اولی الامر چیست ؟ آیا مخصوص به ائمه معصومین ( علیهم السلام ) است یا به اولیاء الله تعلق می پذیرد؟
در آیه 59 سور نساء :" یا ایها الذین امنوا اطیعوا ا... و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم فان تنازغتم فی شی فرده الی ا... و الرسول ان کنتم تومنون با لله و الیوم الآخر ذلک خیر و احسن تأویلا " ( اولی الامر هر طایفه ای که باشند بهره ای از وحی ندارند و کار آنها تنها صادر نمودن آرایی است که به نظرشان صحیح می رسد و اطاعت آنان در آن آراء و در اقوالشان بر مردم واجب است. و اولی امر حق ندارند حکمی جدید غیر حکم خدا و رسول را وضع کنند ، و نیز نمی توانند حکمی که از احکام ثابت درکتاب و سنت است را نسخ نمایند و گرنه باید می فرمود در هر عصری موارد نزاع را به ولی امر آن عصر ارجاع دهید. اما وظیفة اولی الامر اینست که رأی را در مواردی که ولایتشان در آن نافذ است ارائه دهند و یا بگو در قضایا و موضوعات عمومی و کلی حکم خدا و رسول را کشف کنند. ) (1) اما در مورد اختصاص اولیای امر به معصومین علامه طباطبائی در تفسیر المیزان ج 4 ص 623 می فرمایند : آیة شریفه بین رسول و اولی الامر جمع کرده است و برای هر دو یک اطاعت را ذکر نموده است و فرموده : ( و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم ) با این که در مورد رسول حتی احتمال این نیز نمی رود که امر به معصیت کند و یا گاهی در خصوص حکمی دچار اشتباه و غلط گردد ، اگر در مورد اولی الامر این احتمال برود به هیچ وجه نباید برای جلوگیری از این احتمال قیدی نیاورد ، پس ما هم که می بینیم درمورد آنان قیدی نیاورده است چاره ای جز این نداریم که بگوئیم آیة شریفه از هرقیدی مطلق است ، و لازمة مطلق بودنش همین است که بگوئیم همان عصمتی که در مورد رسول مسلم گرفته شد ، در مورداولی الامر نیز اعتبار شده باشد ، و خلاصة کلام منظور ا اولی الامر ، آن افراد معینی هستند که مانند رسول خدا ( ص ) دارای عصمتند . البته وجوب اطاعت از طایفه ای خاص بنام فقها و مراجع معظم تقلید گرچه از باب " اولی الامر " ثابت نمی شود امّا به دلایلی دیگر که بعضاً از معصومین علیهم السلام نقل شده است ثابت می گردد و جایگاه اولیای الهی (غیر از معصومین علیهم السلام ) در دورة غیبت امام زمان عجل الله تعالی فرجه شریف جایگاه ویژه و مخصوصی است که برای رسیدن به مقامات انسانی و الهی چاره ای جز تمسک به فرامین گرانبهایشان ندرایم. پی نوشت: 1. تفسیر المیزان، علامه طباطبائی"ره"، ج4، ص618 و619 eporsesh.com
عنوان سوال:

اولی الامر چیست ؟ آیا مخصوص به ائمه معصومین ( علیهم السلام ) است یا به اولیاء الله تعلق می پذیرد؟


پاسخ:

در آیه 59 سور نساء :" یا ایها الذین امنوا اطیعوا ا... و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم فان تنازغتم فی شی فرده الی ا... و الرسول ان کنتم تومنون با لله و الیوم الآخر ذلک خیر و احسن تأویلا "
( اولی الامر هر طایفه ای که باشند بهره ای از وحی ندارند و کار آنها تنها صادر نمودن آرایی است که به نظرشان صحیح می رسد و اطاعت آنان در آن آراء و در اقوالشان بر مردم واجب است. و اولی امر حق ندارند حکمی جدید غیر حکم خدا و رسول را وضع کنند ، و نیز نمی توانند حکمی که از احکام ثابت درکتاب و سنت است را نسخ نمایند و گرنه باید می فرمود در هر عصری موارد نزاع را به ولی امر آن عصر ارجاع دهید.
اما وظیفة اولی الامر اینست که رأی را در مواردی که ولایتشان در آن نافذ است ارائه دهند و یا بگو در قضایا و موضوعات عمومی و کلی حکم خدا و رسول را کشف کنند. ) (1)
اما در مورد اختصاص اولیای امر به معصومین علامه طباطبائی در تفسیر المیزان ج 4 ص 623 می فرمایند :
آیة شریفه بین رسول و اولی الامر جمع کرده است و برای هر دو یک اطاعت را ذکر نموده است و فرموده : ( و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم ) با این که در مورد رسول حتی احتمال این نیز نمی رود که امر به معصیت کند و یا گاهی در خصوص حکمی دچار اشتباه و غلط گردد ، اگر در مورد اولی الامر این احتمال برود به هیچ وجه نباید برای جلوگیری از این احتمال قیدی نیاورد ، پس ما هم که می بینیم درمورد آنان قیدی نیاورده است چاره ای جز این نداریم که بگوئیم آیة شریفه از هرقیدی مطلق است ، و لازمة مطلق بودنش همین است که بگوئیم همان عصمتی که در مورد رسول مسلم گرفته شد ، در مورداولی الامر نیز اعتبار شده باشد ، و خلاصة کلام منظور ا اولی الامر ، آن افراد معینی هستند که مانند رسول خدا ( ص ) دارای عصمتند .
البته وجوب اطاعت از طایفه ای خاص بنام فقها و مراجع معظم تقلید گرچه از باب " اولی الامر " ثابت نمی شود امّا به دلایلی دیگر که بعضاً از معصومین علیهم السلام نقل شده است ثابت می گردد و جایگاه اولیای الهی (غیر از معصومین علیهم السلام ) در دورة غیبت امام زمان عجل الله تعالی فرجه شریف جایگاه ویژه و مخصوصی است که برای رسیدن به مقامات انسانی و الهی چاره ای جز تمسک به فرامین گرانبهایشان ندرایم.
پی نوشت:
1. تفسیر المیزان، علامه طباطبائی"ره"، ج4، ص618 و619
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین