شرح پرسش: من دختری 18-19 ساله و در حال تحصیل در دانشگاه هستم و از پسری خوشم آمده و عاشقانه دوستش دارم. البته نیت یا قصد بدی در مورد رابطه با او ندارم و قصد و نیتم خیر است. اگر سر نماز برای او دعا کنم و برای رسیدن به او نماز و دعای توسل و . . . بخونم یا هر کار دیگری (نذر) انجام دهم، مورد رضایت خداوند است و ممکن است اگر مصلحت خدا در این کار باشد با این کارها به عملی شدن نیتم نزدیک بشوم؟ اگر گاهی نگاهم به چشم های او بیفتد با توجه به این که نامحرم است ولی اگر قصد من بد نباشد چه حکمی دارد؟ پاسخ اجمالی: آرزو و علاقه قلبی به شخصی از جنس مخالف برای ازدواج با او گناه و حرام نیست. هم چنین اگر به دنبال چنین علاقه ای، انسان برای رسیدن به هدف مشروع خود که همان ازدواج شرعی است به درگاه الاهی دعا و درخواست کند و یا نذر کند و یا به ائمه طاهرین (ع) توسل جوید، بسیار پسندیده است چرا که نیاز به ازدواج و تشکیل زندگی مشترک نیاز طبیعی انسان است که خداوند در وجود او قرار داده است. همین طور انسان می تواند فرد یا افرادی را برای فراهم کردن وصلت و ازدواج شرعی واسطه قرار دهد که این یک امر پذیرفته شده در شرع و عرف است و حتی در زندگی پیامبر اکرم (ص) بسیار اتفاق افتاده که زنان و دخترانی علاقه مند به ازدواج با ایشان بودند و واسطه هایی را نیز به نزد ایشان می فرستادند تا خواسته خود را به اطلاع ایشان برسانند[1]، قطعا توسل به درگاه الاهی و ائمه طاهرین (ع) برای انجام چنین خواسته ای بسیار مطلوب و پسندیده است. البته نگاه از روی شهوت چه از ناحیه مرد باشد یا از ناحیه زن، حرام است. پی نوشتها: [1] نک: ابن هشام، سیره، ج 1، ص 188. منبع: www.islamquest.net
شرح پرسش:
من دختری 18-19 ساله و در حال تحصیل در دانشگاه هستم و از پسری خوشم آمده و عاشقانه دوستش دارم. البته نیت یا قصد بدی در مورد رابطه با او ندارم و قصد و نیتم خیر است. اگر سر نماز برای او دعا کنم و برای رسیدن به او نماز و دعای توسل و . . . بخونم یا هر کار دیگری (نذر) انجام دهم، مورد رضایت خداوند است و ممکن است اگر مصلحت خدا در این کار باشد با این کارها به عملی شدن نیتم نزدیک بشوم؟ اگر گاهی نگاهم به چشم های او بیفتد با توجه به این که نامحرم است ولی اگر قصد من بد نباشد چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی:
آرزو و علاقه قلبی به شخصی از جنس مخالف برای ازدواج با او گناه و حرام نیست. هم چنین اگر به دنبال چنین علاقه ای، انسان برای رسیدن به هدف مشروع خود که همان ازدواج شرعی است به درگاه الاهی دعا و درخواست کند و یا نذر کند و یا به ائمه طاهرین (ع) توسل جوید، بسیار پسندیده است چرا که نیاز به ازدواج و تشکیل زندگی مشترک نیاز طبیعی انسان است که خداوند در وجود او قرار داده است.
همین طور انسان می تواند فرد یا افرادی را برای فراهم کردن وصلت و ازدواج شرعی واسطه قرار دهد که این یک امر پذیرفته شده در شرع و عرف است و حتی در زندگی پیامبر اکرم (ص) بسیار اتفاق افتاده که زنان و دخترانی علاقه مند به ازدواج با ایشان بودند و واسطه هایی را نیز به نزد ایشان می فرستادند تا خواسته خود را به اطلاع ایشان برسانند[1]، قطعا توسل به درگاه الاهی و ائمه طاهرین (ع) برای انجام چنین خواسته ای بسیار مطلوب و پسندیده است.
البته نگاه از روی شهوت چه از ناحیه مرد باشد یا از ناحیه زن، حرام است.
پی نوشتها:
[1] نک: ابن هشام، سیره، ج 1، ص 188.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] چرا بعضی اوقات با دعا و یا توسّل به ائمه(ع)، جواب مثبت نمیگیریم؟
- [سایر] منظور از توسل چیست؟ چرا وهابیت آن را شرک می دانند؟
- [سایر] آیا اختلاط زن و مرد نامحرم به منظور نمایش تئاتر و بازیگری - که گاهی با مکالمات عاشقانه و مهیج شهوت همراه میباشد - جایز است؟
- [سایر] آیا اگر مسلمانان به جای دعا و توسل، به تلاش و کوشش می پرداختند، موفق تر نبودند؟
- [سایر] آیا استفاده از علوم غریبه، به منظور جلب محبت در امر ازدواج، جایز است؟
- [آیت الله سبحانی] آیا ازدواج با شخص بهائی جایز است؟ و اگر فرد جاهلی با یکی از این افراد ازدواج کرده اکنون حکم آن ازدواج و ادامه زندگی مشترکشان چیست؟
- [سایر] آیا نگاه مرد به بدن نامزد خود - که هنوز نامحرم است ؛ ولی ازدواج با او قطعی است جایز است؟
- [آیت الله سبحانی] آیا در دست کردن انگشتر و حلقه ازدواج برای زنها در مکانی که نامحرم است جایز است؟
- [آیت الله بهجت] ازدواج موقت چه شرایطی دارد؟ آیا برقراری رابطه با نامحرم به این نیّت که در آینده با هم ازدواج کنیم جایز است؟
- [سایر] منظور از اصالت فرد چیست؟ و عدالت از دیدگاه اصالت فرد چگونه است؟ توضیح دهید.
- [آیت الله بهجت] شنیدن صدای زن نامحرم بدون قصد لذت، جایز است.
- [آیت الله اردبیلی] زن میتواند در جایی که نامحرم هست با صدای بلند صحبت کند، مگر این که صدای او موجب تحریک مردهای نامحرم باشد که در این صورت جایز نیست.
- [آیت الله بهجت] دست زدن مرد به بدن زن نامحرم یا دست زدن زن به بدن مرد نامحرم، مثل نگاه کردن، حرام است. و دست زدن مرد به صورت و دستهای زن نامحرم و بالعکس نیز بنابر اظهر جایز نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگاه کردن مرد به زنی که می خواهد با او ازدواج کند به منظور آگاه شدن از حسن و عیب او جایز است حتی اگر با یک بار نگاه کردن این منظور حاصل نشود می تواند چند بار در چند مجلس نگاه کند.
- [آیت الله اردبیلی] ظاهر کردن هر آنچه در نظر عرف زینت و آرایش برای زن محسوب میشود، در برابر مرد نامحرم جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] بودن مرد و زن نامحرم در جای خلوت جایز نیست؛ ولی چنانچه در چنین محلّی نماز بخواند، نمازش اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگاه کردن طبیب مرد به زن نامحرم برای معالجه در صورتی که ضرورت داشته باشد جایز است.
- [آیت الله مظاهری] حرف زدن مرد نامحرم با زن نامحرم اگر جالب و محرّک نباشد و ترس مفسدهای هم نباشد، جایز است، ولی سزاوار نیست که بیشتر از ضرورت با یکدیگر حرف بزنند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زن یا مرد نامحرم یا بچّه ممیّز یعنی بچّه ای که خوب و بد را می فهمد به نمازگزار سلام کند نمازگزار می تواند جواب او را بدهد و بهتر است به قصد دعا جواب بگوید.
- [آیت الله مظاهری] نگاه کردن مرد نامحرم به صورت و یا دستهای زن نامحرم از انگشتها و کف دست و روی دست اگر جالب و محرّک نباشد و مفسده، بلکه ترس مفسدهای هم نباشد، جایز است، ولی باید دانست که نگاه نامحرم به یکدیگر، تیری از تیرهایشیطان است و همچنین نگاه زن به سر و گردن و دستها تا مچ مرد. صفحه 384