در سر یک سفره ممکن است هم ترشی و فلفل قرار دهند و هم شیرینی و مربا ؛ کودکان از شیرینی و حلوای سفره لذت می برند ، و فلفل و ترشی را بی مورد می دانند ، اما بزرگ ترها هر دو را در سفره لازم می دانند . حوادث تلخ نیز برکاتی دارد ، از جمله : 1- توجه انسان را به خدا بیشتر می کند . 2- انسان را سنجیده و استعدادهای او را شکوفا می سازد . 3- کفاره گناهان و لغزش های او می شود . 4- قدر نعمت ها بیشتر شناخته می شود . انسان ها در برابر حوادث سه گروهند : چنانکه کودک همین که لب به فلفل و پیاز و ترشی می گذارد ناراحت می شود ، نوجوان تحمل می کند و والدین او پول می دهند و فلفل و ترشی را می خرند . قرآن می فرماید : گروهی همین که دچار سختی می شوند ، جیغ می زنند ، ( اذا مَسه الشَر جَزوعا ) (1) گروهی صبر می کنند ، ( و بَشِر الصابرین الذین اذا أصابَتهم مٌصیبه قالوا اِنا لله و انا الیه راجِعون ) (2) و گروهی به استقبال سختی ها می روند . ( و منهم مَن یَنتظر ) (3)کسانی نزد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می آمدند تا آنان را به جهاد و جبهه جنگ اعزام کند ، حضرت می فرمود : اسب و شمشیر ندارم تا شما را مجهز کنم آنان گریه می کردند که چرا به جبهه نرفتند .از سختی ها و حوادث تلخ می توان با تدبیر و صبر و استمداد از خداوند ، بهترین استفاده را برد . همان گونه که می توان از لیموی ترش ، شربت لیموناد ساخت . آری ، اگر انسان آشپز ماهری باشد ، حتی از پوست پرتقال هم مربا درست می کند . امروزه حتی از زباله ها استفاده بهینه می کنند . حضرت زینب علیها السلام با سخنرانی خود در کاخ ستمگران ، از اسارت خود در کوفه و شام آن گونه استفاده کرد که پایه های رژیم اموی را لرزاند . در مسجد شام ، امام سجاد علیه السلام بر بالای منبر رفت و رژیم بنی امیه را به شدت استیضاح کرد . یزید برای آن که صدای امام را خاموش کند ، به مؤذن دستور داد که با صدای بلند اذان بگوید تا شاید سخنرانی امام سجاد علی السلام قطع شود ، ولی امام علیه السلام از همین صحنه نیز استفاده کرد و جملات اذان را آن گونه تفسیر کرد که بر مسجد لرزه افتاد ، بخصوص پس از گفتن ( أشهد أن محمداً رسول الله ) فرمود : ای یزید ! این محمد جد من است یا جد تو ؟ ! آیا این اٌسرا از نسل او نیستند ؟ هنگامی که امام کاظم علیه السلام را به زندان انفرادی بردند ، فرمود : چه جای خوبی برای عبادت است ؟ ! بسیاری از علما ، کتاب های خود را در شرایط سخت و در زندان و تبعیدگاه ها نوشته اند . پی نوشت: 1- سوره معارج ، آیه 20. 2- سوره بقره ، آیه 154-155. 3- سوره احزاب ، آیه 23. منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
در سر یک سفره ممکن است هم ترشی و فلفل قرار دهند و هم شیرینی و مربا ؛ کودکان از شیرینی و حلوای سفره لذت می برند ، و فلفل و ترشی را بی مورد می دانند ، اما بزرگ ترها هر دو را در سفره لازم می دانند . حوادث تلخ نیز برکاتی دارد ، از جمله :
1- توجه انسان را به خدا بیشتر می کند . 2- انسان را سنجیده و استعدادهای او را شکوفا می سازد . 3- کفاره گناهان و لغزش های او می شود . 4- قدر نعمت ها بیشتر شناخته می شود .
انسان ها در برابر حوادث سه گروهند : چنانکه کودک همین که لب به فلفل و پیاز و ترشی می گذارد ناراحت می شود ، نوجوان تحمل می کند و والدین او پول می دهند و فلفل و ترشی را می خرند .
قرآن می فرماید : گروهی همین که دچار سختی می شوند ، جیغ می زنند ، ( اذا مَسه الشَر جَزوعا ) (1) گروهی صبر می کنند ، ( و بَشِر الصابرین الذین اذا أصابَتهم مٌصیبه قالوا اِنا لله و انا الیه راجِعون ) (2) و گروهی به استقبال سختی ها می روند . ( و منهم مَن یَنتظر ) (3)کسانی نزد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می آمدند تا آنان را به جهاد و جبهه جنگ اعزام کند ، حضرت می فرمود : اسب و شمشیر ندارم تا شما را مجهز کنم آنان گریه می کردند که چرا به جبهه نرفتند .از سختی ها و حوادث تلخ می توان با تدبیر و صبر و استمداد از خداوند ، بهترین استفاده را برد . همان گونه که می توان از لیموی ترش ، شربت لیموناد ساخت .
آری ، اگر انسان آشپز ماهری باشد ، حتی از پوست پرتقال هم مربا درست می کند . امروزه حتی از زباله ها استفاده بهینه می کنند .
حضرت زینب علیها السلام با سخنرانی خود در کاخ ستمگران ، از اسارت خود در کوفه و شام آن گونه استفاده کرد که پایه های رژیم اموی را لرزاند .
در مسجد شام ، امام سجاد علیه السلام بر بالای منبر رفت و رژیم بنی امیه را به شدت استیضاح کرد . یزید برای آن که صدای امام را خاموش کند ، به مؤذن دستور داد که با صدای بلند اذان بگوید تا شاید سخنرانی امام سجاد علی السلام قطع شود ، ولی امام علیه السلام از همین صحنه نیز استفاده کرد و جملات اذان را آن گونه تفسیر کرد که بر مسجد لرزه افتاد ، بخصوص پس از گفتن ( أشهد أن محمداً رسول الله ) فرمود : ای یزید ! این محمد جد من است یا جد تو ؟ ! آیا این اٌسرا از نسل او نیستند ؟
هنگامی که امام کاظم علیه السلام را به زندان انفرادی بردند ، فرمود : چه جای خوبی برای عبادت است ؟ !
بسیاری از علما ، کتاب های خود را در شرایط سخت و در زندان و تبعیدگاه ها نوشته اند .
پی نوشت:
1- سوره معارج ، آیه 20.
2- سوره بقره ، آیه 154-155.
3- سوره احزاب ، آیه 23.
منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
- [سایر] در برخورد با حوادث تلخ ، چه کنیم ؟
- [سایر] خداوند در حوادث تلخ و شیرین زندگی انسان چه مقدار نقش دارد ؟
- [آیت الله علوی گرگانی] با توجّه به اینکه اخیرااز سگهای تربیت شده برای تجسّس مفقودین در حوادث استفاده میگردد حکم شرعی نفس سگ و برخورد با امدادگران چیست؟
- [سایر] چرا گوشها دارای مایع تلخ است؟
- [سایر] چگونه تجربه تلخ خواستگاری ناموفق قبلی را فراموش کنم؟
- [سایر] راه های تقویت ایمان در تلخ ترین لحظات زندگی چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] حوادث کربلا را از چه کتابی بگیریم بهتر است؟
- [سایر] برای از بین بردن حوادث و گرفتاریها چکار باید کرد؟
- [سایر] حوادث کربلا را از چه کتاب هایی بگیریم؟
- [سایر] حوادث واقعه کربلا چگونه به ما رسیده است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .آب قلیل با برخورد عین نجس یا شیء نجس شده، نجس میشود؛ ولی اگر از بالا یا پایین یا پهلو با فشار به آن برخورد کند، فقط مقداری از آن که با شیء نجس برخورد کرده, نجس میشود. اگر آب پایین فواره نجس شد, آب بالای آن نیز نجس میشود
- [آیت الله جوادی آملی] .آب جاری, هر چند کمتر از کُر باشد با برخورد شیء نجس، نجس نمیشود, مگر آنکه بو یا رنگ یا مزّه آن, به سبب برخورد با نجس، دگرگون شود.
- [آیت الله جوادی آملی] .در یافتن گنج , کندوکاو و کاوش شرط نیست، بنابراین اگر بر اثر حوادث طبیعی , مانند سیل و زلزله؛ یا انفجار کوه و مانند آن , گنجی یافت شود، خمس دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] لازم نیست تعیین کند نمازی که می خواند برای کدام یک از این حوادث است که رخ داده، همین اندازه که نیت آنچه بر او واجب است بکند کافی است.
- [آیت الله جوادی آملی] .آبی که روی زمین جریان دارد, ولی نه از زمین جوشید, نه به برف انبوه اتصال دارد، چنانچه کمتر از کُر باشد, با برخورد شیء نجس، نجاست میپذیرد, مگر آنکه با فشار از بالا به پایین بریزد که در این صورت، اگر شیء نجس به پایین آن برخورد کند, بالای آن نجس نمیشود و اگر از پایین به بالا, همانند فواره, با فشار حرکت میکند، بخش بالای آن, با برخورد نجس نجاست میپذیرد و پایین آن پاک است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز آیات که دستور آن بعدا گفته خواهد شد به واسطه چهار چیز واجب می شود: اول - گرفتن خورشید. دوم - گرفتن ماه اگرچه مقدار کمی از آنها گرفته شود و کسی هم از آن نترسد. سوم - زلزله اگرچه کسی هم نترسد. چهارم - رعد و برق و بادهای سیاه و سرخ و مانند اینها از آیات آسمانی در صورتی که بیشتر مردم بترسند. و اما در حوادث زمینی مانند فرورفتن آب دریا و افتادن کوه که موجب ترس اکثر مردم شود بنا بر احتیاط نماز آیات خوانده شود؛ ولی بعید نیست که در حوادث زمینی که زلزله نباشد نماز آیات واجب نباشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر چیزی ازسرمایه به خاطر کسب و کار از بین برود بطوری که جزء ضرر معامله حساب شود، می تواند مقدار آن را از منافع بردارد، ولی اگر به واسطه حوادث دیگری از بین برود (مانند سرقت وامثال آن) نمی تواند آن را از منافع کم کند، مگر این که با سرمایه باقیمانده نتواند کسبی که سزاوار شأن اوست انجام دهد.
- [آیت الله سیستانی] بیمه انواعی دارد از آن جمله: 1 بیمه اشخاص در برابر مرگ، بیماری و یا حوادث دیگر. 2 بیمه اموال، مانند اتومبیل، هواپیما و کشتی در برابر خطر آتشسوزی، غرق شدن و سرقت و مانند آنها. بیمه تقسیمات دیگری دارد که احکام شرعی آن تفاوتی با موارد مذکور ندارد، لذا نیازی به ذکر آنها نیست.
- [آیت الله مظاهری] نماز آیات در هنگام چهار اتفاق واجب میشود: اوّل: گرفتن خورشید. دوّم: گرفتن ماه گرچه مقدار کمی از آنها گرفته شود. سوّم: زلزله. چهارم: حوادث خوفناک مثل رعد و برق و شکافتن و فرو رفتن زمین در صورتی که بیشتر مردم بترسند.
- [آیت الله جوادی آملی] .آبی که کنار آب جاری بدون حرکت ایستاده است و با آب جاری اتصال دارد، آب جاری به حساب میآید و با برخورد به شیء نجس، نجاست نمیپذیرد, مگر آنکه در یکی از اوصاف سهگانهّ یادشده، متغیّر شود.