پشتوانه توبه از هر گناهی، اعتقادات و ارزشهای است که شخص آن را به واقع قبول دارد. انسان اگر ایمان به خداو ند و روز رستاخیز داشته باشد و بداند نتیجه اعمالش را در سرای دیگر می بیند و خودش را از غفلت ، نجات دهد؛ به راحتی می تواند از گناهان دست بکشد. اگر انسان درک کند که محرمات( کارهای حرام)، چگونه او را به تیره بختی و سراشیب سقوط می اندازد، خیلی راحت تر می تواند دست بکشد. شراب و هر مست کننده ای، در اسلام جزء این محرمات است. برخی از شرایط توبه واقعی و دیگر مقدمات آن را شما می توانید در سؤالات 3192 (سایت: 3444) و 370 (سایت: 379) (توبه از گناه)، مشاهده کنید. اما برخی از راه های عملی برای ترک نوشیدن مشروبات الکلی: 1- ابتدا باید یک تصمیم اساسی و جدی برای ترک داشته باشید، به طوری که هیچ چیز نتواند اراده شما را تضعیف کند. 2- سعی کنید در رابطه با دوستان یا اموری که شما را به این عمل دعوت می کنند، تجدید نظر کنید. 3- اگر مصرف مشروبات الکلی برای شما نیازمند به مقدماتی مانند؛ جای خلوت و .. دارد؛ سعی کنید از این مقدمات دوری کنید. 4- به مضرات جسمانی مصرف مشروبات الکلی به خوبی توجه کنید. 5- از متخصصان و پزشکان مجرب، مورد اعتماد و مومن در این امر می توانید کمک بگیرید. 6- در پایان، نظر شما را نسبت به برخی از روایاتی که درباره مشروبات الکلی و مست کننده وارد شده است، جلب می کنم. از میان دهها روایت در این باره، چند روایت ازامام صادق(ع) را ذکر می کنیم: امام صادق(ع) می فرمایند: ( هر کس جرعه ای از شراب ( یا هر مست کننده دیگر) بخورد؛ خداوند و ملائکه و رسولانش و مؤمنان او را لعنت می کنند. پس اگر به اندازه ای بخورد که مست شود، روح ایمان از جسد وی خارج می شود...) [1]. همچنین می فرماید: ( شراب، رأس همه گناهان است.) [2]. یا می فرماید: ( خداوند برای شر و بدی قفلی قرار داده است که کلید آن، شراب (مسکرات) است.) [3] پی نوشتها: [1] کلینی ، محمد بن یعقوب ،کافی، ج6، ص 399 [2] کافی، ج 6، ص 402 [3] همان، ص 403 منبع: www.islamquest.net
پشتوانه توبه از هر گناهی، اعتقادات و ارزشهای است که شخص آن را به واقع قبول دارد. انسان اگر ایمان به خداو ند و روز رستاخیز داشته باشد و بداند نتیجه اعمالش را در سرای دیگر می بیند و خودش را از غفلت ، نجات دهد؛ به راحتی می تواند از گناهان دست بکشد. اگر انسان درک کند که محرمات( کارهای حرام)، چگونه او را به تیره بختی و سراشیب سقوط می اندازد، خیلی راحت تر می تواند دست بکشد. شراب و هر مست کننده ای، در اسلام جزء این محرمات است. برخی از شرایط توبه واقعی و دیگر مقدمات آن را شما می توانید در سؤالات 3192 (سایت: 3444) و 370 (سایت: 379) (توبه از گناه)، مشاهده کنید.
اما برخی از راه های عملی برای ترک نوشیدن مشروبات الکلی:
1- ابتدا باید یک تصمیم اساسی و جدی برای ترک داشته باشید، به طوری که هیچ چیز نتواند اراده شما را تضعیف کند.
2- سعی کنید در رابطه با دوستان یا اموری که شما را به این عمل دعوت می کنند، تجدید نظر کنید.
3- اگر مصرف مشروبات الکلی برای شما نیازمند به مقدماتی مانند؛ جای خلوت و .. دارد؛ سعی کنید از این مقدمات دوری کنید.
4- به مضرات جسمانی مصرف مشروبات الکلی به خوبی توجه کنید.
5- از متخصصان و پزشکان مجرب، مورد اعتماد و مومن در این امر می توانید کمک بگیرید.
6- در پایان، نظر شما را نسبت به برخی از روایاتی که درباره مشروبات الکلی و مست کننده وارد شده است، جلب می کنم.
از میان دهها روایت در این باره، چند روایت ازامام صادق(ع) را ذکر می کنیم:
امام صادق(ع) می فرمایند: ( هر کس جرعه ای از شراب ( یا هر مست کننده دیگر) بخورد؛ خداوند و ملائکه و رسولانش و مؤمنان او را لعنت می کنند. پس اگر به اندازه ای بخورد که مست شود، روح ایمان از جسد وی خارج می شود...) [1]. همچنین می فرماید: ( شراب، رأس همه گناهان است.) [2]. یا می فرماید: ( خداوند برای شر و بدی قفلی قرار داده است که کلید آن، شراب (مسکرات) است.) [3]
پی نوشتها:
[1] کلینی ، محمد بن یعقوب ،کافی، ج6، ص 399
[2] کافی، ج 6، ص 402
[3] همان، ص 403
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] چگونه می توان از نوشیدن الکل دوری نمود و راه توبه کردن چیست؟
- [سایر] چگونه می توان از نوشیدن الکل دوری نمود و راه توبه کردن چیست؟
- [آیت الله سبحانی] آیا خرید و فروش الکل خرما و گندم که دو بار تقطیر شده و مصرف غالب آن برای نوشیدن است جایز است و آیا مالک درآمد می شوند؟
- [آیت الله سیستانی] حکم نوشیدن آبجویهای که ظاهراً درصد کمی هم الکل دارند و پزشک نیز آن را برای امراض کلیه و دفع سنگ کلیه تجویز مینماید چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا استفاده از الکل سفید برای ضد عفونی کردن دست و لوازم پزشکی مثل دماسنج و غیر آن به خاطر استفاده از آنها در امور پزشکی و درمان توسط پزشک یا تیم پزشکی جایز است؟ الکل سفید همان الکل پزشکی است که قابل نوشیدن هم هست، آیا نماز خواندن با لباسی که یک یا چند قطره از این الکل بر آن ریخته شده، جایز است؟
- [آیت الله خوئی] اگر محتوی گردد عصیر بر مقداری مادهء الکل که معلوم نمیگردد مگر به تحلیل شیمیایی و این ماده سه در هزار میباشد آیا جایز است نوشیدن آن با آن که میدانیم این مقدار از ماده الکل در اثناء ساخت آن، به آن اضافه شده، از تخمیر نمودن عصیر است؟
- [آیت الله سیستانی] آبجویی را می توان خورد که روی بطری آن نوشته شده "خالی از الکل است؟
- [آیت الله خوئی] اگر محتوی گردد عصیر بر مقداری مادهء الکل که معلوم نمیگردد مگر به تحلیل شیمیایی و این ماده سه در هزار میباشد آیا جایز است نوشیدن آن با آن که میدانیم این مقدار از ماده الکل در اثناء ساخت آن، به آن اضافه شده، از تخمیر نمودن عصیر است؟
- [سایر] چطور می توان اراده کرده و در مقابل یک عادت بد ایستاد و از تکرار آن دوری کرد؟
- [سایر] جناب حربن یزید، جلو حرکت کاروان امام حسین(علیه السلام) را گرفت. آیا ایشان توبه نمود و آیا توبه او مورد قبول خداوند قرار گرفت؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در روایات از چند چیز در موقع آشامیدن آب نهی شده است: 1 زیاد آشامیدن. 2 آشامیدن آب بعد از غذای چرب 3 ایستاده نوشیدن در شب 4 نوشیدن آب بادست چپ 5 نوشیدن از جای شکسته کوزه یا طرفی که دسته آن است.
- [آیت الله سبحانی] اعتکاف عمل واحدی است ، و باید از طرف یک نفر انجام بگیرد، بنابراین نمی توان یک اعتکاف را از طرف چند نفر انجام داد، فقط می توان ثواب عمل اعتکاف را برای گروهی اهدا نمود، خواه زنده باشند، یا نه.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] الکل سفید و طبّی که الکل خالص می باشد و مصارف طبّی دارد پاک می باشد. مگر اینکه از شراب و فقاع گرفته شده باشد که در این صورت نجس است. همچنین مواد پاک کننده دیگر که از مشتقات الکل است و در مراکز درمانی کاربرد دارد پاک می باشد. همچنین الکل صنعتی که همان الکل سفید به اضافه مقداری مواد سمّی است و کاربرد صنعتی دارد پاک می باشد. ادکلن و مواد صنعتی دیگر نیز که مشتمل بر الکل می باشد پاک هستند.
- [آیت الله سیستانی] الکل چه صنعتی چه طبی به تمام اقسامش پاک است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] صیغه عقد بیمه را می توان با هر زبانی اجرا کرد و یا قرارداد بیمه را روی کاغذ آورد و آن را امضاء نمود.
- [آیت الله بهجت] عطرهایی مثل ادوکلن، که مقداری الکل دارد، در صورتی که علم به نجاست آن نداشته باشد در غیر موارد اضطرار مقتضای احتیاط اجتناب است و اگر داشتن الکل مشکوک باشد استعمال آن مانعی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] الکل طبی و صنعتی که انسان نمی داند از چیز مست کننده مایع گرفته شده، پاک است همچنین ادکلن و عطرها و داروهایی که با الکل طبی یا صنعتی مخلوط است.
- [آیت الله مظاهری] الکل صنعتی، عطرها، ادکلنها و داروهایی که با آن مخلوط است، پاک میباشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] به سیدی که عادل نیست می توان خمس داد، ولی احتیاط واجب آن است به کسی بدهند که آشکارا گناه نکند و اگر در سفر مانده است در صورتی می توان به او خمس داد که سفرش سفر معصیت نباشد، مگر این که توبه کند و باقیمانده سفر را در طریق معصیت انجام ندهد.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است کسی که گوش به غنا یا موسیقی داده است برای توبه از آن، غسل توبه کند و دو رکعت نماز توبه بخواند و بعد از آن توبه و استغفار و عذرخواهی از خدای متعال بنماید، بلکه این غسل و نماز برای توبه از هر گناهی مستحب است. [1]. لقمان، 6.