سکرات موت یعنی چه؟
(سکرات موت) تعبیری است که در قرآن برای تبهکاران به کار رفته است. (وَ جاءَتْ سَکْرَةُ الْمَوْتِ بِالْحَقِّ ذلِکَ ما کُنْتَ مِنْهُ تَحِیدُ)؛[1] و هنگام بی هوشی و سختی مرگ، به حق و حقیقت فرارسید؛ آری همان مرگی بود که از او دوری می جستید (و سخت ترسان و هراسان بودید). سکرات موت، حالتی درونی است که در هنگام مرگ برای انسان به وجود می آید، بدین صورت که از مردم، غافل می شود و به خود می پردازد، مانند انسان مستی که نمی داند به او چه می گویند و چه گفته می شود. به دلیل همین بی توجهی و غفلت از اطرافیان، به (سکرات موت) تعبیر شده است.[2] امیر مؤمنان(علیه السلام) از این مرحله ی سخت و جانکاه چنین خبر می دهد: آنچه برایشان فرود می آید وصف ناپذیر است. بر آنان (مستی مرگ) و حسرت از دست دادن دنیا و لذّات آن، یا حسرت از دست دادن توبه و پشیمانی و جبران گناهان جمع می شود، اعضایشان به سستی می گراید و رنگشان تغییر می کند؛ آن گاه مرگ، در آنان بیش تر نفوذ می کند و بدین سبب، قدرت سخن را از ایشان می گیرد؛ او در میان خانواده اش با چشمش می بیند و با گوشش می شنود و در حالی که عقل و خردش سالم و باقی مانده است می اندیشد که در چه چیزی عمرش را هدر داد و در چه چیزی روزگارش را تباه ساخت.[3] پی نوشتها: [1]. سوره ی ق، آیه ی 19. [2]. ر.ک: محمد حسین طباطبایی، المیزان، ج 18، ص 348 349. [3]. نهج البلاغه، خطبه ی 109. لازم به ذکر است که آیت الله جوادی آملی (سکرات موت) را چنین تبیین می کند. انسانی که گرفتار دنیاست با فرارسیدن مرگش، گرفتار شکنجه و عذاب درونی است؛ چون که جدایی او از آنچه بدان تعلّق داشته بسی سخت و دشوار است. تعلّق به دنیا هنوز بر جان او حاکم است ولی با فرارسیدن مرگش، محبوب را از او می گیرند. از فاصله ی بین مرگ طبیعی و مرگ حقیقی (یعنی انتقال از دنیا به برزخ) که توأم با حیرت و سرگردانی است، تعبیر به (سکرات موت) می شود. صورت و سیرت انسان در قرآن، ج 14، ص 217. منبع: مرگ، واقعیت ناشناخته، محسن میرزاپور، نشر انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
عنوان سوال:

سکرات موت یعنی چه؟


پاسخ:

(سکرات موت) تعبیری است که در قرآن برای تبهکاران به کار رفته است.
(وَ جاءَتْ سَکْرَةُ الْمَوْتِ بِالْحَقِّ ذلِکَ ما کُنْتَ مِنْهُ تَحِیدُ)؛[1] و هنگام بی هوشی و سختی مرگ، به حق و حقیقت فرارسید؛ آری همان مرگی بود که از او دوری می جستید (و سخت ترسان و هراسان بودید).
سکرات موت، حالتی درونی است که در هنگام مرگ برای انسان به وجود می آید، بدین صورت که از مردم، غافل می شود و به خود می پردازد، مانند انسان مستی که نمی داند به او چه می گویند و چه گفته می شود. به دلیل همین بی توجهی و غفلت از اطرافیان، به (سکرات موت) تعبیر شده است.[2]
امیر مؤمنان(علیه السلام) از این مرحله ی سخت و جانکاه چنین خبر می دهد:
آنچه برایشان فرود می آید وصف ناپذیر است. بر آنان (مستی مرگ) و حسرت از دست دادن دنیا و لذّات آن، یا حسرت از دست دادن توبه و پشیمانی و جبران گناهان جمع می شود، اعضایشان به سستی می گراید و رنگشان تغییر می کند؛ آن گاه مرگ، در آنان بیش تر نفوذ می کند و بدین سبب، قدرت سخن را از ایشان می گیرد؛ او در میان خانواده اش با چشمش می بیند و با گوشش می شنود و در حالی که عقل و خردش سالم و باقی مانده است می اندیشد که در چه چیزی عمرش را هدر داد و در چه چیزی روزگارش را تباه ساخت.[3]
پی نوشتها:
[1]. سوره ی ق، آیه ی 19.
[2]. ر.ک: محمد حسین طباطبایی، المیزان، ج 18، ص 348 349.
[3]. نهج البلاغه، خطبه ی 109. لازم به ذکر است که آیت الله جوادی آملی (سکرات موت) را چنین تبیین می کند. انسانی که گرفتار دنیاست با فرارسیدن مرگش، گرفتار شکنجه و عذاب درونی است؛ چون که جدایی او از آنچه بدان تعلّق داشته بسی سخت و دشوار است. تعلّق به دنیا هنوز بر جان او حاکم است ولی با فرارسیدن مرگش، محبوب را از او می گیرند. از فاصله ی بین مرگ طبیعی و مرگ حقیقی (یعنی انتقال از دنیا به برزخ) که توأم با حیرت و سرگردانی است، تعبیر به (سکرات موت) می شود. صورت و سیرت انسان در قرآن، ج 14، ص 217.
منبع: مرگ، واقعیت ناشناخته، محسن میرزاپور، نشر انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین