هر انسان سالمی برای بقاء سلامتی خود در شبانه روز به مقدار معینی خواب نیاز دارد که با نظم و برنامه ریزی در زندگی خود می تواند طوری برنامه ریزی کند که هم به خواب و استراحت او ضرری نرسد و هم اینکه بتواند ساعتی قبل از نماز صبح بیدار باشد و از فیض نماز شب بهره مند گردد. بنا براین بهترین راه برای موفق شدن در بیدار شدن برای نماز شب این است که انسان: 1. شام خود را زودتر میل کند. 2. شام خود را از غذاهای سبک و زود هضم قرار دهد. 3. اول شب بخوابد تا زودتر بیدار شود. علاوه بر این در تفسیر آخرین آیه از سوره کهف از امام صادق (ع) نقل شده که فرمود: هیچ کس نیست که (آیه) آخر سوره کهف را هنگام خوابیدنش بخواند جز این که در هر ساعتی که بخواهد از خواب بیدار شود. [1] و نیز آن حضرت (ع) فرمود: که رسول خدا (ص) فرموده: هر که بخواهد مقداری از شب را (برای عبادت) برخیزد، به بستر خواب که رفت، بگوید: بِسْمِ اللَّهِ اللَّهُمَّ لَا تُؤْمِنِّی مَکْرَکَ وَ لَا تُنْسِنِی ذِکْرَکَ وَ لَا تَجْعَلْنِی مِنَ الْغَافِلِینَ أَقُومُ سَاعَةَ کَذَا وَ کَذَا. (و به جای کذا و کذا ساعتی که می‌خواهد برخیزد بگوید). پس خدای عز و جل فرشته‌ای بر او می گمارد تا او را در همان ساعت از خواب بیدار کند. [2] پی نوشتها: [1] کلینی، اصول کافی، مصطفوی‌، سید جواد، ج ‌4، ص 316، ناشر: کتاب فروشی علمیه اسلامیه‌، تهران،چاپ اول؛ طبرسی، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ترجمه ج ‌15، ص 138، ناشر: انتشارات فراهانی‌، تهران، 1360 ش‌‌. قُلْ إِنَّما أَنَا بَشَرٌ مِثْلُکُمْ یُوحی‌ إِلَیَّ أَنَّما إِلهُکُمْ إِلهٌ واحِدٌ فَمَنْ کانَ یَرْجُوا لِقاءَ رَبِّهِ فَلْیَعْمَلْ عَمَلاً صالِحاً وَ لا یُشْرِکْ بِعِبادَةِ رَبِّهِ أَحَداً. [2] کلینی، اصول کافی، مصطفوی‌، سید جواد، ج ‌4، ص 316، ح 18. منبع: www.islamquest.net
هر انسان سالمی برای بقاء سلامتی خود در شبانه روز به مقدار معینی خواب نیاز دارد که با نظم و برنامه ریزی در زندگی خود می تواند طوری برنامه ریزی کند که هم به خواب و استراحت او ضرری نرسد و هم اینکه بتواند ساعتی قبل از نماز صبح بیدار باشد و از فیض نماز شب بهره مند گردد. بنا براین بهترین راه برای موفق شدن در بیدار شدن برای نماز شب این است که انسان:
1. شام خود را زودتر میل کند.
2. شام خود را از غذاهای سبک و زود هضم قرار دهد.
3. اول شب بخوابد تا زودتر بیدار شود.
علاوه بر این در تفسیر آخرین آیه از سوره کهف از امام صادق (ع) نقل شده که فرمود: هیچ کس نیست که (آیه) آخر سوره کهف را هنگام خوابیدنش بخواند جز این که در هر ساعتی که بخواهد از خواب بیدار شود. [1]
و نیز آن حضرت (ع) فرمود: که رسول خدا (ص) فرموده: هر که بخواهد مقداری از شب را (برای عبادت) برخیزد، به بستر خواب که رفت، بگوید: بِسْمِ اللَّهِ اللَّهُمَّ لَا تُؤْمِنِّی مَکْرَکَ وَ لَا تُنْسِنِی ذِکْرَکَ وَ لَا تَجْعَلْنِی مِنَ الْغَافِلِینَ أَقُومُ سَاعَةَ کَذَا وَ کَذَا. (و به جای کذا و کذا ساعتی که میخواهد برخیزد بگوید). پس خدای عز و جل فرشتهای بر او می گمارد تا او را در همان ساعت از خواب بیدار کند. [2]
پی نوشتها:
[1] کلینی، اصول کافی، مصطفوی، سید جواد، ج 4، ص 316، ناشر: کتاب فروشی علمیه اسلامیه، تهران،چاپ اول؛ طبرسی، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ترجمه ج 15، ص 138، ناشر: انتشارات فراهانی، تهران، 1360 ش. قُلْ إِنَّما أَنَا بَشَرٌ مِثْلُکُمْ یُوحی إِلَیَّ أَنَّما إِلهُکُمْ إِلهٌ واحِدٌ فَمَنْ کانَ یَرْجُوا لِقاءَ رَبِّهِ فَلْیَعْمَلْ عَمَلاً صالِحاً وَ لا یُشْرِکْ بِعِبادَةِ رَبِّهِ أَحَداً.
[2] کلینی، اصول کافی، مصطفوی، سید جواد، ج 4، ص 316، ح 18.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] آیا هیچ راهی وجود دارد که بتوانم برای نماز شب بیدار شوم؟
- [سایر] آیا هیچ راهی وجود دارد که بتوانم برای نماز شب بیدار شوم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسانی که می دانند اگر تا آخر شب بیدار بمانند برای نماز صبح بیدار نمی شوند، آیا جایز است بیدار بمانند؟
- [آیت الله بهجت] اگر کسی بترسد که در صورت بیدار ماندن تا آخر شب، برای نماز صبح بیدار نشود؛ آیا جایز است بیدار بماند؟ و اگر بیدار ماندن برای انجام کار واجب باشد؛ چه حکمی دارد؟ [منظور از واجب، واجب عرفی است].
- [سایر] بیدار بودن در چه شب هایی ارزش والایی دارد؟
- [سایر] سلام. من چند وقت هست که دنبال بک سعادت هستم تا بتوانم نماز شب بخوانم: 1. هر کاری می کنم چند شب یکبار توانایی و سعادتش را پیدا می کنم 2. می خواهم کیفیت و کمیت نماز شب و همچنین نوافل را بدانم لطفا راهنمایی بفرمائید السلام علی عبادک الصالحین
- [سایر] نمیتوانم نماز بخوانم چه کنم تا بتوانم نماز خوان شوم؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که در شب ماه رمضان در خواب محتلم شود و نیمه شب از خواب بیدار شود و بدون اینکه بفهمد صبح شده یا نه، دوباره بخوابد و پس از طلوع آفتاب بیدار شود، روزه او چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی در شب جنب شود و بخوابد و نیمه شب بیدار شود و دوباره بخوابد و پس از طلوع آفتاب از خواب بیدار شود، آیا قضا و کفّاره دارد؟
- [سایر] شب، قصد گرفتن روزه داشتم، اما سحر بیدار نشدم تا نیّت کنم. نزدیک آفتاب از خواب بیدار شدم، آیا روزه ام صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مسافر و کسی که برای او سخت است نافله شب را بعد از نصف شب بخواند یا ترس آن دارد که در وقت بیدار نمی شود می تواند آن را در اوّل شب بجا آورد.
- [آیت الله سبحانی] هر گاه جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود. اگر عادت و اطمینان دارد که اگر دوباره بخوابد برای غسل بیدار می شود، می تواند بخوابد.
- [امام خمینی] هرگاه جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود، اگر احتمال بدهد که اگر دوباره بخوابد بیدار می شود برای غسل، می تواند بخوابد.
- [آیت الله سیستانی] هرگاه جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود، اگر احتمال بدهد که اگر دوباره بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود میتواند بخوابد.
- [آیت الله نوری همدانی] هرگاه جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود . اگر احتمال بدهد که اگر دوباره بخوابد بیدار می شود برای غسل ، می تواند بخوابد .
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود، چنانچه احتمال بدهد که اگر دوباره بخوابد برای غسل بیدار میشود، میتواند بخوابد.
- [آیت الله خوئی] هرگاه جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود احتیاط مستحب آن است که پیش از غسل درصورتی که عادتش به بیدار شدن نباشد نخوابد، اگرچه احتمال بدهد که اگر دوباره بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود.
- [آیت الله بروجردی] اگر جُنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود و بداند یا احتمال دهد که اگر دوباره بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود و تصمیم هم داشته باشد که بعد از بیدار شدن غسل کند، چنانچه دوباره بخوابد و تا اذان بیدار نشود، باید روزهی آن روز را قضا کند و اگر از خواب دوم بیدار شود و برای مرتبهی سوم بخوابد و تا اذان صبح بیدار نشود، قضای روزه و کفاره بر او واجب میشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و میداند که اگر بخوابد تا صبح بیدار نمیشود، نباید بخوابد و چنانچه بخوابد وتا صبح بیدار نشود، روزهاش باطل است وقضا وکفّاره بر او واجب میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] هر گاه جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود، چنانچه تردید داشته باشد که اگر بخوابد بیدار میشود یا نه، احتیاط مستحب آن است که پیش از غسل نخوابد.