زیرا گفته شد که اعضا و جوارح انسان در قیامت در اختیار ملکات و کردار او قرار دارد. از این‌رو کار شهادت بر عهدة آنهاست و چیزی برای پنهان کاری باقی نخواهد ماند. آن صحنه، روز حضور و عَلَن است و جایی برای غیبت و کتمان و پنهان کاری نیست: (یوم تُبلی السّرائر) طارق/9؛ پرده‌ها کنار می‌رود و نهفته‌های دل آشکار می‌گردد؛ چنان‌که آنچه در دل زمین است نیز بیرون می‌آید: (و أخرجتِ الأرضُ أثقالها) زلزال/2؛ [بایگانی شده‌ها پدیدار می‌شود و رازی پوشیده نمی‌ماند؛ ایمان، کفر، نفاق، ریا، اخلاص، نیّت پاک، تباهی‌ها و ... همه آشکار می‌شود. افزون بر شهادت اعضا و جوارح، علائم و نشانه‌های بدن گویای کردار انسان‌های تبه‌کار است: (یُعرَف المجرمون بسیماهم) الرّحمن/41؛ باری چون پرده‌ها بالا رفت و سرایر آشکار گشت به فرمودة قرآن: (یُعرف المجرمون بسیماهم فیُؤخَذ بالنّواصی و الأقدام ... هذه جهنّم التّی یُکذّب بها المُجرِمون) الرّحمن/41 و 43؛ بدکاران به سیما و علامتشان شناخته می‌شوند. پس موی پیشانی آنان را بگیرند با پاهایشان، یعنی سر و قدم را جمع کنند و در دوزخ افکنند، ... این همان دوزخی است که آن را تکذیب می‌کردند. www.eporsesh.com
زیرا گفته شد که اعضا و جوارح انسان در قیامت در اختیار ملکات و کردار او قرار دارد. از اینرو کار شهادت بر عهدة آنهاست و چیزی برای پنهان کاری باقی نخواهد ماند. آن صحنه، روز حضور و عَلَن است و جایی برای غیبت و کتمان و پنهان کاری نیست: (یوم تُبلی السّرائر) طارق/9؛ پردهها کنار میرود و نهفتههای دل آشکار میگردد؛ چنانکه آنچه در دل زمین است نیز بیرون میآید: (و أخرجتِ الأرضُ أثقالها) زلزال/2؛ [بایگانی شدهها پدیدار میشود و رازی پوشیده نمیماند؛ ایمان، کفر، نفاق، ریا، اخلاص، نیّت پاک، تباهیها و ... همه آشکار میشود.
افزون بر شهادت اعضا و جوارح، علائم و نشانههای بدن گویای کردار انسانهای تبهکار است: (یُعرَف المجرمون بسیماهم) الرّحمن/41؛
باری چون پردهها بالا رفت و سرایر آشکار گشت به فرمودة قرآن: (یُعرف المجرمون بسیماهم فیُؤخَذ بالنّواصی و الأقدام ... هذه جهنّم التّی یُکذّب بها المُجرِمون) الرّحمن/41 و 43؛ بدکاران به سیما و علامتشان شناخته میشوند. پس موی پیشانی آنان را بگیرند با پاهایشان، یعنی سر و قدم را جمع کنند و در دوزخ افکنند، ... این همان دوزخی است که آن را تکذیب میکردند.
www.eporsesh.com
- [سایر] منظور از «یومَ تُبلَی السرائر» (روزی که رازها فاش شود) که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] چنانچه کسی سخن محرمانه ای را برای کسی فاش کند چه کند؟
- [سایر] چرا توصیه میکنید مردم، گذشته خود را برای همسرشان، فاش نکنند؟
- [سایر] آیا فاش کردن خوابهایی در ارتباط با مردگان و ... جایز است؟
- [سایر] فردی که مخفیگاه حضرت عیسی(ع) را فاش کرد، چه نام داشت؟ آیا او شبیه به عیسی(ع) شد و به صلیب کشیده شد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر دولتی ظالم باشد، خبرنگار تا چه حد می تواند اسرار را فاش کند; هر چند خودش نیز شهروند همان دولت باشد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی آبروی دیگری را با فاش کردن راز زندگیاش ببرد، آیا میتواند از خودش دفاع کند و آیا این عمل غیبت است؟
- [سایر] یکی از نامهای قیامت یوم البعث است انتخاب این تعبیر برای قیامت چه دلیلی دارد؟
- [سایر] مواقف قیامت چگونه است؟! چه کنیم که از سختیهای مراحل قیامت رها شویم؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر بیمار نارضایتی خود را از افشای بیماری خود اعلام نماید، ولی ضرورت درمان اقتضا می کند که نوع بیماری برای بستگانش فاش شود، وظیفه پزشک معالج در این صورت چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] غصب ان است که انسان از روی ظلم بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است که اگر کسی انجام دهد در قیامت به عذاب سخت گرفتار می شود از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه واله وسلم روایت شده است که هرکس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت ان زمین را از هفت طبقه ان مثل طوق به گردن او می اندازند
- [امام خمینی] احکام غَصب- غصب آن است که انسان از روی ظلم، بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است، که اگر کسی انجام دهد، در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده است که هر کس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که ضروری دین اسلام یعنی چیزی را که همه مسلمانان می دانند (مانند معاد روز قیامت و واجب بودن نماز و روزه و امثال آن) را منکر شود، چنانچه ضروری بودن آن را بداند، کافر است و اگر در ضروری بودن آن شک دارد کافر نیست، ولی احتیاط مستحب آن است که از او اجتناب شود.
- [آیت الله اردبیلی] اقاله معامله شخصی که از معامله پشیمان شده مستحبّ مؤکّد است و از حضرت امام صادق علیهالسلام نقل شده که فرمودند: (هر بندهای که معامله مسلمانی را که از خرید یا فروش پشیمان شده به هم بزند و اقاله کند، خداوند لغزش آن بنده را در روز قیامت اقاله خواهد کرد).(1)
- [آیت الله سبحانی] فردی که به حد تکلیف رسیده ولی معترف به وجود خدا و یا وحدانیّت و یا نبوت پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) یا معاد(روز قیامت) نباشد بنابر احتیاط واجب نجس است. و همچنین اگر کسی یکی از احکام ضروری اسلام (مانند وجوب نماز و روزه و حج) را انکار کند و در نظر او ملازم با انکار یکی از امور یادشده باشد، نیز نجس می باشد.
- [آیت الله مظاهری] توبه از ربادادن پشیمانی از گذشته و ترک آن کار زشت و استغفار و انابه به درگاه حقّ تعالی است، و در توبه از ربا خوردن علاوه بر این امور، باید آنچه را ربا خورده است پس دهد، بلکه اگر ربا خور بمیرد، آنچه از طریق ربا گرفته است به ورثه منتقل نمیشود، و اگر مفلس بود، توبه او گرچه قبول است، ولی باید تحصیل رضایت از ربادهندگان کند و اگر ممکن نباشد، باید تصمیم داشته باشد که در اوّل زمان ممکن آن را رد کند، و اگر از دنیا برود، امید است خداوند رئوف بستانکاران را در قیامت راضی کند و رباگیرنده مورد عفو و رحمت خدای تعالی واقع شود.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است نام خوبی برای نوزاد انتخاب نمایند و بهترین نامها، نامی است که معنای بندگی خداوند را برساند، مانند: (عبداللّه) و (عبدالرحیم) و (عبدالکریم)، یا نامهای انبیای عظام و ائمه معصومین علیهمالسلام به ویژه نام (محّمد) و (علی) را برای پسر برگزینند و برای دختر نامهای زنان صالح و شایسته به ویژه نام (فاطمه) بهتر است. حضرت امام صادق علیهالسلام از رسول اللّه صلیاللهعلیهوآلهوسلم نقل میکنند که آن حضرت فرمودند: (نامهای خوب را انتخاب کنید، زیرا شما را در قیامت با همان نامها مخاطب میسازند.)(1)
- [آیت الله مظاهری] آشامیدن شراب حرام و در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است و اگر کسی آن را حلال بداند در صورتی که متوجّه باشد که لازمه حلال دانستن آن تکذیب خدا و پیغمبر میباشد کافر است. از حضرت امام جعفر صادقعلیه السلام روایت شده است که فرمودند: شراب ریشه بدیها و منشأ گناهان است و کسی که شراب بخورد خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین او را لعنت میکنند و تا چهل روز نماز او قبول نمیشود و روز قیامت روی او سیاه است و زبان او از دهانش بیرون میآید و آب دهان او به سینهاش میریزد و فریاد تشنگی او بلند است.