در اسلام روی مسألة (انتخاب اصلح) تأکید شده است چنانکه، درتاریخ زندگی پیغمبر اسلام آمده است که او از میان تمام مسلمانان، جوان بیست و چند ساله‌ای را به نام (عتّاب بن اسید) برای فرمانداری (مکّه) برگزید و فرمانی به نام وی صادر کرد، و چون انتخاب این جوان با توجّه به کمی تجربیّات او، درمیان اصحاب و یاران سؤال انگیز بود و کمتر موردی در گزینشهای پیامبر (ص) شبیه آن پیدا می‌شد که برای مرکز بسیار حسّاسی همچون مکّه فرد بسیار جوانی را انتخاب کند، با یک جمله به تمام سؤالاتی که در اذهان مطرح بود پاسخ داد، رو به سوی (عتّاب) کرده فرمود: (یا عَتّابُ تَدْری عَلی مَنِ اسْتَعْمَلْتَکَ؟ اسْتَعْمَلْتُکَ عَلَی أَهْلِ اللهِ عَزَّوَجَلَّ وَلَوْ أَعْلَمُ لَهُمْ خَیْراً مِنْکَ اسْتَعْمَلْتُهُ عَلَیْهِمْ(1) ای عتاب آیا می‌دانی تو را برای چه به این مقام برگزیدم؟ و بر کدام قوم فرمانروا کردم؟ تو را فرماندار (اهل الله) عزوجل (اهل حرم و ساکنان مکه) نمودم و اگر درمیان مسلمانان کسی را برای این مقام (شایسته‌تر) از تو می‌یافتم، این کار را به او می‌سپردم). باز در همین زمینه، پیامبر اسلام (ص) به صورت یک دستور کلی می‌فرماید: (مَنْ وَلَّی مِنْ أَمْرِ الْمُسْلِمینَ شَیْئاً فَوَلّی رَجُلًا وَ هُوَ یَجِدَ مَنْ هُوَ أَصْلَحُ لِلْمُسْلِمینَ مِنْهُ فَقَدْ خانَ اللهَ وَ رَسُولَهُ کسی که چیزی از امور مسلمین را بر عهده گیرد، سپس فردی را عهده دار کار مهمّی کند، در حالی که فرد اصلح از او را می‌یابد، خیانت به خدا و رسول او کرده است). و نیز در حدیث دیگری از آن حضرت آمده است: (مَنْ قَلَّدَ رَجُلًا عَلَی عِصابَهٍ وَ هُوَ یَجِدَ فی تِلْکَ الْعِصابَهِ أَرْضی مِنْهُ فَقَدْ خانَ اللهَ وَ خانَ رَسُوَلَهُ وَ خانَ الْمُؤْمِنینَ(2) کسی که کار گروهی را بر عهده کسی بگذارد که درمیان آن گروه فردی از او شایسته‌تر پیدا می‌شود، خیانت به خدا و رسول خدا و مؤمنین کرده است). بنابراین، اصل اساسی در تقسیم پستها در حکومت اسلامی و سپردن مدیریّتها و فرماندهی به افراد، همان اصل گزینش شایسته‌ترین افراد است. و انحراف از این خط، خیانتی است به خدا و پیامبر و همة جامعة اسلامی. در حدیثی از رسول خدا (ص) یکی از نشانه‌های قیام قیامت و نابودی جامعة بشریّت (سپردن کارها به نااهل) شمرده شده است پیغمبر اکرم (ص) می‌فرماید: (اذا ضُیِّعَتْ الْامانَهُ انْتَظِرِ السّاعَهَ قیلَ یا رَسُولَ اللهِ وَ ما أَضاعَتْها؟ قالَ اذا أَسَدِیَ الْامْرُ الی غَیْرِ أَهْلِهِ فَاْنَتَظِرِ السّاعَهَ(3) هنگامی که امانت ضایع گردد منتظر پایان جهان باش عرض کردند ای رسول خدا منظور از ضایع کردن امانت چیست؟ فرمود هنگامی که کارها به دست غیر اهلش سپرده شود، منتظر پایان جهان باش). پی‌نوشت‌ (1)) اسدالغابه، 3/ 385) (2)) السّیاسة الشرعیه/ 716) (3)) السّیاسة الشرعیه/ 11) مدیریت و فرماندهی در اسلام، حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی
در اسلام روی مسألة (انتخاب اصلح) تأکید شده است چنانکه، درتاریخ زندگی پیغمبر اسلام آمده است که او از میان تمام مسلمانان، جوان بیست و چند سالهای را به نام (عتّاب بن اسید) برای فرمانداری (مکّه) برگزید و فرمانی به نام وی صادر کرد، و چون انتخاب این جوان با توجّه به کمی تجربیّات او، درمیان اصحاب و یاران سؤال انگیز بود و کمتر موردی در گزینشهای پیامبر (ص) شبیه آن پیدا میشد که برای مرکز بسیار حسّاسی همچون مکّه فرد بسیار جوانی را انتخاب کند، با یک جمله به تمام سؤالاتی که در اذهان مطرح بود پاسخ داد، رو به سوی (عتّاب) کرده فرمود:
(یا عَتّابُ تَدْری عَلی مَنِ اسْتَعْمَلْتَکَ؟ اسْتَعْمَلْتُکَ عَلَی أَهْلِ اللهِ عَزَّوَجَلَّ وَلَوْ أَعْلَمُ لَهُمْ خَیْراً مِنْکَ اسْتَعْمَلْتُهُ عَلَیْهِمْ(1) ای عتاب آیا میدانی تو را برای چه به این مقام برگزیدم؟ و بر کدام قوم فرمانروا کردم؟ تو را فرماندار (اهل الله) عزوجل (اهل حرم و ساکنان مکه) نمودم و اگر درمیان مسلمانان کسی را برای این مقام (شایستهتر) از تو مییافتم، این کار را به او میسپردم).
باز در همین زمینه، پیامبر اسلام (ص) به صورت یک دستور کلی میفرماید: (مَنْ وَلَّی مِنْ أَمْرِ الْمُسْلِمینَ شَیْئاً فَوَلّی رَجُلًا وَ هُوَ یَجِدَ مَنْ هُوَ أَصْلَحُ لِلْمُسْلِمینَ مِنْهُ فَقَدْ خانَ اللهَ وَ رَسُولَهُ کسی که چیزی از امور مسلمین را بر عهده گیرد، سپس فردی را عهده دار کار مهمّی کند، در حالی که فرد اصلح از او را مییابد، خیانت به خدا و رسول او کرده است).
و نیز در حدیث دیگری از آن حضرت آمده است: (مَنْ قَلَّدَ رَجُلًا عَلَی عِصابَهٍ وَ هُوَ یَجِدَ فی تِلْکَ الْعِصابَهِ أَرْضی مِنْهُ فَقَدْ خانَ اللهَ وَ خانَ رَسُوَلَهُ وَ خانَ الْمُؤْمِنینَ(2) کسی که کار گروهی را بر عهده کسی بگذارد که درمیان آن گروه فردی از او شایستهتر پیدا میشود، خیانت به خدا و رسول خدا و مؤمنین کرده است).
بنابراین، اصل اساسی در تقسیم پستها در حکومت اسلامی و سپردن مدیریّتها و فرماندهی به افراد، همان اصل گزینش شایستهترین افراد است. و انحراف از این خط، خیانتی است به خدا و پیامبر و همة جامعة اسلامی.
در حدیثی از رسول خدا (ص) یکی از نشانههای قیام قیامت و نابودی جامعة بشریّت (سپردن کارها به نااهل) شمرده شده است پیغمبر اکرم (ص) میفرماید: (اذا ضُیِّعَتْ الْامانَهُ انْتَظِرِ السّاعَهَ قیلَ یا رَسُولَ اللهِ وَ ما أَضاعَتْها؟ قالَ اذا أَسَدِیَ الْامْرُ الی غَیْرِ أَهْلِهِ فَاْنَتَظِرِ السّاعَهَ(3) هنگامی که امانت ضایع گردد منتظر پایان جهان باش عرض کردند ای رسول خدا منظور از ضایع کردن امانت چیست؟ فرمود هنگامی که کارها به دست غیر اهلش سپرده شود، منتظر پایان جهان باش).
پینوشت
(1)) اسدالغابه، 3/ 385)
(2)) السّیاسة الشرعیه/ 716)
(3)) السّیاسة الشرعیه/ 11)
مدیریت و فرماندهی در اسلام، حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی
- [آیت الله جوادی آملی] آیا کارکردن افراد مسلمان از نظر شرعی تحت ریاست یا مدیریت فرد یهودی حرمت دارد یا خیر؟
- [سایر] سلام حاج آقا 1-کلاس امروز از نظرعدم انحراف از موضوع اصلی بحث، خیلی بهتر بود؛ البته با مدیریت خوب شماو همکاری نسبی بچهها. 2- امیدوارم در جلسه آینده زودتر به \"موضوع اصلی\" بپردازیم.
- [سایر] آیا یک فرد مسلمان وظیفه دارد والدین افراد را در جریان ارتباط نامشروعشان قرار دهد؟
- [سایر] در برخی پایان نامه های رشته دامپزشکی تاکید شده است که، حکم نجاست سگ سند و مبنای معتبری ندارد؛ چون در قرآن کریم که منبع اصلی اسلام و بیان کننده همه احکام اسلام است هیچ اشاره ای به آن نشده است و این حکمی یهودی است که از زمان خلیفه دوم در اسلام وارد شده است؟
- [سایر] علت اصرار و تأکید بر نماز جماعت در اسلام چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا فروش عضو قطع شده در حدّ یا قصاص یا واگذاری آن به مسلمان دیگر جایز است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا فروش عضو قطع شده در حدّ یا قصاص، یا واگذاری آن به مسلمان دیگر جایز است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا فروش عضو قطع شده در حدّ یا قصاص، یا واگذاری آن به مسلمان دیگر جایز است؟
- [سایر] چرا فلسطین مسأله اصلی دنیای اسلام است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا فروش عضو قطع شده در حدّ یا قصاص یا واگذاری آن به مسلمان دیگر جایز است؟
- [آیت الله اردبیلی] جهاد از واجبات دین و دری از درهای بهشت است که خداوند آن را برای اولیای خود گشوده است(1) و در جهت حفظ کیان اسلام و امنیت مسلمانان و دفاع در مقابل هجوم کافران و ناپاکان و یاری مستضعفان، مورد تأکید قرآن و معصومان علیهمالسلام قرار گرفته است. امّتی که از جهاد روی گردانند، جامه ذلّت و خواری و ردای بلا و گرفتاری بپوشند و با حقارت و پستی از انصاف و عدالت محروم شوند.
- [آیت الله سبحانی] اجازه پدر و مادر برای اعتکاف فرزندان شرط نیست، مگر این که عمل آنان مایه رنجش آنان و برخلاف خوشرفتاری با پدر و مادر باشد که اسلام بر آن تأکید فراوان دارد.
- [آیت الله اردبیلی] زمینهای موات اصلی جزء (اَنفال) هستند و اختیار آن در زمان حضور امام معصوم علیهالسلام به دست اوست و آن حضرت هرگونه صلاح بداند در آنها تصرّف میکند و اجازه احیا میدهد یا به افراد تملیک کرده و یا اجاره میدهد و در زمان غیبت امام علیهالسلام ، مسلمانان میتوانند آنها را احیا کنند، ولی بنابر احتیاط واجب باید از حاکم شرع اجازه بگیرند و هر کس هر قسمتی را احیا کند، نسبت به آن سزاوارتر است و دیگران حقّ مزاحمت او را ندارند.
- [آیت الله اردبیلی] یادگرفتن و یاددادن علوم و صنایعی که مورد نیاز مردم است و موجب عظمت و قدرت مسلمانان در برابر کفّار میباشد، بر همه افراد واجب کفایی است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آنچه در دست کفّار باشد و مالک آن از کسانی باشد که اموال آنها احترام دارد؛ یعنی مسلمانان یا کافران ذمّی یا معاهد، چنانچه به صورت امانت در دست کفّار بوده و آنان خود را مالک آن نمیدانستهاند، اگر با جنگ یا بدون جنگ به دست مسلمانان برسد، احکام غنیمت بر آن بار نمیشود، بلکه ملک مالک اصلی است، همچنین اگر کفّار خود را مالک آن مال میدانسته ولی بدون جنگ به دست مسلمانان برسد، ولی اگر با جنگ به دست مسلمانان برسد - خواه در پیکاری عمومی به چنگ مسلمانان آمده باشد یا برخی از مسلمانان آن را به دست بیاورند - غنیمت جنگیست و خمس آن کنار گذاشته و بقیه بین جنگجویان تقسیم میشود، ولی مالک اصلی مال نسبت به آن حقّ اولویت دارد و میتواند با پرداخت قیمت آن، آن را مالک گردد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمان اگر بتواند جامعه و مملکت را در مسیر اجرای احکام اسلام قرار دهد و احکام اسلام را اجرا سازد، باید اقدام کند و واجب است با کسانی که این نیت را دارند، همکاری و تشریک مساعی نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر میت مسلمان باشد الف: اگرهمه ورثه او مسلمان باشند همه طبق احکام ارث از او ارث می برند. ب: اگر بعضی از ورثه مسلمان باشند و برخی از آنها کافر باشند تنها ورثه مسلمان ازاو ارث میبرند. ج: اگر همه ورثه او کافر باشند هیچیک از آنها از او ارث نمیبرند و تمام مال میت مسلمان در اختیار مجتهد جامع الشرائط قرار میگیرد.
- [آیت الله بهجت] افراد تمام مذاهب مختلفی که محکوم به اسلام هستند، همه از یکدیگر ارث میبرند، چه حق باشند چه باطل، مگر غُلاة و خوارج و نواصب و منکرین ضروری دین، که محکوم به کفرند و از مسلمان ارث نمیبرند، ولی مسلمان از آنها ارث میبرد چنانکه از کافر ارث میبرد.
- [آیت الله جوادی آملی] .برخی از شغل ها مکروه و بعضی از کارها در داد و ستد کراهت دارند؛ مانند برده فروشی،کفن فروشی، فروشندگی گندم و برنج (ماده اصلی غذای جامعه) به انتظار گران شدن، سر بریدن حیوانها را شغل قرار دادن، داد و ستد چیزهایی که ممکن است غالباً به ربا و مانند آن بیانجامد، خرید و فروش با افراد فرومایه، داد و ستد بین اذان صبح و طلوع آفت اب، ورود در داد و ستد دیگری به قصد خریدن کالایی که وی در صدد خریدن آن است.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که دست یا زانوی او یا هردوی آنها بلندتر یا کوتاهتر از معمول یا تفاوت دیگری با اعضای افراد متعارف دارد, باید اندازهّ معمول و متعارف را معیار خود قرار دهد.