ارزیابی آیات و سور قرآن از جهت قرائت و تجوید اولاً از آن جا که بخش مهم از آن به مخاطب باز میگردد، نادرست و غیرممکن است؛ زیرا توانائیهای مخاطبان قرآن در زمینه قرائت و تجوید بسیار متفاوت است و حتی در یک واژه ممکن است در مخاطبان مختلف، ارزیابی متفاوتی داشته باشد، ممکن است شخصی فارس زبان برخی حروف را به دشواری ادا کند: مانند "ط" یا "ظ" و در نتیجه سورهای که این حروف در آن بیشتر به کار رفته برای او دشوارتر است؛ همین طور کسی که برای مثال، تلفظ کلمات طولانی و یا تشدیدهای مکرر برای او دشوار باشد، طبیعی است آیاتی که در آنها از این گونه ترکیبها به کار رفته، برای او دشوارتر است، بنابراین، نمیتوان ارزیابی مشخصی ارائه نمود. از سوی دیگر، الفاظ و حروف قرآن و ترکیبها معمولاً تکراری است؛ به دیگر سخن کلمات از تعداد محدودی حروف به وجود میآیند و معمولاً در همه قرآن سطحی یکسان دیده میشود. قواعد تجویدی نیز محدود است که معمولاً در همة سورهها تکرار شدهاند (البته نسبت به شمار آیات آنها). و اگر کسی با آنها آشنا باشد، محل کاربرد آنها برای او تأثیر ندارد. گذشته از مطالب یاد شده، قرآن از بالاترین حد فصاحت برخوردار است و یکی از ویژگیهای واژهها و ترکیبهای فصیح، خوش خوان بودن آنهاست؛ در نتیجه اگر مشکلی نیز در تلفظ احساس شود، عیب از ساختار واژه نیست، بلکه مشکل در خود مخاطب است که به دلیلی مانند ناآشنایی به زبان عربی، در انتقال به سبک تلفظ با مشکل روبه رو میشود و البته این مشکلها با کمی روخوانی و مداومت بر آن و استفاده از قرائت استادان، حضوری یا با استفاده از نوار آنها، برطرف میشود. به طور کلّی میتوان سختترین سورهها را قرائت و تجوید بر دو ملاک تقسیم کرد: الف سختی از جهت وقف و ابتدا ب سختی از جهت مخارج و صفات حروف شایسته است پرسشگر گرامی خود به بازشناسی سورهها بر این دو اساس اقدام نماید. امّا برای راهنمایی بیشتر به دقت نظر در قرائت قاریان مسابقات کشوری و بینالمللی در جمهوری اسلامی ایران فرامیخوانیم که دو ملاک یاد شدة بالا در قرائتهای آنان لحاظ شده است. eporsesh.com
ارزیابی آیات و سور قرآن از جهت قرائت و تجوید اولاً از آن جا که بخش مهم از آن به مخاطب باز میگردد، نادرست و غیرممکن است؛ زیرا توانائیهای مخاطبان قرآن در زمینه قرائت و تجوید بسیار متفاوت است و حتی در یک واژه ممکن است در مخاطبان مختلف، ارزیابی متفاوتی داشته باشد، ممکن است شخصی فارس زبان برخی حروف را به دشواری ادا کند: مانند "ط" یا "ظ" و در نتیجه سورهای که این حروف در آن بیشتر به کار رفته برای او دشوارتر است؛ همین طور کسی که برای مثال، تلفظ کلمات طولانی و یا تشدیدهای مکرر برای او دشوار باشد، طبیعی است آیاتی که در آنها از این گونه ترکیبها به کار رفته، برای او دشوارتر است، بنابراین، نمیتوان ارزیابی مشخصی ارائه نمود.
از سوی دیگر، الفاظ و حروف قرآن و ترکیبها معمولاً تکراری است؛ به دیگر سخن کلمات از تعداد محدودی حروف به وجود میآیند و معمولاً در همه قرآن سطحی یکسان دیده میشود. قواعد تجویدی نیز محدود است که معمولاً در همة سورهها تکرار شدهاند (البته نسبت به شمار آیات آنها). و اگر کسی با آنها آشنا باشد، محل کاربرد آنها برای او تأثیر ندارد.
گذشته از مطالب یاد شده، قرآن از بالاترین حد فصاحت برخوردار است و یکی از ویژگیهای واژهها و ترکیبهای فصیح، خوش خوان بودن آنهاست؛ در نتیجه اگر مشکلی نیز در تلفظ احساس شود، عیب از ساختار واژه نیست، بلکه مشکل در خود مخاطب است که به دلیلی مانند ناآشنایی به زبان عربی، در انتقال به سبک تلفظ با مشکل روبه رو میشود و البته این مشکلها با کمی روخوانی و مداومت بر آن و استفاده از قرائت استادان، حضوری یا با استفاده از نوار آنها، برطرف میشود.
به طور کلّی میتوان سختترین سورهها را قرائت و تجوید بر دو ملاک تقسیم کرد:
الف سختی از جهت وقف و ابتدا
ب سختی از جهت مخارج و صفات حروف
شایسته است پرسشگر گرامی خود به بازشناسی سورهها بر این دو اساس اقدام نماید.
امّا برای راهنمایی بیشتر به دقت نظر در قرائت قاریان مسابقات کشوری و بینالمللی در جمهوری اسلامی ایران فرامیخوانیم که دو ملاک یاد شدة بالا در قرائتهای آنان لحاظ شده است.
eporsesh.com
- [سایر] چه فرقی بین ترتیل و تجوید در علم قرائت وجود دارد ؟
- [سایر] برخی میگویند: تجوید یک طرح استعماری است و تنها برای مشغول کردن مسلمانان به ظاهر قرآن به وجود آمده است. آیا این سخن صحیح است؟
- [سایر] با توجه به آیه 78، سوره اسرأ منظور چه نمازهایی است؟ آیا منظور اوقات نماز است؟ آیا میشود نمازها را به جای پنج وعده در سه وعده خواند؟
- [آیت الله بهجت] منظور از صحیح بودن قرائت امام جماعت چیست؟ آیا باید حروف را از مخارج آن طبق اصول تجوید بخواند؟
- [آیت الله جوادی آملی] حکم فراگیری علم تجوید به طور کامل در مورد قرائت قرآن و به طور خاص در مورد قرائت نماز چه میباشد؟
- [سایر] چرا در آیه 21 سوره مبارکه نبأ، از جهنّم به عنوان "کمینگاه" نام برده شده است؟
- [سایر] کدام یک از رسم الخطهای قرآنی، برای قرائت صحیح است؟
- [سایر] داستان حضرت عُزَیر و الاغ او و به خواب رفتن آنها و بیداریشان بعداز صد سال در کدام سوره و آیه آمده است؟
- [آیت الله بهجت] برای خانم ها کراهت قرائت سوره هایی که آیه سجده ندارند را از جهت کم بودن ثواب آن دانستید. آیا تحصیل ثواب کم بهتر است یا اصلاً قرائت را ترک کنند؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر امام جماعت آیه ای از سوره را نخواند و مأموم در حین قرائت متوجه بشود، وظیفه ی مأموم و حکم نماز امام جماعت چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر اشتباها مشغول خواندن سوره ای شود که سجده واجب دارد چنانچه پیش از رسیدن به ایه سجده بفهمد باید ان سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن ایه سجده بفهمد احتیاطا به سجده اشاره نموده و سوره را تمام کند و سوره دیگری هم به قصد قربت مطلقه یعنی اگر وظیفه اش سوره دیگری است این همان باشد وگرنه به عنوان قرایت قران باشد بخواند و بعد از نماز باید سجده ان را به جا اورد
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اول و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را و خواندن یک یا چند آیه کافی نیست. و باید توجه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در نماز واجب یکی از چهار سوره ای را که ایه سجده دارد و در مساله گذشت عمدا بخواند واجب است بعد از قرایت ایه سجده سجده تلاوت را به جا اورد و در این صورت بنابر احتیاط واجب نماز را تمام کند و اعاده نماید و همچنین است اگر معصیت کرد و به جا نیاورد
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] لازم نیست آنچه را علمای تجوید برای بهتر خوانی قرآن ذکر کرده اند رعایت کند، بلکه لازم است طوری بخواند که بگویند عربی صحیح است هرچند رعایت دستورات تجوید بهتر است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است (سوره های وَالنَّجم(53) اِقرَأْ(96) والم تنزیل(32) و حم سجده(41)) وهرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود، و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.