آیا کسانی که از دنیا رفتهاند و در عالم برزخ، زندگی برزخی را میگذرانند با دنیا ارتباط دارند، یا خیر؟ اگر ارتباط دارند این ارتباط چگونه است و در چه زمانهایی اتفاق میافتد؟ اینها مسائلی است که در احادیث و روایات به آنها اشاره شده است. بر اساس احادیث و روایاتی که در این زمینه از پیشوایان دین به ما رسیده، روح انسانها پس از مرگ میتوانند از مسائل دنیا آگاهی پیدا کنند و تا حدودی از احوال خانواده خود آگاه شوند. در کتاب کافی در سرفصلی با نام (أَنَّ الْمَیِّتَ یَزُورُ أَهْلَه‌،) روایاتی در این موضوع وجود دارد که برای نمونه چند روایت را بیان میکنیم. 1. راوی میگوید از امام کاظم(ع) پرسیدم: آیا مؤمن(بعد از مرگ) به دیدار خانوادهاش می‌رود؟! امام(ع) فرمود: آری، گفتم: هر چند وقت یکبار؟! فرمود: بر حسب فضایلشان؛ پاره‌ای از آنان هر روز و پاره‌ای هر سه روز.[1] 2. اسحاق بن عمار می‌گوید: در اثنای کلام امام کاظم(ع) دریافتم که کمترین آنان هر جمعه (خانواده خود را زیارت می‌کنند)؛ پس گفتم: در چه ساعتی؟ فرمود: (هنگام زوال خورشید یا مثل آن، خداوند فرشته‌ای را با او روانه می‌کند تا چیزهایی را به او نشان دهد که شاد شود و از وی چیزهایی را بپوشاند که او را غمگین میکند).[2] 3. امام صادق(ع) می‌فرماید: (به درستی که مؤمن به دیدار خانواده خویش میشتابد؛ پس آنچه را دوست دارد، می‌بیند و آنچه را ناخوشایند دارد، از او پوشیده می‌شود و به درستی که کافر به دیدار خانواده خود رفته؛ آنچه ناخوشایند او است را دیده و آنچه را دوست دارد از او پوشیده می‌شود. امام(ع) می‌فرماید: پاره‌ای از ایشان هر جمعه[3] به دیدار خانواده خویش رفته و پاره‌ای دیگر (با زمانبندی های دیگر)بر حسب عمل خود).[4] 4. همچنین از امام صادق(ع) نقل شده است روز جمعه که میشود یا روز عید، خداوند به نگهبان جهنم میفرماید به ارواح مؤمنان اعلام کند که خداوند به شما اجازه داده است تا به دیدار خانواده و دوستان خود در دنیا بروید.[5] 5. در مورد چگونگی این دیدار راوی از امام هفتم پرسید که مرده در چه صورتی و شکلی نزد خانواده خود میآید؟ فرمود: در صورت پرنده لطیفی بر دیوارهاشان مینشیند و به آنها سرکشی میکند، اگر خوش باشند شاد میشود، و اگر بدشان ببیند و نیازمند، اندوهناک و غمگین میشود.[6] همچنین از امام کاظم(ع) نقل شده است به مرده به صورت گنجشک یا کوچکتر به دیدارشان میآید: (قَالَ فِی صُورَةِ الْعُصْفُورِ أَوْ أَصْغَرَ مِنْ ذَلِکَ).[7] پی نوشتها: [1]. کافی کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج ‌3، ص 231، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق. [2]. همان. [3]. أرید بالجمعة الأسبوع لا الیوم المخصوص بقرینة معطوفیه. با توجه به قرائن منظور از جمعه هفته است نه فقط روز جمعه، همان، ج ‌3، ص 230- 231. [4]. همان، ص 230. [5]. عدهای از علماء، الأصول الستة عشر، المتن، ص 43، قم، دار الشبستری للمطبوعات، چاپ اول، 1363ش.. [6]. کافی، ج ‌3، ص 231. [7]. همان. منبع: www.islamquest.net
آیا کسانی که از دنیا رفتهاند و در عالم برزخ، زندگی برزخی را میگذرانند با دنیا ارتباط دارند، یا خیر؟
اگر ارتباط دارند این ارتباط چگونه است و در چه زمانهایی اتفاق میافتد؟
اینها مسائلی است که در احادیث و روایات به آنها اشاره شده است.
بر اساس احادیث و روایاتی که در این زمینه از پیشوایان دین به ما رسیده، روح انسانها پس از مرگ میتوانند از مسائل دنیا آگاهی پیدا کنند و تا حدودی از احوال خانواده خود آگاه شوند. در کتاب کافی در سرفصلی با نام (أَنَّ الْمَیِّتَ یَزُورُ أَهْلَه،) روایاتی در این موضوع وجود دارد که برای نمونه چند روایت را بیان میکنیم.
1. راوی میگوید از امام کاظم(ع) پرسیدم: آیا مؤمن(بعد از مرگ) به دیدار خانوادهاش میرود؟!
امام(ع) فرمود: آری، گفتم: هر چند وقت یکبار؟!
فرمود: بر حسب فضایلشان؛ پارهای از آنان هر روز و پارهای هر سه روز.[1]
2. اسحاق بن عمار میگوید: در اثنای کلام امام کاظم(ع) دریافتم که کمترین آنان هر جمعه (خانواده خود را زیارت میکنند)؛
پس گفتم: در چه ساعتی؟
فرمود: (هنگام زوال خورشید یا مثل آن، خداوند فرشتهای را با او روانه میکند تا چیزهایی را به او نشان دهد که شاد شود و از وی چیزهایی را بپوشاند که او را غمگین میکند).[2]
3. امام صادق(ع) میفرماید: (به درستی که مؤمن به دیدار خانواده خویش میشتابد؛ پس آنچه را دوست دارد، میبیند و آنچه را ناخوشایند دارد، از او پوشیده میشود و به درستی که کافر به دیدار خانواده خود رفته؛ آنچه ناخوشایند او است را دیده و آنچه را دوست دارد از او پوشیده میشود.
امام(ع) میفرماید: پارهای از ایشان هر جمعه[3] به دیدار خانواده خویش رفته و پارهای دیگر (با زمانبندی های دیگر)بر حسب عمل خود).[4]
4. همچنین از امام صادق(ع) نقل شده است روز جمعه که میشود یا روز عید، خداوند به نگهبان جهنم میفرماید به ارواح مؤمنان اعلام کند که خداوند به شما اجازه داده است تا به دیدار خانواده و دوستان خود در دنیا بروید.[5]
5. در مورد چگونگی این دیدار راوی از امام هفتم پرسید که مرده در چه صورتی و شکلی نزد خانواده خود میآید؟ فرمود: در صورت پرنده لطیفی بر دیوارهاشان مینشیند و به آنها سرکشی میکند، اگر خوش باشند شاد میشود، و اگر بدشان ببیند و نیازمند، اندوهناک و غمگین میشود.[6] همچنین از امام کاظم(ع) نقل شده است به مرده به صورت گنجشک یا کوچکتر به دیدارشان میآید: (قَالَ فِی صُورَةِ الْعُصْفُورِ أَوْ أَصْغَرَ مِنْ ذَلِکَ).[7]
پی نوشتها:
[1]. کافی کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 3، ص 231، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
[2]. همان.
[3]. أرید بالجمعة الأسبوع لا الیوم المخصوص بقرینة معطوفیه. با توجه به قرائن منظور از جمعه هفته است نه فقط روز جمعه، همان، ج 3، ص 230- 231.
[4]. همان، ص 230.
[5]. عدهای از علماء، الأصول الستة عشر، المتن، ص 43، قم، دار الشبستری للمطبوعات، چاپ اول، 1363ش..
[6]. کافی، ج 3، ص 231.
[7]. همان.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] آیا افکار ارواح متوفی در عالم برزخ باز هم نگران سرنوشت بازماندگان است یا خیر؟
- [سایر] آیا روایتی وجود دارد که مردگان از ظهر پنجشنبه تا ظهر جمعه آزاد هستند و به خانواده خو سر میزنند؟
- [سایر] تفسیر این آیه شریفه که میفرماید، شهدا زندهاند و از خداوند روزی میگیرند چیست؟ روزی آنها چیست؟ آیا مانند بقیه مردگان در برزخ هستند، یا به دلیل منزلت جای بهتری دارند؟
- [سایر] من در یک خانواده شلوغ زندگی میکنم و همیشه نگران آینده تمام اعضای خانواده هستم چطور میتوانم این نگرانی را کم کنم این قصه سر دراز داشت که من حوصله نداشتم و آن را به صورت خلاصه نوشتم
- [سایر] آیا میت در برزخ خانواده خود و افرادی که برای او قرآن می خوانند و فاتحه می فرستند را می بیند یا نه؟
- [سایر] برزخ یعنی چه و عالم برزخ چگونه است؟
- [سایر] فرق قضا و قدر و سرنوشت چیست؟ اگر قضا و قدر در زندگی تأثیر دارد، پس سرنوشت چه خواهد بود؟
- [سایر] چند روز قبل با یکی درباره اسلام بحث داشتیم که به این نتیجه رسیدیم که سرنوشت در زندگی دخالت دارد میخواهم بفهمم در اسلام سرنوشت حقیقت دارد اگر دارد چه کسی سرنوشت ما را مینویسد؟
- [سایر] معنای سرنوشت و تقدیر چیست؟
- [سایر] تقدیر و سرنوشت انسان بدست کیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان می تواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان(علیهم السلام)، از طرف زندگان اجیر شود، و نیز می تواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آنر برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] انسان می تواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان علیهم السلام ، از طرف زندگان اجیر شود ، و نیز می تواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید .
- [امام خمینی] انسان می تواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان علیهم السلام، از طرف زندگان اجیر شود، و نیز می تواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.
- [آیت الله سبحانی] انسان می تواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان(علیهم السلام) از طرف زندگان اجیر شود، و نیز می تواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.
- [آیت الله بروجردی] انسان میتواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان عَلَیْهمُالسَّلَام از طرف زندگان اجیر شود و نیز میتواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.
- [آیت الله خوئی] انسان میتواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان (علیهم السلام)، از طرف زندگان اجیر شود، و نیز میتواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه به واسطه بی اطّلاعی و ندانستن مسأله، کاری را انجام دهد که می داند حرام است، ولی نمی دانسته روزه را باطل می کند، قضا دارد ولی کفّاره ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه چیزی را که به صلح گرفته معیوب باشد و از آن اطلاعی نداشته می تواند صلح را به هم زند، ولی گرفتن تفاوت قیمت صحیح و معیوب بستگی به رضایت طرفین دارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی گنجی را در ملک خریداری شده خود پیدا کند که در عمق کمی از زمین قرار دارد و به لحاظ زمان، احتمال می دهد از چندین سال پیش باشد، حکم گنج را ندارد و باید به صاحبان قبلی زمین معرفی نماید و اگر مالک قبلی اطلاعی از آن نداشت , به مالک اسبق مراجعه میکند و اگر هیچ کدام اطلاعی از این گنج نداشتند، یابنده آن مالک خواهد شد و باید خمس آن را بپردازد. اگر یکی از مالکان قبلی, ادعای ملکیت آن را نمود و علائم دروغ در آن نبود, باید بدون بیّنه و شاهد به او بپردازد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . انسان می تواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر صلی الله علیه و آله و ائمه:، از طرف زندگان اجیر شود. و نیز می تواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.