در رابطه با پرسش فوق باید این موضوع را از باب وظیفه امر به معروف و نهی از منکر تحلیل و بررسی نمود. اگر چه امر به معروف و نهی از منکر بر هر فرد مسلمان واجب است، اما اولین مرحله آن این است که با خود فرد در باره این کار زشتش صحبت کنید و با برخورد ملایم و صحیح او را در جریان عواقب دنیوی و اخروی این گناه بگذارید و از او بخواهید از این عمل دست بردارد، ممکن است با تذکر شما که از سر دلسوزی است ان شاء الله متنبه شود و از این گناه دست بردارد، و اگر با این تذکرات اصلاح نشد آن گاه او را بترسانید که اگر دست از این کار برندارید خانواده شما را در جریان می گذارم، شاید در این مرحله به خود آمد و به لطف الهی از گناهش دست برداشت، همه این مراحل باید به صورت تدریجی و با ملایمت و ملاطفت انجام پذیرد نه با خشونت، البته در مرحله بعد یعنی اطلاع دادن به خانواده نیز باید این مسئله را لحاظ کرد که اگر مطلع ساختن پدر و مادر موجب مفسده ای بالاتر نمی شود و عواقب ناگواری را به دنبال ندارد می شود آنها را در جریان گذاشت، اما اگر امکان مفسده بالاتر باشد انسان موظف به این کار نیست. منبع: www.islamquest.net
در رابطه با پرسش فوق باید این موضوع را از باب وظیفه امر به معروف و نهی از منکر تحلیل و بررسی نمود.
اگر چه امر به معروف و نهی از منکر بر هر فرد مسلمان واجب است، اما اولین مرحله آن این است که با خود فرد در باره این کار زشتش صحبت کنید و با برخورد ملایم و صحیح او را در جریان عواقب دنیوی و اخروی این گناه بگذارید و از او بخواهید از این عمل دست بردارد، ممکن است با تذکر شما که از سر دلسوزی است ان شاء الله متنبه شود و از این گناه دست بردارد، و اگر با این تذکرات اصلاح نشد آن گاه او را بترسانید که اگر دست از این کار برندارید خانواده شما را در جریان می گذارم، شاید در این مرحله به خود آمد و به لطف الهی از گناهش دست برداشت، همه این مراحل باید به صورت تدریجی و با ملایمت و ملاطفت انجام پذیرد نه با خشونت، البته در مرحله بعد یعنی اطلاع دادن به خانواده نیز باید این مسئله را لحاظ کرد که اگر مطلع ساختن پدر و مادر موجب مفسده ای بالاتر نمی شود و عواقب ناگواری را به دنبال ندارد می شود آنها را در جریان گذاشت، اما اگر امکان مفسده بالاتر باشد انسان موظف به این کار نیست.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] دختر عموی من به غیر از همسرش با فرد دیگری ارتباط حرامی (نامشروع) برقرار نموده است. می خواهم بدانم آیا من به عنوان یک فرد مسلمان وظیفه دارم که والدین وی را در جریان این ارتباط نامشروع قرار دهم؟
- [آیت الله نوری همدانی] احتراماً مرقوم بفرمائید که فتوای حضرتعالی در ارتباط با دیه جسد سوخته شده کامل یک فرد مسلمان چیست؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا کارکردن افراد مسلمان از نظر شرعی تحت ریاست یا مدیریت فرد یهودی حرمت دارد یا خیر؟
- [سایر] اسلام برای واگذاری مدیریّت ها به افراد، چه اصلی را مورد تأکید قرار داده است؟
- [آیت الله بهجت] اگر چنان چه فرد در شرایطی قرار گیرد که مجبور به قتل کسی باشد، در اسلام چه حکمی دارد؟
- [سایر] وظیفه والدین در مقابل استعداد هنری کودکان چیست؟
- [سایر] در مقابل رقابت طلبی کودکان وظیفه والدین چیست؟
- [سایر] وظیفه والدین در مقابل کودکان تازه وارد به خانواده چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] اقدام به دفاع از اسلام هنگام تشخیص خطر برای اسلام، بدون رضایت والدین چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] اگر فیلمی به صورت غیر شرعی توسط فرد دیگری کپی و تکثیر شده باشد، مشاهده فرد ثالث در کنار مشاهده افراد دیگر، برای فرد ثالث ضمان آور است؟
- [آیت الله سبحانی] انسان می تواند اعتکاف را از جانب خود و یا از جانب افراد از دنیا رفته انجام دهد، ولی از طرف فرد زنده جایز نیست.
- [آیت الله مظاهری] معدن خواه روی زمین باشد یا در زیر زمین، در زمین ملکی باشد یا در جایی که مالک ندارد، استخراج کننده مسلمان باشد یا کافر، شخص باشد یا افراد، شرکت و مؤسّسه باشد )شخصیت حقوقی( یا فرد معین، باید خمس آن پرداخته شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . وظیفه هر مسلمان است که در بهبودی امور وضع معاش و اقتصادی مسلمانان اهتمام نماید که " مَنْ اَصْبَحَ وَلَمْ یَهْتَمَّ بِأموُرِ الْمُسْلِمِینَ، فَلَیْسَ بِمُسْلِم ".
- [آیت الله اردبیلی] اگر ارتباط عالمان با ستمگران، موجب تقویت یا تبرئه ستمگران در نزد افراد بیاطّلاع شود یا موجب جرأت آنها گردد یا موجب هتک مقام علم شود، ترک آن واجب است.
- [امام خمینی] اگر ارتباط علمای اعلام با ظلمه، موجب تقویت آنها شود یا موجب تبرئه آنها پیش افراد بیاطلاع شود، یا موجب جرأت آنها گردد، یا موجب هتک مقام علم شود، واجب است ترک آن.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نبش قبری که باعث هتک حرمت فرد مسلمان میگردد؛ مانند امامزادهها و شهدا و علما و صلحا، اگر چه سالها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] یادگرفتن و یاددادن علوم و صنایعی که مورد نیاز مردم است و موجب عظمت و قدرت مسلمانان در برابر کفّار میباشد، بر همه افراد واجب کفایی است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمان اگر بتواند جامعه و مملکت را در مسیر اجرای احکام اسلام قرار دهد و احکام اسلام را اجرا سازد، باید اقدام کند و واجب است با کسانی که این نیت را دارند، همکاری و تشریک مساعی نماید.
- [آیت الله اردبیلی] بجز سه دستهای که در مسأله قبل بیان شد، خویشاوندان دیگر همچون برادر، خواهر، عمو، عمّه، دایی، خاله و اولاد آنان، واجبالنّفقه نیستند، ولی =============================================================================== 1 (واجب عینی) به واجبی میگویند که بر تک تک افراد واجب باشد و با انجام دادن دیگران از انسان ساقط نشود، مانند: نماز و روزه و در مقابل (واجب کفایی) واجبی است که اگر فرد یا افراد نسبت به آن اقدام نماید از عهده دیگران ساقط میشود، مانند: تدفین میّت مسلمان. مستحب است در صورتی که نیازمند باشند و انسان توانایی داشته باشد، نفقه آنان را نیز بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] وسایل ارتباط جمعی باید در جهت اشاعه مکارم اخلاق و خصال پسندیده انسانی و اشاعه فرهنگ اسلامی قرار گیرند و در این زمینه از اندیشههای متفاوت بهره جویند و از ترویج فرهنگ ضد اسلامی و بیبندوباری به شدّت پرهیز نمایند.