الف) غیبت بر وزن "زینت" از گناهان کبیره است. قرآن میگوید: "یَأیّها الذّین ءامنوا اجتنبوا کثیرًا مِّن الظِّنّ إنّ بعض الظّنّ إثم و لاتجسّسوا و لایغتب بّعضکم بعضًا أیحبّ أحدکم أنْ یأکل لحم أخیه میتًا فکرهتموه واتقوا اللّه إنّ اللّه توّاب رّحیم; (حجرات، 12) ای کسانی که ایمان آوردهاید از بسیاری از گمانها بپرهیزید که پارهای از گمانها، گناه است! و جاسوسی مکنید! و بعضی از شما، غیبت بعضی نکند! آیا کسی از شما دوست دارد که گوشت برادر مردهاش را بخورد؟ از آن کراهت دارید. ]پس[ از خدا بترسید، که خدا، توبهپذیر مهربان است. مفهوم غیبت غیبت آن، است که در غیاب شخص مؤمن، عیب او را فاشسازی. اگر او، عیب نداشته باشد و به او، عیبی را نسبت عیب دهی، تهمت زدهای که گناه تهمت، از گناه غیبت، بالاتر است; زیرا، سرمایة بزرگ هر انسان مؤمنی در زندگی، حیثیت و آبروی او است و هرچه، آن را به خطر بیندازد مانند این است که جان او را به خطر انداخته باشد. گاه میشود که ترور شخصیّت، از ترور شخص، مهمتر است. و لذا فلسفة مهم تحریم غیبت و اینکه از گناهان کبیره شمرده شده است، به حفظ همین سرمایة بزرگ است. آثار غیبت 1 بر اثر غیبت، آبرو و حیثیت اشخاص از بین میرود. 2 در جامعه بدبینی به وجود میآید. 3 پیوندهای اجتماعی، سست میشود. 4 اعتماد، از بین میرود. 5 تعاونی و همکاری، متزلزل میشود. 6 بذر کینه و عداوت، در دلها، پاشیده میشود. 7 قتلهای خونین، واقع میشود. 8 اشاعة فحشا میشود. انگیزههای غیبت عواملی که باعث غیبت میشود، به طور مختصر، به شرح زیر است: 1 حسد; 2 تکبر و غرور; 3 بخل; 4 کینهتوزی; 5 انحصارطلبی; 6 ثروتاندوزی. توبیخ غیبت کننده در قرآن کریم آمده است: "ویل لکلّ همزة لمزة" وای بر هر عیبجوی مسخره کننده و غیبت کننده! آنانی که با نیش زبان و حرکت دست و چشم، پشت سر و پیش روی دیگران، استهزا و عیبجویی و غیبت میکنند و شخصیّت دیگران را درهم میشکنند. این گروه، با واژة "ویل" که تهدید شدیدی است سرزنش شدهاند. آری، آبروی مؤمن، خیلی مهم است! خداوند، برای اینکه قبحِ و زشتی غیبت را روشن کند، مثالی بسیار جالب زده است. قرآن، غیبت کردن را، خوردن گوشت برادر مرده دانسته است: در این تعبیر، لطایفی است که به برخی از آن، اشاره میشود. 1. اگر مقداری از گوشت بدن شخص مرده، کنده شود، جایش پر نمیشود و اگر آبروی انسان مؤمن هم با غیبت از بین برود، آبروی رفته، بر نمیگردد 2. دیگر اینکه غیبت شونده، مانند مردگان است و قادر بر دفاع از خود نیست. علاج غیبت، توبه است، همان طوری که قرآن مجید گفته است: "إنّ اللّه یحبّ التوابین"( ر.ک: تفسیر نمونه،آیةالله مکارم شیرازی و دیگران، ج 23، ص 176، ج 26، ص 170، ج 20، ص 56 و ج 27، ص 309. ) ب) در غیبت کردن زنده بودن یا مرده بودن شخص غیبت شونده شرط نیست، چه بسا غیبت (از مرده گناهش سنگینتر باشد!) ج) حضرت امام خمینی (ره) میفرمایند: "غیبت بچة ممیز و لو به حد تکلیف نرسیده باشد جایز نیست.( استفتائات، امام خمینی;، ج 2، ص 620 ) د) اگر کسی نماز نخواندن و روزه نگرفتن خود را آشکار نمیکند غیبتش جایز نیست.( همان، س 18 ) 'û) "اگر صفتی ناروا در شخص باشد یا کاری انجام داده باشد که خلاف است که دیگران از آن بیاطلاعند و دوست ندارد کسی آن را برای دیگران بازگو کند، بازگو کردن آن در غیاب او پیش دیگران برای گوینده و شنونده حرام است."( همان ص 618 س 9 ) بنابر استفتأ فوق اگر کسی فساد هم بکند نقل آن را برای کسانی که اطلاع از فساد وی ندارند حرام است. eporsesh.com
آیا در قرآن درباره دروغ بستن و پشت سر یک آدم بیگناه حرف زدن اشارهای شده یا نه؟ توضیح دهید.
الف) غیبت بر وزن "زینت" از گناهان کبیره است. قرآن میگوید: "یَأیّها الذّین ءامنوا اجتنبوا کثیرًا مِّن الظِّنّ إنّ بعض الظّنّ إثم و لاتجسّسوا و لایغتب بّعضکم بعضًا أیحبّ أحدکم أنْ یأکل لحم أخیه میتًا فکرهتموه واتقوا اللّه إنّ اللّه توّاب رّحیم; (حجرات، 12) ای کسانی که ایمان آوردهاید از بسیاری از گمانها بپرهیزید که پارهای از گمانها، گناه است! و جاسوسی مکنید! و بعضی از شما، غیبت بعضی نکند! آیا کسی از شما دوست دارد که گوشت برادر مردهاش را بخورد؟ از آن کراهت دارید. ]پس[ از خدا بترسید، که خدا، توبهپذیر مهربان است.
مفهوم غیبت
غیبت آن، است که در غیاب شخص مؤمن، عیب او را فاشسازی. اگر او، عیب نداشته باشد و به او، عیبی را نسبت عیب دهی، تهمت زدهای که گناه تهمت، از گناه غیبت، بالاتر است; زیرا، سرمایة بزرگ هر انسان مؤمنی در زندگی، حیثیت و آبروی او است و هرچه، آن را به خطر بیندازد مانند این است که جان او را به خطر انداخته باشد. گاه میشود که ترور شخصیّت، از ترور شخص، مهمتر است. و لذا فلسفة مهم تحریم غیبت و اینکه از گناهان کبیره شمرده شده است، به حفظ همین سرمایة بزرگ است.
آثار غیبت
1 بر اثر غیبت، آبرو و حیثیت اشخاص از بین میرود. 2 در جامعه بدبینی به وجود میآید. 3 پیوندهای اجتماعی، سست میشود. 4 اعتماد، از بین میرود. 5 تعاونی و همکاری، متزلزل میشود. 6 بذر کینه و عداوت، در دلها، پاشیده میشود. 7 قتلهای خونین، واقع میشود. 8 اشاعة فحشا میشود.
انگیزههای غیبت
عواملی که باعث غیبت میشود، به طور مختصر، به شرح زیر است:
1 حسد; 2 تکبر و غرور; 3 بخل; 4 کینهتوزی; 5 انحصارطلبی; 6 ثروتاندوزی.
توبیخ غیبت کننده
در قرآن کریم آمده است: "ویل لکلّ همزة لمزة" وای بر هر عیبجوی مسخره کننده و غیبت کننده! آنانی که با نیش زبان و حرکت دست و چشم، پشت سر و پیش روی دیگران، استهزا و عیبجویی و غیبت میکنند و شخصیّت دیگران را درهم میشکنند. این گروه، با واژة "ویل" که تهدید شدیدی است سرزنش شدهاند.
آری، آبروی مؤمن، خیلی مهم است! خداوند، برای اینکه قبحِ و زشتی غیبت را روشن کند، مثالی بسیار جالب زده است. قرآن، غیبت کردن را، خوردن گوشت برادر مرده دانسته است: در این تعبیر، لطایفی است که به برخی از آن، اشاره میشود. 1. اگر مقداری از گوشت بدن شخص مرده، کنده شود، جایش پر نمیشود و اگر آبروی انسان مؤمن هم با غیبت از بین برود، آبروی رفته، بر نمیگردد 2. دیگر اینکه غیبت شونده، مانند مردگان است و قادر بر دفاع از خود نیست.
علاج غیبت، توبه است، همان طوری که قرآن مجید گفته است: "إنّ اللّه یحبّ التوابین"( ر.ک: تفسیر نمونه،آیةالله مکارم شیرازی و دیگران، ج 23، ص 176، ج 26، ص 170، ج 20، ص 56 و ج 27، ص 309. )
ب) در غیبت کردن زنده بودن یا مرده بودن شخص غیبت شونده شرط نیست، چه بسا غیبت (از مرده گناهش سنگینتر باشد!)
ج) حضرت امام خمینی (ره) میفرمایند: "غیبت بچة ممیز و لو به حد تکلیف نرسیده باشد جایز نیست.( استفتائات، امام خمینی;، ج 2، ص 620 )
د) اگر کسی نماز نخواندن و روزه نگرفتن خود را آشکار نمیکند غیبتش جایز نیست.( همان، س 18 )
'û) "اگر صفتی ناروا در شخص باشد یا کاری انجام داده باشد که خلاف است که دیگران از آن بیاطلاعند و دوست ندارد کسی آن را برای دیگران بازگو کند، بازگو کردن آن در غیاب او پیش دیگران برای گوینده و شنونده حرام است."( همان ص 618 س 9 ) بنابر استفتأ فوق اگر کسی فساد هم بکند نقل آن را برای کسانی که اطلاع از فساد وی ندارند حرام است.
eporsesh.com
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی در ماه مبارک رمضان، بدون این که به کسی اظهار کند، عمدا آیهای از قرآن را غلط بخواند، آیا دروغ بستن به خداوند محسوب میشود؟
- [آیت الله خوئی] عقد ازار، و ردا (گره بستن لنگ و حولهء شانه) ، و تغریز بابره (تغریز بابره: با سر سوزن به بدن زدن) ، کفاره دارد یا خیر؟
- [سایر] چنانچه آیات قرآن از پشت کاغذ پیدا باشد، دست زدن به آن بدون طهارت چه حکمی دارد؟<BR>
- [سایر] چنانچه آیات قرآن از پشت کاغذ پیدا باشد، دست زدن به آن در ایام حیض چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نرفتن به خانه اقوام به این منظور که پشت سر او حرف در می آورند چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نرفتن به خانه اقوام به این منظور که پشت سر او حرف در می آورند چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خوئی] زن میخواهد چهل جمعه پشت سر هم غسل جمعه را ترک نکند در بین که عادت میشود، قیل (گفته شده است) که در بین عادتی هم، چنانچه غسل جمعه شود عیبی ندارد، آیا حرف این قیل، صحیح است یا خیر؟
- [سایر] با سلام؛ علت اینکه در دو آیه مشابه که پشت سر هم میآید؛ مانند (فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْراً، إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْراً)، ابتدای آیه اول حرف (فاء) آمده چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] گاهی در نماز جماعت بعضی از مأمومین قرآن را جلوی خود می گذارند و قهراً پشت سر مأمومین صف جلو قرار می گیرد، آیا این عمل حرام است و به صحت نماز لطمه می زند؟
- [سایر] سلام . چی بخوریم که خوش اخلاق بشیم . من اول صبحها بداخلاقم وحوصله حرف زدن با بچه ام رو ندارم. پسرم هم مثل خودم شده لطفا بفرمایید چی بخوریم که صبح ها سر حال و خوش اخلاق باشیم. پسرم خیلی شیرینی دوست داره ومی خوره ولی خیلی حساس و عصبی وزود رنجه . ممنونم
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر عمداً سر را به قدری بگرداند که بتواند پشت سر را ببیند، نمازش باطل است و اگر سهواً سر را به این مقدار بگرداند، احتیاط واجب آن است که نماز را تمام کند ودوباره بخواند ولی اگر سر را کمی بگرداند، عمداً باشد، یا اشتباهاً، نمازش باطل نمیشود. ششم از مبطلات نماز آن است که عمداً کلمهای بگوید که دو حرف یا بیشتر باشد، اگرچه معنی هم نداشته باشد، ولی اگر سهواً بگوید نماز باطل نمیشود.
- [آیت الله اردبیلی] نُه چیز روزه را باطل میکند: اوّل: خوردن و آشامیدن. دوم: جِماع. سوم: اِستمناء، (استمناء آن است که انسان با خود عملی انجام دهد که منی از او بیرون آید.)چهارم: دروغ بستن به خدا و پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و جانشینان ایشان علیهمالسلام . پنجم: رساندن غبار غلیظ به حلق. ششم: فرو بردن تمام سر در آب. هفتم: باقی ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح. هشتم:اماله کردن با چیزهای روان. نهم: قی کردن؛ واحکام آنها در مسائل آینده بیان میشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر عمداً یا سهواً سر را به قدری برگرداند که بتواند پشت سر را ببیند نماز باطل است ولی اگر سر را کمی بگرداند عمداً باشد یا اشتباهاً نمازش باطل نمی شود. ششم: از مبطلات نماز آن است که عمداً کلمه ای را بگوید و آن را در معنایی استعمال کند خواه یک حرف باشد یا بیشتر و اگر سهواً بگوید، نمازش باطل نمی شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر عمداً سر را به پشت برگرداند نمازش باطل است، و اگر سهواً سر را به این مقدار بگرداند، احتیاط واجب آن است که نماز را تمام کند و دوباره بخواند. ولی اگر سر را بطرف راست یا چپ بگرداند عمداً باشد، یا اشتباهاً نمازش باطل نمی شود، ولی کراهت دارد. ششم از مبطلات نماز آن است که عمداً کلمه ای بگوید که دو حرف یا بیشتر باشد، اگر چه معنی هم نداشته باشد، ولی اگر سهواً بگوید، نماز باطل نمی شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] نه چیز روزه را باطل میکند: اوّل خوردن وآشامیدن، دوم جماع، سوم استمنأ، و استمنأ آن است که انسان با خود کاری کند که منی از او بیرون آید، چهارم دروغ بستن به خدا و پیغمبر و جانشینان پیغمبر:، پنجم رساندن غبار غلیظ به حلق، ششم فرو بردن تمام سر در آب، هفتم باقی ماندن بر جنابت وحیض ونفاس تا اذان صبح، هشتم اماله کردن با چیزهای روان، نهم قی کردن، واحکام اینها در مسائل آینده گفته میشود.
- [امام خمینی] نُه چیز روزه را باطل میکند. اول: خوردن و آشامیدن، دوم: جماع، سوم: استمناء، و استمناء آن است که انسان با خود کاری کند که منی از او بیرون آید. چهارم: دروغ بستن به خدا و پیغمبر و جانشینان پیغمبر علیهمالسلام. پنجم: رساندن غبار غلیظ به حلق. ششم: فرو بردن تمام سر در آب. هفتم: باقیماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح. هشتم: اماله کردن با چیزهای روان. نهم: قی کردن، و احکام اینها در مسائل آینده گفته میشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کارهایی که روزه را باطل می کند بنابر احتیاط نه چیز است: 1 خوردن و آشامیدن، 2 جماع، 3 استمناء، 4 دروغ بستن به خدا و پیغمبر(صلی الله علیه وآله)و ائمه(علیهم السلام)، 5 رساندن غبار غلیظ به حلق، 6 فرو بردن سر در آب، 7 باقی ماندن بر جنابت یا حیض یا نفاس تا اذان صبح، 8 اماله کردن با مایعات، 9 قی کردن عمدی.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در تیمم چهار چیز واجب است: اوّل: نیّت. دوّم: زدن کف دو دست با هم بر چیزی که تیمم بر آن صحیح است. سوّم: کشیدن کف هر دو دست به تمام پیشانی و دو طرف آن، از جایی که موی سر می روید تا ابروها و بالای بینی و بنابر احتیاط واجب باید دستها روی ابروها هم، کشیده شود. چهارم: کشیدن کف دست چپ به تمام پشت دست راست و بعد از آن کشیدن کف دست راست به تمام پشت دست چپ.
- [آیت الله سبحانی] در تیمّم چهار چیز واجب است: اول، نیت. دوم، زدن کف دو دست با هم بر چیزی که تیمّم به آن صحیح است. سوم، کشیدن کف هر دو دست به تمام پیشانی و دو طرف آن، از جایی که موی سر می روید، تا ابروها و بالای بینی و بنابر احتیاط واجب باید دستها روی ابروها هم، کشیده شود. چهارم، کشیدن کف دست چپ به تمام پشت دست راست و بعد از آن کشیدن کف دست راست به تمام پشت دست چپ.
- [امام خمینی] در تیمم چهار چیز واجب است: اول: نیت. دوم: زدن کف دو دست با هم بر چیزی که تیمم به آن صحیح است. سوم: کشیدن کف هر دو دست به تمام پیشانی و دو طرف آن از جایی که موی سر می روید تا ابروها و بالای بینی، و بنابر احتیاط واجب باید دستها روی ابروها هم کشیده شود. چهارم: کشیدن کف دست چپ به تمام پشت دست راست و بعد از آن کشیدن کف دست راست به تمام پشت دست چپ.