خداوند تنها جوانان را از دنیا نمی برد بلکه همة موجودات زنده غیر از خدای حیً ، می میرند ولی اگر منظورتان این است که چرا بعضی از انسانها مرگ زود هنگام دارند ،لازم است بدانید که: خلقت همه موجودات ، وقوع حوادث و پدیده‌های جهان و مرگ و میرها همه مطابق اراده ازلی و قضا و قدر الهی انجام می‌شود. قضا و قدر الهی نیزبه این تعلق گرفته که هر موجود و پدیده‌ای از راه علل و اسباب خاص خودش به وجود بیاید یا از بین برود و مسأله مرگ و میرها نیز طبق ناموس خلقت و نظام علّی و معلولی پدید آید. به طور کلی مرگ و میر دو نوع است: یکی اجل مسمّی (مرگی که زمانش در لوح تقدیر مشخص شده است)، و دوّم اجل معلّق یا غیر مسمّی. نوع اوّل همان اجل طبیعی است که مطابق با نطام خلقت هر موجود زنده‌ای پس از یک دوره زندگی عوامل زیستی او رو به کاهش و زوال می‌گذارد تا روزی که عمر او به سر رسد، و اجل معلق،مرگ‌های زودرس هستند که بر اثر تصادف یا بیماری‌ها و... پدید می‌آیند و هر دو اجل به اراده و مشیت الهی و بر طبق قضا و قدر الهی انجام می‌شود، ولی نکته‌ای که در اینجا قابل توجه است این که اعمال و رفتار ارادی و اختیاری انسان نیز، خود یکی از اسباب و مشیات این عالم و جزئی از قضا و قدر الهی است که در بسیاری از حوادث و پدیده‌های عالم، نقش فاعلی به خود می‌گیرد. پس انسان می‌تواند با اعمال و رفتار خود، سرنوشت خویش را تعیین کند و یکی ازاموری که رفتار انسان در تعیین آن مؤثر است، مرگ می‌باشد. انسان می‌تواند با رعایت اصول بهداشتی و... عمر خود رابه حد طبیعی و واقعی برساند. علاوه بر این بعضی از گناهان یا کارهای خیر مانند قطع رحم یا ظلم و احسان وصله رحم و صدقات و... نیز در تأخیر و تقدیم مرگ‌ها مؤثر است. در هر صورت باید توجه داشت که هر دو اجل از ناحیه خدا تعیین می‌شود. یکی به طور مطلق و دیگری به عنوان مشروط و یا معلق، با توجه به این دو اجل، بسیاری از مطالب روشن می‌شود؛ از جمله این که در روایات آمده است صله ‌رحم عمر را زیاد و یا قطع رحم عمر را کم می‌کند، منظور از عمر و اجل در این موارد اجل غیرحتمی (متعلق ومشروط) است. برای آگاهی بیشتر ر.ک: حیات جاودانه، پژوهشی در قلمرو معادشناسی، امیر دیوانی. www.morsalat.com
خداوند تنها جوانان را از دنیا نمی برد بلکه همة موجودات زنده غیر از خدای حیً ، می میرند ولی اگر منظورتان این است که چرا بعضی از انسانها مرگ زود هنگام دارند ،لازم است بدانید که:
خلقت همه موجودات ، وقوع حوادث و پدیدههای جهان و مرگ و میرها همه مطابق اراده ازلی و قضا و قدر الهی انجام میشود. قضا و قدر الهی نیزبه این تعلق گرفته که هر موجود و پدیدهای از راه علل و اسباب خاص خودش به وجود بیاید یا از بین برود و مسأله مرگ و میرها نیز طبق ناموس خلقت و نظام علّی و معلولی پدید آید. به طور کلی مرگ و میر دو نوع است:
یکی اجل مسمّی (مرگی که زمانش در لوح تقدیر مشخص شده است)، و دوّم اجل معلّق یا غیر مسمّی.
نوع اوّل همان اجل طبیعی است که مطابق با نطام خلقت هر موجود زندهای پس از یک دوره زندگی عوامل زیستی او رو به کاهش و زوال میگذارد تا روزی که عمر او به سر رسد،
و اجل معلق،مرگهای زودرس هستند که بر اثر تصادف یا بیماریها و... پدید میآیند و هر دو اجل به اراده و مشیت الهی و بر طبق قضا و قدر الهی انجام میشود، ولی نکتهای که در اینجا قابل توجه است این که اعمال و رفتار ارادی و اختیاری انسان نیز، خود یکی از اسباب و مشیات این عالم و جزئی از قضا و قدر الهی است که در بسیاری از حوادث و پدیدههای عالم، نقش فاعلی به خود میگیرد. پس انسان میتواند با اعمال و رفتار خود، سرنوشت خویش را تعیین کند و یکی ازاموری که رفتار انسان در تعیین آن مؤثر است، مرگ میباشد. انسان میتواند با رعایت اصول بهداشتی و... عمر خود رابه حد طبیعی و واقعی برساند. علاوه بر این بعضی از گناهان یا کارهای خیر مانند قطع رحم یا ظلم و احسان وصله رحم و صدقات و... نیز در تأخیر و تقدیم مرگها مؤثر است.
در هر صورت باید توجه داشت که هر دو اجل از ناحیه خدا تعیین میشود. یکی به طور مطلق و دیگری به عنوان مشروط و یا معلق، با توجه به این دو اجل، بسیاری از مطالب روشن میشود؛ از جمله این که در روایات آمده است صله رحم عمر را زیاد و یا قطع رحم عمر را کم میکند، منظور از عمر و اجل در این موارد اجل غیرحتمی (متعلق ومشروط) است.
برای آگاهی بیشتر ر.ک: حیات جاودانه، پژوهشی در قلمرو معادشناسی، امیر دیوانی.
www.morsalat.com
- [آیت الله مکارم شیرازی] چنانچه مردی از دنیا برود در حالیکه همسر او باردار است، آیا جنین ارث می برد؟
- [سایر] آیا شفاعت، عدالت خداوند متعال را زیر سوال نمی برد؟
- [سایر] خداوند چگونه تکبر را از دل بندگانش بیرون می برد؟
- [سایر] آیا کسی که در این دنیا بدون داشتن برادر و خواهر بسر برد، اجر و یا پاداشی دارد؟
- [سایر] هدف خداوند متعال از خلقت این دنیا چه بوده است؟
- [آیت الله جوادی آملی] امروزه بازی با شطرنج و ورق (پاسور) بدون برد و باخت و به عنوان سرگرمی و ورزش، نه به عنوان قمار، در بین جوانان متداول است. حکم خرید و فروش و نگهداری این آلات و بازی با آن چیست؟
- [سایر] طبق فرمایش حضرت مهدی (عج) از چه چیزهایی باید به خداوند پناه برد؟
- [سایر] خداوند حضرت یوسف(ع) را در برابر زلیخا یک بار مورد امتحان قرار داد، جوانان امروز مداوم مورد امتحان قرار میگیرند، چرا تفاوت وجود دارد؟
- [سایر] مراد از صبغه خدا در قرآن چیست؟ آیا پیامبر خدا (ص)، خاندان او و قرآن، تجلی از صبغه خدا، جهت نجات مردم در دنیا و آخرت هستند؟
- [سایر] مراد از صبغه خدا در قرآن چیست؟ آیا پیامبر خدا (ص)، خاندان او و قرآن، تجلی از صبغه خدا، جهت نجات مردم در دنیا و آخرت هستند؟
- [آیت الله بهجت] اگر مردی در حال مرض با زنی ازدواج دائم نماید و در آن مرض بمیرد و نزدیکی هم نکرده باشد، زن از آن مرد ارث نمی برد و حق مهر هم ندارد، و اگر نزدیکی کرده باشد و یا از آن مرض خوب شده و به غیر آن مرض از دنیا رفته باشد آن زن هم از او ارث می برد و هم حق مهر دارد، و اگر زنی که شوهرش با او نزدیکی نکرده در زمان مریضی شوهر از دنیا رفت شوهر از آن زن ارث نمی برد و حق مهر هم برای زن نیست بنابر اظهر، اگرچه احتیاط مستحب در صلح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه شوهر در حال بیماری، همسرش را طلاق دهد و پیش از گذشتن یک سال(قمری) از دنیا برود، زن با سه شرط از او ارث می برد: (اول) این که شوهر در همان مرض از دنیا برود. (دوم) این که زن بعد از طلاق و گذشتن عده، شوهر نکند. (سوم) آن که طلاق به رضایت زن نباشد و اگر با رضایت او باشد، ارث بردنش مشکل است.
- [آیت الله نوری همدانی] مسلمان از کافر ارث می برد ، ولی کافر اگر چه پدر یا پسر میّت باشد از او ارث نمی برد .
- [امام خمینی] زنی که صیغه شده حق همخوابی ندارد و از شوهر ارث نمی برد و شوهر هم ازاو ارث نمی برد.
- [آیت الله وحید خراسانی] هشتم از مبطلات نماز بنابر احتیاط واجب ان است که برای کار دنیا عمدا گریه کند مگر این که جاهل قاصر باشد و اگر از ترس خدا یا برای اخرت گریه کند از بهترین اعمال است
- [آیت الله سبحانی] مسلمان از کافر ارث می برد. ولی کافر اگرچه پدر یا پسر میت باشد، از او ارث نمی برد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مسلمان از کافر ارث می برد؛ ولی کافر اگرچه پدر یا پسر میت مسلمان باشد از او ارث نمی برد.
- [آیت الله نوری همدانی] زنی که صیغه شده حق همخوابی ندارد واز شوهر ارث نمی برد، وشوهر هم از او ارث نمی برد.
- [امام خمینی] مسلمان از کافر ارث می برد، ولی کافر اگر چه پدر یا پسر میت باشد، ازاو ارث نمی برد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مسلمان از کافر ارث می برد، ولی کافر اگر چه پدر یا پسر میت باشد از مسلمان ارث نمی برد.