اگر مراد این است که "کتاب" در قرآن کریم به چه معنایی آمده، پاسخ این است که لفظ "کتاب" در قرآن در موارد و مصادیق متعدد استعمال شده است، از جمله به قرآن کتاب اطلاق شده و نیز به کل عالم آفرینش "کتاب" گفته شده است. قرآن می‌فرماید: "إنّا أنزلنا إلیک الکتب بالحق لتحکم بین الناس؛ ای پیامبر، ما به سوی تو کتاب حق "قرآن فرستادیم تا به آن چه خدا به وحی خود بر تو پدید آورد، میان مردم حکم کنی"(1) و می‌فرماید: "هر جنبنده در زمین و هر پرنده‌ای که به دو بال در هوا پرواز می‌کند، همگی طایفه‌ای مانند شما نوع بشر هستند. ما در کتاب (آفرینش) بیان هیچ چیز را فروگذار نکردیم"(2) در قران "کتاب" به معنای مطلق کتاب آسمانی(3)، تورات(4)، کتاب خاص هر پیامبر(5)، عهد و پیمان(6)، امر واجب الهی(7)، لوح محفوظ(8)، و به معنای نامه اعمال(9) آمده است. پی‌نوشت‌ها: 1 - نساء (4) آیه (105) 2. انعام (6)، آیه 38. 3. بقره (2)، آیه 53. 4. همان، آیه 87. 5. مریم (19)، آیه 12. 6. بقره، آیه 235. 7. نساء، آیه 24. 8. مؤمنون (23)، آیه 62. 9. کهف (18)، آیه 49. eporsesh.com
اگر مراد این است که "کتاب" در قرآن کریم به چه معنایی آمده، پاسخ این است که لفظ "کتاب" در قرآن در موارد و مصادیق متعدد استعمال شده است، از جمله به قرآن کتاب اطلاق شده و نیز به کل عالم آفرینش "کتاب" گفته شده است.
قرآن میفرماید: "إنّا أنزلنا إلیک الکتب بالحق لتحکم بین الناس؛ ای پیامبر، ما به سوی تو کتاب حق "قرآن فرستادیم تا به آن چه خدا به وحی خود بر تو پدید آورد، میان مردم حکم کنی"(1)
و میفرماید: "هر جنبنده در زمین و هر پرندهای که به دو بال در هوا پرواز میکند، همگی طایفهای مانند شما نوع بشر هستند. ما در کتاب (آفرینش) بیان هیچ چیز را فروگذار نکردیم"(2)
در قران "کتاب" به معنای مطلق کتاب آسمانی(3)، تورات(4)، کتاب خاص هر پیامبر(5)، عهد و پیمان(6)، امر واجب الهی(7)، لوح محفوظ(8)، و به معنای نامه اعمال(9) آمده است.
پینوشتها:
1 - نساء (4) آیه (105)
2. انعام (6)، آیه 38.
3. بقره (2)، آیه 53.
4. همان، آیه 87.
5. مریم (19)، آیه 12.
6. بقره، آیه 235.
7. نساء، آیه 24.
8. مؤمنون (23)، آیه 62.
9. کهف (18)، آیه 49.
eporsesh.com
- [سایر] منظور از آسمان در قرآن کریم چیست؟
- [سایر] با توجه به این که قرآن کریم، کتاب مبین (آشکار) و هدایت است، چه نیازی به تفسیر دارد؟
- [سایر] چرا قرآن کریم میفرماید تمام اهل کتاب قبل از مرگ به عیسی (ع) ایمان میآورند؟
- [سایر] نگاه قرآن کریم و کتاب مقدس به مریم(س) چگونه است؟
- [آیت الله بهجت] آیا خواندن از روی کتاب قرآن کریم در نمازهای واجب اشکال دارد؟
- [سایر] منظور از سدرة المنتهی که در قرآن کریم نام آن ذکر شده است، چیست؟
- [سایر] چرا قرآن کریم میفرماید تمام اهل کتاب قبل از مرگ به عیسی (ع) ایمان میآورند؟
- [سایر] امروزه به جز قرآن کریم چند کتاب آسمانی دیگر موجود است ؟
- [سایر] منظور از سدرة المنتهی که در قرآن کریم نام آن ذکر شده است، چیست؟
- [سایر] تفسیر انفسی کلام الله قرآن کریم چیست؟ کدام کتاب تفسیر انفسی در حال حاضر موجود است و یا آنکه قبلاً نوشته شده ولی هم اکنون موجود نیست؟
- [آیت الله سیستانی] انسان نمیتواند از سهم سبیل اللّه قرآن یا کتاب دینی ، یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید ، مگر آنکه مصلحت عامه اقتضای این کار را داشته و از حاکم شرع بنابر احتیاط لازم اجازه بگیرد .
- [آیت الله علوی گرگانی] انسان میتواند از زکاْ از سهم سبیل ا&، قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد ووقف نماید، اگرچه بر اولاد خود وبر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است، و نیز میتواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان می تواند از زکات، قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگر چه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است. و نیز می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله سبحانی] انسان می تواند از سهم (سبیل الله)، به اندازه نیاز مسلمانان قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگرچه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است. و نیز می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] جمعی از فقهاء اعلی الله مقامهم فرموده اند انسان می تواند از زکات زمینی را وقف کند یا قران یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید و می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد ولی ولایت مالک بر وقف و تعیین متولی بدون مراجعه به حاکم شرع محل اشکال است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] انسان می تواند از زکاه؛ قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید؛ اگرچه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است و نیز می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند از مال زکات، قرآن، کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگرچه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است، مشروط بر آن که مصلحت دینی برای عموم مردم داشته باشد و نیز میتواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . انسان می تواند از زکات، قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگر چه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است و نیز می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله بروجردی] انسان میتواند از زکات، قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگر چه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است و نیز میتواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله خوئی] انسان میتواند از زکات قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگرچه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است. و نیز میتواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.