تفسیر سوره حمد چیست؟
در مقدمات تفسیر سوره حمد امام سخنی از مفسران واقعی قرآن نیافتیم ایشان در ابتدای تفسیر سوره حمد میفرمایند : تفسیر قرآن یک مساله ای نیست که امثال ما بتوانند از عهده آن برآیند بلکه علمای طراز اول هم که در طول تاریخ اسلام چه از عامه و چه از خاصه در این باب کتاب های زیاد نوشته اند و البته مساعی آنان مشکور است لیکن هر کدام روی آن تخصص و فنی که داشته اند یک پرده ای از پرده های قرآن کریم را تفسیر کرده اند آن هم معلوم نیست بطور کامل (باشد) مثلا عرفایی که در طول چندین قرن (گذشته) آمده اند و (قرآن را) تفسیر کرده اند نظیر محی الدین (اعرابی) در بعضی از کتابهایش عبدالرزاق کاشانی در تاویلات ملاسلطانعلی در تفسیر و (بقیه) آنهائی که طریقه شان طریقه معارف بوده است تفسیرهائی نوشته اند بعضیشان هم در آن فنی که داشته اند خوب نوشته اند لیکن قرآن عبارت از آنچه که آنها نوشته اند نیست (بلکه) آنها بعضی از اوراق و پرده های قرآن است. بنا بر این در صورتی که منظور شما بیوگرافی این چند نفر است ابتدا لازم است متذکر شویم امام افراد یاد شده را به عنوان مفسر واقعی معرفی نکرده اند بلکه در مقام بیان این مطلب اند که حتی افرادی که سخنان دقیق در تفسیر گفته اند به بیان پرده ای از پردهای قران پرداخته اند وتفسیر واقعی قرآن بر کسی مکشوف نیست ودر ادامه هم به این نکته اشاره میکنند که مطالبی که من می گویم نیز نسبت نمی دهم که مقصود قرآن این است بلکه به صورت احتمال صحبت می کنم . در هر صورت بیوگرافی افراد یاد شده را را به تفصیل میتوانید در دایره المعارف هایی که در مورد شخصیت های اسلامی نوشته شده بیابید , ذیلا بیوگرافی اجمالی آنان را می آوریم : محی الدین و یا ابن عربی از عرفای قرن هفتم بوده است صاحب کتابهایی همچون فتوحات مکیه و فصوص الحکم. ملا عبد الرزاق بن جمال الدین کاشانی از مشاهیر عارفان قرن هشتم هجری است مطالب تفسیری وی در اثر او تاویل الآیات ویا تاویلات القرآن میتوان یافت . سلطان محمد بن حیدر الجنابذی الخراسانی مشهور به سلطان علیشاه از عارفان وصوفیان قرن چهارده هجری است تفسیر وی بیان السعاده نام دارد . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 6/100110688)
عنوان سوال:

تفسیر سوره حمد چیست؟


پاسخ:

در مقدمات تفسیر سوره حمد امام سخنی از مفسران واقعی قرآن نیافتیم ایشان در ابتدای تفسیر سوره حمد میفرمایند : تفسیر قرآن یک مساله ای نیست که امثال ما بتوانند از عهده آن برآیند بلکه علمای طراز اول هم که در طول تاریخ اسلام چه از عامه و چه از خاصه در این باب کتاب های زیاد نوشته اند و البته مساعی آنان مشکور است لیکن هر کدام روی آن تخصص و فنی که داشته اند یک پرده ای از پرده های قرآن کریم را تفسیر کرده اند آن هم معلوم نیست بطور کامل (باشد) مثلا عرفایی که در طول چندین قرن (گذشته) آمده اند و (قرآن را) تفسیر کرده اند نظیر محی الدین (اعرابی) در بعضی از کتابهایش عبدالرزاق کاشانی در تاویلات ملاسلطانعلی در تفسیر و (بقیه) آنهائی که طریقه شان طریقه معارف بوده است تفسیرهائی نوشته اند بعضیشان هم در آن فنی که داشته اند خوب نوشته اند لیکن قرآن عبارت از آنچه که آنها نوشته اند نیست (بلکه) آنها بعضی از اوراق و پرده های قرآن است.
بنا بر این در صورتی که منظور شما بیوگرافی این چند نفر است ابتدا لازم است متذکر شویم امام افراد یاد شده را به عنوان مفسر واقعی معرفی نکرده اند بلکه در مقام بیان این مطلب اند که حتی افرادی که سخنان دقیق در تفسیر گفته اند به بیان پرده ای از پردهای قران پرداخته اند وتفسیر واقعی قرآن بر کسی مکشوف نیست ودر ادامه هم به این نکته اشاره میکنند که مطالبی که من می گویم نیز نسبت نمی دهم که مقصود قرآن این است بلکه به صورت احتمال صحبت می کنم .
در هر صورت بیوگرافی افراد یاد شده را را به تفصیل میتوانید در دایره المعارف هایی که در مورد شخصیت های اسلامی نوشته شده بیابید , ذیلا بیوگرافی اجمالی آنان را می آوریم : محی الدین و یا ابن عربی از عرفای قرن هفتم بوده است صاحب کتابهایی همچون فتوحات مکیه و فصوص الحکم. ملا عبد الرزاق بن جمال الدین کاشانی از مشاهیر عارفان قرن هشتم هجری است مطالب تفسیری وی در اثر او تاویل الآیات ویا تاویلات القرآن میتوان یافت . سلطان محمد بن حیدر الجنابذی الخراسانی مشهور به سلطان علیشاه از عارفان وصوفیان قرن چهارده هجری است تفسیر وی بیان السعاده نام دارد . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 6/100110688)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین