منظور از «خبر بزرگ» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
قرآن از قیامت به عنوان گزارش بزرگ (نبأ عظیم) یاد کرده چنین می‌فرماید: (قل هو نبؤا عظیم أنتم عنه مُعرِضون) ص/6768)؛ [ای پیامبر بگو: آن گزارش مهمّ خبر قیامت، دوزخ و بهشت است که خبر بزرگ عالم به شمار رفته و دریغا که شما از شنیدن آن خبر بزرگ اعراض می‌کنید]. همچنین می‌فرماید: (عمّ یتساءلون عن النّباءِ العظیم الّذی هم فیه مُختلفون کلاّ سَیعلمون ثمّ کلاّ سَیعلمون) نبأ/15 چون پیامبر اسلام(ص) در طی آیاتی از قران سخن از خدا و قیامت آغاز فرمود، مؤمن و کافر به مجادله پرداختند. از این‌رو این آیات نازل شد که مردم از چه خبر مهمی پرسش و گفتگو می‌کنند؟ از خبر بزرگ قیامت، که در آن با هم به جدل و اختلاف نظر پرداختند. چنین نیست که منکران پنداشته‌اند. به زودی خواهند دانست و البته به زودی آگاه می‌شوند. بر این پایه، گزارشگر این گزارش بزرگ پیامبر اسلام است و گویا خود آن حضرت (نبأ عظیم) است و بعد از او فرزندان معصوم و بزرگوار او(ع) فرزند این گزارش بزرگ شمرده می‌شوند؛ چنان‌که در دعای معروف ندبه خطابه به حضرت مهدی(ع) آمده است: (یابن النّبأ العظیم). در خور ذکر است، چون خبر مهم (نبأ عظیم) در جان پیامبر و اوصیای او ملکه است، هر کدام از آن ذوات نوری، خود نبأ عظیم خواهند بود. امیر مؤمنان(ع) نبأ عظیم این نظام است. از این رو فرمود: اگر پرده‌ها کنار رود بر یقینم افزوده نمی‌شود. این نیست جز این که این ذوات مقدس دارای مقام ولایتند؛ یعنی کسی که به مقام والای ولایت برسد خود، نبأ عظیم است. بنابراین، ائمّة معصومین(ع) فرزندان ولایتند؛ نظیر آنچه در صدر اسلام رزمندگان دلیر، خود را فرزندان اسلام و قرآن معرفی می‌کردند؛ سلمان (رض) می‌گفت: (أنا سلمان ابن الإسلام)؛ من سلمان، فرزند اسلام هستم (بحار 2/390) www.eporsesh.com
عنوان سوال:

منظور از «خبر بزرگ» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟


پاسخ:

قرآن از قیامت به عنوان گزارش بزرگ (نبأ عظیم) یاد کرده چنین می‌فرماید: (قل هو نبؤا عظیم أنتم عنه مُعرِضون) ص/6768)؛ [ای پیامبر بگو: آن گزارش مهمّ خبر قیامت، دوزخ و بهشت است که خبر بزرگ عالم به شمار رفته و دریغا که شما از شنیدن آن خبر بزرگ اعراض می‌کنید]. همچنین می‌فرماید: (عمّ یتساءلون عن النّباءِ العظیم الّذی هم فیه مُختلفون کلاّ سَیعلمون ثمّ کلاّ سَیعلمون) نبأ/15 چون پیامبر اسلام(ص) در طی آیاتی از قران سخن از خدا و قیامت آغاز فرمود، مؤمن و کافر به مجادله پرداختند. از این‌رو این آیات نازل شد که مردم از چه خبر مهمی پرسش و گفتگو می‌کنند؟ از خبر بزرگ قیامت، که در آن با هم به جدل و اختلاف نظر پرداختند. چنین نیست که منکران پنداشته‌اند. به زودی خواهند دانست و البته به زودی آگاه می‌شوند.
بر این پایه، گزارشگر این گزارش بزرگ پیامبر اسلام است و گویا خود آن حضرت (نبأ عظیم) است و بعد از او فرزندان معصوم و بزرگوار او(ع) فرزند این گزارش بزرگ شمرده می‌شوند؛ چنان‌که در دعای معروف ندبه خطابه به حضرت مهدی(ع) آمده است: (یابن النّبأ العظیم).
در خور ذکر است، چون خبر مهم (نبأ عظیم) در جان پیامبر و اوصیای او ملکه است، هر کدام از آن ذوات نوری، خود نبأ عظیم خواهند بود. امیر مؤمنان(ع) نبأ عظیم این نظام است. از این رو فرمود: اگر پرده‌ها کنار رود بر یقینم افزوده نمی‌شود. این نیست جز این که این ذوات مقدس دارای مقام ولایتند؛ یعنی کسی که به مقام والای ولایت برسد خود، نبأ عظیم است. بنابراین، ائمّة معصومین(ع) فرزندان ولایتند؛ نظیر آنچه در صدر اسلام رزمندگان دلیر، خود را فرزندان اسلام و قرآن معرفی می‌کردند؛ سلمان (رض) می‌گفت: (أنا سلمان ابن الإسلام)؛ من سلمان، فرزند اسلام هستم (بحار 2/390)
www.eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین