خداوند سبحان اوصافی را برای خود در قرآن ذکر کرده که همانها را برای نبی اکرم(ص) نیز بیان کرده است؛ مثلاً همان گونه که قرائت قرآن را به خود نسبت داده، می‌فرماید: اولین جمع آوری کننده و قاری قرآن، خداوند است: (اِن عَلینا جمُعه و قُرانه فَاذا قرأناه فاتبع قرانه) قیامت/17-18، به پیامبرش هم نسبت داده، می‌فرماید: (اِقرأ باسم رَبک الذی خلق) علق/1، پیامبر اکرم(ص) نیز مسلمانان را به قرائت و حفظ قرآن توصیه فرمود است: (تقَرؤونه صَباحاً ومَساءً) (بحار22/274). و نیز همان گونه که خداوند خود را تلاوت کننده قرآن معرفی کرده است: (تِلک ایات الله نَتلوها علیک بالحق) بقره/252، رسول اکرم(ص) را هم تالی قرآن معرفی می‌کند: (یَتلوا علیهم ایاتنا) قصص/59، و به آن حضرت دستور می‌دهد تا آیات الهی را بر مردم تلاوت کند: (و اتلُ ما أُوحی اِلیک مِن کتاب) کهف/27. و همان طور که ترتیل را به خود اسناد می‌دهد: (و رتلناه ترتیلاً) فرقان/32، رسولش را نیز به آن دستور می‌دهد: (و رتّل القران ترتیلاً) مزّمّل/4. خداوند متعال اصل تلاوت قرآن را بر پیامبرش واجب کرده است. قرآن کریم، سخن رسول اکرم(ص) را در این باره چنین نقل می‌کند: (اِنما أُمرت أَن أَعبد رَب هذه البلدة الذی حَرمَّها وله کل شَیء و آُمرت أَنّ أکون مِن المُسلیمن و أَن أَتلوا القران) نمل/91-92؛ من مأمور شدم تا مسلمان و تالی قرآن باشم. خدای سبحان در آیه‌آی دیگر ادب تلاوت که ادب لفظی قرآن است را به پیامبرش گوشزد کرده، می‌فرماید: (و رتّل القران ترتیلا)؛ کلمات قرآن را منظم، منسجم و هماهنگ بخوان، بدون این که حرفهای آن مبهم باشد یا این که بین کلمات فاصله بیندازی تا آنها را از انتظام و انسجام بازداشته و جدا کند، باید نظم ظاهریش مانند انتظام معنوی آن محفوظ بماند. وصف مشترک دیگر آن است که خداوند همان گونه که قرآن را کلام خود معرفی می‌کند، آن را کلام و قول رسول نیز دانسته، می‌فرماید: (اِنه لَقول رَسول کریم) تکویر/19. این سخن رسول الهی است، خواه فرشته وحی باشد، خواه رسول گرامی؛ زیرا هر دو، مصداق رسول کریمند و قرآن می‌تواند کلام هر دو باشد. البته بالاصالة کلام خداست و بالتبع کلام فرشته و پیامبر، زیرا اینان مظاهر خدای مکلّم و متکلمند و کلام خدا از زبان پیامبر و جبرئیل شنیده می‌شود و آنها از خود در اصل وحی هیچ سخنی ندارند بلکه فقط حاملان کلام حق و وحی الهی هستند و امتیاز این حاملان از حاملان متعارف این است که اینان می‌دانند چه حمل کرده‌اند و مضمون آن را می‌فهمند و از محتوای تبلیغ آگاهند. eporsesh.com
خداوند سبحان اوصافی را برای خود در قرآن ذکر کرده که همانها را برای نبی اکرم(ص) نیز بیان کرده است؛ مثلاً همان گونه که قرائت قرآن را به خود نسبت داده، میفرماید: اولین جمع آوری کننده و قاری قرآن، خداوند است: (اِن عَلینا جمُعه و قُرانه فَاذا قرأناه فاتبع قرانه) قیامت/17-18، به پیامبرش هم نسبت داده، میفرماید: (اِقرأ باسم رَبک الذی خلق) علق/1، پیامبر اکرم(ص) نیز مسلمانان را به قرائت و حفظ قرآن توصیه فرمود است: (تقَرؤونه صَباحاً ومَساءً) (بحار22/274). و نیز همان گونه که خداوند خود را تلاوت کننده قرآن معرفی کرده است: (تِلک ایات الله نَتلوها علیک بالحق) بقره/252، رسول اکرم(ص) را هم تالی قرآن معرفی میکند: (یَتلوا علیهم ایاتنا) قصص/59، و به آن حضرت دستور میدهد تا آیات الهی را بر مردم تلاوت کند: (و اتلُ ما أُوحی اِلیک مِن کتاب) کهف/27. و همان طور که ترتیل را به خود اسناد میدهد: (و رتلناه ترتیلاً) فرقان/32، رسولش را نیز به آن دستور میدهد: (و رتّل القران ترتیلاً) مزّمّل/4.
خداوند متعال اصل تلاوت قرآن را بر پیامبرش واجب کرده است. قرآن کریم، سخن رسول اکرم(ص) را در این باره چنین نقل میکند: (اِنما أُمرت أَن أَعبد رَب هذه البلدة الذی حَرمَّها وله کل شَیء و آُمرت أَنّ أکون مِن المُسلیمن و أَن أَتلوا القران) نمل/91-92؛ من مأمور شدم تا مسلمان و تالی قرآن باشم.
خدای سبحان در آیهآی دیگر ادب تلاوت که ادب لفظی قرآن است را به پیامبرش گوشزد کرده، میفرماید: (و رتّل القران ترتیلا)؛ کلمات قرآن را منظم، منسجم و هماهنگ بخوان، بدون این که حرفهای آن مبهم باشد یا این که بین کلمات فاصله بیندازی تا آنها را از انتظام و انسجام بازداشته و جدا کند، باید نظم ظاهریش مانند انتظام معنوی آن محفوظ بماند.
وصف مشترک دیگر آن است که خداوند همان گونه که قرآن را کلام خود معرفی میکند، آن را کلام و قول رسول نیز دانسته، میفرماید: (اِنه لَقول رَسول کریم) تکویر/19. این سخن رسول الهی است، خواه فرشته وحی باشد، خواه رسول گرامی؛ زیرا هر دو، مصداق رسول کریمند و قرآن میتواند کلام هر دو باشد. البته بالاصالة کلام خداست و بالتبع کلام فرشته و پیامبر، زیرا اینان مظاهر خدای مکلّم و متکلمند و کلام خدا از زبان پیامبر و جبرئیل شنیده میشود و آنها از خود در اصل وحی هیچ سخنی ندارند بلکه فقط حاملان کلام حق و وحی الهی هستند و امتیاز این حاملان از حاملان متعارف این است که اینان میدانند چه حمل کردهاند و مضمون آن را میفهمند و از محتوای تبلیغ آگاهند.
eporsesh.com
- [سایر] اوصاف مشترک قرآنی خدا و رسول اکرم(ص) چه میباشد؟
- [سایر] من به خدا و رسول او اعتقاد دارم ولی به ائمه نه، مشکلی دارد؟
- [سایر] خداوند در شب معراج، طبق احادیث قدسی، در مورد اوصاف بهشتیان چه فرمود؟
- [سایر] نام چند سوره را بیان کنید که از اوصاف خداوند است.
- [سایر] چرا در قرآن اطیعوا الله و اطیعوا الرسول آمده است؟ مگر اطاعت از خدا با اطاعت از رسول فرق دارد؟
- [سایر] هنگام مرگ ابراهیم فرزند پیامبر اسلام (ص) چه اتفاقی رخ داد؟ عکس العمل پیامبر اکرم(ص) چه بود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] منطقه ما جویبار است از این جویهایی که بین مردم مشترک میباشد بعضی از شرکاء به سنّ تکلیف نرسیدهاند آیا وضو گرفتن از این آب که مشترک است چه حکمی دارد؟
- [سایر] ضمن توضیح این که معرفت فرستنده مقدم است یا معرفت فرستاده (رسول)، بفرمایید که آیا انبیا برای معرفی خداوند به انسان ها آمده اند؟
- [سایر] هنگام مرگ ابراهیم فرزند پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله) چه اتفاقی رخ داد؟ عکس العمل پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله) چه بود؟
- [آیت الله اردبیلی] حکم شخصی که خمس خود را نمیدهد و یا در پرداخت آن سستی به خرج میدهد، از نظر خدا و رسول او چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر یکی از اوصاف آب کر به واسطه غیر نجاست تغییر کند، نجس نمی شود.
- [آیت الله سبحانی] اگر روزه دار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبر و جانشینان آن حضرت عمداً نسبت دروغ بدهد. اگرچه فوراً بگوید دروغ گفتم یا توبه کند; بنابر احتیاط واجب روزه او باطل است. و احتیاط واجب آن است که اگر دروغ بر حضرت زهرا(علیها السلام) و سایر پیغمبران و جانشینان آنان بازگشت به دروغ بر خدا و رسول و ائمه(علیهم السلام)باشد، در این حکم با آنها فرقی ندارند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد و بعضی از مردم که مقابل قبر امامان پیشانی را به زمین میگذارند، اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد وگرنه حرام است. مستحبات و مکروهات سجده
- [آیت الله بروجردی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان عَلَیْهمُالسَّلَام پیشانی را به زمین میگذارند، اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد و گرنه حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زمین مشترک نباشد، ولی راهرو یا مسیر آبیاری آن مشترک باشد و زمین با مسیر آب یا راهرو آن فروخته شود، حقّ شفعه ثابت است.
- [آیت الله علوی گرگانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد وبعضی از مردم عوام که مقابل امامان: پیشانی را به زمین میگذارند، اگر برای شکر خداوند متعال باشد، اشکال ندارد وگرنه حرام است.
- [آیت الله سیستانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد ، و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان علیهمالسلام پیشانی را به زمین میگذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد ، اشکال ندارد ، و گر نه مشکل است . مستحبّات و مکروهات سجده :
- [آیت الله سیستانی] (أَشْهَدُ أنَّ عَلِیّاً وَلیُّ اللّهِ) جزء اذان و اقامه نیست ، و لی خوب است بعد از (أَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّهَ) به قصد قربت گفته شود . ترجمه اذان و اقامه اللّه اکبر : یعنی خدای تعالی بزرگتر از آنست که او را وصف کنند . أَشْهَدُ أَن لا إِلهَ إِلاّ اللّهُ : یعنی شهادت میدهم که کسی جز خدا سزاوار پرستش نیست . أَشْهَدُ أَنّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّهِ : یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبداللّه صلیاللهعلیهوآلهوسلم پیغمبر و فرستاده خداست . أَشْهَدُ أنَّ عَلیّاً أمْیر المُؤمنِین وَلیُّ اللّهِ : یعنی شهادت میدهم که حضرت علی علیه الصلاة و السلام امیر مؤمنان و ولیّ خدا بر همه خلق است . حَیَّ عَلَی الصّلاةِ : یعنی بشتاب برای نماز . حَیَّ عَلَی الْفَلاحِ : یعنی بشتاب برای رستگاری . حَیَّ عَلَی خَیْر الْعَمَلِ : یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است . قَدْ قَامَتِ الصَّلاةُ : یعنی بتحقیق نماز برپا شد . لا إِله إِلاّ اللّهُ : یعنی کسی جز خدا سزاوار پرستش نیست .
- [آیت الله جوادی آملی] ) .اشهد أنّ علیاً ولیّ االله ) جزء اذان و اقامه نیست و مناسب است به عنوان تبرّک و تیمّن, بعد از (أشهد أنّ محمداً رسول االله) گفته شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] )أشْهَدُ أنَّ عَلِیَّاً وَلِیُ اللّهِ( جز اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از )أشْهَدُ أنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ ا&(، به قصد امتثال عمومات مستحب گفته شود.