قبل از پاسخ گویی باید روشن شود که اولا، کامل مطلق کیست و منظور از رسیدن به کمال مطلق چیست و سرانجام به این موضوع بپردازیم که آیا روند تکامل در آخرت متوقف میشود یا خیر. گاهی مقصود از (کمال مطلق) وجود خدای متعال است، ولی چون وجود خدای متعال کمالی است ابدی، همیشگی و پایان ناپذیر گاهی (کمال مطلق) به همین معنای عام در مورد آخرت هم به کار میرود. کمالات جهان آخرت در مقایسه با دنیا، از نظر زمانی و مکانی، ابدی و پایان ناپذیر است. کمالاتی که در آخرت به انسان میدهند از او پس نمیگیرند. در آنجا آفت و مرض و مرگ و فراق و گرفتاری نیست. دنیای آخرت به این معنا، کمال مطلق است. اما اینکه روند تکامل در آخرت ادامه دارد یا نه، مسألهای بسیار پیچیده و کم و بیش اختلافی است. آنچه در این مورد میتوان گفت این است که: کمال اختیاری انسان از اعمال اختیاری او ناشی میشود؛ یعنی برای بدست آوردن آن کمال باید انسان با اختیار خود یک سلسله اعمال را انجام دهد تا اینکه به آن کمال برسد و رسیدن به این کمال تنها تا زمانی ممکن است که آدمی توان گزینش داشته باشد؛ به عبارت دیگر تا دم مرگ، قدرت بر تکامل اختیاری دارد، وقتی که انسان قادر بر انجام عمل اختیاری نبود، کمال به این معنا برای او بی معناست؛ یعنی آخرت، سرای تکلیف نیست و اعمال گذشته قابل جبران نیستند، پرونده اعمال اختیاری نیز بسته میشود (الیوم عملٌ وَ لاحساب و غداً حسابٌ وَ لاعمل نهج البلاغه، شرح ابن ابی الحدید، جلد2، باب42، ص318) آنجا جای کار اختیاری نیست. تکامل اختیاری در آخرت معنا ندارد، آنجا جای دیدن اعمال و نتایج آنهاست. تصویر تکامل به این معنا، در آخرت تنها به این صورت ممکن است که انسان در دنیا عملی را انجام داده باشد و اثر او در برزخ آشکار و موجب تکامل فرد شود. کسی که درختی را غرس میکند، بعد از چند سال ثمر او را میبیند. حال، کسی که، مثلاً در دوران زندگی درختی را کاشته و بعد از مرگ او ثمر میدهد، میتواند در تکامل برزخی او مؤثر باشد. گاهی انسان بعد از چند سال در برزخ، نتایج اعمال خود را میبیند یا اینکه آلودگی هایی که در دنیا داشته، به تدریج محو میشود تا جوهر باطن او ظهور پیدا کند.به هرحال، تکامل انسان در برزخ از این قبیل است، در اثر رفتارهای جدید او نیست، نتایج همان کارهایی است که در دنیا انجام داده است و در نهایت به وسیله شفاعت، که مقدمات آن را هم خود او فراهم کرده است، به بهشت راه مییابد. منبع:پیش نیازهای مدیریت اسلامی ، آیت الله محمدتقی مصباح ، قم : موسسه آموزشی امام خمینی 1367
قبل از پاسخ گویی باید روشن شود که اولا، کامل مطلق کیست و منظور از رسیدن به کمال مطلق چیست و سرانجام به این موضوع بپردازیم که آیا روند تکامل در آخرت متوقف میشود یا خیر. گاهی مقصود از (کمال مطلق) وجود خدای متعال است، ولی چون وجود خدای متعال کمالی است ابدی، همیشگی و پایان ناپذیر گاهی (کمال مطلق) به همین معنای عام در مورد آخرت هم به کار میرود. کمالات جهان آخرت در مقایسه با دنیا، از نظر زمانی و مکانی، ابدی و پایان ناپذیر است. کمالاتی که در آخرت به انسان میدهند از او پس نمیگیرند. در آنجا آفت و مرض و مرگ و فراق و گرفتاری نیست. دنیای آخرت به این معنا، کمال مطلق است. اما اینکه روند تکامل در آخرت ادامه دارد یا نه، مسألهای بسیار پیچیده و کم و بیش اختلافی است. آنچه در این مورد میتوان گفت این است که: کمال اختیاری انسان از اعمال اختیاری او ناشی میشود؛ یعنی برای بدست آوردن آن کمال باید انسان با اختیار خود یک سلسله اعمال را انجام دهد تا اینکه به آن کمال برسد و رسیدن به این کمال تنها تا زمانی ممکن است که آدمی توان گزینش داشته باشد؛ به عبارت دیگر تا دم مرگ، قدرت بر تکامل اختیاری دارد، وقتی که انسان قادر بر انجام عمل اختیاری نبود، کمال به این معنا برای او بی معناست؛ یعنی آخرت، سرای تکلیف نیست و اعمال گذشته قابل جبران نیستند، پرونده اعمال اختیاری نیز بسته میشود (الیوم عملٌ وَ لاحساب و غداً حسابٌ وَ لاعمل نهج البلاغه، شرح ابن ابی الحدید، جلد2، باب42، ص318) آنجا جای کار اختیاری نیست. تکامل اختیاری در آخرت معنا ندارد، آنجا جای دیدن اعمال و نتایج آنهاست. تصویر تکامل به این معنا، در آخرت تنها به این صورت ممکن است که انسان در دنیا عملی را انجام داده باشد و اثر او در برزخ آشکار و موجب تکامل فرد شود. کسی که درختی را غرس میکند، بعد از چند سال ثمر او را میبیند. حال، کسی که، مثلاً در دوران زندگی درختی را کاشته و بعد از مرگ او ثمر میدهد، میتواند در تکامل برزخی او مؤثر باشد. گاهی انسان بعد از چند سال در برزخ، نتایج اعمال خود را میبیند یا اینکه آلودگی هایی که در دنیا داشته، به تدریج محو میشود تا جوهر باطن او ظهور پیدا کند.به هرحال، تکامل انسان در برزخ از این قبیل است، در اثر رفتارهای جدید او نیست، نتایج همان کارهایی است که در دنیا انجام داده است و در نهایت به وسیله شفاعت، که مقدمات آن را هم خود او فراهم کرده است، به بهشت راه مییابد.
منبع:پیش نیازهای مدیریت اسلامی ، آیت الله محمدتقی مصباح ، قم : موسسه آموزشی امام خمینی 1367
- [سایر] کمال و تکامل چیست و چه هدفی دارد؟
- [سایر] تکامل در جهان آخرت چگونه بوده و آیا شامل جهنمیان نیز می شود؟
- [سایر] اگر خدای سبحان کمال مطلق و غنی محض است چه نیازی به آفرینش موجودات داشت؟
- [سایر] اگر هدف خلقت انسان تکامل است هدف تکامل چیست و چه فایده ای دارد؟
- [سایر] آیا درست است که همه شیعیان در عالم آخرت به بهشت می روند؟
- [سایر] اگر هدف خلقت انسان تکامل است هدف تکامل چیست و چه فایده ای دارد؟
- [سایر] از آیات و روایات اسلامی استفاده می شود که تکامل انسان جز از مجرای اختیار و اعمال اختیاری به دست نمی آید. آیا این به معنای آن است که تکامل انسان با غیر از راه اختیار (ذاتا" و فی حد ذاته) امری محال و غیر ممکن است؟ اگر چنین است دلیل محال بودن آن از لحاظ فلسفی چیست؟... و مثلا اگر فرض کنیم خدای متعال انسان را نیز مثل سایر مخلوقات بدون اختیارش به کمال برساند، ایراد این تکامل چه می تواند باشد؟ لطفاً از لحاظ فلسفی پاسخ بفرمایید.
- [سایر] اگر هدف از آفرینش انسان تکامل بوده چرا خداوند از آغاز انسان را در همه ابعاد , کامل نیافرید تا نیازی به پیمودن مراحل تکامل نبوده باشد ؟
- [سایر] اگر هدف از آفرینش انسان تکامل بوده چرا خداوند از آغاز انسان را در همه ابعاد , کامل نیافرید تا نیازی به پیمودن مراحل تکامل نبوده باشد ؟
- [سایر] آیا نبودن شیطان مساوی با تکامل نیافتن انسان است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] عمّه وخاله پدر وعمّه وخاله پدر پدر وعمّه وخاله مادر وعمّه وخاله مادر مادر هرچه بالا روند، به انسان محرمند.
- [آیت الله سبحانی] عمّه و خاله پدر و عمّه و خاله پدرِ پدر و عمّه و خاله مادر و عمّه و خاله مادرِ مادر هر چه بالا روند، به انسان محرمند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] عمّه و خاله پدر و عمّه و خاله پدربزرگ و عمّه و خاله مادر و عمّه و خاله مادربزرگ هر چه بالا روند به انسان محرمند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] عمه و خاله پدر یا مادر و عمه و خاله پدربزرگ پدری یا مادری و عمه و خاله مادربزرگ پدری یا مادری - هرچه بالا روند - به انسان محرمند.
- [آیت الله سبحانی] عمّه و خاله پدر و عمّه و خاله پدرِ پدر و عمّه و خاله مادر و عمّه و خاله مادرِ مادر هر چه بالا روند، به انسان محرمند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] عمه و خاله پدر و عمه و خاله پدر پدر و عمه و خاله مادر و عمه و خاله مادر مادر هرچه بالا روند به انسان محرمند.
- [آیت الله نوری همدانی] عمّه و خالة پدر و عمّه و خالة پدر ِ پدر و عمّه و خالة مادر و عمّه و خالة مادرِ مادر هر چه بالا روند ، به انسان محرمند .
- [آیت الله بروجردی] عمّه و خالهی پدر و عمه و خالهی پدر پدر و عمه و خالهی مادر و عمه و خالهی مادر مادر هر چه بالا روند، به انسان محرمند.
- [امام خمینی] عمه و خاله پدر و عمه و خاله پدر پدر، و عمه و خاله مادر و عمه و خاله مادر مادر، هر چه بالا روند به انسان محرمند.
- [آیت الله بهجت] عمه و خاله پدر، عمه و خاله پدرِ پدر، عمه و خاله مادر، و عمه و خاله مادرِ مادر هرچه بالا روند، به انسان محرم هستند.