از روایات وارده از امامان معصوم(علیهم السلام) استفاده میشود که قرائت بعضی از سورهها، موجب میشود که خداوند سفر زیارت خانه خود را نصیب آن فرد نماید. امام صادق7 میفرماید: "کسی که سوره عمّ یتسألون را در هر روز قرائت کند سال تمام نمیشود، مگر این که زیارت بیت الله الحرام را خداوند نصیب او میگرداند."(تفسیر نور الثقلین، الحویزی، ج 5، ص 490، نشر دار الکتب العلمیه / تفسیر کنزالدقائق میرزا محمد مشهدی، ج 11، ص 158، نشر مؤسسة اسلامی التابعة لجماعة المدرسین.) در روایت دیگر،امام صادق(علیه السلام) فرمودند: "کسی که سوره حج را در هر سه روز قرائت کند، از آن سال خارج نمیشود، مگر این که به سوی مکه معظمه خارج میشود و اگر در آن سفر از دنیا برود خداوند او را داخل در بهشت میکند."(ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، شیخ صدوق، ص 135، نشر مکتبة الصدوق / مجمع البیان طبرسی، ج 7، ص 109.) در روایت دیگری آن حضرت میفرمایند: "کسی که سورة حجرات را در هر شب یا در هر سه روز قرائت کند، از زائران پیامبراکرم9 خواهد بود."(ثواب الاعمال، همان، ص 142.) البته باید توجه داشت که قرائت این سورهها، علت تامه برای زیارت بیت الله الحرام نیست، به این معنا که با خواندن سوره ]نبأ[ در یک سال انسان صددرصد توفیق تشرف پیدا کند، خواندن این سورهها سبب توفیق میشود در صورتی که مانعی ایجاد نشود چه بسا انسان در اثر اعمال بد و انجام گناه ایجاد مانع کند و توفیق از او سلب شود. در بعضی از روایات برای خواندن سورة حج پاداش حج و عمره بیان شده. پیامبر اکرم9 فرمود: "هر کس سورة حج بخواند، پاداش حج و عمره را خدا به او میدهد، به تعداد نام کسانی که در گذشته و آینده حج عمره به جا آورده یا خواهند آورد".(تفسیر مجمع البیان، علامه طبرسی، ج 7، ص 109، نشر مؤسسة الاعلمی.) بعضی از مفسران گفتهاند : "بدون شک این ثواب و فضیلت عظیم تنها برای تلاوت لفظی نیست تلاوتی است اندیشه ساز و اندیشهای عمل پرور کسی که این سوره و محتوای آن را از مبدأ و معاد گرفته تا دستورات عبادی و اخلاقی و مسائل مربوط به جهاد و مبارزه با ستمگران، در اعماق جان خود قرار دهد و برنامه عملی خود سازد،پیوندی با تمام مؤمنان گذشته و آینده از نظر معنوی و روحانی پیدا میکند. پیوندی که او را در اعمال آنها شریک و آنها را نیز در اعمال او شریک و سهیم میسازد بی آن که از پاداش آنان چیزی کاسته شود. و با این اوصاف و شرایط ثواب و پاداشی که در حدیث بالا آمده عجیب به نظر نمیرسد".(تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 14، ص 5، نشر دارالکتب الاسلامیة.) eporsesh.com
از روایات وارده از امامان معصوم(علیهم السلام) استفاده میشود که قرائت بعضی از سورهها، موجب میشود که خداوند سفر زیارت خانه خود را نصیب آن فرد نماید. امام صادق7 میفرماید: "کسی که سوره عمّ یتسألون را در هر روز قرائت کند سال تمام نمیشود، مگر این که زیارت بیت الله الحرام را خداوند نصیب او میگرداند."(تفسیر نور الثقلین، الحویزی، ج 5، ص 490، نشر دار الکتب العلمیه / تفسیر کنزالدقائق میرزا محمد مشهدی، ج 11، ص 158، نشر مؤسسة اسلامی التابعة لجماعة المدرسین.)
در روایت دیگر،امام صادق(علیه السلام) فرمودند: "کسی که سوره حج را در هر سه روز قرائت کند، از آن سال خارج نمیشود، مگر این که به سوی مکه معظمه خارج میشود و اگر در آن سفر از دنیا برود خداوند او را داخل در بهشت میکند."(ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، شیخ صدوق، ص 135، نشر مکتبة الصدوق / مجمع البیان طبرسی، ج 7، ص 109.)
در روایت دیگری آن حضرت میفرمایند: "کسی که سورة حجرات را در هر شب یا در هر سه روز قرائت کند، از زائران پیامبراکرم9 خواهد بود."(ثواب الاعمال، همان، ص 142.)
البته باید توجه داشت که قرائت این سورهها، علت تامه برای زیارت بیت الله الحرام نیست، به این معنا که با خواندن سوره ]نبأ[ در یک سال انسان صددرصد توفیق تشرف پیدا کند، خواندن این سورهها سبب توفیق میشود در صورتی که مانعی ایجاد نشود چه بسا انسان در اثر اعمال بد و انجام گناه ایجاد مانع کند و توفیق از او سلب شود. در بعضی از روایات برای خواندن سورة حج پاداش حج و عمره بیان شده. پیامبر اکرم9 فرمود: "هر کس سورة حج بخواند، پاداش حج و عمره را خدا به او میدهد، به تعداد نام کسانی که در گذشته و آینده حج عمره به جا آورده یا خواهند آورد".(تفسیر مجمع البیان، علامه طبرسی، ج 7، ص 109، نشر مؤسسة الاعلمی.) بعضی از مفسران گفتهاند : "بدون شک این ثواب و فضیلت عظیم تنها برای تلاوت لفظی نیست تلاوتی است اندیشه ساز و اندیشهای عمل پرور کسی که این سوره و محتوای آن را از مبدأ و معاد گرفته تا دستورات عبادی و اخلاقی و مسائل مربوط به جهاد و مبارزه با ستمگران، در اعماق جان خود قرار دهد و برنامه عملی خود سازد،پیوندی با تمام مؤمنان گذشته و آینده از نظر معنوی و روحانی پیدا میکند. پیوندی که او را در اعمال آنها شریک و آنها را نیز در اعمال او شریک و سهیم میسازد بی آن که از پاداش آنان چیزی کاسته شود. و با این اوصاف و شرایط ثواب و پاداشی که در حدیث بالا آمده عجیب به نظر نمیرسد".(تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 14، ص 5، نشر دارالکتب الاسلامیة.)
eporsesh.com
- [آیت الله بروجردی] اشخاص پیر که از رفتن به مکّه معظّمه عاجز هستند، یعنی به جهت عروض مرض نمیتوانند بروند و مناسک حج را بجا بیاورند، آیا میتوانند نایب بگیرند؟
- [سایر] سوره نبأ به چه معناست، چرا نازل شده است و گفته میشود اگر هر روز این سوره خوانده شود به مکه مشرف میشود، آیا این گفته صحیح است؟
- [آیت الله خوئی] شخصی کارگر کاروان است، در مکه معظمه برای احتیاجاتی از مکه خارج میشود و گاهی به جده برمیگردد، ضرری برای حجش ندارد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] شخصی در مکه معظمه قصد اقامه نموده تکلیف نماز او در عرفات و سپس در منی چیست
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که جهت انجام مناسک حج تمتع به مکه معظمه مشرف می شود درحالی که با شرکای خود تسویه حساب نکرده، حج او چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خوئی] در فرض جواز ذبح در مکه معظمه، آیا جایز است ذبیحه را به حجاج دهند؟ و نسبت به ثلث فقرا تکلیف چیست؟
- [آیت الله خوئی] چنانچه کسی پس از مراجعت از مکه معظمه، شک کند که طواف نساء حج یا عمره مفرده را انجام داده یا نه تکلیفش چیست؟
- [امام خمینی] آیا محرم پس از ورود به مکّه معظّمه میتواند از وسایل نقلیه مسقّف استفاده نماید و در داخل آن زیر سقف بنشیند یا خیر؟
- [آیت الله بروجردی] مردی سال قبل به مکّه معظّمه مشرّف شد و تمام اعمال را به جا آورده، ولی سر نتراشید و مراجعت نمود، حج او صحیح است یا خیر؟
- [آیت الله خامنه ای] عرفات شرفها الله تعالی در اثر توسعه شهر مکه قطعاً دون مسافت شرعی است به نظر حضرتعالی کسانی که در مکه معظمه قصد اقامت عشره کرده و سپس عازم عرفات می شوند نمازشان قصر است یا تمام؟
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است نماز عید را در صحرا بخوانند، ولی در مکّه مستحبّ است در مسجد الحرام خوانده شود.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند، ولی در مکّه مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود.
- [آیت الله خوئی] مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند ولی در مکه مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند؛ ولی در مکّه مکرّمه، مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند ولی در مکه مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند ولی در مکه مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند ولی در مکه مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند؛ ولی در مکه مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند، ولی در مکه مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود.
- [آیت الله سبحانی] رفتن در مسجد مکه و مدینه و توقف در سایر مساجد و خواندن سوره ای که سجده واجب دارد برای زن مستحاضه اشکال ندارد ولی نزدیکی شوهر با او بنابر احتیاط واجب در صورتی حلال می شود که غسل کند; اگرچه کارهای دیگری را که برای نماز واجب است، مثل وضو و عوض کردن پنبه و دستمال انجام نداده باشد.