انسانیت انسان ذاتی او است، از این جهت انسانیتش از او جدا شدنی نیست بر خلاف مسلمان بودنش که ذاتی او نیست، بلکه عرضی است؛ یعنی می شود انسانی فرض کرد که مسلمان نباشد؛ مثل تمام انسان های غیر مسلمانی که وجود دارند، از این رو فرزندی که از یک انسان متولد می شود ذاتاً انسان است؛ امّا تا زمانی که ممیّز نشده و اسلام را نپذیرفته مسلمان نیست، اگرچه در صورتی که پدر، مادر و جدّ او یا یکی از آنان مسلمان باشند حکم مسلمان را دارد.[1] البته، بر اساس مستندات روایی[2] ، هر فرزندی که پا به جهان می گذارد، در ذات و فطرت خویش خداجو و موحد است و اگر در موقعیتی مناسب قرار گیرد، مطمئنا اسلام را خواهد پذیرفت، اما پدر، مادر و جامعه، گاهی با آموزشهای نادرست او را از مسیر اصیل فطرت خود دور می سازند. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 78، م 108، اگر پدر و مادر و جدّ بچّه نابالغ کافر باشند آن بچه هم نجس است و اگر یکی از اینها مسلمان باشد بچه پاک است. [2] شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 2، ص 49، ح 1668، انتشارات جامعه مدرسین، قم، 1413 ه ق؛ "مَا مِنْ مَوْلُودٍ یُولَدُ إِلَّا عَلَی الْفِطْرَةِ فَأَبَوَاهُ اللَّذَانِ یُهَوِّدَانِهِ وَ یُنَصِّرَانِهِ وَ یُمَجِّسَانِه‏".
سلام علیکم. لطفاً بفرمائید فرزندی که از یک زوج مسلمان متولد می شود، در درجه اول مسلمان است یا انسان؟یعنی خودبخود مسلمان است یا خودبخود انسان و بعد مسلمان میشود؟
انسانیت انسان ذاتی او است، از این جهت انسانیتش از او جدا شدنی نیست بر خلاف مسلمان بودنش که ذاتی او نیست، بلکه عرضی است؛ یعنی می شود انسانی فرض کرد که مسلمان نباشد؛ مثل تمام انسان های غیر مسلمانی که وجود دارند، از این رو فرزندی که از یک انسان متولد می شود ذاتاً انسان است؛ امّا تا زمانی که ممیّز نشده و اسلام را نپذیرفته مسلمان نیست، اگرچه در صورتی که پدر، مادر و جدّ او یا یکی از آنان مسلمان باشند حکم مسلمان را دارد.[1] البته، بر اساس مستندات روایی[2] ، هر فرزندی که پا به جهان می گذارد، در ذات و فطرت خویش خداجو و موحد است و اگر در موقعیتی مناسب قرار گیرد، مطمئنا اسلام را خواهد پذیرفت، اما پدر، مادر و جامعه، گاهی با آموزشهای نادرست او را از مسیر اصیل فطرت خود دور می سازند. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 78، م 108، اگر پدر و مادر و جدّ بچّه نابالغ کافر باشند آن بچه هم نجس است و اگر یکی از اینها مسلمان باشد بچه پاک است. [2] شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 2، ص 49، ح 1668، انتشارات جامعه مدرسین، قم، 1413 ه ق؛ "مَا مِنْ مَوْلُودٍ یُولَدُ إِلَّا عَلَی الْفِطْرَةِ فَأَبَوَاهُ اللَّذَانِ یُهَوِّدَانِهِ وَ یُنَصِّرَانِهِ وَ یُمَجِّسَانِه".
- [سایر] فرزندی که از یک زوج مسلمان متولد می شود، در درجه اول مسلمان است یا انسان؟
- [سایر] لطفاً بفرمایید که:1. ولیمه چیست؟ 2. عقیقه چیست؟ 3. نظر اسلام در خصوص ختنه کردن چیست؟ 4. نظر اسلام در خصوص تراشیدن موهای فرزندی که تازه متولد شده است چیست؟ لازم به ذکر است که به تازگی این سؤال را از یک عالمی پرسیدم، اما متوجه نشدم، بفرمایید چرا مسلمانان این عمل را انجام می دهند، و چگونه می توان مو را وزن کرد؟ در حالی که مو وزن خاصی علی الخصوص برای فرزندی که تازه متولد شده است، ندارد.
- [سایر] سلام علیکم. لطفا در مورد تاریخ تشکیل حوزه علمیه برایم توضیحاتی بفرمایید. خیلی ممنون.
- [آیت الله نوری همدانی] سلام علیکم لطفا بفرمایید اگر روزه دار برای رفع تشنگی اب بنوشد چه حکمی دارد؟با تشکر.
- [سایر] بسیاری از راویان مشهور جهان اسلام معتقدند که امام حسن عسگری بعلت حبس طولانی مدت در یک پادگان نظامی از خود فرزندی نداشته.حال چگونه ممکن است که امام زمان از وی متولد شده باشد؟ با تشکر از توضیحات شما.
- [سایر] با سلام می خواستم بپرسم من مهندس کامپیوتر متولد 1363 هستم، آیا می توانم وارد حوزه شوم و تحصیل کنم؟ و اینکه تقریبا به صورت فشرده چند سال طول می کشد که به درجه اجتهاد برسم؟
- [آیت الله نوری همدانی] در مورد طفل متولد از زنا بفرمایید: الف: آیا طفل ناشی از زنا که والدین طبیعی او مسلمان میباشند، به تبعیت از پدر یا مادر تکوینی، حکم مسلمان را دارد؟
- [سایر] با سلام وعرض ادب ما قصد داریم از بهزیستی کودکی را به فرزندی بگیریم.آیا اگر این کودک از رابطه نامشروع متولد شده باشد این مسئله در روحیات خود کودک تأثیر خواهد داشت یاخیر؟
- [سایر] سلام علیکم، در عصر حاضر اگر کسی بخواهد در مقابل تمام دشمنان اسلام قیام کند به چه مسائلی نیازمند است؟
- [سایر] سلام علیکم خسته نباشید می خواستم بدانم اسلام چه شرایطی را برای انتخاب همسر به ما گفته؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در حال نماز، انسان نباید به دیگری سلام کند و اگر دیگری به او سلام کند باید طوری جواب دهد که سلام مقدّم باشد مثلاً بگوید: (اَلسّلامُ عَلَیْکُم) یا (سَلام عَلَیْکم)و نباید (عَلَیْکُمُ السَّلامُ) بگوید.
- [امام خمینی] در حال نماز انسان نباید به دیگری سلام کند و اگر دیگری به او سلام کند باید طوری جواب دهد که سلام مقدم باشد مثلا بگوید: (السلام علیکم ) یا (سلام علیکم ) و نباید (علیکم السلام ) بگوید.
- [آیت الله وحید خراسانی] در حال نماز انسان نباید به دیگری سلام کند و اگر دیگری به او سلام کند باید همان طور که او سلام کرده جواب دهد مثلا اگر گفته سلام علیکم در جواب بگوید سلام علیکم مگر در جواب علیکم السلام که بنابر احتیاط واجب باید بگوید سلام علیکم
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در حال نماز، انسان نباید به دیگری سلام کند، و اگر دیگری به او سلام کند، باید همان طور که او سلام کرده جواب دهد، مثلاً اگر گفته: "سَلامٌ عَلَیْکُمْ" در جواب بگوید: "سَلامٌ عَلَیْکُمْ" ولی در جواب "عَلَیْکُمُ السَّلامُ" باید بگوید: "سَلامٌ عَلَیْکُمْ".
- [آیت الله بروجردی] در حال نماز انسان نباید به دیگری سلام کند و اگر دیگری به او سلام کند باید همان طور که او سلام کرده جواب دهد، مثلاً اگر گفته (سَلامٌ عَلَیکُم) در جواب بگوید:(سَلامٌ عَلَیکُم)؛ ولی در جوابِ (عَلَیکُمُ السَّلام) باید بگوید، (سَلامٌ عَلَیکُم).
- [آیت الله سبحانی] در حال نماز، انسان نباید به دیگری سلام کند و اگر دیگری به او سلام کند، باید طوری جواب دهد که سلام مقدم باشد مثلاً بگوید (سلام علیکم) و نباید (علیکم السلام) بگوید.
- [آیت الله اردبیلی] انسان نباید در حال نماز به دیگری سلام کند و اگر دیگری به او سلام کند، باید به گونهای پاسخ دهد که سلام مقدّم باشد، مثلاً بگوید: (اَلسَّلامُ عَلَیْکُمْ) و نباید (عَلَیْکُمُ السَّلامْ) بگوید و احتیاط واجب آن است که اجزای جواب سلام، مانند اجزای خود سلام باشد، مثلاً در جواب (علیکم السلام) باید بگوید: (السلام علیکم) و نمیتواند در جواب آن بگوید: (سلامٌ علیکم) و یا (السلام علیک).
- [آیت الله علوی گرگانی] در حال نماز، انسان نباید به دیگری سلام کند و اگر دیگری به او سلام کند، باید همانطور که او سلام کرده جواب دهد، مثلاً اگر گفته سلام علیکم در جواب بگوید سلام علیکم ونباید علیکم السلام بگوید و بنابر احتیاط واجب باید بین سلام وجواب مماثلت در تعریف وتنکیر وافراد وجمع باشد.
- [آیت الله سیستانی] در حال نماز ، انسان نباید به دیگری سلام کند ، و اگر دیگری به او سلام کند ، باید جواب دهد ، ولی جواب باید مثل سلام باشد ، یعنی نباید بر اصل سلام اضافه داشته باشد ، مثلاً نباید در جواب بگوید : (سلام علیکم و رحمة اللّه و برکاته) ، بلکه بنابر احتیاط لازم نباید لفظ (علیکم) یا (علیک) بر لفظ سلام در جواب مقدم بدارد ، اگر آن کسی که سلام کرده اینچنین نکرده باشد ، بلکه احتیاط مستحب آن است که جواب کاملاً همانطور که او سلام کرده باشد ، مثلاً اگر گفته (سلام علیکم) در جواب بگوید : (سلام علیکم) ، و اگر گفته (السلام علیکم) بگوید : (السلام علیکم) ؛ و اگر گفته (سلام علیک) بگوید : (سلام علیک) . ولی در جواب (علیکم السلام) میتواند (علیکم السلام) یا (السلام علیکم) یا (سلام علیکم) بگوید .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در حال نماز؛ انسان نباید به دیگری سلام کند و اگر دیگری به او سلام کند؛ بنا بر احتیاط واجب باید همانطور که او سلام کرده؛ جواب دهد؛ مثلا اگر گفته (سلام علیکم) جواب بگوید (سلام علیکم) ولی در جواب (علیکم السلام) هر صیغه ای که می خواهد می تواند بگوید.