تاکنون چاپ قرآنهای زیادی با رسم الخطهای گوناگون مورد تأیید قرار گرفته و تمامی آنها برای قرائت صحیح میباشد و انتخاب هر یک بستگی به سلیقه و قرائت آسانتر در نظر قاری قرآن دارد و آن چه که از رسم الخطهای رایج ایران است سه نوع کتابت مشهور است: 1. کتابت به خط "عثمان طه" که بر اساس رسم مصحف عثمانی است، که علاوه بر زیبایی، محسّنات ویژهای نیز دارد که توجه قاریان را به خود جلب نموده و رسم الخط آن عربی است. 2. کتابت به رسم الخط فارسی: که در آن الفهای کوتاه، به صورت کشیده نوشته میشود; مثلاً "کتَب" به صورت "کتاب" نگارش یافته و این نوع رسم الخط نیز خود دارای اقسام گوناگونی است قرآن به خط نستعلیق و با رسم الخط چاپی (حروفچینی)و اخیراً با رسم الخطهای کامپیوتری، به تحریر درآمده و عرضه شده. 3. رسم الخط پاکستانی: که تفاوت چندانی با رسم الخط عربی نمیکند. eporsesh.com
کدام یک از رسم الخطهای قرآنی، برای قرائت صحیح است؟
تاکنون چاپ قرآنهای زیادی با رسم الخطهای گوناگون مورد تأیید قرار گرفته و تمامی آنها برای قرائت صحیح میباشد و انتخاب هر یک بستگی به سلیقه و قرائت آسانتر در نظر قاری قرآن دارد و آن چه که از رسم الخطهای رایج ایران است سه نوع کتابت مشهور است:
1. کتابت به خط "عثمان طه" که بر اساس رسم مصحف عثمانی است، که علاوه بر زیبایی، محسّنات ویژهای نیز دارد که توجه قاریان را به خود جلب نموده و رسم الخط آن عربی است.
2. کتابت به رسم الخط فارسی: که در آن الفهای کوتاه، به صورت کشیده نوشته میشود; مثلاً "کتَب" به صورت "کتاب" نگارش یافته و این نوع رسم الخط نیز خود دارای اقسام گوناگونی است قرآن به خط نستعلیق و با رسم الخط چاپی (حروفچینی)و اخیراً با رسم الخطهای کامپیوتری، به تحریر درآمده و عرضه شده.
3. رسم الخط پاکستانی: که تفاوت چندانی با رسم الخط عربی نمیکند.
eporsesh.com
- [سایر] سختترین آیه و سوره از جهت قرائت و تجوید کدام است؟
- [سایر] معیار شناخت قرائت صحیح کدام است؟
- [سایر] قرائت صحیح قرآن در نماز چگونه است؟
- [آیت الله اردبیلی] در منطقه ما رسم بدی وجود دارد که برای میّت، مجلس سوم، هفتم، چهلم و سالگرد میگیرند و مبلغ کلانی خرج میکنند که در بعضی مواقع باعث ورشکسته شدن بازماندگان میّت میشود. آیا این رسم از نظر شرعی صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که قرائت او صحیح نیست چنانچه در تصحیح نکردن قرائت مقصر باشد، تکلیفش نسبت به نماز طواف چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا قرائت "ملک یوم الدین" در نماز صحیح است؟
- [سایر] برخی میگویند: تجوید یک طرح استعماری است و تنها برای مشغول کردن مسلمانان به ظاهر قرآن به وجود آمده است. آیا این سخن صحیح است؟
- [سایر] چرا قرآن به نامهای کریم، رحیم، مجید و... نام گرفته و آیا قائل شدن به این که "قرآن محمد" است، صحیح است؟
- [آیت الله اردبیلی] بعضی از امامان جماعت در قرائت نماز، هم (مالک یوم الدین) میگویند و هم (ملک یوم الدین). آیا قرائت دوم صحیح است؟
- [آیت الله خوئی] اگر نمازگزار در قرائت خود مدّ دهد در جایی که موضع مدّ نباشد مانند الف (مالک) و واو (یوم) آیا قرائت او صحیح است؟
- [آیت الله مظاهری] اختلاف در قرائت که قرّاء گفتهاند صحیح نیست و نماز باید بر طبق قرآن خوانده شود.
- [امام خمینی] اگر قرائت یا تکبیرات یا قنوتها را فراموش کند و بجا نیاورد، نمازش صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر قرائت یا تکبیرها یا قنوتها را فراموش کند و بجا نیاورد، نمازش صحیح است.
- [آیت الله بهجت] اگر قرائت یا تکبیرها یا قنوتها را فراموش کند و بهجا نیاورد نمازش صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که برای نماز قضای میت اجیر شده، باید مسائل نماز را بخوبی بداند و قرائت او صحیح باشد.
- [آیت الله سبحانی] اگر قرائت یا تکبیرات یا قنوت ها را فراموش کند و بعد از رفتن به رکوع بفهمد نمازش صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در میان حرفها یا کلمات قرائت، یا کلمات ذکر و تشهد سهواً فاصله بیاندازد که صورت قرائت و کلمات از بین برود ولی صورت نماز از بین نرود باید برگردد و بطور صحیح بخواند، مگر آن که وارد رکن بعد شده باشد که نمازش صحیح است و بازگشت ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر از روی سهو، قرائت، یا تکبیرها، یا قنوتها را فراموش کند و بعد از رفتن به رکوع یادش بیاید نمازش صحیح است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر قرائت یا تکبیرات یا قنوتها را فراموش کند و نیاورد و بعد از رفتن برکوع یادش بیاید نمازش صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر سهواً پیش ار امام به رکوع رود و طور باشد که اگر سر بردارد به مقداری از قرائت امام می رسد ، چنانچه سر بردارد و با امام به رکوع رود وطوری باشد که اگر برگرد د به چیزی از قرائت امام نمی رسد ، احتیاط واجب آن است که سر بردارد و با امام نماز را تمام کند و نمازش صحیح است و اگر سر برندارد تا امام برسد باز هم نمازش صحیح است .