آیا میت در برزخ خانواده خود و افرادی که برای او قرآن می خوانند و فاتحه می فرستند را می بیند یا نه؟
یکی از ویژگی‌های عالم برزخ همین است که میت تا هنگامی که در برزخ بسر می‌برد به کلی از دنیا بریده نمی‌شود بلکه گاه گاهی با آن ارتباط برقرار می‌کند و در روایات به این مسأله تصریح شده چنان که مرحوم کلینی در کافی (ج 3، ص 230). بابی با عنوان (ان المیت یزور اهله) مطرح کرده و روایاتی نیز نقل کرده است. از آن روایات معلوم می‌شود که مردگان اعم از افراد با ایمان و حتی افراد بی‌ایمان نیز گاه گاهی به دیدار خانواده خود می‌آیند. در این که هر چند وقت یک بار به دیدار آنها می‌آیند طبق روایت بستگی به مقام و منزلت شخص میت دارد. امام صادق(ع) می‌فرماید: ان المؤمن لیزور اهله فیری ما یحب و یستر عنه ما یکره و ان الکافر لیزور اهله فیری ما یکره و یستر عنه ما یحب‌؛ میت مؤمن هر آینه به دیدار خانواده‌اش می‌آید پس هر چه را که خوشایند باشد می‌بیند و آنچه را که خوشایند نباشد از او پوشیده می‌شود و کافر نیز به دیدن خانواده خود می‌آید پس می‌بیند هر آنچه را که ناخوشایند است و هر چه پسندیده و خوب باشد از او پوشیده می‌شود. در روایات آمده است که معمولاً روزهای جمعه و به شکل پرنده‌ای به دیدار خانواده خود می‌آیند، )همان، ح 5( اما این که از خانواده و بازماندگان توقع و انتظار دارند، آری چنین است. چنان که پیامبر اکرم(ص) فرموده‌اند: ان ارواح المؤمنین تأتی کل جمعة الی السماء الدنیا بعذاء دورهم و بیوتهم ینادی کل واحد منهم بصوت حزین باکین: یا اهلی و یا ولدی و یا ابی و یا امی و اقربائی اعطفوا علینا یرحمکم اللَّه... اعطفوا علینا بدرهم او برغیف او بکسوة یکسوکم اللَّه من لباسی الجنه...؛ ارواح مؤمنان هر شب جمعه به آسمان دنیا می‌آیند و روبروی خانه‌ها میایستند و هر یک با آوای حزین در حالی که می‌گرید می‌گوید ای کسان من ای فرزندانم، پدرم، مادرم، نزدیکانم به ما عطوفت کنید. خدای شما را بیامرزد... با درهم پولی یا گرده نانی و یا لباسی در حق ما رحم کنید که خدا به شما از لباس‌های بهشتی بپوشاند. در روایات زیادی به مردم سفارش شده که مردگان را فراموش نکنند. چنان که پیامبر اکرم(ص) می‌فرماید: لا تنسوا موتاکم فی قبورهم و موتاکم یرجون احسانکم و موتاکم محبوسون یرغبون فی اعمالکم البر و هم لایقدرون. اهدوا الی موتاکم الصدقة والدعا؛ مردگان خود را در قبرهایشان فراموش نکنید و آنها امید به احسان شما دارند و مردگان شما محبوسند رغبت و میل در کارهای نیک شما دارند و خود قدرت بر انجام آن ندارند. برای مردگان خود صدقه و دعا هدیه کنید، (آثارالصادقین، ج 21، ص 274) www.morsalat.com
عنوان سوال:

آیا میت در برزخ خانواده خود و افرادی که برای او قرآن می خوانند و فاتحه می فرستند را می بیند یا نه؟


پاسخ:

یکی از ویژگی‌های عالم برزخ همین است که میت تا هنگامی که در برزخ بسر می‌برد به کلی از دنیا بریده نمی‌شود بلکه گاه گاهی با آن ارتباط برقرار می‌کند و در روایات به این مسأله تصریح شده چنان که مرحوم کلینی در کافی (ج 3، ص 230). بابی با عنوان (ان المیت یزور اهله) مطرح کرده و روایاتی نیز نقل کرده است. از آن روایات معلوم می‌شود که مردگان اعم از افراد با ایمان و حتی افراد بی‌ایمان نیز گاه گاهی به دیدار خانواده خود می‌آیند. در این که هر چند وقت یک بار به دیدار آنها می‌آیند طبق روایت بستگی به مقام و منزلت شخص میت دارد. امام صادق(ع) می‌فرماید:
ان المؤمن لیزور اهله فیری ما یحب و یستر عنه ما یکره و ان الکافر لیزور اهله فیری ما یکره و یستر عنه ما یحب‌؛ میت مؤمن هر آینه به دیدار خانواده‌اش می‌آید پس هر چه را که خوشایند باشد می‌بیند و آنچه را که خوشایند نباشد از او پوشیده می‌شود و کافر نیز به دیدن خانواده خود می‌آید پس می‌بیند هر آنچه را که ناخوشایند است و هر چه پسندیده و خوب باشد از او پوشیده می‌شود. در روایات آمده است که معمولاً روزهای جمعه و به شکل پرنده‌ای به دیدار خانواده خود می‌آیند، )همان، ح 5( اما این که از خانواده و بازماندگان توقع و انتظار دارند، آری چنین است. چنان که پیامبر اکرم(ص) فرموده‌اند:
ان ارواح المؤمنین تأتی کل جمعة الی السماء الدنیا بعذاء دورهم و بیوتهم ینادی کل واحد منهم بصوت حزین باکین: یا اهلی و یا ولدی و یا ابی و یا امی و اقربائی اعطفوا علینا یرحمکم اللَّه... اعطفوا علینا بدرهم او برغیف او بکسوة یکسوکم اللَّه من لباسی الجنه...؛ ارواح مؤمنان هر شب جمعه به آسمان دنیا می‌آیند و روبروی خانه‌ها میایستند و هر یک با آوای حزین در حالی که می‌گرید می‌گوید ای کسان من ای فرزندانم، پدرم، مادرم، نزدیکانم به ما عطوفت کنید. خدای شما را بیامرزد... با درهم پولی یا گرده نانی و یا لباسی در حق ما رحم کنید که خدا به شما از لباس‌های بهشتی بپوشاند. در روایات زیادی به مردم سفارش شده که مردگان را فراموش نکنند. چنان که پیامبر اکرم(ص) می‌فرماید:
لا تنسوا موتاکم فی قبورهم و موتاکم یرجون احسانکم و موتاکم محبوسون یرغبون فی اعمالکم البر و هم لایقدرون. اهدوا الی موتاکم الصدقة والدعا؛ مردگان خود را در قبرهایشان فراموش نکنید و آنها امید به احسان شما دارند و مردگان شما محبوسند رغبت و میل در کارهای نیک شما دارند و خود قدرت بر انجام آن ندارند. برای مردگان خود صدقه و دعا هدیه کنید، (آثارالصادقین، ج 21، ص 274)
www.morsalat.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین