انسانیت انسان ذاتی او است، از این جهت انسانیتش از او جدا شدنی نیست بر خلاف مسلمان بودنش که ذاتی او نیست، بلکه عرضی است؛ یعنی می شود انسانی فرض کرد که مسلمان نباشد؛ مثل تمام انسان های غیر مسلمانی که وجود دارند، از این رو فرزندی که از یک انسان متولد می شود ذاتاً انسان است؛ امّا تا زمانی که ممیّز نشده و اسلام را نپذیرفته مسلمان نیست، اگرچه در صورتی که پدر، مادر و جدّ او یا یکی از آنان مسلمان باشند حکم مسلمان را دارد.[1] البته، بر اساس مستندات روایی[2]، هر فرزندی که پا به جهان می گذارد، در ذات و فطرت خویش خداجو و موحد است و اگر در موقعیتی مناسب قرار گیرد، مطمئنا اسلام را خواهد پذیرفت، اما پدر، مادر و جامعه، گاهی با آموزشهای نادرست او را از مسیر اصیل فطرت خود دور می سازند. پی نوشتها: [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‌1، ص 78، م 108، اگر پدر و مادر و جدّ بچّه نابالغ کافر باشند آن بچه هم نجس است و اگر یکی از اینها مسلمان باشد بچه پاک است. [2] شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 2، ص 49، ح 1668، انتشارات جامعه مدرسین، قم، 1413 ه ق؛ "مَا مِنْ مَوْلُودٍ یُولَدُ إِلَّا عَلَی الْفِطْرَةِ فَأَبَوَاهُ اللَّذَانِ یُهَوِّدَانِهِ وَ یُنَصِّرَانِهِ وَ یُمَجِّسَانِه‌". منبع: www.islamquest.net
انسانیت انسان ذاتی او است، از این جهت انسانیتش از او جدا شدنی نیست بر خلاف مسلمان بودنش که ذاتی او نیست، بلکه عرضی است؛ یعنی می شود انسانی فرض کرد که مسلمان نباشد؛ مثل تمام انسان های غیر مسلمانی که وجود دارند، از این رو فرزندی که از یک انسان متولد می شود ذاتاً انسان است؛ امّا تا زمانی که ممیّز نشده و اسلام را نپذیرفته مسلمان نیست، اگرچه در صورتی که پدر، مادر و جدّ او یا یکی از آنان مسلمان باشند حکم مسلمان را دارد.[1]
البته، بر اساس مستندات روایی[2]، هر فرزندی که پا به جهان می گذارد، در ذات و فطرت خویش خداجو و موحد است و اگر در موقعیتی مناسب قرار گیرد، مطمئنا اسلام را خواهد پذیرفت، اما پدر، مادر و جامعه، گاهی با آموزشهای نادرست او را از مسیر اصیل فطرت خود دور می سازند.
پی نوشتها:
[1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 78، م 108، اگر پدر و مادر و جدّ بچّه نابالغ کافر باشند آن بچه هم نجس است و اگر یکی از اینها مسلمان باشد بچه پاک است.
[2] شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 2، ص 49، ح 1668، انتشارات جامعه مدرسین، قم، 1413 ه ق؛ "مَا مِنْ مَوْلُودٍ یُولَدُ إِلَّا عَلَی الْفِطْرَةِ فَأَبَوَاهُ اللَّذَانِ یُهَوِّدَانِهِ وَ یُنَصِّرَانِهِ وَ یُمَجِّسَانِه".
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] سلام علیکم. لطفاً بفرمائید فرزندی که از یک زوج مسلمان متولد می شود، در درجه اول مسلمان است یا انسان؟یعنی خودبخود مسلمان است یا خودبخود انسان و بعد مسلمان میشود؟
- [سایر] آیا فرزندی که هنوز متولد نشده، زکات فطره دارد؟
- [سایر] لطفاً بفرمایید که:1. ولیمه چیست؟ 2. عقیقه چیست؟ 3. نظر اسلام در خصوص ختنه کردن چیست؟ 4. نظر اسلام در خصوص تراشیدن موهای فرزندی که تازه متولد شده است چیست؟ لازم به ذکر است که به تازگی این سؤال را از یک عالمی پرسیدم، اما متوجه نشدم، بفرمایید چرا مسلمانان این عمل را انجام می دهند، و چگونه می توان مو را وزن کرد؟ در حالی که مو وزن خاصی علی الخصوص برای فرزندی که تازه متولد شده است، ندارد.
- [سایر] گناه فرزندی که از راه نامشروع متولد شده چیست و چرا باید او شقی وبدبخت شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در ازدواج موقّت فرزندی متولّد شود از پدر و مادر و بستگان خود ارث میبرند؟
- [آیت الله بهجت] فرزندی که از ازدواج موقت متولد می شود مربوط به پدر است یا مادر؟
- [سایر] فرزندی که از ازدواج موقت متولد میشود، مربوط به پدر است یا مادر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در ازدواج موقّت فرزندی متولّد شود از پدر و مادر و بستگان خود ارث میبرند؟
- [آیت الله بهجت] اگر در حال حیض کسی با زن خودش جماع کند و فرزندی متولد شود حکمش چیست؟
- [سایر] بسیاری از راویان مشهور جهان اسلام معتقدند که امام حسن عسگری بعلت حبس طولانی مدت در یک پادگان نظامی از خود فرزندی نداشته.حال چگونه ممکن است که امام زمان از وی متولد شده باشد؟ با تشکر از توضیحات شما.
- [آیت الله وحید خراسانی] مسلمانی که از اسلام برگردد و کافر شود مرتد نامیده می شود معنی کفر در مساله گذشت و مرتد دو قسم است فطری وملی مرتد فطری کسی است که از پدر و مادری متولد شده باشد که هردو یا یکی از ان دو مسلمان باشند و بعد از بلوغ و کمال عقل با اختیار از اسلام برگردد و مرتد ملی کسی است که از پدر و مادر کافر متولد شده باشد و بعد از مسلمان شدن از اسلام برگردد
- [آیت الله اردبیلی] مقصود از فرزندی که از انسان ارث میبرد، بچّهای است که از نطفه او متولّد شده باشد، خواه از زن دائم باشد یا موقّت؛ پس اگر کسی بچّهدار نشود و بچّهای را از پرورشگاه یا از دیگران به فرزندی قبول کند، آن بچّه فرزند او نمیشود و از او ارث نمیبرد، مگر این که در زمان حیات خود چیزی را به او ببخشد و جایز نیست شناسنامه او را نیز به نام خود بگیرد تا حکم اولاد نسبی بر او جاری شود، هر چند اصل عمل او از نظر عاطفی کار خوبی است و اجر و ثواب نیز دارد.
- [آیت الله سبحانی] ازدواج موقت پس از تمام شدن مدت عده دارد، و فرزندانی که از آن متولد می شوند، تمام حقوق فرزندی را دارند و از پدر و مادر و بستگان خود ارث می برند هر چند آن زن و شوهر از یکدیگر ارث نبرند. احکام نگاه کردن
- [آیت الله مکارم شیرازی] ازدواج موقت بعد از تمام شدن مدت آن، عده دارد، به شرحی که در کتاب طلاق خواهدآمد و فرزندانی که از آن متولد می شوند تمام حقوق فرزندی را دارند و از پدر و مادر و بستگان خود ارث می برند هرچند آن زن و شوهر از هم ارث نمی برند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ازدواج موقت بعد از تمام شدن مدت آن، عده دارد، به شرحی که در کتاب طلاق خواهدآمد و فرزندانی که از آن متولد می شوند تمام حقوق فرزندی را دارند و از پدر و مادر و بستگان خود ارث می برند هرچند آن زن و شوهر از هم ارث نمی برند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه نطفه مرد را در رحم همسرش وارد کنند (خواه با استفاده از مقدمات حلال یا حرام) فرزندی که از او متولد می شود حلال زاده است و متعلق به آن مرد و زن می باشد و تمام احکام فرزند را دارد (مانند ارث و نفقه و غیر آن).
- [آیت الله سبحانی] ازدواج موقت پس از تمام شدن مدت عده دارد، و فرزندانی که از آن متولد می شوند، تمام حقوق فرزندی را دارند و از پدر و مادر و بستگان خود ارث می برند هر چند آن زن و شوهر از یکدیگر ارث نبرند.
- [آیت الله اردبیلی] لعان یا برای اثبات عمل زنای زن است و یا برای نفی فرزندی که از او متولّد شده است و باید نزد حاکم شرع انجام شود و کیفیّت لعان در اوایل سوره (نور) بیان شده است و شرایط و احکام آن نیز در کتابهای مفصّل فقهی آمده است.
- [آیت الله بهجت] فرزندی که از زن متولد میشود ملحق به شوهر میشود، بهشرط آنکه بین نزدیکی و زایمان، حداقل شش ماه هلالی که کمترین مدّت حمل است، فاصله شده باشد، و نیز بیشتر از نُه ماه فاصله نشود، اگرچه رعایت احتیاط متناسب با یک سال است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان کاری میکند که زن حامله سقط کند و آن سقط به حکم مسلمان باشد، چنانچه چیز سقط شده نطفه باشد دیهاش 20 دینار شرعی و اگر علقه؛ یعنی خون بسته، باشد 40 دینار و اگر مضغه؛ یعنی پاره گوشت، باشد 60 دینار و اگر استخوان باشد 80 دینار و اگر گوشت آورده ولی هنوز روح در او دمیده نشده 100 دینار و اگر روح در او دمیده شده، دیه وی همچون دیه انسان متولّد شده است.