سورهی عنکبوت 69 آیه دارد، و مشهور در میان مفسران این است که تمام این سوره در مکه نازل شده است؛ چرا که محتوای آن هماهنگ با محتوای سوره‌های مکی است که در آن سخن از مبدأ و معاد؛ قیام انبیای بزرگ پیشین و مبارزه آنها با مشرکان و بت‌پرستان جبار و ستمگر و پیروزی آنها و نابودی این گروه ظالم است. نامگذاری این سوره به (عنکبوت) از آیه 41 آن گرفته شده است. در آن آیه بت پرستان را که تکیه بر غیر خدا می‌کنند، تشبیه به عنکبوت می‌کند که تکیه‌گاهش، تارهای سست و بی‌بنیاد است. این سوره مبارکه، قبل از هجرت پیامبر اسلام(ص) در اواخر زندگی مسلمانان در مکه معظمه نازل شد. و آن زمان برای مؤمنان از زمان‌های سخت و مشکل به شمار می‌رفت؛ لذا این سوره مؤمنان و مسلمانان را به تثبیت ایمان وادار می‌کرد ... این سوره حاوی داستان‌هایی از پیامبران، جهاد و گرفتاری آنان، نابود شدن کافران، و نصرت و پیروزی مؤمنان است. به طور کلی مطالب این سوره تقریباً به چهار قسمت تقسیم می‌شود: 1. این سوره در باره حقیقت ایمان، موضوع سنت امتحان و آزمایش الهی و وضع منافقان گفتوگو می‌کند. 2. بخشی از مطالب این سوره، حاوی داستان‌های نوح، ابراهیم، لوط و شعیب(ع) است. در این بخش همچنین به داستان قبیله عاد و ثمود هم اشاره می‌کند. قرآن کریم در این آیات از طریق بیان گوشه‌هایی از سرنوشت پیامبران بزرگ، در حقیقت به دلداری پیامبر اسلام(ص) و مؤمنان میپردازد. و با بیان این داستانها به ما میآموزد که آنان چگونه با مفسدان و تبهکاران امتهای خویش به مبارزه و جهاد برخاستند، و خدا تبهکاران را هلاک کرد و بندگان مخلصش به پیروزی رسیدند. این همه ما را به یاد او که پروردگارمان است می‌اندازد تا اینکه او را پیشوا و رهنمای خود قرار دهیم، و اینرا بدانیم که سنتهای مبارزه در میان اولیای الهی جریان داشته است. خداوند از طریق داستان ابراهیم و گفتوگوی جریان یافته میان او و قوم مشرکش، بطلان بتها را به یاد ما می‌آورد، و اینکه آنها نماینده پیوندهای اجتماعی باطلی بودهاند که نادرستی و بطلانشان در آخرت آشکار می‌شود. 3. در بخش سوم؛ داستانهای عده‌ای از فرستادگان بزرگوار خدا به اختصار بیان شده، و خلاصه گفتار در سرنوشت تکذیب کنندگان ایشان آمده است. از سنتهای الهی جریان یافته در آنان یاد می‌شود - سنت انذار، سنت رفض و طرد، و سنت عذاب هلاک کننده- تا شاید ما به واسطه آن داستانها، به حقایق بزرگ معرفت پیدا کنیم، بویژه از آنچه به جهاد در راه خدا ارتباط پیدا می‌کند با خبر شویم. در حقیقت در این قسمت؛ از توحید و نشانه‌های خدا در عالم آفرینش، و مبارزه با شرک، سخن می‌گوید، و وجدان و فطرت انسانها را در اینجا به داوری می‌طلبد. 4. قسمت دیگری از این سوره؛ مباحث متنوعی پیرامون ضعف و ناتوانی معبودهای ساختگی، و عابدان آنها است. همچنین عظمت قرآن و دلایل حقانیت پیامبر اسلام(ص) و لجاجت مخالفان، نیز به یک سلسله مسائل تربیتی؛ مانند نماز، نیکی به پدر و مادر، اعمال صالح، و شیوه بحث و برخورد منطقی با مخالفان میپردازد.[1] پی نوشت: [1]. ر. ک: مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ‌16، ص 198- 199، دار الکتب الاسلامیة، تهران، 1374ش؛ مدرسی، سید محمدتقی، مترجمان، تفسیر هدایت، ج ‌9، ص 376- 381، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، مشهد، 1377ش؛ نجفی خمینی، محمد جواد، تفسیر آسان، ج ‌15، ص 227، اسلامیة، تهران، چاپ اول، 1398ق. منبع: islamquest.net
سورهی عنکبوت 69 آیه دارد، و مشهور در میان مفسران این است که تمام این سوره در مکه نازل شده است؛ چرا که محتوای آن هماهنگ با محتوای سورههای مکی است که در آن سخن از مبدأ و معاد؛ قیام انبیای بزرگ پیشین و مبارزه آنها با مشرکان و بتپرستان جبار و ستمگر و پیروزی آنها و نابودی این گروه ظالم است.
نامگذاری این سوره به (عنکبوت) از آیه 41 آن گرفته شده است. در آن آیه بت پرستان را که تکیه بر غیر خدا میکنند، تشبیه به عنکبوت میکند که تکیهگاهش، تارهای سست و بیبنیاد است.
این سوره مبارکه، قبل از هجرت پیامبر اسلام(ص) در اواخر زندگی مسلمانان در مکه معظمه نازل شد. و آن زمان برای مؤمنان از زمانهای سخت و مشکل به شمار میرفت؛ لذا این سوره مؤمنان و مسلمانان را به تثبیت ایمان وادار میکرد ... این سوره حاوی داستانهایی از پیامبران، جهاد و گرفتاری آنان، نابود شدن کافران، و نصرت و پیروزی مؤمنان است.
به طور کلی مطالب این سوره تقریباً به چهار قسمت تقسیم میشود:
1. این سوره در باره حقیقت ایمان، موضوع سنت امتحان و آزمایش الهی و وضع منافقان گفتوگو میکند.
2. بخشی از مطالب این سوره، حاوی داستانهای نوح، ابراهیم، لوط و شعیب(ع) است. در این بخش همچنین به داستان قبیله عاد و ثمود هم اشاره میکند. قرآن کریم در این آیات از طریق بیان گوشههایی از سرنوشت پیامبران بزرگ، در حقیقت به دلداری پیامبر اسلام(ص) و مؤمنان میپردازد. و با بیان این داستانها به ما میآموزد که آنان چگونه با مفسدان و تبهکاران امتهای خویش به مبارزه و جهاد برخاستند، و خدا تبهکاران را هلاک کرد و بندگان مخلصش به پیروزی رسیدند. این همه ما را به یاد او که پروردگارمان است میاندازد تا اینکه او را پیشوا و رهنمای خود قرار دهیم، و اینرا بدانیم که سنتهای مبارزه در میان اولیای الهی جریان داشته است.
خداوند از طریق داستان ابراهیم و گفتوگوی جریان یافته میان او و قوم مشرکش، بطلان بتها را به یاد ما میآورد، و اینکه آنها نماینده پیوندهای اجتماعی باطلی بودهاند که نادرستی و بطلانشان در آخرت آشکار میشود.
3. در بخش سوم؛ داستانهای عدهای از فرستادگان بزرگوار خدا به اختصار بیان شده، و خلاصه گفتار در سرنوشت تکذیب کنندگان ایشان آمده است. از سنتهای الهی جریان یافته در آنان یاد میشود - سنت انذار، سنت رفض و طرد، و سنت عذاب هلاک کننده- تا شاید ما به واسطه آن داستانها، به حقایق بزرگ معرفت پیدا کنیم، بویژه از آنچه به جهاد در راه خدا ارتباط پیدا میکند با خبر شویم. در حقیقت در این قسمت؛ از توحید و نشانههای خدا در عالم آفرینش، و مبارزه با شرک، سخن میگوید، و وجدان و فطرت انسانها را در اینجا به داوری میطلبد.
4. قسمت دیگری از این سوره؛ مباحث متنوعی پیرامون ضعف و ناتوانی معبودهای ساختگی، و عابدان آنها است. همچنین عظمت قرآن و دلایل حقانیت پیامبر اسلام(ص) و لجاجت مخالفان، نیز به یک سلسله مسائل تربیتی؛ مانند نماز، نیکی به پدر و مادر، اعمال صالح، و شیوه بحث و برخورد منطقی با مخالفان میپردازد.[1]
پی نوشت:
[1]. ر. ک: مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 16، ص 198- 199، دار الکتب الاسلامیة، تهران، 1374ش؛ مدرسی، سید محمدتقی، مترجمان، تفسیر هدایت، ج 9، ص 376- 381، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، مشهد، 1377ش؛ نجفی خمینی، محمد جواد، تفسیر آسان، ج 15، ص 227، اسلامیة، تهران، چاپ اول، 1398ق.
منبع:
islamquest.net
- [سایر] تعالیم و آموزههای سوره عنکبوت به صورت خلاصه و فشرده چیست؟
- [سایر] تعالیم و آموزههای سوره کهف چیست؟
- [سایر] تعالیم و موضوعات مطرح شده در سوره نساء به صورت خلاصه و فشرده چیست؟
- [سایر] مرجع تفسیر جدید از آیه سوره عنکبوت را که به جای خانه عنکبوت، گفته است: خانواده عنکبوت می خواستم؟
- [سایر] مرجع تفسیر جدید از آیه سوره عنکبوت را که به جای خانه عنکبوت، گفته است: خانواده عنکبوت چیست؟
- [سایر] مرجع تفسیر جدید از آیه سوره عنکبوت را که به جای خانه عنکبوت، گفته است: خانواده عنکبوت چیست؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره عنکبوت ارایه نمایید.
- [سایر] اطلاعاتی در مورد سوره عنکبوت بنویسید.
- [سایر] مهمترین پیام سورهٔ مسد چیست؟
- [سایر] مهمترین پیام سورهٔ مسد چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر مسلمانی باید سعی کند روش و رفتار و اخلاق او، طبق تعالیم اخلاقی و فقهی اسلام باشد تا هم خودش سعادتمند گردد و هم بر آبروی جامعه اسلامی بیفزاید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم، سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول، سوره أعلی (سوره 87) و در رکعت دوم، سوره شمس (سوره 91) را بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس "سوره 91" و در رکعت دوم سوره غاشیه "سوره 88" را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم "سوره 87"و در رکعت دوم سوره شمس "سوره 91" را بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس )سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه )سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره سبح اسم )سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره (شمس) (سوره 91) و در رکعت دوم سوره (غاشیه) (سوره 88) را بخوانند، یا در رکعت اوّل سوره (أعلی) (سوره 87) و در رکعت دوم سوره (شمس) را بخوانند.
- [امام خمینی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره"شمس" سوره و در رکعت دوم سوره "کاشیه" سوره را بخوانند، یا در رکعت اول سوره "سبح اسم" سوره و در رکعت دوم سوره "شمس" را بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوّم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره اعلی (سوره 87) و در رکعت دوّم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول ان سوره سبح اسم ربک الاعلی سوره و در رکعت دوم سوره شمس سوره را بخوانند و افضل از همه ان است که در رکعت اول سوره شمس و در رکعت دوم سوره غاشیه سوره را بخوانند