درآیات قرآن کریم و روایات به مواردی از شهود روز قیامت که بر اعمال انسان گواهی میدهند اشاره شده است که به برخی از آن موارد اشاره می کنیم: 1. ذات پاک خداوند :(بازگشت همه آنها به سوی ما است، سپس خداوند گواه است بر آنچه آنها انجام میدهند)(1) 2. پیامبران نسبت به امتهای خود، و پیامبر اسلام نسبت به سایر پیامبران: (حال آنها چگونه خواهد بود در آن روز که برای هر امّتی گواهی بر اعمالشان میطلبم وتو را گواه آنها میآورم)(2) 3. شهادت فرشتگان: (هر انسانی وارد محشر میگردد در حالی که همراه او سوقدهنده و شاهدی است) (3) (سائق) او را به سوی دادگاه الهی میراند و سوق میدهد و (شهید) بر اعمال او گواهی میدهد. 4. گواهی اعضای بدن: (آن روز که زبانها و دستها و پاهایشان بر ضد آنها نسبت به اعمالی که مرتکب شدند گواهی میدهد)(4) 5. گواهی و شهادت زمین: (در آن روز (روز رستاخیز) زمین تمام خبرهای خود را بازگو میکند، چرا که پروردگارت به او وحی کرده است)(5) در حدیثی، پیامبر خدا(ص) فرمود: (منظور از خبردادن زمین این است که اعمال هر یک از بندگان خدا را اعم از مرد و زن که روی زمین انجام دادهاند خبر میدهد، میگوید: (فلان شخص، در فلان روز، فلان کار را انجام داد، این است خبر دادن زمین)(6) امیر مؤمنان(ع) فرمود: (در مساجد، در قسمتهای مختلف نماز بخوانید، زیرا هر قطعه زمین در قیامت برای کسی که روی آن نماز خوانده گواهی میدهد)(7) 6. گواهی قرآن: قرآن در روز رستاخیز به صورت انسانی مجسم می شود و خدا به او خطاب می کند بندگان مرا چگونه دیدی؟(با تو چگونه رفتار کردند؟) او در پاسخ می گوید: پروردگارا گروهی از آنان مرا حفظ کرده و چیزی از من ضایع نکردند، و برخی از آنان مرا ضایع نمودند، حق مرا سبک شمرده و به تکذیب من برخاستند، و من حجت تو بر تمام خلق می باشم.(8) این مطالب هشداری است، که انسان در تمام اوقات مراقب همه اعمال و گفتار و حرکات خود باشد، زیرا همه نگهداری و از آن سوال میشود. پی نوشتها: 1. سوره یونس، آیه 46 2. سوره نساء،آیه 41 3. سوره ق، آیه 21 4. سوره نور،آیه 24 5. سوره زلزال، آیه 4-5 6. تفسیر مجمع البیان، ج 10، ص 526 7. لئالی الاخبار، ج 5، ص 79 8. بحارالأنوار، ج7، باب 16، روایت 16. منبع:سایت انوار طاها
درآیات قرآن کریم و روایات به مواردی از شهود روز قیامت که بر اعمال انسان گواهی میدهند اشاره شده است که به برخی از آن موارد اشاره می کنیم:
1. ذات پاک خداوند :(بازگشت همه آنها به سوی ما است، سپس خداوند گواه است بر آنچه آنها انجام میدهند)(1)
2. پیامبران نسبت به امتهای خود، و پیامبر اسلام نسبت به سایر پیامبران: (حال آنها چگونه خواهد بود در آن روز که برای هر امّتی گواهی بر اعمالشان میطلبم وتو را گواه آنها میآورم)(2)
3. شهادت فرشتگان: (هر انسانی وارد محشر میگردد در حالی که همراه او سوقدهنده و شاهدی است) (3)
(سائق) او را به سوی دادگاه الهی میراند و سوق میدهد و (شهید) بر اعمال او گواهی میدهد.
4. گواهی اعضای بدن: (آن روز که زبانها و دستها و پاهایشان بر ضد آنها نسبت به اعمالی که مرتکب شدند گواهی میدهد)(4)
5. گواهی و شهادت زمین: (در آن روز (روز رستاخیز) زمین تمام خبرهای خود را بازگو میکند، چرا که پروردگارت به او وحی کرده است)(5)
در حدیثی، پیامبر خدا(ص) فرمود: (منظور از خبردادن زمین این است که اعمال هر یک از بندگان خدا را اعم از مرد و زن که روی زمین انجام دادهاند خبر میدهد، میگوید: (فلان شخص، در فلان روز، فلان کار را انجام داد، این است خبر دادن زمین)(6)
امیر مؤمنان(ع) فرمود: (در مساجد، در قسمتهای مختلف نماز بخوانید، زیرا هر قطعه زمین در قیامت برای کسی که روی آن نماز خوانده گواهی میدهد)(7)
6. گواهی قرآن: قرآن در روز رستاخیز به صورت انسانی مجسم می شود و خدا به او خطاب می کند بندگان مرا چگونه دیدی؟(با تو چگونه رفتار کردند؟) او در پاسخ می گوید: پروردگارا گروهی از آنان مرا حفظ کرده و چیزی از من ضایع نکردند، و برخی از آنان مرا ضایع نمودند، حق مرا سبک شمرده و به تکذیب من برخاستند، و من حجت تو بر تمام خلق می باشم.(8)
این مطالب هشداری است، که انسان در تمام اوقات مراقب همه اعمال و گفتار و حرکات خود باشد، زیرا همه نگهداری و از آن سوال میشود.
پی نوشتها:
1. سوره یونس، آیه 46
2. سوره نساء،آیه 41
3. سوره ق، آیه 21
4. سوره نور،آیه 24
5. سوره زلزال، آیه 4-5
6. تفسیر مجمع البیان، ج 10، ص 526
7. لئالی الاخبار، ج 5، ص 79
8. بحارالأنوار، ج7، باب 16، روایت 16.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] در روز قیامت، انسان دو چهره چگونه وارد محشر می شود؟
- [سایر] زمین محشر چگونه زمینی است؟
- [سایر] زمین محشر چگونه زمینی است؟
- [سایر] انتقال انسانها از محشر به جنت یا دوزخ چگونه است؟
- [سایر] انتقال انسانها از محشر به جنت یا دوزخ چگونه است؟
- [سایر] انتقال انسانها از محشر به جنت یا نعوذ بالله به دوزخ چگونه است؟
- [سایر] روح گواهی دادن چیست؟
- [سایر] چرا خداوند چیزهایی آفریده که برای انسان خطرناک است ؟
- [سایر] هنگام سکرات مرگ چه چیزهایی برای انسان آشکار می شود؟
- [سایر] انسان زیرک از چه چیزهایی پند می گیرد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر کسی بگوید فقیرم، نمی شود به او فطره داد، مگر آنکه اطمینان پیدا کند یا از ظاهر حالش گواهی دهد که فقیر است یا انسان بداند که قبلاً فقیر بوده است. مسائل متفرقه زکات فطره:
- [آیت الله اردبیلی] انسان باید نماز را با موالات بخواند، یعنی اعمال نماز مانند رکوع، سجده و تشهّد را پشت سر هم بجا آورد و چیزهایی را که در نماز میخواند، به گونهای که معمول است پشت سر هم بخواند و اگر به قدری بین آنها فاصله بیندازد که نگویند نماز میخواند، نمازش باطل است.
- [آیت الله سبحانی] بنابر احتیاط واجب مسجد را به طلا نباید زینت نمایند و همچنین نباید صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد در مسجد نقش کنند. و نقاشی چیزهایی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زینت کردن مسجد به طلا حرام است بنابر احتیاط واجب، و هم چنین است نقش کردن مسجد به صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد، و نقاشی چیزهایی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.
- [امام خمینی] بنابر احتیاط واجب مسجد را به طلا نباید زینت نمایند. و همچنین نباید صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد در مسجد نقش کنند، و نقاشی چیزهایی که روح ندارد مثل گل و بوته، مکروه است.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب نباید مسجد را با طلا زینت نمایند و همچنین نباید صورت چیزهایی را که مثل انسان و حیوان روح دارند، در مسجد نقش کنند و نقاشی چیزهایی که روح ندارند، مثل گُل و بوته مکروه است.
- [آیت الله بروجردی] زینت کردن مسجد به طلا حرام است و بنا بر احتیاط واجب نباید صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد، در مسجد نقش کنند و نقّاشی چیزهایی که روح ندارد مثل گل و بوته مکروه است.
- [آیت الله علوی گرگانی] بنابر احتیاط واجب زینت کردن مسجد به طلا حرام و همچنین بنابر احتیاط واجب، نباید صورت چیزهایی که مثل انسان وحیوان روح دارد، در مسجد نقش کنند ونقاشی چیزهائی که روح ندارد مثل گل وبوته مکروه است.
- [آیت الله وحید خراسانی] زینت کردن مسجد به طلا و صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد بنابر احتیاط واجب جایز نیست و نقاشی چیزهایی که روح ندارد مثل گل و بوته مکروه است
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بنابر احتیاط واجب نباید مسجد را به طلا زینت کنند و همچنین نباید بنابر احتیاط صورت چیزهائی که مثل انسان و حیوان روح دارد در مسجد نقش کنند، ولی نقّاشی چیزهائی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.