در سوره اسراء آیه 1 و سوره نجم آیات 7 10 به معراج پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) اشاره شده است. معراج، جریان عروج پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) به آسمان است که تعدادی از آیات قرآن، آن را بازگو کرده است. براساس آیه نخست سوره اسرأ ، خداوند پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) را در آغاز شب، از مسجدالحرام به سوی مسجدالاقصی در بیتالمقدس حرکت داده و آنگاه به همراهی جبرئیل به آسمان عروج کرده است. سفر پیامبراکرماز مکه به بیت المقدس، جسمانی و روحانی بوده است و ادامه سفر ایشان به آسمانها نیز بنا به عقیده اکثر علمای شیعه ، جسمانی و روحانی بوده است. از احادیث و آیات استفاده میشود که هدف از معراج پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) سه چیز بوده است: 1. بزرگداشت فرشتگان ; 2. دیدن عجایب و اسرار آفرینش ; 3. بازگو کردن آن برای مردم. حضرت امام صادقمیفرمایند: "همانا خداوند هرگز دارای مکان و زمان نیست; ولی خدا میخواست فرشتگان و ساکنان آسمانهایش را با گام نهادن پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) به میان آنها ، مورد احترام و تجلیل قرار دهد، و نیز میخواست شگفتیهای عظمتش را به پیامبرش نشان دهد تا او پس از بازگشت برای مردم بازگو کند"(سیمای معراج پیامبر، محمد محمدی اشتهاردی و آن از تفسیر برهان، ج 2، ص 400.) نکته قابل توجه این است که جریان معراج تازگی نداشته; بلکه در مورد بعضی از پیامبران پیشین البته به صورت محدود نیز این امر واقع شده است; مانند: معراج حضرت عیسی(نسأ، 158). در معراج پیامبر گرامی، درسهای بسیار آموزندهای وجود دارد که ذکر آنها در این مختصر نمیگنجد و میتوانید، در این زمینه، به کتابهای تفسیر المیزان، ج 13، ابتدای سوره اسرأ؛ حیوهالقلوب، تألیف علامه مجلسی، ج 2 ، بحث معراج و همچنین کتاب سیمای معراج پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم)، تألیف محمد محمدی اشتهاردی مراجعه کنید. از آنچه گذشت روشن میشود که این سفر خارقالعاده در بیداری صورت گرفته است. eporsesh.com
در سوره اسراء آیه 1 و سوره نجم آیات 7 10 به معراج پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) اشاره شده است.
معراج، جریان عروج پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) به آسمان است که تعدادی از آیات قرآن، آن را بازگو کرده است. براساس آیه نخست سوره اسرأ ، خداوند پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) را در آغاز شب، از مسجدالحرام به سوی مسجدالاقصی در بیتالمقدس حرکت داده و آنگاه به همراهی جبرئیل به آسمان عروج کرده است.
سفر پیامبراکرماز مکه به بیت المقدس، جسمانی و روحانی بوده است و ادامه سفر ایشان به آسمانها نیز بنا به عقیده اکثر علمای شیعه ، جسمانی و روحانی بوده است. از احادیث و آیات استفاده میشود که هدف از معراج پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) سه چیز بوده است: 1. بزرگداشت فرشتگان ; 2. دیدن عجایب و اسرار آفرینش ; 3. بازگو کردن آن برای مردم.
حضرت امام صادقمیفرمایند: "همانا خداوند هرگز دارای مکان و زمان نیست; ولی خدا میخواست فرشتگان و ساکنان آسمانهایش را با گام نهادن پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) به میان آنها ، مورد احترام و تجلیل قرار دهد، و نیز میخواست شگفتیهای عظمتش را به پیامبرش نشان دهد تا او پس از بازگشت برای مردم بازگو کند"(سیمای معراج پیامبر، محمد محمدی اشتهاردی و آن از تفسیر برهان، ج 2، ص 400.)
نکته قابل توجه این است که جریان معراج تازگی نداشته; بلکه در مورد بعضی از پیامبران پیشین البته به صورت محدود نیز این امر واقع شده است; مانند: معراج حضرت عیسی(نسأ، 158).
در معراج پیامبر گرامی، درسهای بسیار آموزندهای وجود دارد که ذکر آنها در این مختصر نمیگنجد و میتوانید، در این زمینه، به کتابهای تفسیر المیزان، ج 13، ابتدای سوره اسرأ؛ حیوهالقلوب، تألیف علامه مجلسی، ج 2 ، بحث معراج و همچنین کتاب سیمای معراج پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم)، تألیف محمد محمدی اشتهاردی مراجعه کنید.
از آنچه گذشت روشن میشود که این سفر خارقالعاده در بیداری صورت گرفته است.
eporsesh.com
- [سایر] معراج پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) چگونه بوده است؟
- [سایر] واقعه معراج پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) را تشریح کنید؟
- [سایر] رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) ربا خواران را در شب معراج چگونه مشاهده نمودند؟
- [سایر] رسول خدا - صلی الله علیه و آله و سلم - غیبت کنندگان را در شب معراج چگونه دید؟
- [سایر] معراج پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) از نظر علمی و عقلی چگونه اثبات میشود؟
- [سایر] داستان وعده پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) در جنگ خندق مبنی بر فتح ایران و روم و یمن چیست؟
- [سایر] داستان اصحاب کهف که حضرت علی(علیه السلام) از قول پیامبراکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) نقل فرموده اند، چگونه است؟
- [سایر] با توجه به آیات 2 سوره فتح و 19 سوره محمد،چرا اهل سنت عصمت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) را فقط در دریافت وحی می پذیرند؟
- [سایر] معراج پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله جسمانی بوده یا روحانی؟
- [سایر] هدف از بعثت حضرت خاتم الانبیاء (صلی الله علیه و آله و سلم ) چیست ؟
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [امام خمینی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مستحب است صلوات را هم بنویسد. و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند صلوات بفرستد
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.