ابلیس یکی از شیاطین است . شیاطین به دو دسته تبدیل می شوند . در لغت عرب برای شیطان دو وجه گفته اند : یکی شطن به معنای دوری و فاصله گرفت از حق و به هر موجودی که از حق دور است و سعی می کند دیگران را هم از حق دور کند شیطان گفته می شود. پس یک دسته انسانهایی که از حق دور هستند و انسانها را به دوری از حق دعوت می کنند و یک دسته اجنه هایی که این حالت را دارند . معنای دیگر از شیط به معنای نابودی و بطلان است یعنی هر موجودی که باطل است و دیگران را به سوی باطل دعوت می کند شیطان گفته می شود که احتمال آن کم است. ابلیس یکی از شیاطین جن است . ابلیس همان است که بر آدم سجده نکرد . خود ابلیس یاران و اعوانی دارد که یاران و اعوان او گروهی در بین اجنه هستند و گروهی هم در بین انسانها هستند . ابلیس نام خودش نبوده است و خدا بعدا این نام را به او داده است . کلمه ی ابلیس از بلس است به معنای یاس و ناامیدی. چون ابلیس تمرد کرد از رحمت خداوند ناامید شد . بخاطر همان به او ابلیس یعنی موجودی که امید به رحمت خدا ندارد گفته می شود. پس شیطان یک اسم عام است و شامل هر موجودی است که در مسیر باطل است و دیگران را هم به باطل دعوت می کند. خود ا ینها دو دسته هستند . یکی شیاطین انس یعنی انسانهایی که این حالت را دارند و اجنه ای که این حالت را دارند . رئیس این شیاطین یکی از اجنه ، ابلیس است که در برابر آدم سجده نکرد . در این مبارزه نفس درونی با وسوسه های شیطان هماهنگ می شوند و شما می توانید نفس را بعنوان یک گماشته ی درونی تلقی کنید . نفس خواسته های انسانی را تزیین می کند و شیطان برون هم با تزیین و وسوسه باهم همآهنگ می شوند تا بتوانند انسان را به مرحله ی سقوط و ضلالت ببرند .
ابلیس یکی از شیاطین است . شیاطین به دو دسته تبدیل می شوند . در لغت عرب برای شیطان دو وجه گفته اند : یکی شطن به معنای دوری و فاصله گرفت از حق و به هر موجودی که از حق دور است و سعی می کند دیگران را هم از حق دور کند شیطان گفته می شود. پس یک دسته انسانهایی که از حق دور هستند و انسانها را به دوری از حق دعوت می کنند و یک دسته اجنه هایی که این حالت را دارند . معنای دیگر از شیط به معنای نابودی و بطلان است یعنی هر موجودی که باطل است و دیگران را به سوی باطل دعوت می کند شیطان گفته می شود که احتمال آن کم است. ابلیس یکی از شیاطین جن است . ابلیس همان است که بر آدم سجده نکرد . خود ابلیس یاران و اعوانی دارد که یاران و اعوان او گروهی در بین اجنه هستند و گروهی هم در بین انسانها هستند . ابلیس نام خودش نبوده است و خدا بعدا این نام را به او داده است . کلمه ی ابلیس از بلس است به معنای یاس و ناامیدی. چون ابلیس تمرد کرد از رحمت خداوند ناامید شد . بخاطر همان به او ابلیس یعنی موجودی که امید به رحمت خدا ندارد گفته می شود. پس شیطان یک اسم عام است و شامل هر موجودی است که در مسیر باطل است و دیگران را هم به باطل دعوت می کند. خود ا ینها دو دسته هستند . یکی شیاطین انس یعنی انسانهایی که این حالت را دارند و اجنه ای که این حالت را دارند . رئیس این شیاطین یکی از اجنه ، ابلیس است که در برابر آدم سجده نکرد .
در این مبارزه نفس درونی با وسوسه های شیطان هماهنگ می شوند و شما می توانید نفس را بعنوان یک گماشته ی درونی تلقی کنید . نفس خواسته های انسانی را تزیین می کند و شیطان برون هم با تزیین و وسوسه باهم همآهنگ می شوند تا بتوانند انسان را به مرحله ی سقوط و ضلالت ببرند .
- [سایر] شیطان با ابلیس چه تفاوتی دارد ؟
- [سایر] آیا شیطان (ابلیس) از فرشتگان بود یا جن؟
- [سایر] چرا ابلیس (شیطان) از آتش آفریده شده است؟
- [آیت الله مظاهری] خنّاس و ابلیس و شیطان چه فرقی دارند؟
- [سایر] آیا شیطان همان نفس اماره است ؟ آیا شیطان هم نفس اماره داشت؟
- [سایر] اگر همه انسان ها، توط شیطان درونشان فریب می خورند، کاربرد ابلیس چیست؟
- [سایر] آیا مس کردن کلماتی از قرآن مثل ابلیس ، شیطان ، ابولهب و ... بدون وضو جایز است ؟
- [سایر] فرق شیطان با نفس اماره چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا شیطان و دیگر فرشتگان هم دارای نفس امّاره هستند؟ در غیر اینصورت چه کسی شیطان را فریب داد؟
- [سایر] راههای مقابله با نفس اماره و شیطان چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خواندن سوره قل هوالله احد را به یک نفس، مکروه است. چنانکه خواندن حمد هم با یک نفس، مکروه است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر روزهدار به گفتن یا نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا یا پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله یا یکی از امامان معصوم علیهمالسلام عمداً نسبتی را بدهد که دروغ است؛ اگر چه فوراً بگوید: دروغ گفتم یا توبه کند، روزه او باطل است، بلکه اگر به حضرت زهرا علیهاالسلام و سایر پیامبران و جانشینان ایشان علیهمالسلام هم به دروغ نسبتی بدهد بنا بر احتیاط روزه او باطل میشود.
- [آیت الله مظاهری] از گناهان بزرگ، متابعت از شیطان درون (هوای نفس) و از شیطان برون (وسوسههای ابلیس و افراد ناباب) است، و این متابعت دارای اقسامی است که برخی از آن، گناه نیست: الف) متابعت از آنها به طور عادت و ملکه شده باشد؛ نظیر کسی که گناه عادت او شده است و قرآن شریف این قسم را شرک میداند (شرک عملی نه اعتقادی) چنانکه میفرماید: (أَفَرَأَیْتَ مَنِ اتَّخَذَ الهَهُ هَواه)[1] (آیا دیدی کسی را که هوای نفس خویش را به عنوان خدای خود گرفته است؟) یا میفرماید: (أَلَمْ أَعْهَدْ الَیْکُمْ یا بَنی ادَمَ انْ لا تَعْبُدُوا الشَّیْطان)[2] (ای فرزندان آدم آیا از شما پیمان نگرفتم که شیطان را نپرستید؟) ب) متابعت از آنها نه به طور عادت و ملکه؛ نظیر کسی که گاهی مثلاً دروغ میگوید و یا آلودگی چشم دارد و یا غیبت میکند و مانند اینها، و این قسم همان گناهانی است که بعضی از آنها در مسائل گذشته و آینده آمده است. ج) متابعت از آنها به طور عادت و ملکه نه در گناه بلکه در خواستههای آنها که گناه نیست، و علمای علم اخلاق به آن (مشتهیات نفس) میگویند و پرهیز از آن را به طور جدی خواستارند، نظیر سرگرم شدن به لذّات نفس از خوراک و پوشاک و مسکن و ازدواج و تجمّلات و بازیها و مانند اینها، و این قسم گرچه گناه نیست، ولی خطر آن خیلی بالا است، علاوه بر اینکه سد و مانع محکمی در برابر تکامل است، و محال است که انسان با توغّل در مشتهیات بتواند استکمال پیدا کند. د) متابعت از آنها نه به طور عادت و نه در گناه؛ نظیر ارضای غرایز به طور متوسّط و از راه حلال، و این قسم نه تنها گناه نیست، بلکه قرآن شریف سفارش مؤکّدی برای آن نموده است. صفحه 428 (قُلْ مَنْ حَرَّمَ زینَةَ اللَّهِ الَّتی أَخْرَجَ لِعِبادِهِ وَ الطَّیِّباتِ مِنَ الرِّزْقِ)[3] (ای پیامبر بگو چه کسی زیورهایی را که خدا برای بندگانش پدید آورده و نیز روزیهای پاکیزه را، حرام کرده است؟) ولی باید مواظب باشد دل بستگی و عادت به آن پیدا نشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خواندن سوره توحید به یک نفس مکروه است.
- [آیت الله مظاهری] خواندن سوره توحید به یک نفس مکروه است.
- [آیت الله نوری همدانی] خواندن سوره قل هو الله به یک نفس مکروه است .
- [آیت الله مظاهری] کسی که اجیر شده برای کاری، مثل کارمندان ادارهها و شرکتها و کارخانجات، اگر کم کاری کند یا اصلاً کار نکند، حقّ گرفتن تمام حقوق را ندارد و اگر تمام حقوق را بگیرد به همان نسبتی که کمکاری کرده غصباست.
- [آیت الله مظاهری] اشخاصی که به تنگی نفس مبتلا میباشند و به دستور پزشک هنگام تنگی شدید نفس توسّط وسیلهای که حاوی مواد اکسیژنی است از راه دهان اکسیژن به ریه خودشان میرسانند روزه آنها صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] خواندن سوره )قل هو ا& احد( به یک نفس مکروه است.
- [آیت الله وحید خراسانی] خواندن سوره قل هو الله احد به یک نفس مکروه است