غالب علمای اهل سنّت به لزوم عصمت امام اعتقاد نداشته و پیشوایان و خلفای مورد قبول خود را نیز معصوم نمی انگارند. البته برخی از منصفان آنان با توجّه به مبانی عقلی و نقلی عصمت و شخصیت اهل بیت علیهم السلام به عصمت آنان معتقد شده و آن را سازگار با خاتمیت دانسته اند. برای نمونه می توان از افراد زیر یاد کرد: الف. ابن ابی الحدید معتزلی به عصمت امام علی علیه السلام اعتقاد دارد و گزارش می کند که ابومحمد بن متویه در کتاب خود به نام الکفایة نیز بدان معتقد بود.1 ب. ابن عربی عارف نامی جهان اسلام عصمت پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و اهل بیت آن حضرت را باور داشته و می گوید: (قد طهّره صلی الله علیه و آله و اهل بیته تطهیرا و اذهب عنهم الرجس و هو کل ما یشینهم)2؛ (همانا خداوند پیامبر صلی الله علیه و آله و اهل بیت او را به طور کامل پاک و منزّه داشته و رجس یعنی هر آنچه بر ایشان عار آید را از آنان زدوده است). جالب اینجا است که او اهل بیت را نه تنها مطهّر و پیراسته، که عین طهارت و پاکیزگی می داند: (فهم المطهّرون بل هم عین الطّهارة)3. ابن عربی همچنین با تمسّک به حدیث نبوی درباره سلمان (سلمان منّا اهل البیت)4 او را نیز به معصومان ملحق می کند.5 ج. استاد توفیق ابوعلم نویسنده و دانشمند مصری، به استناد حدیث ثقلین که به صورت متواتر در منابع شیعه و سنّی نقل شده است، اهل بیت پیامبر صلی الله علیه و آله را معصوم و پیروی از آنان را سبب نجات از ضلالت و گمراهی می داند.6 پی نوشت: 1. شرح نهج البلاغه، ج 6، ص 276، خطبه 86. 2. الفتوحات المکیة، ج 1، ص 196. 3. همان. 4. سیره ابن هشام، ج 1، ص 70؛ تاریخ طبری، ج 2، ص 568، دارالتراث بیروت. 5. همان. ق: امامت، محمدحسن قدردان قراملکی، ص 156، تهران، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، چاپ اول، 1388. 6. فاطمة علیهاالسلام برترین بانوی جهان، مکارم شیرازی، ص 75. منبع: www.porseman.org
غالب علمای اهل سنّت به لزوم عصمت امام اعتقاد نداشته و پیشوایان و خلفای مورد قبول خود را نیز معصوم نمی انگارند. البته برخی از منصفان آنان با توجّه به مبانی عقلی و نقلی عصمت و شخصیت اهل بیت علیهم السلام به عصمت آنان معتقد شده و آن را سازگار با خاتمیت دانسته اند. برای نمونه می توان از افراد زیر یاد کرد:
الف. ابن ابی الحدید معتزلی به عصمت امام علی علیه السلام اعتقاد دارد و گزارش می کند که ابومحمد بن متویه در کتاب خود به نام الکفایة نیز بدان معتقد بود.1
ب. ابن عربی عارف نامی جهان اسلام عصمت پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و اهل بیت آن حضرت را باور داشته و می گوید: (قد طهّره صلی الله علیه و آله و اهل بیته تطهیرا و اذهب عنهم الرجس و هو کل ما یشینهم)2؛ (همانا خداوند پیامبر صلی الله علیه و آله و اهل بیت او را به طور کامل پاک و منزّه داشته و رجس یعنی هر آنچه بر ایشان عار آید را از آنان زدوده است).
جالب اینجا است که او اهل بیت را نه تنها مطهّر و پیراسته، که عین طهارت و پاکیزگی می داند: (فهم المطهّرون بل هم عین الطّهارة)3.
ابن عربی همچنین با تمسّک به حدیث نبوی درباره سلمان (سلمان منّا اهل البیت)4 او را نیز به معصومان ملحق می کند.5
ج. استاد توفیق ابوعلم نویسنده و دانشمند مصری، به استناد حدیث ثقلین که به صورت متواتر در منابع شیعه و سنّی نقل شده است، اهل بیت پیامبر صلی الله علیه و آله را معصوم و پیروی از آنان را سبب نجات از ضلالت و گمراهی می داند.6
پی نوشت:
1. شرح نهج البلاغه، ج 6، ص 276، خطبه 86.
2. الفتوحات المکیة، ج 1، ص 196.
3. همان.
4. سیره ابن هشام، ج 1، ص 70؛ تاریخ طبری، ج 2، ص 568، دارالتراث بیروت.
5. همان. ق: امامت، محمدحسن قدردان قراملکی، ص 156، تهران، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، چاپ اول، 1388.
6. فاطمة علیهاالسلام برترین بانوی جهان، مکارم شیرازی، ص 75.
منبع: www.porseman.org
- [سایر] آیا اهل سنت امامان ما (علیهم السلام) را قبول دارند؟
- [سایر] آیا افراد سنی مذهب به معصومیت پیامبر(ص) و امامان و اهل بیت (ع) اعتقاد دارند؟
- [سایر] اگر بخواهیم از نظر عقلی بررسی کنیم، چه دلیلی بر عصمت امامان علیهم السلام وجود دارد؟
- [سایر] اهل تسنن میگویند اهل بیت سنی هستند؟
- [سایر] دلایل عقلی عصمت پیامبران و امامان ( علیهم السلام ) را بگویید؟
- [سایر] در یکی ازسخنرانی های امام خامنه ای درمورد اتحاد بین شیعه و سنی اینکه میفرمایند سنی محب اهل بیت است یعنی چه؟
- [سایر] در یکی از سخنرانی های امام خامنه ای درمورد اتحاد بین شیعه و سنی اینکه میفرمایند سنی محب اهل بیت است یعنی چه؟
- [سایر] برخی می گویند: عصمت امامان علیهم السلام با خاتمیت در تضاد است. نظر شما در این باره چیست؟
- [سایر] در کتب احادیث اهل سنت در خصوص امامان جست و جویی انجام دادم و هیچ چیزی ندیدم. حال بفرمایید که چگونه شیعیان بیان می دارند که امامان از جمله اهل البیت هستند؟ آیا این دوازده امام و حضرت محمد (ص) و نیز دختر پیامبر (ص) و در کل آنها همسر بزرگوار پیامبر (ص) را از اهل البیت مستثنا می کنند؟ در کتب معتبر و قابل اطمینان اهل سنت هیچ نامی از صادق و کاظم یا هادی و دیگران را ندیدم که به آنها امام خطاب شده باشد؟
- [سایر] آیا عصمت امامان علیهم السلام در دوری شیعیان از گناه نیز تأثیر دارد؟ آیا این درست است که امامان برای گناهان شیعه استغفار می کردند؟
- [آیت الله سبحانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز در حرم امامان (علیهم السلام ) مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین (علیه السلام ) برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب بلکه بهتر از مسجد است. و نماز در حرم مطهّر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [امام خمینی] نماز در حرم امامان علیهم السلام مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله سیستانی] از نظر اهل سنّت، زن از همه تَرَکه شوهر اعمّ از منقول و غیرمنقول مانند زمین و غیره، ارث میبرد. حال آنکه از نظر مذهب امامیه، زن از اصل زمین یا قیمت آن ارث نمیبرد و تنها از قیمت بنا و درختان ارث میبرد، نه اصل آنها. بنابراین اگر مذهب اهل سنّت بر شیعه نافذ باشد به گونهای که زن سنّی مذهب از زمین و اصل بنا و درختان ارث ببرد، در صورتی که دیگر ورثه امامی مذهب باشند، زن امامی مذهب نیز میتواند میراثی را که از زمین و اصل بنا و درختان به او میرسد، بگیرد که سایر ورثه اهل سنت باشند.
- [آیت الله بهجت] اگر کسی ( اعم از مسلمان و غیرمسلمان ) به یکی از دوازده امام علیهم السلام دشنام دهد، یا با آنان دشمنی نماید، نجس است.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهم السلام مستحب است بلکه از بعضی روایات استفاده می شود که نماز در حرم مطهر حضرت امیر المومنین علیه السلام و سیدالشهداء علیه السلام افضل از مسجد است
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که در حق علی(علیه السلام) و سایر امامان(علیهم السلام) غلو کنند; یعنی، آن بزرگواران را خدا بدانند یا صفات مخصوص خدایی برای آنها قائل باشند، کافرند.
- [آیت الله وحید خراسانی] شخصی که به یکی از چهارده معصوم علیهم السلام از روی دشمنی دشنام دهد نجس است