نخست باید به این نکته توجه داشت که علت وجود گرفتاری و مشکلات در زندگی انسانها به یکی از این دو جهت بر میگردد: الف. برخی از گرفتاریها و مشکلات، برای امتحان و آزمایش بشر از سوی پروردگار حکیم هستند؛ چنانچه خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید:(وَ لَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْ‌ءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الْأَمْوالِ وَ الْأَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصَّابِرینَ)؛[1] البته شما را به ترس و گرسنگی و بینوایی و بیماری و نقصان در محصول می‌آزماییم. و شکیبایان را بشارت ده. ب. برخی از مشکلات، نیز به خاطر اعمال و رفتار ناشایست ما است، چنانکه پروردگار حکیم در آیه دیگر از قرآن کریم فرمودهاند: (وَ ما أَصابَکُمْ مِنْ مُصیبَةٍ فَبِما کَسَبَتْ أَیْدیکُمْ وَ یَعْفُوا عَنْ کَثیرٍ)؛[2] اگر شما را مصیبتی رسد، به خاطر کارهایی است که کرده‌اید. و خدا بسیاری از گناهان را عفو می‌کند. در هر صورت، هدف خداوند از به وجود آوردن مشکلات و گرفتاری برای انسان، لزوماً آزار و اذیت او نیست، بلکه این بلاها و گرفتاریها میتواند دارای اثرات سازندهای باشد. اگرچه بهترین عکس العمل در برابر مشکلات و گرفتاریها، صبر است و خداوند به صابران وعده بشارت و پاداش داده است، ولی در روایتی از رسول خدا(ص) نقل شده است: خداوند متعال فرمود: به عزت و جلال خودم سوگند من بنده خود را گرفتار می‌کنم تا مرا بخواند و صدای او را بشنوم اما کافر هر چه بخواهد می‌دهم تا فریاد او را نشنوم.[3] بنابراین برخی از دعاهای وارده از سوی معصوم(ع) را برای شما یاد آور میشویم تا با خواندن آن در وقت و زمان معین شده، انشاء الله خداوند مهربان، از شما رفع گرفتاری و مشکلات بنماید. 1. در روایت وارد شده؛ هر کس در صبح و شام، بعد از نماز، صد مرتبه بگوید: (بسم اللَّه الرّحمن الرّحیم لا حول و لا قوّة الّا باللَّه العلیّ العظیم‌)، خداوند سبحان، صد نوع از انواع‌ بلاها را از او دفع میکند.[4] 2. در روایت دیگر وارد شده است: هر گاه بلایی نازل شود و دشواری بزرگی رخ بنمایاند پس می‌باید که زانوها و دستها را تا مرفق برهنه کنید و بر زمین گذارید و سینه را بر زمین برسانید حاجت خود را در سجده از پروردگار بخواهید، و این دعا را بخوانید: (اللَّهمّ انّی أسألک بنورک الّذی لا یطفی و بعزائمک الّتی لا تخفی و بعزّتک الّتی لا تنقضی و بنعمتک الّتی لا تحصی و بسلطانک الّذی کففت به فرعون عن موسی(ع))، سپس صد مرتبه در سجده بگویید: (یا حیّ یا قیّوم لا اله الّا أنت برحمتک استغیث فاکفنی ما اهمّنی و لا تکلنی إلی نفسی).‌[5] پی نوشتها: [1]. بقره، 155. [2]. شوری، 30. [3]. طبرسی، علی بن حسن، مشکاة الأنوار(ترجمه)، مترجم،‌ عطاردی قوچانی، عزیز الله، ص 90، عطارد، تهران، بیتا. [4]. مجلسی، محمدتقی، لوامع صاحبقرانی مشهور به شرح فقیه، ج 4، ص 217،‌ مؤسسه اسماعیلیان، قم، چاپ دوم، 1414 ق. [5]. لوامع صاحبقرانی، ج ‌4، ص 217 – 218. منبع: www.islamquest.net
برای از بین بردن حوادث و گرفتاریها چکار باید کرد؟
نخست باید به این نکته توجه داشت که علت وجود گرفتاری و مشکلات در زندگی انسانها به یکی از این دو جهت بر میگردد:
الف. برخی از گرفتاریها و مشکلات، برای امتحان و آزمایش بشر از سوی پروردگار حکیم هستند؛ چنانچه خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید:(وَ لَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الْأَمْوالِ وَ الْأَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصَّابِرینَ)؛[1] البته شما را به ترس و گرسنگی و بینوایی و بیماری و نقصان در محصول میآزماییم. و شکیبایان را بشارت ده.
ب. برخی از مشکلات، نیز به خاطر اعمال و رفتار ناشایست ما است، چنانکه پروردگار حکیم در آیه دیگر از قرآن کریم فرمودهاند: (وَ ما أَصابَکُمْ مِنْ مُصیبَةٍ فَبِما کَسَبَتْ أَیْدیکُمْ وَ یَعْفُوا عَنْ کَثیرٍ)؛[2] اگر شما را مصیبتی رسد، به خاطر کارهایی است که کردهاید. و خدا بسیاری از گناهان را عفو میکند.
در هر صورت، هدف خداوند از به وجود آوردن مشکلات و گرفتاری برای انسان، لزوماً آزار و اذیت او نیست، بلکه این بلاها و گرفتاریها میتواند دارای اثرات سازندهای باشد.
اگرچه بهترین عکس العمل در برابر مشکلات و گرفتاریها، صبر است و خداوند به صابران وعده بشارت و پاداش داده است، ولی در روایتی از رسول خدا(ص) نقل شده است: خداوند متعال فرمود: به عزت و جلال خودم سوگند من بنده خود را گرفتار میکنم تا مرا بخواند و صدای او را بشنوم اما کافر هر چه بخواهد میدهم تا فریاد او را نشنوم.[3]
بنابراین برخی از دعاهای وارده از سوی معصوم(ع) را برای شما یاد آور میشویم تا با خواندن آن در وقت و زمان معین شده، انشاء الله خداوند مهربان، از شما رفع گرفتاری و مشکلات بنماید.
1. در روایت وارد شده؛ هر کس در صبح و شام، بعد از نماز، صد مرتبه بگوید: (بسم اللَّه الرّحمن الرّحیم لا حول و لا قوّة الّا باللَّه العلیّ العظیم)، خداوند سبحان، صد نوع از انواع بلاها را از او دفع میکند.[4]
2. در روایت دیگر وارد شده است: هر گاه بلایی نازل شود و دشواری بزرگی رخ بنمایاند پس میباید که زانوها و دستها را تا مرفق برهنه کنید و بر زمین گذارید و سینه را بر زمین برسانید حاجت خود را در سجده از پروردگار بخواهید، و این دعا را بخوانید: (اللَّهمّ انّی أسألک بنورک الّذی لا یطفی و بعزائمک الّتی لا تخفی و بعزّتک الّتی لا تنقضی و بنعمتک الّتی لا تحصی و بسلطانک الّذی کففت به فرعون عن موسی(ع))، سپس صد مرتبه در سجده بگویید: (یا حیّ یا قیّوم لا اله الّا أنت برحمتک استغیث فاکفنی ما اهمّنی و لا تکلنی إلی نفسی).[5]
پی نوشتها:
[1]. بقره، 155.
[2]. شوری، 30.
[3]. طبرسی، علی بن حسن، مشکاة الأنوار(ترجمه)، مترجم، عطاردی قوچانی، عزیز الله، ص 90، عطارد، تهران، بیتا.
[4]. مجلسی، محمدتقی، لوامع صاحبقرانی مشهور به شرح فقیه، ج 4، ص 217، مؤسسه اسماعیلیان، قم، چاپ دوم، 1414 ق.
[5]. لوامع صاحبقرانی، ج 4، ص 217 – 218.
منبع: www.islamquest.net
- [آیت الله نوری همدانی] کیفیت و نحوه ارث بردن افرادی که به طور دستجمعی در اثر حوادث طبیعی (زلزله و سیل یا...) و یا حوادث رانندگی (تصادف یا...) و یا حوادث جنگی (بمباران و...) کشته میشوند و تقدیم و تأخّر موت آنان معلوم نیست چگونه میباشد؟
- [سایر] در برخورد با حوادث تلخ ،چه کنیم؟
- [سایر] در برخورد با حوادث تلخ ، چه کنیم ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] حوادث کربلا را از چه کتابی بگیریم بهتر است؟
- [سایر] حوادث کربلا را از چه کتاب هایی بگیریم؟
- [سایر] حوادث واقعه کربلا چگونه به ما رسیده است؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن اخلاق در حوادث تکوینی چه تأثیراتی دارد؟
- [سایر] حوادث کربلا را از چه کتاب هایی بگیریم؟
- [سایر] این عبارت درخطبهی فدکیه به چه معنا است؟: (و سمل جلباب الدین). این مسئله در نتیجه حوادث پس از رحلت پیامبر(ص) به وجود آمد؟ یا چون جامعه چنین معضلی داشت، آن حوادث در آن به وجود آمد؟
- [سایر] روش قرآن و نهج البلاغه در نقل و تحلیل حوادث تاریخی چگونه است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] فرو بردن آب بینی و خلط سینه که در فضای دهن نیامده باشد حرام نیست ولی اخلاط بینی و سینه که در فضای دهن وارد شده احتیاط واجب ترک فرو بردن آنست و فرو بردن غذایی که موقع خلال کردن، از لای دندان بیرون می آید اگر طبیعت انسان از آن متنفر نباشد اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] فرو بردن اب بینی و خلط سینه که در دهان امده حرام نیست و نیز فرو بردن غذایی که موقع خلال کردن از لای دندان بیرون می اید اگر طبیعت انسان از ان متنفر نباشد اشکال ندارد
- [آیت الله نوری همدانی] بردن عین نجاست مانند خون در مسجد اگر بی احترامی به مسجد باشد ، حرام است و همچنین بردن چیزی که نجس شده ، در صورتی که بی احترامی به مسجد باشد ، حرام است .
- [آیت الله سبحانی] بردن عین نجس مانند خون در مسجد اگر بی احترامی به مسجد باشد حرام است و همچنین بردن چیزی که نجس شده، در صورتی که بی احترامی به مسجد باشد حرام است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بردن عین نجاست مانند خون و بول در مسجد اگر بی احترامی به مسجد باشد حرام است و همچنین بردن چیزی که نجس شده (مانند لباس و کفش نجس) در صورتی که بی احترامی به مسجد باشد حرام است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] سر فرو بردن در غیر آب از چیزهای روان مانند شیر به روزه ضرری ندارد بلکه اظهر این است که فرو بردن سر در آب مضاف نیز روزه را باطل نمی کند اگرچه احوط ترک است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] فرو بردن آب بینی و خلط سینه که در دهان آمده حرام نیست. و نیز فرو بردن غذائی که موقع خلال کردن؛ از لای دندان بیرون می آید؛ اشکال ندارد.
- [آیت الله بروجردی] فرو بردن آب بینی و خلط سینه که در دهن آمده حرام نیست و نیز فرو بردن غذایی که موقع خلال کردن، از لای دندان بیرون میآید، اگر طبیعت انسان از آن متنفر نباشد اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] فرو بردن آب بینی و خلط سینه که در دهان آمده، حرام نیست، و نیز فرو بردن غذایی که موقع خلال کردن از لای دندان بیرون میآید اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] فرو بردن آب بینی و خلط سینه که در دهان آمده است ، حرام نیست . و نیز فرو بردن غذائی که موقع خلال کردن ، از لای دندان بیرون میآید ، اشکال ندارد .