در منابع حدیثی روایتی از امام علی(ع) در این باره، با دو تعبیر وارد شده است: 1. «عَنْ جَعْفَرٍ، عَنْ أَبِیهِ، عَنْ عَلِیٍّ عَلَیْهِ السَّلَامُ قَالَ: «نَظِّفُوا بُیُوتَکُمْ مِنْ حَوْکِ الْعَنْکَبُوتِ، فَإِنَّ تَرْکَهُ فِی الْبَیْتِ یُورِثُ الْفَقْرَ»؛[1] امام صادق(ع) از پدرش و او از امام علی(ع) نقل می‌کند: خانه‌هایتان را از تار عنکبوت پاک کنید که تار عنکبوت در منزل باعث فقر خواهد شد. 2. «عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ عَنْ أَبِیهِ قَالَ قَالَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ ع نَظِّفُوا أَفْنِیَتَکُمْ مِنْ حَوْکِ الْعَنْکَبُوتِ فَإِنَّ تَرْکَهُ فِی الْبُیُوتِ یُورِثُ الْفَقْر»؛[2] پیرامون خانه‌های خود را از تار عنکبوت پاک کنید که وجود آن در منازل باعث فقر می‌شود. این‌که وجود تار عنکبوت در خانه، چه ارتباطی با فقر دارد، در روایات بدان اشاره نشده است، اما شاید بتوان گفت که وجود این تارها در خانه، به نوعی نشانگر فرسودگی محل سکونت بوده و شاید افسردگی ناشی از آن، فعالیت و تلاش انسان را در کسب روزی کاهش دهد. [1] . حمیری، عبد الله بن جعفر، قرب الإسناد، متن، ص 53، قم، مؤسسة آل البیت علیهم السلام، چاپ اول، 1413ق‏. [2] . برقی، احمد بن محمد بن خالد، محاسن، محقق، مصحح، محدث، جلال الدین،‏ ج ‏2، ص 624، قم، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1371ق.‏
در منابع حدیثی روایتی از امام علی(ع) در این باره، با دو تعبیر وارد شده است:
1. «عَنْ جَعْفَرٍ، عَنْ أَبِیهِ، عَنْ عَلِیٍّ عَلَیْهِ السَّلَامُ قَالَ: «نَظِّفُوا بُیُوتَکُمْ مِنْ حَوْکِ الْعَنْکَبُوتِ، فَإِنَّ تَرْکَهُ فِی الْبَیْتِ یُورِثُ الْفَقْرَ»؛[1] امام صادق(ع) از پدرش و او از امام علی(ع) نقل میکند: خانههایتان را از تار عنکبوت پاک کنید که تار عنکبوت در منزل باعث فقر خواهد شد.
2. «عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ عَنْ أَبِیهِ قَالَ قَالَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ ع نَظِّفُوا أَفْنِیَتَکُمْ مِنْ حَوْکِ الْعَنْکَبُوتِ فَإِنَّ تَرْکَهُ فِی الْبُیُوتِ یُورِثُ الْفَقْر»؛[2] پیرامون خانههای خود را از تار عنکبوت پاک کنید که وجود آن در منازل باعث فقر میشود.
اینکه وجود تار عنکبوت در خانه، چه ارتباطی با فقر دارد، در روایات بدان اشاره نشده است، اما شاید بتوان گفت که وجود این تارها در خانه، به نوعی نشانگر فرسودگی محل سکونت بوده و شاید افسردگی ناشی از آن، فعالیت و تلاش انسان را در کسب روزی کاهش دهد. [1] . حمیری، عبد الله بن جعفر، قرب الإسناد، متن، ص 53، قم، مؤسسة آل البیت علیهم السلام، چاپ اول، 1413ق. [2] . برقی، احمد بن محمد بن خالد، محاسن، محقق، مصحح، محدث، جلال الدین، ج 2، ص 624، قم، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1371ق.
- [سایر] نظافت نکردن خانه از تار عنکبوت چه اثری دارد؟
- [سایر] نظافت نکردن خانه از تار عنکبوت چه اثری دارد؟
- [سایر] در دوران بارداری خط های قرمز رنگ شبیه تار عنکبوت روی پاهایم چه هستند و آیا برطرف خواهند شد؟
- [سایر] مرجع تفسیر جدید از آیه سوره عنکبوت را که به جای خانه عنکبوت، گفته است: خانواده عنکبوت می خواستم؟
- [سایر] مرجع تفسیر جدید از آیه سوره عنکبوت را که به جای خانه عنکبوت، گفته است: خانواده عنکبوت چیست؟
- [سایر] مرجع تفسیر جدید از آیه سوره عنکبوت را که به جای خانه عنکبوت، گفته است: خانواده عنکبوت چیست؟
- [سایر] آیا حدیث و یا آیه ای با این مضمون که «خداوند مردان پاک را برای زنان پاک قرار داد»، وجود دارد؟ در صورت وجود مفهوم آن چیست؟
- [سایر] آیا روایتی به این مضمون صحت دارد که در قیامت به حافظ قرآن میگویند بخوان و بالا برو؟!
- [سایر] ممکن است خداوند آتش جهنم را برای ترساندن ما انسان ها آورده باشد (به عنوان تشبیه) مثل خانه عنکبوت که تشبیه میباشد؟
- [سایر] آیا می توان با توجه به اشکال در سند حدیث " اما الحوادث الواقعة" و عیوب دیگر به مضمون آن پایبند بود؟
- [آیت الله مظاهری] بر هر کسی واجب است احکام معاملات را به مقداری که مورد احتیاج اوست یاد بگیرد، و اگر پیش از یاد گرفتن احکام آن، کسب و کار کند به هلاکت میافتد چنانکه از امام صادقعلیه السلام به این مضمون روایت شده است.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که میدانست بدن یا لباس یا محلّ سجده و چیزی که پاک بودن آن شرط صحّت نماز است، متنجّس بوده و به طور متعارف, آنها را شست و یقین یا اطمینان کامل حاصل نمود که پاک شده اند و بعد از نماز فهمید پاک نشدهاند، نماز او صحیح است و اگر فرد آگاه و موثّق آنها را شست و پاک شدن را اعلام نمود و پس از نماز معلوم شد که پاک نشده, نمازش درست است.
- [آیت الله جوادی آملی] .گرچه انسان حرام گوشت است؛ ولی اگر مو، عرق، آب دهان و اشک کسی که پاک است, بر بدن یا لباس نمازگزار باشد, اشکال ندارد. همچنین موم و عسل در بدن یا لباس نمازگزار باشد, مانع صحّت آن نیستند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است در شوهر دادن دختری که بالغه است یعنی مکلف شده؛ عجله کنند. از حضرت صادق (ع) روایت شده که یکی از سعادتهای مرد آن است که دخترش در خانه او حیض نبیند.
- [آیت الله اردبیلی] وقف باید منجّز و بدون تردید انجام شود، پس اگر واقف آن را معلّق به شرطی کند که وجود آن شرط در حال یا آینده قطعی یا محتمل باشد، دو صورت دارد: اوّل:چنانچه آن شرط از شرایط صحّت وقف نباشد، صحّت وقف محلّ اشکال است، مثل این که بگوید: (اگر خداوند پسری به من عطا کرد، خانهام وقف باشد). دوم: اگر آن شرط در نظر واقف قطعی باشد و در صحّت وقف دخالت داشته باشد، وقف صحیح است، مانند این که بگوید: (اگر آن خانه مال من باشد، آن را وقف نمودم).
- [آیت الله اردبیلی] اگر مسجدی را غصب کنند و به جای آن خانه و مانند آن بسازند به صورتی که دیگر به آن مسجد نگویند، باز هم بنابر احتیاط واجب نجس کردن آن حرام است، ولی وجوب پاک کردن آن محلّ اشکال است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اقوی ان است که در صحت مضاربه معتبر نیست که مال طلا و نقره مسکوک به سکه معامله باشد بلکه به سایر اموال متمحض در مالیت مانند انواع اسکناس هم جایز است ولی به مالی که در ذمه غیر مانند مالی که انسان از دیگری طلب دارد است جایز نیست و مضاربه به اجناس و منافع مانند سکونت خانه محل اشکال است
- [آیت الله سیستانی] اگر غیر از خانه و دکان و کشتی ، چیز دیگر مثلاً زمین را اجاره کند و مالک با او شرط نکند که فقط خودش از آن استفاده نماید ، اگر بیشتر از مقداری که با آن اجاره کرده است اجاره دهد ، صحت اجاره محل اشکال است .
- [آیت الله اردبیلی] غنا و هر آوازی که مشتمل بر باطل بوده یا موجب برانگیختن و تحریک شهوت شده و به نظر عرف، مناسب با مجالس فسق و فجور باشد، به تنهایی یا همراه با نواختن چیزی باشد، خواندن و گوش دادن و نیز یاد دادن و شغل قرار دادن آن حرام است. در روایات اسلامی (مَلاهی و غِنا) بسیار مذّمت شدهاند، از جمله در روایتی آمده: (خانهای که در آن شراب و آلات لَهْو و غِنا و قمار باشد، ملائکه به آن خانه وارد نمیشوند و دعای اهل خانه مستجاب نمیگردد و برکت از آن خانه برداشته میشود.)(1)
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شرایط صحت طلاق عبارت است از: 1 زن باید هنگام طلاق از خون حیض و نفاس پاک باشد. 2 از هنگام حیض شدن قبل تا زمان طلاق گرفتن در حال پاکی با شوهر خود همبستر نشده باشد. 3 طلاق در حضور دو مرد عادل جاری شود.