهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زنی که عادت وقتیه دارد و شماره عادت خویشان خود را حیض قرار می دهد، باید روزی را که در هر ماه اول عادت او بوده، اول حیض خود قرار دهد، مثلاً زنی که هر ماه، روز اول ماه خون می دیده و گاهی روز هفتم و گاهی روز هشتم پاک می شده چنانچه یک ماه، دوازده روز خون ببیند و عادت خویشانش هفت روز باشد، باید هفت روز اول ماه را حیض و باقی را استحاضه قرار دهد.
- [امام خمینی] زنی که عادت وقتیه دارد و شماره عادت خویشان خود را حیض قرار می دهد، باید روزی را که در هر ماه اول عادت او بوده، اول حیض خود قرار دهد.مثلا زنی که هر ماه، روز اول ماه خون می دیده و گاهی روز هفتم و گاهی روز هشتم پاک می شده، چنانچه یک ماه، دوازده روز خون ببیند و عادت خویشانش هفت روز باشد،باید هفت روز اول ماه را حیض و باقی را استحاضه قرار دهد.
- [آیت الله بروجردی] زنی که عادت وقتیه دارد و شمارهی عادت خویشان خود را حیض قرار میدهد، باید روزی را که در هر ماه اوّل عادت او بوده اوّلِ حیض خود قرار دهد، مثلاً زنی که هر ماه روز اوّلِ ماه خون میدیده و گاهی روز هفتم و گاهی روز هشتم پاک میشده، چنانچه یک ماه دوازده روز خون ببیند و عادت خویشانش هفت روز باشد، باید هفت روز اوّل ماه را حیض و باقی را استحاضه قرار دهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] زنی که عادت وقتیّه دارد وشماره عادت خویشان خود را حیض قرار میدهد، باید روزی را که در هر ماه اوّل عادت او بوده، اوّل حیض خود قرار دهد، مثلاً زنی که هر ماه، روز اوّل ماه خون میدیده وگاهی روز هفتم وگاهی روز هشتم پاک میشده، چنانچه یک ماه دوازده روز خون ببیند وعادت خویشانش هفت روز باشد، باید هفت روز اوّل ماه را حیض وباقی را استحاضه قرار دهد.
- [آیت الله سیستانی] زنی که عادت وقتیّه و عددیّه دارد ، اگر بیشتر از ده روز خون ببیند ، خونی که در روزهای عادت دیده اگر چه نشانههای حیض را نداشته باشد حیض است . و خونی که بعد از روزهای عادت دیده اگر چه نشانههای حیض را داشته باشد استحاضه است . مثلاً زنی که عادت حیض او از اول ماه تا هفتم است اگر از اول ماه تا دوازدهم خون ببیند ، هفت روز اول آن حیض و پنج روز بعد استحاضه می باشد . 2 صاحب عادت وقتیّه :
- [آیت الله وحید خراسانی] زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد اگر بیشتر از ده روز خون ببیند خونی که در روزهای عادت دیده اگر چه نشانه های حیض را نداشته باشد حیض است و خونی که بعد از روزهای عادت دیده اگر چه نشانه های حیض را داشته باشد استحاضه است مثلا زنی که عادت حیض او از اول ماه تا هفتم است اگر از اول ماه تا دوازدهم خون ببیند هفت روز اول ان حیض و پنج روز بعد استحاضه می باشد
- [آیت الله نوری همدانی] زنی که عادت وقتیه دارد و شمارة عادت خویشان خود را حیض قرار میدهد ، باید روزی را که در هر ماه اول عادت او بوده ، اول حیض خود قرار دهد ، مثلاً زنی که هرماه،روز اول ماه خون می دیده وگاهی روز هفتم وگاهی روز هشتم پاک می شده ، چنانچه یک ماه دوازده روز خون ببیند و عادت خویشانش هفت روز باشد ، باید هفت روز اول ماه را حیض و باقی را استحاضه ، قرار دهد .
- [آیت الله بروجردی] زنی که حیض نمیبیند اگر در سن زنهایی باشد که حیض میبینند، چنانچه شوهرش او را طلاق دهد، باید بعد از طلاق تا سه ماه عدّه نگه دارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] زنهایی که عادت وقتیّه دارند سه دستهاند: اوّل زنی که دو ماه پشت سر هم در وقت معیّن خون حیض ببیند و بعد از چند روز پاک شود ولی شماره روزهای آن در هر دو ماه یک اندازه نباشد، مثلاً دو ماه پشت سر هم روز اوّل ماه خون بیند ولی ماه اوّل روز هفتم وماه دوم روز هشتم ازخون پاک شود، که این زن باید روز اوّل ماه را عادت حیض خود قرار دهد. دوم زنی که ازخون پاک نمیشود ولی دو ماه پشت سر هم در وقت معیّن خون او نشانههای حیض را دارد، یعنی غلیظ وسیاه وگرم است و با فشار وسوزش بیرون میآید وبقیه خونهای او نشانه استحاضه را دارد وشماره روزهایی که خون او نشانه حیض دارد، در هر دو ماه یک اندازه نیست مثلاً در ماه اوّل از اوّل ماه تا هفتم و در ماه دوم از اوّل ماه تا هشتم خون او نشانههای حیض وبقیّه نشانه استحاضه را داشته باشد، که این زن هم باید روز اوّل ماه را روز اوّل عادت حیض خود قرار دهد. سوم زنی که دو ماه پشت سر هم در وقت معیّن سه روز یا بیشتر خون حیض ببیند و بعد پاک شود ودو مرتبه خون ببیند وتمام روزهایی که خون دیده با روزهایی که در وسط پاک بوده از ده روز بیشتر نشود ولی ماه دوم کمتر یا بیشتر از ماه اوّل باشد، مثلاً در ماه اوّل هشت روز و در ماه دوم نه روز باشد که این زن هم باید روز اوّل ماه را روز عادت حیض خود قرار دهد.