تفاوت موت، فوت و وفات را بیان کنید؟
برای دانستن فرق سه واژه (موت، فوت و وفات) کافی است که معانی استفاده شده آنها را در قرآن بدانیم و با هم مقایسه کنیم: فوت به دو معنا در قرآن به کاررفته است: الف- از دست دادن: (لِّکَیْلاَ تَأْسَوْا عَلَی مَا فَاتَکُم) (1). این را بدانید تا بر آن چه از دست شما رفته اند اندوهگین نشوید. ب- به معنای اختلاف و اضطراب: (الَّذِی خَلَقَ سَبْعَ سَمَوَات طِبَاقًا مَّا تَرَی فِی خَلْقِ الرَّحْمَنِ مِن تَفَوُت فَارْجِعِ الْبَصَرَ هَلْ تَرَیمِن فُطُور)(2).همان که هفت آسمان را طبقه طبقه بیافرید.در آفرینش آن(خدای ) بخشایشگر هیچ گونه اختلاف (و تفاوتی) نمی بینی. باز بنگر، آیا خلل (و نقصانی) می بینی؟ وفات و توفی هم به معنای گرفتن تمامی یک چیز به کار رفته است(3) موت در معانی گوناگونی در قرآن آمده است: الف) در مقابل قوه نامیه موجود در انسان، حیوانات و نباتات(4) ب) از بین رفتن قوه احساس (5) ج) از بین رفتن قوه عاقله (جهل) (6) د) برای تشبیه هر امری که زندگی را تیره کند (موت در این معنا غیر حقیقی است و به صورت مجاز به خاطر شباهت، به مرگ حقیقی اطلاق می شود)(7) ه) به معنای خواب(8) و) در مقابل حیات و از بین رفتن قوه حیوانی و جدایی روح از بدن.(9) پی نوشتها: 1. سوره حدید، آیه 23. 2. سوره ملک، آیه 3؛ ر.ک: فیروز آبادی، بصایر ذوی التمییز فی الطائف الکتاب العزیز، ص 217. 3. سوره سجده، آیه 11 و...؛ المیزان، ذیل آیه. 4. سوره فرقان، آیه 49. 5. سوره مریم، آیه 66. 6. سوره انعام، آیه 122. 7. سوره آل عمران، آیه 119. 8. سوره زمر، آیه 42. 9. سوره آل عمران، آیه 185؛ سوره زمر، آیه 30؛ ر.ک: فیروز آبادی، بصایر، همان، ص 338536. منبع:سایت انوار طاها
عنوان سوال:

تفاوت موت، فوت و وفات را بیان کنید؟


پاسخ:

برای دانستن فرق سه واژه (موت، فوت و وفات) کافی است که معانی استفاده شده آنها را در قرآن بدانیم و با هم مقایسه کنیم:
فوت به دو معنا در قرآن به کاررفته است:
الف- از دست دادن: (لِّکَیْلاَ تَأْسَوْا عَلَی مَا فَاتَکُم) (1). این را بدانید تا بر آن چه از دست شما رفته اند اندوهگین نشوید.
ب- به معنای اختلاف و اضطراب: (الَّذِی خَلَقَ سَبْعَ سَمَوَات طِبَاقًا مَّا تَرَی فِی خَلْقِ الرَّحْمَنِ مِن تَفَوُت فَارْجِعِ الْبَصَرَ هَلْ تَرَیمِن فُطُور)(2).همان که هفت آسمان را طبقه طبقه بیافرید.در آفرینش آن(خدای ) بخشایشگر هیچ گونه اختلاف (و تفاوتی) نمی بینی. باز بنگر، آیا خلل (و نقصانی) می بینی؟
وفات و توفی هم به معنای گرفتن تمامی یک چیز به کار رفته است(3)
موت در معانی گوناگونی در قرآن آمده است:
الف) در مقابل قوه نامیه موجود در انسان، حیوانات و نباتات(4)
ب) از بین رفتن قوه احساس (5)
ج) از بین رفتن قوه عاقله (جهل) (6)
د) برای تشبیه هر امری که زندگی را تیره کند (موت در این معنا غیر حقیقی است و به صورت مجاز به خاطر شباهت، به مرگ حقیقی اطلاق می شود)(7)
ه) به معنای خواب(8)
و) در مقابل حیات و از بین رفتن قوه حیوانی و جدایی روح از بدن.(9)

پی نوشتها:
1. سوره حدید، آیه 23.
2. سوره ملک، آیه 3؛ ر.ک: فیروز آبادی، بصایر ذوی التمییز فی الطائف الکتاب العزیز، ص 217.
3. سوره سجده، آیه 11 و...؛ المیزان، ذیل آیه.
4. سوره فرقان، آیه 49.
5. سوره مریم، آیه 66.
6. سوره انعام، آیه 122.
7. سوره آل عمران، آیه 119.
8. سوره زمر، آیه 42.
9. سوره آل عمران، آیه 185؛ سوره زمر، آیه 30؛ ر.ک: فیروز آبادی، بصایر، همان، ص 338536.
منبع:سایت انوار طاها





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین