بر اساس آیات و روایات، ارتباط خاصی میان روح انسان در برزخ و بدن مادی او در قبر خاکی وجود دارد. این ارتباط، در اصل از ارتباط روح و بدن مادی که در طول زندگی دنیوی با یکدیگر نوعی اتحاد داشته اند سرچشمه می گیرد. ارتباط مزبور با قطع تعلّق روح از بدن، پس از مرگ، به کلّی از میان نمی رود؛ بلکه یک نوع ارتباط در حدّ پایین تری میان روح برزخی و بدن مادی و خاکی وجود دارد. این ارتباط در حد و اندازه ای نیست که در زندگی دنیوی و در دوران تعلّق روح به بدن وجود داشت؛ بلکه در میزانی ضعیف تر و با کیفیتی دیگر است. از این رو روح به رغم حضورش در عالمی فوق ماده، توجّه خاصی به بدن مادی و نقطه ای دارد که بدن خاکی در آن هست. براساس همین (ارتباطِ قبر خاکی با قبر برزخی)، دستورات و احکام خاصی در باب تشییع جنازه، کفن و دفن، احترام و استحباب زیارت قبور، دعا، طلب رحمت و مغفرت بر سر قبرها و نظایر آنها، در شریعت اسلامی وجود دارد. ارتباط روح با قبر خاکی، موجب می شود که بتوان از این طریق، بهتر با روح رابطه برقرار کرد و نیز توجّه او را جلب نمود. بدین جهت در روایات، تأکید فراوانی بر زیارت اهل قبور، دعا، طلب رحمت و مغفرت و تلاوت قرآن کریم بر سر قبرها شده است. این آداب در هر جایی، برای مردگان خوب است؛ ولی به دلیل ارتباط قبر برزخی با قبر خاکی، بر انجام دادن این آداب بر سر قبرها، تأکید بیشتری شده و از استحباب بیشتری برخوردار است. از طرفی ارواح نیز بر اساس این ارتباط، از حضور مؤمنان مسرور و مبتهج می شوند. امام صادق علیه السلام می فرماید: (قسم به خدای متعال! مردگان، رفتن شما را [ بر سر قبورشان] میدانند و با حضور شما مسرور می شوند و با شما اُنس میگیرند و بهره مند میگردند)1. امّا مهم ترین اثر دنیوی زیارت اهل قبور برای انسان، تذکّر مرگ و یادآوری این رخداد مهمّ است. این خود، موجب باز داشتن انسان از بازیهای دنیوی،2 مانع دست زدن به کارهای زشت و ناروا،3 باعث انجام دادن اعمال و کردار نیک،4 سبب بیرغبتی و کم خشنودی از دنیا 5 و زمینه ساز عبرت آموزی است 6 . رو به گورستان دمی خامش نشین آن خموشان سخنگو را ببین لیک اگر یک رنگ بینی خاکشان نیست یکسان حالت چالاکشان شحم و لحم زندگان یکسان بود آن یکی غمگین، دگر شادان بود تو چه دانی تا ننوشی قالشان ز آنکه پنهان است بر تو حالشان بشنوی از قال های و هوی را کی ببینی حالت صد توی را 7 پی نوشت: 1. حرّ عاملی، وسائل الشیعه، ج2، ص 878 و نیز در این باب نگا: محمد شجاعی، عروج روح، صص 7176 (ای واللّه انهم لیعلمون بکم و یفرحون بکم و یتأنسون الیکم). 2. نگا: نهج البلاغه، ترجمه سید جعفر شهیدی، خطبه 84، ص 66. 3. همان، خطبه 99، ص 92. 4. همان، کلمات قصار، 31، ص 364. 5. همان، کلمات قصار 349، ص 423. 6. همان، خطبه 221، ص 252. 7. مثنوی معنوی، دفتر سوم، ابیات 4764 4768. منبع: www.porseman.org
بر اساس آیات و روایات، ارتباط خاصی میان روح انسان در برزخ و بدن مادی او در قبر خاکی وجود دارد. این ارتباط، در اصل از ارتباط روح و بدن مادی که در طول زندگی دنیوی با یکدیگر نوعی اتحاد داشته اند سرچشمه می گیرد. ارتباط مزبور با قطع تعلّق روح از بدن، پس از مرگ، به کلّی از میان نمی رود؛ بلکه یک نوع ارتباط در حدّ پایین تری میان روح برزخی و بدن مادی و خاکی وجود دارد. این ارتباط در حد و اندازه ای نیست که در زندگی دنیوی و در دوران تعلّق روح به بدن وجود داشت؛ بلکه در میزانی ضعیف تر و با کیفیتی دیگر است. از این رو روح به رغم حضورش در عالمی فوق ماده، توجّه خاصی به بدن مادی و نقطه ای دارد که بدن خاکی در آن هست. براساس همین (ارتباطِ قبر خاکی با قبر برزخی)، دستورات و احکام خاصی در باب تشییع جنازه، کفن و دفن، احترام و استحباب زیارت قبور، دعا، طلب رحمت و مغفرت بر سر قبرها و نظایر آنها، در شریعت اسلامی وجود دارد.
ارتباط روح با قبر خاکی، موجب می شود که بتوان از این طریق، بهتر با روح رابطه برقرار کرد و نیز توجّه او را جلب نمود. بدین جهت در روایات، تأکید فراوانی بر زیارت اهل قبور، دعا، طلب رحمت و مغفرت و تلاوت قرآن کریم بر سر قبرها شده است. این آداب در هر جایی، برای مردگان خوب است؛ ولی به دلیل ارتباط قبر برزخی با قبر خاکی، بر انجام دادن این آداب بر سر قبرها، تأکید بیشتری شده و از استحباب بیشتری برخوردار است.
از طرفی ارواح نیز بر اساس این ارتباط، از حضور مؤمنان مسرور و مبتهج می شوند. امام صادق علیه السلام می فرماید: (قسم به خدای متعال! مردگان، رفتن شما را [ بر سر قبورشان] میدانند و با حضور شما مسرور می شوند و با شما اُنس میگیرند و بهره مند میگردند)1.
امّا مهم ترین اثر دنیوی زیارت اهل قبور برای انسان، تذکّر مرگ و یادآوری این رخداد مهمّ است. این خود، موجب باز داشتن انسان از بازیهای دنیوی،2 مانع دست زدن به کارهای زشت و ناروا،3 باعث انجام دادن اعمال و کردار نیک،4 سبب بیرغبتی و کم خشنودی از دنیا 5 و زمینه ساز عبرت آموزی است 6 .
رو به گورستان دمی خامش نشین
آن خموشان سخنگو را ببین
لیک اگر یک رنگ بینی خاکشان
نیست یکسان حالت چالاکشان
شحم و لحم زندگان یکسان بود
آن یکی غمگین، دگر شادان بود
تو چه دانی تا ننوشی قالشان
ز آنکه پنهان است بر تو حالشان
بشنوی از قال های و هوی را
کی ببینی حالت صد توی را 7
پی نوشت:
1. حرّ عاملی، وسائل الشیعه، ج2، ص 878 و نیز در این باب نگا: محمد شجاعی، عروج روح، صص 7176 (ای واللّه انهم لیعلمون بکم و یفرحون بکم و یتأنسون الیکم).
2. نگا: نهج البلاغه، ترجمه سید جعفر شهیدی، خطبه 84، ص 66.
3. همان، خطبه 99، ص 92.
4. همان، کلمات قصار، 31، ص 364.
5. همان، کلمات قصار 349، ص 423.
6. همان، خطبه 221، ص 252.
7. مثنوی معنوی، دفتر سوم، ابیات 4764 4768.
منبع: www.porseman.org
- [سایر] آثار و فایده های دنیوی و اخروی نماز در زندگی آدمی چیست؟
- [سایر] اگر بدن اخروی به تصریح قرآن کریم همین بدن دنیوی است اجزائی از بدن انسان که پس از مرگ به بدن سایر انسانها و جانوران منتقل می شود، چه وضعی دارد؟( شبهه آکل و ماکول)
- [سایر] تفاوت پاداش دنیوی با اخروی چیست؟
- [سایر] پیامدهای دنیوی و اخروی زنا چیست؟
- [سایر] آثار دنیوی دعا چیست؟
- [سایر] راهکارهای خوش اخلاقی در زندگی چیست؟ و خوش خلقی چه آثار دنیوی و اخروی دارد؟(لطفاً از آیات و احادیث هم استفاده کنید). اگر کتابهای خوبی مربوط به خوش اخلاقی که در حد فهم عموم نوشته شده باشد، معرّفی کنید.
- [سایر] انسان بعد از مرگ کجا میرود آیا روح انسان بعد مرگ با ما ارتباط دارد؟
- [سایر] ارتباط میان روح و بدن چگونه است؟ مثلا آیا روح داخل بدن است و یا بدن داخل در روح؟
- [سایر] ارتباط میان روح و بدن چگونه است؟ مثلا آیا روح داخل بدن است و یا بدن داخل در روح؟
- [سایر] دایره حجیت سنت شامل امور دنیوی و اخروی است یا شامل امور اخروی و دینی است؟ شواهد قرآنی و روایی و نظریات علما در این مورد چیست؟
- [آیت الله سبحانی] جایز نیست، انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و به خود لطمه بزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] جائز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و به خود لطمه بزند.
- [آیت الله بروجردی] جائز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و به خود لطمه بزند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . جایز نیست، انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و به خود لطمه بزند.
- [امام خمینی] جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و به خود لطمه بزند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اجزایی را که روح دارد اگر از بدن انسان یا حیوان زنده جدا کنند نجس است، هرچند گوشت کمی باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر یقین داشته باشد بدن بکلی از بین رفته و خاک شده است شکافتن قبر اشکالی ندارد، مگر در قبور امامزاده ها و شهدا و علما و صلحا که اگر سالها بر آن بگذرد نیز نبش قبر آنها جایز نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن خود را بخراشد و سیلی بزند و به خود آسیب برساند.
- [آیت الله خوئی] جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن خود را بخراشد و سیلی بزند و به خود آسیب برساند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن خود را بخراشد، و به خود لطمه بزند، و پاره کردن یقه در مرگ غیر پدر و برادر نیز، جایز نیست.