انّ الّذین کفروا بالذّکر لمّا جائهم وانّه لکتاب عزیزلایأتیه الباطل من بین یدیه ولامن خلفه تنزیل من حکیم حمید؛ به راستی کسانی که چونذکر]قرآن[برایشان آمد به آن کافرشدند... و به راستی که قرآن کتابی شکست ناپذیر است. باطل به هیچ وجه و از هیچ سو به آن نمی آورد. فرو فرستادهای از سوی خداوند فرزانه و ستوده است. تردیدی نیست که مقصود از ذکر و کتاب در این دو آیه, قرآن مجید است که به سه وصف ((عزیز)) و((لایأتیه الباطل...)) و((تنزیل من حکیم حمید)) وصف شده است. دو وصف اوّل, هر یک, دلالت بر عدم تحریف قرآن وصفت سوم به منشأ و راز این ویژگی اشاره دارد. ((عزیز)) از مادّه عزت و واژه عزت از ارض عزاز (زمین سخت) گرفته شده است؛ از این رو (( عزیز)) به معنای شکست ناپذیر و نفوذناپذیر است. ((باطل)) به معنای تباه کننده است و به هر چیزی که خود به تباهی میانجامد یا امر دیگری را به تباهی میکشاند, اطلاق میشود؛ از این رو چیزهای فاسد شونده و مطالب نادرست و امور بی ثبات را باطل مینامند. ((من بین یدیه و من خلفه)) در آیه, یا به معنای پیش رو و پشت سر از زمانی است و مقصود هنگام نزول آیات و پس از نزول آن است و یا روی هم رفته به معنای به هیچ وجه و از هیچ جهت است و دلالت بر نفی کامل دارد. صفت عزیز به تنهایی بر مصونیت قرآن از تحریف دلالت دارد؛ زیرا تحریف, نوعی شکست پذیری و نفوذ پذیری است که با ((عزیز بودن)) قرآن سازگاری ندارد. از صفت دوم نیز به خودی خود, عدم تحریف قرآن به خوبی استفاده میشود؛ زیرا با توجه به اعجاز و حق بودن قرآن, هر گونه تغییری که اعجاز و معارف آن را دگرگون سازد, مصداق تباه شونده و تباه کننده است که روی آوردن آن به قرآن در این جمله به طور کلی در هر زمان و از هر جهت, منتفی دانسته شده است؛ چنان که هر گونه حذفِ آیات قرآن نازل, از قرآن موجود را نفی میکند؛ زیرا اگر خداوند اراده کرده که آن معارف در اختیار بشر قرار گیرد, حذف شدن آن آیات, مصداق بارز روی آوردن باطل به قرآن نازل شده به شمار میآید. eporsesh.com
انّ الّذین کفروا بالذّکر لمّا جائهم وانّه لکتاب عزیزلایأتیه الباطل من بین یدیه ولامن خلفه تنزیل من حکیم حمید؛ به راستی کسانی که چونذکر]قرآن[برایشان آمد به آن کافرشدند... و به راستی که قرآن کتابی شکست ناپذیر است. باطل به هیچ وجه و از هیچ سو به آن نمی آورد. فرو فرستادهای از سوی خداوند فرزانه و ستوده است.
تردیدی نیست که مقصود از ذکر و کتاب در این دو آیه, قرآن مجید است که به سه وصف ((عزیز)) و((لایأتیه الباطل...)) و((تنزیل من حکیم حمید)) وصف شده است. دو وصف اوّل, هر یک, دلالت بر عدم تحریف قرآن وصفت سوم به منشأ و راز این ویژگی اشاره دارد.
((عزیز)) از مادّه عزت و واژه عزت از ارض عزاز (زمین سخت) گرفته شده است؛ از این رو (( عزیز)) به معنای شکست ناپذیر و نفوذناپذیر است.
((باطل)) به معنای تباه کننده است و به هر چیزی که خود به تباهی میانجامد یا امر دیگری را به تباهی میکشاند, اطلاق میشود؛ از این رو چیزهای فاسد شونده و مطالب نادرست و امور بی ثبات را باطل مینامند.
((من بین یدیه و من خلفه)) در آیه, یا به معنای پیش رو و پشت سر از زمانی است و مقصود هنگام نزول آیات و پس از نزول آن است و یا روی هم رفته به معنای به هیچ وجه و از هیچ جهت است و دلالت بر نفی کامل دارد.
صفت عزیز به تنهایی بر مصونیت قرآن از تحریف دلالت دارد؛ زیرا تحریف, نوعی شکست پذیری و نفوذ پذیری است که با ((عزیز بودن)) قرآن سازگاری ندارد.
از صفت دوم نیز به خودی خود, عدم تحریف قرآن به خوبی استفاده میشود؛ زیرا با توجه به اعجاز و حق بودن قرآن, هر گونه تغییری که اعجاز و معارف آن را دگرگون سازد, مصداق تباه شونده و تباه کننده است که روی آوردن آن به قرآن در این جمله به طور کلی در هر زمان و از هر جهت, منتفی دانسته شده است؛ چنان که هر گونه حذفِ آیات قرآن نازل, از قرآن موجود را نفی میکند؛ زیرا اگر خداوند اراده کرده که آن معارف در اختیار بشر قرار گیرد, حذف شدن آن آیات, مصداق بارز روی آوردن باطل به قرآن نازل شده به شمار میآید.
eporsesh.com
- [سایر] آیا روایات بر تحریف قرآن دلالت میکند؟
- [سایر] آیه ذکر (انا نحن نزّلنا الذکر وانّا له لحافظون) چگونه دلالت بر عدم تحریف قرآن دارد؟
- [سایر] زمینه طرح مساله ( مصونیت قرآن از تحریف ) را بیان کنید ؟
- [سایر] مصونیت قرآن از تحریف در روایات چگونه ذکر شده است؟
- [سایر] مصونیت قرآن از تحریف و تاریخچه آن را بیان کنید؟
- [سایر] دلایل مصونیت قرآن از تحریف را بیان کنید؟
- [سایر] با توجه به تحریف قرآن در اینترنت، منظور از مصونیت آن توسط خداوند چیست؟
- [سایر] دلایل قرآنی مصونیت از تحریف چیست؟
- [سایر] آیا روایاتی داریم که دلالت بر تحریف قرآن کنند؟
- [سایر] کدام آیه از قرآن به نظر تحریف شده می باشد؟ و روش صحیح حفظ قرآن را بیان کنید؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر دیوانه و یا کودک غیر بالغ آیه سجده را به قصد قرآن بخواند، چنانچه کسی به آن آیه گوش کند، باید سجده نماید؛ ولی اگر کسی آیه سجده را بدون آن که قصد خواندن قرآن داشته باشد، بخواند (مثل کسی که در خواب آن را میخواند)، با گوش دادن به آن، سجده واجب نمیشود؛ ولی اگر از چیزی مثل ضبط صوت و رادیو به آیه سجده گوش کند، احتیاطا لازم است سجده نماید و اگر از وسیلهای که صدای قاری را همزمان با قرائت او پخش میکند به آیه سجده گوش کند، واجب است سجده کند.
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سورههای مبارکه (یس) و (صافات) و (احزاب) و (آیة الکرسی) و دو آیه بعد آن تا (هُم فِیها خالِدون) و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] اگر آیه سجده را از کسی که قصد خواندن قرآن ندارد بشنود یا از رادیو و ضبط صوت و مانند اینها آیه سجده را بشنود، واجب است سجده کند.
- [آیت الله اردبیلی] جنب وقتی که دعای کمیل میخواند، نباید آیه (أفمن کان مؤمنا کمن کان فاسقا لا یستوون) را که آیه هجدهم سوره سجده میباشد، بخواند؛ ولی اگر آن را به قصد قرآن نخواند، اشکال ندارد، اگرچه نخواندن آن بهتر است.
- [آیت الله علوی گرگانی] خواندن یکی از سورههایی که آیه سجده واجبه دارد و در )مسأله 361) اسمأ آنها را بیان نمودهایم عمدا،ً نماز را باطل میکند.