الف) سوختن در آتش و دیگر عذاب‌های ذکر شده در نصوص دینی واقعی است، نه صرف تشبیه. البته عذاب آتش آخرت با این عالم تفاوت‌های بسیاری دارد؛ و میزان سوزش آن با آنچه در دنیا رخ می‌دهد قابل قیاس نیست. حضرت امام (ه) در کتاب شریف چهل حدیث می‌نویسند: (بین سوزش عذاب آخرت و دنیا از چند جهت تفاوت هست: (1) از آتش دنیا فقط بدن می‌سوزد؛ ولی آتش آخرت روح و دل را هم می‌سوزاند و این فوق العاده عظیم و فوق تصور است التی تطّلع علی الافئدة (2) آتش دنیا خالص نیست و تا با اکسیژن ترکیب نشود نمی‌سوزد؛ ولی آتش آخرت خالص است و سوزش فوق‌العاده دارد؛ (3) در این دنیا ادراکات ضعیف است، ولی در آخرت همه چیز به کمال نهایی خود رسیده و ادراک آدمی قوی است و از همین رو سوزش افزون‌تری احساس می‌کند؛ (4) در این دنیا پس از رسیدن سوزش به استخوان احساس سوزش کم می‌شود، ولی در جهنم خداوند مجددا گوشت تازه می‌رویاند و از تخفیف عذاب جلوگیری می‌کند). همچنین در ص 23 کتاب یاد شده روایتی را از کتاب (علم الیقین) صدوق نقل نموده‌اند که ترجمه آن چنین است: (روزی در حالی که رسول‌خدا(ص) نشسته بود، جبرئیل امین به خدمتش آمد؛ در صورتی که افسرده و محزون و رنگش متغیر بود. پیغمبر(ص) فرمودند:ای جبرئیل چرا تو را افسرده و محزون می‌بینم؟ گفت چرا چنین نباشم در صورتی که امروز گذاشته شد دم‌های جهنم. پیغمبر خدا(ص) فرمود: چه چیز است (دم‌های جهنم) عرض کرد: هماناخدای تعالی امر فرمود به آتش، برافروخته شد هزار سال تا سرخ شد. بعد از آن امر فرمود به آن افروخته شد هزار سال تا سفید گردید. پس از آن امر فرمود به آن، افروخته شد هزار سال تا سیاه شد و آن سیاه و تاریک است. پس اگر یک حلقه از زنجیری که بلندی آن هفتاد ذراع است گذاشته شود بر دنیا، هر آینه آب می‌شود دنیا از حرارت آن. و اگر قطره‌ای از (زقوم) و (ضریع) آن بچکد در آب‌های اهل دنیا، همه می‌میرند از گند آن. پس رسول خدا(ص) گریهکرد و جبرئیل نیز گریان شد. پس خدای تعالی به سوی آنها فرشته[ای] را فرستاد؛ عرض کرد: خدای شما سلام می‌رساند به شما و می‌فرماید: من ایمن کردم شما دو تن را از این‌که گناهی کنید که عذاب کنم شما را به واسطه آن. ب ) گناهان و اعمال نیک با هم حساب می‌شوند و برخی از اعمال نیک موجب از بین رفتن اثر برخی از اعمال بد می‌شود و بالعکس. از طرفی کسانی که شرایط شفاعت را داشته باشند مورد تخفیف قرار می‌گیرند. بنابراین عذاب در صورت غلبه بدی‌ها و عدم استحقاق شفاعت است. eporsesh.com
ممکن است خداوند آتش جهنم را برای ترساندن ما انسان ها آورده باشد (به عنوان تشبیه) مثل خانه عنکبوت که تشبیه میباشد؟
الف) سوختن در آتش و دیگر عذابهای ذکر شده در نصوص دینی واقعی است، نه صرف تشبیه. البته عذاب آتش آخرت با این عالم تفاوتهای بسیاری دارد؛ و میزان سوزش آن با آنچه در دنیا رخ میدهد قابل قیاس نیست. حضرت امام (ه) در کتاب شریف چهل حدیث مینویسند: (بین سوزش عذاب آخرت و دنیا از چند جهت تفاوت هست:
(1) از آتش دنیا فقط بدن میسوزد؛ ولی آتش آخرت روح و دل را هم میسوزاند و این فوق العاده عظیم و فوق تصور است التی تطّلع علی الافئدة
(2) آتش دنیا خالص نیست و تا با اکسیژن ترکیب نشود نمیسوزد؛ ولی آتش آخرت خالص است و سوزش فوقالعاده دارد؛
(3) در این دنیا ادراکات ضعیف است، ولی در آخرت همه چیز به کمال نهایی خود رسیده و ادراک آدمی قوی است و از همین رو سوزش افزونتری احساس میکند؛
(4) در این دنیا پس از رسیدن سوزش به استخوان احساس سوزش کم میشود، ولی در جهنم خداوند مجددا گوشت تازه میرویاند و از تخفیف عذاب جلوگیری میکند).
همچنین در ص 23 کتاب یاد شده روایتی را از کتاب (علم الیقین) صدوق نقل نمودهاند که ترجمه آن چنین است: (روزی در حالی که رسولخدا(ص) نشسته بود، جبرئیل امین به خدمتش آمد؛ در صورتی که افسرده و محزون و رنگش متغیر بود. پیغمبر(ص) فرمودند:ای جبرئیل چرا تو را افسرده و محزون میبینم؟ گفت چرا چنین نباشم در صورتی که امروز گذاشته شد دمهای جهنم. پیغمبر خدا(ص) فرمود: چه چیز است (دمهای جهنم) عرض کرد: هماناخدای تعالی امر فرمود به آتش، برافروخته شد هزار سال تا سرخ شد. بعد از آن امر فرمود به آن افروخته شد هزار سال تا سفید گردید. پس از آن امر فرمود به آن، افروخته شد هزار سال تا سیاه شد و آن سیاه و تاریک است. پس اگر یک حلقه از زنجیری که بلندی آن هفتاد ذراع است گذاشته شود بر دنیا، هر آینه آب میشود دنیا از حرارت آن. و اگر قطرهای از (زقوم) و (ضریع) آن بچکد در آبهای اهل دنیا، همه میمیرند از گند آن. پس رسول خدا(ص) گریهکرد و جبرئیل نیز گریان شد. پس خدای تعالی به سوی آنها فرشته[ای] را فرستاد؛ عرض کرد: خدای شما سلام میرساند به شما و میفرماید: من ایمن کردم شما دو تن را از اینکه گناهی کنید که عذاب کنم شما را به واسطه آن.
ب ) گناهان و اعمال نیک با هم حساب میشوند و برخی از اعمال نیک موجب از بین رفتن اثر برخی از اعمال بد میشود و بالعکس. از طرفی کسانی که شرایط شفاعت را داشته باشند مورد تخفیف قرار میگیرند. بنابراین عذاب در صورت غلبه بدیها و عدم استحقاق شفاعت است.
eporsesh.com
- [سایر] در آیه شریفه 41 سوره عنکبوت، بت پرستان و مشرکان به چه چیز تشبیه شدهاند؟
- [سایر] چه عواملی انسان را از آتش جهنم بازمیدارد؟
- [سایر] مرجع تفسیر جدید از آیه سوره عنکبوت را که به جای خانه عنکبوت، گفته است: خانواده عنکبوت می خواستم؟
- [سایر] مرجع تفسیر جدید از آیه سوره عنکبوت را که به جای خانه عنکبوت، گفته است: خانواده عنکبوت چیست؟
- [سایر] مرجع تفسیر جدید از آیه سوره عنکبوت را که به جای خانه عنکبوت، گفته است: خانواده عنکبوت چیست؟
- [سایر] نام جهنم مرادف با کلمه نار و آتش است. چرا خداوند از آتش برای عذاب ستمکاران استفاده میکند و از عذابهای دیگر... استفاده نمیکند؟
- [سایر] نظافت نکردن خانه از تار عنکبوت چه اثری دارد؟
- [سایر] آیا آتش جهنم مانند آتش این دنیا است؟
- [سایر] کدام زن هیزم کش آتش جهنم است؟
- [سایر] بهشت و جهنم را وصف کنید وآیا آتش که در جهنم وجود دارد مانند همین آتش است که در دنیا وجود دارد؟ شرح دهید.
- [آیت الله بروجردی] هرگاه پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تا نود هر قدر صلاح میداند تازیانه به او میزند و روایت شده که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکة آسمان و زمین و ملائکة رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود، ولی اگر توبه کند توبهی او قبول میشود.
- [امام خمینی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان علیهم السلام پیشانی را به زمین می گذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد و گرنه حرام است.
- [آیت الله خوئی] هر گاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تازیانه تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح میداند، به او میزند. و روایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکة آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود. ولی اگر توبه کند توبة او قبول میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح میداند به او میزند، و روایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند، و جهنم برای او مهیا خواهد بود، ولی اگر توبه کند، توبه او قبول میشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد؛ حاکم شرع از سی تازیانه تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح می داند؛ به او می زند. و روایت شده است که خداوند عالم دهانه ای از آتش به دهان او می زند و ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت می کنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود. ولی اگر توبه کند توبه او قبول می شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خوردن آب انگوری که معلوم نیست جوش آمده یا نه حلال است ولی اگر با آتش جوش بیاید تا انسان یقین نکند که دو قسمت آن با آتش کم شده، حلال نمی شود و اگر بخودی خود جوش آید تا سرکه نشود حلال نمی شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نشستن روبروی خورشید و ماه در موقع تخلی مکروه است ولی اگر عورت خود را بوسیله ای بپوشاند مکروه نیست. و نیز در موقع تخلی نشستن روبروی باد و در جاده و خیابان و کوچه و درب خانه و زیر درختی که میوه می دهد و چیز خوردن و توقف زیاد و تطهیر کردن با دست راست مکروه میباشد. و هم چنین است حرف زدن در حال تخلی، ولی اگر ناچار باشد یا ذکر خدا بگوید مکروه نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] هر گاه کسی در حال احرام پسری را از روی شهوت ببوسد، صد تازیانه به او میزنند و اگر چنین گناهی را در غیر حال احرام مرتکب شود هر مقداری که حاکم شرع صلاح بداند، از سی تازیانه تا نود تازیانه، به او میزنند. درباره این گناه روایت شده که هر کس آن را مرتکب شود، خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و نیز روایت شده که ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیّا است.
- [آیت الله اردبیلی] نماز خواندن در چند جا مکروه است و از آن جمله است: حمام، زمین نمکزار، مقابل انسان، مقابل دری که باز است، در جاده، خیابان و کوچه اگر برای کسانی که عبور میکنند ایجاد مزاحمت نکند، و چنانچه ایجاد مزاحمت کند، حرام و نماز باطل است مقابل آتش و چراغ، آشپزخانه و هر جا که کوره آتش باشد، مقابل چاه و چالهای که محل ادرار باشد، روبروی تصویر یا مجسمه انسان یا حیوان مگر آن که روی آن چیزی مانند پرده بکشند، در اتاقی که جُنب در آن باشد، در جایی که تصویری از جاندار باشد اگرچه روبروی نمازگزار نباشد، مقابل قبر، روی قبر، بین دو قبر و یا در قبرستان.
- [امام خمینی] نذر آن است که انسان ملتزم شود که کار خیری را برای خدا به جا آورد، یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترک نماید.