توسّل به امامان معصوم (ع) و دعا و درخواست از درگاه خداوند، هر چند سبب می‌شود که انسان به بعضی از خواسته‌های خود نایل شود امّا به معنای آن نیست که هر خواسته‌ای با دعا و توسّل برآورده گردد بلکه دعا و توسّل نیز امری قانون‌مند است و شرایط و موانعی دارد از جمله: 1. باید با کمال اعتقاد و اخلاص در نیت صورت بگیرد چرا که عطایای الهی به اندازه نیّت خالصانه، سرازیر می‌شود. حضرت علی (ع) می‌فرماید: (ان العطیّة علی قدر النیّة) (بخشش الهی به اندازه [اخلاص در] نیّت است).(1) 2. خواسته و حاجت انسان، باید معقول و مشروع باشد. 3. دعا و توسّل باید در کنار به کارگیری اسباب و عوامل طبیعی دارای نقش در برآمدن حاجت باشد. 4. از شرایط بسیار مهم و مؤثر در استجابت دعا و توسّل، ایمان و عمل صالح است. طبیعی است، کسی که پیمان خویش را در برابر خداوند شکسته است نباید انتظار داشته باشد هر خواسته‌ای را به سرعت اجابت یافته ببیند. 5. گاهی زمان مناسب برای تحقق مطلوب و خواسته شخص، فرا نرسیده است. در چنین حالتی با طول کشیدن زمان اجابت، در شخص حالت انابه و تضرع به درگاه الهی ایجاد می‌شود و رابطه معنوی و عاطفی‌اش با امامان (ع) طول می‌کشد و در نتیجه ارتباط او با خدا محکم‌تر می‌شود. در حقیقت، خود توفیق بر دعا و توسّل، اوج عبودیت و بندگی و نشانه لطف و عنایت حضرت حق به انسان است و الطاف و رحمت‌های بزرگ‌تری را به دنبال دارد مولانا سروده است: آن یکی الله می‌گفتی شبی تا که شیرین می‌شد از ذکرش لبی‌ گفت شیطان: آخر ای بسیار گو این همه (الله) را (لبیک) کو؟ می نیاید یک جواب از پیش تخت چند (الله) می زنی با روی سخت‌ او شکسته دل شد و بنهاد سر دید در خواب او خضر اندر خضر گفت: (هین) از ذکر چون وامانده‌ای چون پشیمانی از آن کش خوانده‌ای؟ گفت: لبیکم نمی‌آید جواب زآن همی ترسم که باشم ردّ باب‌ گفت: آن (الله) تو (لبیک) ماست و آن نیاز و سوز و دردت پیک ماست‌ ترس و عشق تو کمند لطف ماست زیر هر یا ربّ تو لبیک‌هاست‌ (2) 6. گاهی برآورده شدن حاجت شخص، به مصلحت و نفع وی نیست و صلاح او در عدم استجابت آن است: (عَسی أَنْ تَکْرَهُوا شَیْئاً وَ هُوَ خَیْرٌ لَکُمْ وَ عَسی أَنْ تُحِبُّوا شَیْئاً وَ هُوَ شَرٌّ لَکُمْ وَ اللَّهُ یَعْلَمُ وَ أَنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ)(3) (بسا چیزی را خوش نمی‌دارید و حال آنکه برای شما خوب است و بسا چیزی را دوست می‌دارید و آن برای شما بد است خدا می‌داند و شما نمی‌دانید). در چنین حالتی به ظاهر حاجت شخص برآورده نمی‌شود امّا این به نفع و صلاح او است و در واقع دعای او- که درخواست خیر و مصلحت خود است- به گونه‌ای پنهان و ناآشکار برآورده می‌شود. در هر صورت خداوند، به جهت دعا و توسّل انسان، اجر عظیمی به او عطا می‌کند و وی از نعمت ارتباط و تقرب به خدا و امامان (ع) بهره‌مند می‌شود. به هر حال انسان نباید از دعا و توسّل مأیوس گردد زیرا هیچ‌گاه باب رحمت الهی به سوی کسی بسته نیست. چه حاجت برآورده شود و چه بنابر مصلحت شخص، در ظاهر برآورده نشود چرا که این گونه بر نیامدن حاجت، در واقع برآمدنی پنهانی است. از طرفی خود دعا و توسل انسان، لبیک و اجابت الهی است. پی‌نوشت‌ (1) نهج‌البلاغه، نامه 31. (2) مثنوی، دفتر سوم. (3) بقره (2)، آیه 216.
توسّل به امامان معصوم (ع) و دعا و درخواست از درگاه خداوند، هر چند سبب میشود که انسان به بعضی از خواستههای خود نایل شود امّا به معنای آن نیست که هر خواستهای با دعا و توسّل برآورده گردد بلکه دعا و توسّل نیز امری قانونمند است و شرایط و موانعی دارد از جمله:
1. باید با کمال اعتقاد و اخلاص در نیت صورت بگیرد چرا که عطایای الهی به اندازه نیّت خالصانه، سرازیر میشود. حضرت علی (ع) میفرماید: (ان العطیّة علی قدر النیّة) (بخشش الهی به اندازه [اخلاص در] نیّت است).(1)
2. خواسته و حاجت انسان، باید معقول و مشروع باشد.
3. دعا و توسّل باید در کنار به کارگیری اسباب و عوامل طبیعی دارای نقش در برآمدن حاجت باشد.
4. از شرایط بسیار مهم و مؤثر در استجابت دعا و توسّل، ایمان و عمل صالح است. طبیعی است، کسی که پیمان خویش را در برابر خداوند شکسته است نباید انتظار داشته باشد هر خواستهای را به سرعت اجابت یافته ببیند.
5. گاهی زمان مناسب برای تحقق مطلوب و خواسته شخص، فرا نرسیده است. در چنین حالتی با طول کشیدن زمان اجابت، در شخص حالت انابه و تضرع به درگاه الهی ایجاد میشود و رابطه معنوی و عاطفیاش با امامان (ع) طول میکشد و در نتیجه ارتباط او با خدا محکمتر میشود.
در حقیقت، خود توفیق بر دعا و توسّل، اوج عبودیت و بندگی و نشانه لطف و عنایت حضرت حق به انسان است و الطاف و رحمتهای بزرگتری را به دنبال دارد مولانا سروده است:
آن یکی الله میگفتی شبی تا که شیرین میشد از ذکرش لبی
گفت شیطان: آخر ای بسیار گو این همه (الله) را (لبیک) کو؟
می نیاید یک جواب از پیش تخت چند (الله) می زنی با روی سخت
او شکسته دل شد و بنهاد سر دید در خواب او خضر اندر خضر
گفت: (هین) از ذکر چون واماندهای چون پشیمانی از آن کش خواندهای؟
گفت: لبیکم نمیآید جواب زآن همی ترسم که باشم ردّ باب
گفت: آن (الله) تو (لبیک) ماست و آن نیاز و سوز و دردت پیک ماست
ترس و عشق تو کمند لطف ماست زیر هر یا ربّ تو لبیکهاست
(2)
6. گاهی برآورده شدن حاجت شخص، به مصلحت و نفع وی نیست و صلاح او در عدم استجابت آن است: (عَسی أَنْ تَکْرَهُوا شَیْئاً وَ هُوَ خَیْرٌ لَکُمْ وَ عَسی أَنْ تُحِبُّوا شَیْئاً وَ هُوَ شَرٌّ لَکُمْ وَ اللَّهُ یَعْلَمُ وَ أَنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ)(3) (بسا چیزی را خوش نمیدارید و حال آنکه برای شما خوب است و بسا چیزی را دوست میدارید و آن برای شما بد است خدا میداند و شما نمیدانید).
در چنین حالتی به ظاهر حاجت شخص برآورده نمیشود امّا این به نفع و صلاح او است و در واقع دعای او- که درخواست خیر و مصلحت خود است- به گونهای پنهان و ناآشکار برآورده میشود.
در هر صورت خداوند، به جهت دعا و توسّل انسان، اجر عظیمی به او عطا میکند و وی از نعمت ارتباط و تقرب به خدا و امامان (ع) بهرهمند میشود.
به هر حال انسان نباید از دعا و توسّل مأیوس گردد زیرا هیچگاه باب رحمت الهی به سوی کسی بسته نیست. چه حاجت برآورده شود و چه بنابر مصلحت شخص، در ظاهر برآورده نشود چرا که این گونه بر نیامدن حاجت، در واقع برآمدنی پنهانی است. از طرفی خود دعا و توسل انسان، لبیک و اجابت الهی است.
پینوشت
(1) نهجالبلاغه، نامه 31.
(2) مثنوی، دفتر سوم.
(3) بقره (2)، آیه 216.
- [سایر] حقیقت توسل به ائمه(ع) چیست؟
- [سایر] نتیجه توسل به ائمه اطهار(ع) چیست؟
- [سایر] آیا دستهبندی اصول دین و فروع دین از احادیث و روایات ائمه(ع) اخذ شده است؟ اگر جواب مثبت است لطفاً منابع را ذکر فرمایید اگر جواب منفی است از چه زمانی و توسط چه کسانی صورت گرفته است؟
- [سایر] در کلام ائمه معصومین(ع) برای دعا چه آثار دنیوی بیان شده است؟
- [سایر] در موقع غسل ترتیبی یا ارتماسی، واجب یا مستحبی، چه دعا و ذکری از ائمه(ع) سفارش شده است؟
- [سایر] سلام علیکم...خسته نباشید خواب دیدم در حرم یکی از ائمه شما به من گفتید برای رفع مشکلم به امام هادی(ع)متوسل بشم.نمی دونم چه طوری با چه دعایی و در حقیقت با چه رویی به ایشون متوسل بشم هر چند شبهای چهارشنبه در مجلس دعای توسل به همه ائمه در باره مسایل دنیوی و اخروی متوسل میشم.اما توسل خاصی به امام هادی (ع)پیدا نکردم...لطفاراهنماییم کنید...ممنونم
- [سایر] حاج آقا سلام من یکی از بینندگان برنامه های شما در مردم ایران سلام هستم. شما در یکی از برنامه ها درباره توسل به ائمه برای گره گشائی از مشکلات صحبت کردید.من باداشتن 4فرزند هنوز مستاجر هستم ولی قصد خرید خانه را دارم شما گفتید با توسل به امام جواد(ع) می شود گره از کار باز کرد . در این امر مرا بیشتر راهنمائی کنید. در ضمن اگر نیاز به مجلس یا نذر بخصوصی است مرا راهنمائی کنید. یا علی التماس دعا
- [سایر] آیا ائمۀ معصومین (ع) ترک اولی داشته اند؟ لطفاً در صورت منفی بودن جواب، منبع آن را حتماً قید نمایید؟
- [سایر] آیا عمر با ام کلثوم دختر حضرت علی(ع) ازدواج کرده است؟ در صورتی که جواب مثبت است علت آن ر ا بیان نمائید؟
- [سایر] آیا توسل جستن به پیامبر (ص) یا ائمه (علیهم السلام) جایز است؟
- [آیت الله نوری همدانی] باید نماز گزار جواب سلام را به قصد جواب بگوید نه به قصد دعا .
- [آیت الله سبحانی] باید نمازگزار جواب سلام را به قصد جواب بگوید نه به قصد دعا.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نمازگزار می تواند جواب سلام را به قصد جواب بگوید و لازم نیست به قصد دعا بگوید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . جواب سلام را باید به قصد رد تحیت بگوید، نه به قصد قرآن یا دعا.
- [آیت الله علوی گرگانی] واجب نیست که نمازگزار جواب سلام را به قصد دعا بگوید یعنی از خداوند عالم برای کسی که سلام کرده سلامتی بخواهد اگرچه قصد دعا بهتر است.
- [آیت الله اردبیلی] نمازگزار باید جواب سلام را به قصد جواب بگوید نه به قصد قرائت قرآن، ولی گفتن جواب سلام به قصد دعا به معنای طلب سلامت از خدا برای گوینده سلام، اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کسی به نمازگزار غلط سلام کند به طوری که سلام حساب نشود جواب او واجب نیست و اگر سلام حساب شود جواب او واجب است و بهتر است به قصد دعا جواب بدهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] باید نمازگزار جواب سلام را به قصد تحیت بگوید هر چند در نظر گرفتن دعا هم مانعی ندارد
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زن یا مرد نامحرم یا بچّه ممیّز یعنی بچّه ای که خوب و بد را می فهمد به نمازگزار سلام کند نمازگزار می تواند جواب او را بدهد و بهتر است به قصد دعا جواب بگوید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] جواب سلام را باید به قصد تحیت (یعنی قصد احترام) مخاطب بگوید و لازم نیست در جواب سلام قصد دعا هم داشته باشد؛ یعنی از خداوند عالم برای کسی که سلام کرده سلامتی بخواهد.