سوره عنکبوت از سوره هایی است که در مکه بر نبی اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است و شاید بتوان گفت محتوای این سوره در چهار بخش خلاصه می شود.(1) 1.بخش آغازین که پیرامون مسأله "امتحان" و "وضع منافقان" است که این دو مسأله پیوندی ناگسستنی با هم دارند. 2. بخش بعدی برای دلداری پیامبر مکرّم و مؤمنانی است که اسلام آورده اند اما اندک هستند. از طریق بیان گوشه هایی از سرنوشت پیامبران بزرگی همچون حضرت نوح، ابراهیم، لوط و شعیب(علیهم السلام) و چگونگی یاری خداوند نسبت به آنها. یعنی اینکه به شما مسلمانان نیز کمک می کنیم. 3. بخش بعدی، از توحید، نشانه های خدا در عالم آفرینش و مبارزه با شرک سخن می گوید. 4. قسمت پایانی نیز درباره ناتوانی معبودها و بت هاست و عظمت قرآن و اسلام. در این قسمت قرآن چنین بت هایی را عنکبوت صفت نامیده است، و نامگذاری این سوره از آیه 41 گرفته شده، که بت پرستان را که تکیه بر غیر خدا می کنند تشبیه به عنکبوت میکند که تکیهگاهشان تارهای سست و بی بنیاد است. درباره تلاوت سوره عنکبوت در ماه رمضان و بویژه شب قدر فضیلت بسیاری ذکر گردیده است که از جمله روایاتی است که از نبی مکرّم اسلام( و امام صادق( ذکر گردیده است. این سوره نیز جزء سوره هایی است که با حروف مقطعه آغاز می شود. مهمترین غرض و هدفی که سوره دنبال می کند این است که هدف خدای تعالی از ایمان مردم تنها این نیست که به زبان بگویند ایمان آوردیم، بلکه حقیقت ایمان این است که تندباد فتنه ها آن را تکان نمی دهد و هر چه فتنه ها بیشتر شود، ریشه دارتر میگردد. پس مردم خیال نکنند به صرف اینکه بگویند ایمان آوردیم، دیگر آزمایش نمی شوند بلکه همه امتحان می شوند. و این از سنّتهای الهی است.(2) پی نوشتها: 1. مختصر تفسیر نمونه، ج3، ص487، 2. تفسیر المیزان، ترجمه فارسی، ج16،ص144 146 eporsesh.com
سوره عنکبوت از سوره هایی است که در مکه بر نبی اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است و شاید بتوان گفت محتوای این سوره در چهار بخش خلاصه می شود.(1)
1.بخش آغازین که پیرامون مسأله "امتحان" و "وضع منافقان" است که این دو مسأله پیوندی ناگسستنی با هم دارند.
2. بخش بعدی برای دلداری پیامبر مکرّم و مؤمنانی است که اسلام آورده اند اما اندک هستند. از طریق بیان گوشه هایی از سرنوشت پیامبران بزرگی همچون حضرت نوح، ابراهیم، لوط و شعیب(علیهم السلام) و چگونگی یاری خداوند نسبت به آنها. یعنی اینکه به شما مسلمانان نیز کمک می کنیم.
3. بخش بعدی، از توحید، نشانه های خدا در عالم آفرینش و مبارزه با شرک سخن می گوید.
4. قسمت پایانی نیز درباره ناتوانی معبودها و بت هاست و عظمت قرآن و اسلام. در این قسمت قرآن چنین بت هایی را عنکبوت صفت نامیده است، و نامگذاری این سوره از آیه 41 گرفته شده، که بت پرستان را که تکیه بر غیر خدا می کنند تشبیه به عنکبوت میکند که تکیهگاهشان تارهای سست و بی بنیاد است.
درباره تلاوت سوره عنکبوت در ماه رمضان و بویژه شب قدر فضیلت بسیاری ذکر گردیده است که از جمله روایاتی است که از نبی مکرّم اسلام( و امام صادق( ذکر گردیده است. این سوره نیز جزء سوره هایی است که با حروف مقطعه آغاز می شود.
مهمترین غرض و هدفی که سوره دنبال می کند این است که هدف خدای تعالی از ایمان مردم تنها این نیست که به زبان بگویند ایمان آوردیم، بلکه حقیقت ایمان این است که تندباد فتنه ها آن را تکان نمی دهد و هر چه فتنه ها بیشتر شود، ریشه دارتر میگردد. پس مردم خیال نکنند به صرف اینکه بگویند ایمان آوردیم، دیگر آزمایش نمی شوند بلکه همه امتحان می شوند. و این از سنّتهای الهی است.(2)
پی نوشتها:
1. مختصر تفسیر نمونه، ج3، ص487،
2. تفسیر المیزان، ترجمه فارسی، ج16،ص144 146
eporsesh.com
- [سایر] اطلاعاتی در مورد سوره روم بنویسید؟
- [سایر] مرجع تفسیر جدید از آیه سوره عنکبوت را که به جای خانه عنکبوت، گفته است: خانواده عنکبوت می خواستم؟
- [سایر] مرجع تفسیر جدید از آیه سوره عنکبوت را که به جای خانه عنکبوت، گفته است: خانواده عنکبوت چیست؟
- [سایر] مرجع تفسیر جدید از آیه سوره عنکبوت را که به جای خانه عنکبوت، گفته است: خانواده عنکبوت چیست؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره عنکبوت ارایه نمایید.
- [سایر] چرا سوره روم و عنکبوت را در شب قدر میخوانیم؟
- [سایر] تعالیم و آموزههای سوره عنکبوت به صورت خلاصه و فشرده چیست؟
- [سایر] مهمترین تعالیم و آموزههای سوره عنکبوت به صورت خلاصه و فشرده چیست؟
- [سایر] در آیه شریفه 41 سوره عنکبوت، بت پرستان و مشرکان به چه چیز تشبیه شدهاند؟
- [سایر] چرا در آیه 32 سوره انعام کلمه لعب، مقدّم بر کلمه لهو شده است، ولی در سوره عنکبوت آیه 64 کلمه لهو مقدم بر کلمه لعب شده است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم، سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول، سوره أعلی (سوره 87) و در رکعت دوم، سوره شمس (سوره 91) را بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس "سوره 91" و در رکعت دوم سوره غاشیه "سوره 88" را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم "سوره 87"و در رکعت دوم سوره شمس "سوره 91" را بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس )سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه )سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره سبح اسم )سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره (شمس) (سوره 91) و در رکعت دوم سوره (غاشیه) (سوره 88) را بخوانند، یا در رکعت اوّل سوره (أعلی) (سوره 87) و در رکعت دوم سوره (شمس) را بخوانند.
- [امام خمینی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره"شمس" سوره و در رکعت دوم سوره "کاشیه" سوره را بخوانند، یا در رکعت اول سوره "سبح اسم" سوره و در رکعت دوم سوره "شمس" را بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوّم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره اعلی (سوره 87) و در رکعت دوّم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول ان سوره سبح اسم ربک الاعلی سوره و در رکعت دوم سوره شمس سوره را بخوانند و افضل از همه ان است که در رکعت اول سوره شمس و در رکعت دوم سوره غاشیه سوره را بخوانند
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند؛ یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.