آیا علم ومعلومات عالمان در محشر ودر جنت برای آنان فایده دارد یا فایده ای که از آن می برند همان استفاده از نعمتهاست؟
به عنوان مقدمه باید دانست : تفاوت ‌میان‌ علوم حقیقی وغیر حقیقی در اینست که علم حقیقی انسان را نسبت به خودش وخدای عالم به بصیرت می‌رساند وچراغ راه هدایت می شود ودر پیمودن این راه ، انسان را یاری می‌کند اما علومی که این ویژگی را نداشته باشند علوم حقیقی نیستند . حضرت امام خمینی ( در این باره فرموده اند : (( میزان در علم حصول مفهومات کلیه واصطلاحات علمیه نیست ، بلکه میزان آن رفع حجب از چشم بصیرت نفس است وفتح باب معرفه الله است وعلم حقیقی آن است که چراغ هدایت ملکوت وصراط مستقیم تقرب حق ودار کرامت او باشد . وهر چه جز این است ، گر چه در عالم ملک وقبل از رفع حجب طبیعت به صورت علوم است واصحاب آن پیش ارباب محاورات ومجادلات از علماء وعرفاوفقها به شمار آیند ،ولی پس از رفع حجاب از چشم قلب وبرداشته شدن پرده ملکوت وبیدار شدن از خواب سنگین ملک وطبیعت ، معلوم شود که غلظت این حجاب از تمام حجابها بیشتر بوده واین علوم رسمیه سرتا سر حجب غلیظه ملکوتیه بوده که بین هر یک تا دیگری فرسخها راه مسافت داشته وما از آن غافل بودیم .)) (1) ونیز حضرت امام در موردنقش علم حقیقی در آخرت برای انسان می فرمایند: ((بدان که علم از افضل کمالات واعظم فضایل است ، چه که آن از اشرف اسماءالهیه واز صفات موجود بماهوموجود است. ونظام وجود وطراز غیب وشهود به برکت علم منتظم شده وهر موجودی تحققش به این حقیقت شریفه زیادتر بود به مقام مقدس حق ومرتبه قدس واجبی نزدیکتراست.)) ( 2 ) پی نوشت: 1 ) چهل حدیث ، حضرت امام خمینی(ره ) ص 373 2 ) شرح حدیث جنود عقل وجهل ، ص 259 قرآن کریم درباره تغییراتی که حقیقت علم در وجود انسان ایجاد می کند ومنشاء چه برکاتی درآخرت است چنین می فرماید: " من کان فی هذه اعمی فهو فی الاخره اعمی " علمی که در دنیا تحصیل شده موجب بینایی وبصیرت انسان درآخرت می شود . اما کسیکه این علم حقیقی را نداشته باشد ودر واقع در دنیا از بینایی وبصیرت نسبت به حقایق محروم بوده است اثرات آنرا در آخرت هم بصورت نابینایی دریافت می کند . در حقیقت وسعت عالم انسان به وسعت علم ودانش اواست ومرتبه وعظمت ووسعت عالم افراد در آخرت تابع این حقیقت است . حضرت امام ( می فرمایند : پس ای عزیز بدان که یک سفرپرخطرلازمی در پیش است که عُدهّ وعِدّه آن وزادوراحله آن علم وعمل نافع است ... و... ناگاه اجل‌موعود در رسد وما را بی زاد وراحله وبی تهیه سفر ببرد نه عمل صالحی داریم ونه علم نافعی ، ومؤونه آن عالم روی این دو مطلب چرخ می زند وما هیچ یک را تهیه نکردیم... چنانچه فلاسفه بزرگ گفته اند واز قرآن کریم نیز ظاهر می شود غیر از بهشت جسمانی که بیشتر آیات قرآن در توصیف آن وارد شده وآن منزلگاه ثواب بهشتیان است ،مقامات ومراتب دیگری ازبرای بهشت است که از مقام ثواب بیرون است آن از مقامات معنویه ولذات روحیه است وبسته به کمالات روحیه ومعارف الهیه است که از مقامات نفس است . پی نوشت: 1) مجموعه بتیان ، موضوع معاد ، ص 290 www.eporsesh.com
عنوان سوال:

آیا علم ومعلومات عالمان در محشر ودر جنت برای آنان فایده دارد یا فایده ای که از آن می برند همان استفاده از نعمتهاست؟


پاسخ:

به عنوان مقدمه باید دانست : تفاوت ‌میان‌ علوم حقیقی وغیر حقیقی در اینست که علم حقیقی انسان را نسبت به خودش وخدای عالم به بصیرت می‌رساند وچراغ راه هدایت می شود ودر پیمودن این راه ، انسان را یاری می‌کند اما علومی که این ویژگی را نداشته باشند علوم حقیقی نیستند .
حضرت امام خمینی ( در این باره فرموده اند : (( میزان در علم حصول مفهومات کلیه واصطلاحات علمیه نیست ، بلکه میزان آن رفع حجب از چشم بصیرت نفس است وفتح باب معرفه الله است وعلم حقیقی آن است که چراغ هدایت ملکوت وصراط مستقیم تقرب حق ودار کرامت او باشد . وهر چه جز این است ، گر چه در عالم ملک وقبل از رفع حجب طبیعت به صورت علوم است واصحاب آن پیش ارباب محاورات ومجادلات از علماء وعرفاوفقها به شمار آیند ،ولی پس از رفع حجاب از چشم قلب وبرداشته شدن پرده ملکوت وبیدار شدن از خواب سنگین ملک وطبیعت ، معلوم شود که غلظت این حجاب از تمام حجابها بیشتر بوده واین علوم رسمیه سرتا سر حجب غلیظه ملکوتیه بوده که بین هر یک تا دیگری فرسخها راه مسافت داشته وما از آن غافل بودیم .)) (1)
ونیز حضرت امام در موردنقش علم حقیقی در آخرت برای انسان می فرمایند: ((بدان که علم از افضل کمالات واعظم فضایل است ، چه که آن از اشرف اسماءالهیه واز صفات موجود بماهوموجود است. ونظام وجود وطراز غیب وشهود به برکت علم منتظم شده وهر موجودی تحققش به این حقیقت شریفه زیادتر بود به مقام مقدس حق ومرتبه قدس واجبی نزدیکتراست.)) ( 2 )
پی نوشت:
1 ) چهل حدیث ، حضرت امام خمینی(ره ) ص 373
2 ) شرح حدیث جنود عقل وجهل ، ص 259
قرآن کریم درباره تغییراتی که حقیقت علم در وجود انسان ایجاد می کند ومنشاء چه برکاتی درآخرت است چنین می فرماید: " من کان فی هذه اعمی فهو فی الاخره اعمی " علمی که در دنیا تحصیل شده موجب بینایی وبصیرت انسان درآخرت می شود .
اما کسیکه این علم حقیقی را نداشته باشد ودر واقع در دنیا از بینایی وبصیرت نسبت به حقایق محروم بوده است اثرات آنرا در آخرت هم بصورت نابینایی دریافت می کند . در حقیقت وسعت عالم انسان به وسعت علم ودانش اواست ومرتبه وعظمت ووسعت عالم افراد در آخرت تابع این حقیقت است .
حضرت امام ( می فرمایند : پس ای عزیز بدان که یک سفرپرخطرلازمی در پیش است که عُدهّ وعِدّه آن وزادوراحله آن علم وعمل نافع است ... و... ناگاه اجل‌موعود در رسد وما را بی زاد وراحله وبی تهیه سفر ببرد نه عمل صالحی داریم ونه علم نافعی ، ومؤونه آن عالم روی این دو مطلب چرخ می زند وما هیچ یک را تهیه نکردیم... چنانچه فلاسفه بزرگ گفته اند واز قرآن کریم نیز ظاهر می شود غیر از بهشت جسمانی که بیشتر آیات قرآن در توصیف آن وارد شده وآن منزلگاه ثواب بهشتیان است ،مقامات ومراتب دیگری ازبرای بهشت است که از مقام ثواب بیرون است آن از مقامات معنویه ولذات روحیه است وبسته به کمالات روحیه ومعارف الهیه است که از مقامات نفس است .
پی نوشت:
1) مجموعه بتیان ، موضوع معاد ، ص 290
www.eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین