شرح پرسش: با توجه به اینکه در هنگام خلقت انسان پرسش و پاسخی بین خداوند و ملایکه صورت گرفته آیا این به معنای این نیست که فرشتگان به نوعی دارای اختیار میباشند؟ بنده در کتابی خواندم که این هم نوعی امتحان برای فرشتگان بوده است. پاسخ: برای روشن شدن پاسخ نخست باید دید مقصود از اختیار چیست؟ اختیار معمولاً به معنای اراده بکار میرود؛ اما در حقیقت دارای معانی متعدد است: 1. به معنای به وجود آمدن یک حالت نفسانی است که بعد از آگاهی نسبت به چیزی و پدید آمدن شوق، این حالت، ایجاد شده و منشأ صدور فعل میشود. این نوع اراده در مورد انسان بکار میرود؛ اما چون حالت نفسانی در فرشتگان نیست، دقیقاً نمیتوان این معنای اراده را در مورد آنان بکار برد. 2. احداث کردن و ایجاد نمودن: این نوع اراده در مورد خداوند متعال بکار میرود؛ زیرا خدا تروّی و تفکر و هم و غم فکری ندارد، همه این صفات از او نفی میشود. 3. علم به نظام احسن یا مصلحت نهفته در کارها: علمی که سبب آفرینش پدیده‌ها و انجام کارها در زمان‌های معیّن می‌شود.[1] معنای دوم و سوم اراده، فقط در مورد خداوند بکار میرود و بهکارگیری آن دو در مورد غیر خداوند رایج نیست. 4. اراده یعنی مختار بودن، داشتن قدرت انتخاب و مجبور نبودن؛ به بیان دیگر، فعلی که از کسی صادر میشود را خود او معین میکند، نه اینکه دیگری برای او معین کند و او را مجبور به انجام آن سازد.[2] به نظر میرسد بهکارگیری این معنای اراده، (که شاید مقصود سؤال کننده همین بوده) در مورد فرشتگان مشکل ندارد؛ با دقت به دو نکته، یعنی مکلف بودن ملائکه و نافرمانی نداشتن آنها،[3] میتوان دلیل این مطلب(مختار بودن ملائکه) را به دست آورد. البته از آنجا که ملائکه شهوت و خواستههای نفسانی ندارند، در نتیجه دایره اختیار آنها نسبت به انسان بسیار محدود است؛ زیرا در واقع زمینههای نافرمانی در مورد آنان وجود ندارند؛[4] ولی این به معنای مجبور بودن آنان نیست. پی نوشتها: [1]. پژوهشکده تحقیقات اسلامی، فرهنگ شیعه، ص 69، زمزم هدایت، قم‌، چاپ دوم، 1386 ش.‌ [2]. اقتباس از پاسخ 31623. [3]. (لا یَعْصُونَ اللّهَ ما أَمَرَهُمْ وَ یَفْعَلُونَ ما یُؤْمَرُونَ). تحریم، 6؛ (لا یَسْبِقُونَهُ بِالْقَوْلِ وَ هُمْ بِأَمْرِهِ یَعْمَلُونَ). انبیاء 27. [4]. islamquest.net/fa/archive/question/fa2139. منبع: www.islamquest.net
شرح پرسش:
با توجه به اینکه در هنگام خلقت انسان پرسش و پاسخی بین خداوند و ملایکه صورت گرفته آیا این به معنای این نیست که فرشتگان به نوعی دارای اختیار میباشند؟ بنده در کتابی خواندم که این هم نوعی امتحان برای فرشتگان بوده است.
پاسخ:
برای روشن شدن پاسخ نخست باید دید مقصود از اختیار چیست؟ اختیار معمولاً به معنای اراده بکار میرود؛ اما در حقیقت دارای معانی متعدد است:
1. به معنای به وجود آمدن یک حالت نفسانی است که بعد از آگاهی نسبت به چیزی و پدید آمدن شوق، این حالت، ایجاد شده و منشأ صدور فعل میشود. این نوع اراده در مورد انسان بکار میرود؛ اما چون حالت نفسانی در فرشتگان نیست، دقیقاً نمیتوان این معنای اراده را در مورد آنان بکار برد.
2. احداث کردن و ایجاد نمودن: این نوع اراده در مورد خداوند متعال بکار میرود؛ زیرا خدا تروّی و تفکر و هم و غم فکری ندارد، همه این صفات از او نفی میشود.
3. علم به نظام احسن یا مصلحت نهفته در کارها: علمی که سبب آفرینش پدیدهها و انجام کارها در زمانهای معیّن میشود.[1] معنای دوم و سوم اراده، فقط در مورد خداوند بکار میرود و بهکارگیری آن دو در مورد غیر خداوند رایج نیست.
4. اراده یعنی مختار بودن، داشتن قدرت انتخاب و مجبور نبودن؛ به بیان دیگر، فعلی که از کسی صادر میشود را خود او معین میکند، نه اینکه دیگری برای او معین کند و او را مجبور به انجام آن سازد.[2]
به نظر میرسد بهکارگیری این معنای اراده، (که شاید مقصود سؤال کننده همین بوده) در مورد فرشتگان مشکل ندارد؛ با دقت به دو نکته، یعنی مکلف بودن ملائکه و نافرمانی نداشتن آنها،[3] میتوان دلیل این مطلب(مختار بودن ملائکه) را به دست آورد. البته از آنجا که ملائکه شهوت و خواستههای نفسانی ندارند، در نتیجه دایره اختیار آنها نسبت به انسان بسیار محدود است؛ زیرا در واقع زمینههای نافرمانی در مورد آنان وجود ندارند؛[4] ولی این به معنای مجبور بودن آنان نیست.
پی نوشتها:
[1]. پژوهشکده تحقیقات اسلامی، فرهنگ شیعه، ص 69، زمزم هدایت، قم، چاپ دوم، 1386 ش.
[2]. اقتباس از پاسخ 31623.
[3]. (لا یَعْصُونَ اللّهَ ما أَمَرَهُمْ وَ یَفْعَلُونَ ما یُؤْمَرُونَ). تحریم، 6؛ (لا یَسْبِقُونَهُ بِالْقَوْلِ وَ هُمْ بِأَمْرِهِ یَعْمَلُونَ). انبیاء 27.
[4]. islamquest.net/fa/archive/question/fa2139.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] با توجه به اینکه در هنگام خلقت انسان پرسش و پاسخی بین خداوند و ملایکه صورت گرفته آیا این به معنای این نیست که فرشتگان به نوعی دارای اختیار میباشند؟ بنده در کتابی خواندم که این هم نوعی امتحان برای فرشتگان بوده است.
- [سایر] یهود و نصارا که در قرآن به بدی یاد شدهاند، دارای چه عقیده و آیینی میباشند؟
- [سایر] لطفا درباره مکتب شمنیسم، توضیح دهید و اینکه دارای چه اعتقاداتی میباشند؟
- [سایر] بزرگان فرقة نصیریه چه کسانی هستند و آیا فعلاً دارای رهبر میباشند یا خیر؟
- [سایر] آیا فقط اعضایی که دارای روح میباشند در قیامت شهادت میدهند؟ اگر چنین است موی انسان میتواند شهادت دهد؟
- [آیت الله اردبیلی] زمینی قبلاً مسکونی بود. الآن فروخته شده و از صاحب ملک باقیمانده و صاحب ملک 3 پسر داشته و هر 3 پسر دارای فرزندانی میباشند. الآن 3 پسر صاحب ملک فوت کردهاند و فقط نوهها به اضافه یک همسر از یک پسر زنده میباشند. آیا به همسر پسر با وجود فرزند ارث تعلق میگیرد؟ آیا به همسران دو پسری که فوت کردهاند چیزی تعلق میگیرد؟ این سؤال از این بابت است که یکی از دو همسری که متوفی شده دختری از یک شوهر دیگر دارد، آیا ارث به این دختر تعلق میگیرد؟
- [سایر] آیا فرشتگان دارای درجهای از عصمت هستند؟
- [آیت الله اردبیلی] زمینی قبلاً مسکونی بود. الآن فروخته شده و از صاحب ملک باقیمانده و صاحب ملک 3 پسر داشته و هر 3 پسر دارای فرزندانی میباشند. الآن 3 پسر صاحب ملک فوت کردهاند و فقط نوهها به اضافه یک همسر از یک پسر زنده میباشند. آیا به همسر پسر با وجود فرزند ارث تعلق میگیرد؟ آیا به همسران دو پسری که فوت کردهاند چیزی تعلق میگیرد؟ این سؤال از این بابت است که یکی از دو همسری که متوفی شده دختری از یک شوهر دیگر دارد، آیا ارث به این دختر تعلق میگیرد؟
- [سایر] آیا ملائک دارای اراده و اختیار هستند؟
- [سایر] ایا فرشتگان اختیار دارند، اگر دارند فرقشان با انسان چیست؟
- [آیت الله مظاهری] جهیزیه دختر بعد از آنکه در اختیار او قرار گرفت ملک دختر میشود و نمیشود از او پس گرفت ولی اگر هنوز در اختیار او قرار نگرفته، برداشتن آن مانعی ندارد، و همچنین است چیزهایی که برای پسر تهیه میشود.
- [آیت الله اردبیلی] اجاره ملک به طور مشاع جایز است، خواه اجاره دهنده دارای قسمت مشاع باشد و بخواهد آن را اجاره دهد و یا مالک تمام ملک باشد و سهمی مانند یک دوم یا یک سوم آن را به طور مشاع اجاره دهد؛ البتّه در صورت اوّل باید با اجازه شریک خود ملک را به مستأجر تحویل دهد.
- [آیت الله مظاهری] اهل کتاب پاک میباشند. 9 - مایعات مست کننده:
- [آیت الله مظاهری] مؤسّساتی که دارای شخصیت حقوقی است اگر افرادی که آن مؤسّسه را تشکیل دادهاند آن را از ملک خود بیرون کنند، و یا چیزی را به آن مؤسّسه تملیک کنند، ملک آن مؤسّسه میشود و باید مطابق اساسنامه آن مؤسّسه عمل شود و وقف نیست و احکام وقف را ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بخواهند میوهای را که بر درخت است، پیش از آن که گُل آن بریزد بفروشند، باید چیزی را که دارای مالیّت و قابل فروش جداگانه است و میتواند ملک فروشنده باشد، به آن ضمیمه نمایند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بخواهند میوه ای را که بر درخت است، پیش از آن که گلش بریزد بفروشند، باید چیزی که دارای مالیت و قابل فروش جداگانه و ملک فروشنده باشد با آن ضمیمه نمایند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر ملکی را مثلا بر فقرا یا سادات وقف کند یا وقف کند که منافع آن به مصرف خیرات برسد، در صورتی که برای آن ملک متولّی معین نکرده باشد اختیار آن با حاکم شرع است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آنچه مرد برای زن خریده وبه او هدیه نموده ملک زن شده و جزءاموال میت محسوب نمیشود ولی آنچه خریده و در اختیار زن قرار داده مثل اکثر وسائل منزل جزءاموال او محسوب شده و بین ورثه تقسیم می شود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر ملکی را مثلاً بر فقرا یا سادات وقف کند یا وقف کند که منافع آن به مصرف خیرات برسد ، در صورتی که برای آن ملک متولّی معیّن نکرده باشد اختیار آن با حاکم شرع است .
- [آیت الله سبحانی] اگر ملکی را مثلا بر فقرا یا سادات وقف کند یا وقف کند که منافع آن به مصرف خیرات برسد، در صورتی که برای آن ملک متولی معین نکرده باشد اختیار آن با حاکم شرع است.