فایده و ارزش علم اخلاق چیست؟
فایده و ارزش علم اخلاق، شناخت ملکات و صفات پسندیده و فاضله، و ارائه ی چگونه رسیدن به آنها؛ هم چنین شناخت صفات رذیله و ناپسند و راه پیش گیری و درمان آنها، در صورت ابتلا و گرفتاری و اتصاف به آنهاست. چون روح انسان صلاحیت رسیدن به اعلی درجات تقرّب به ذات مقدّس حق تعالی را دارد و می تواند با به کار بستن اخلاق فاضله ی انسانی اسلامی، اشرف مخلوقات شود، پس علم اخلاق بعد از علم کلام (شناخت مبدء و معاد) با ارزش ترین و افضل و برترین علوم است. ارزش اخلاق حسنه در اسلام بحث در این موضوع بسیار مفصّل، و آیات و روایات در اهمیت اخلاق حسنة و نکوهش اخلاق رذیله بسیار وارد شده است. به نمونه هایی از آنها اشاره می کنیم: 1.لَقَدْ مَنَّ الله عَلَی الْمُؤْمِنِینَ إِذْ بَعَثَ فِیهِمْ رَسُولاً مِنْ أَنْفُسِهِمْ یَتْلُوا عَلَیْهِمْ آیاتِهِ وَ یُزَکِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَةَ وَ إِنْ کانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِی ضَلال مُبِین)؛[1] به طور قطع خدا بر مؤمنین منّت نهاد؛ زیرا از خود آنان پیامبری فرستاد تا آیات الهی را بر آنها بخواند و ایشان را پاکیزه گرداند (از بدی ها دور و به خوبی ها نزدیک کند) و کتاب و حکمت را به آنها بیاموزد، گر چه پیش از آن در گمراهی آشکار بودند. پس هدف اصلی و علّت غایی آمدن پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله)، پاکیزگی معنوی انسان و جدا شدن او از حیوان و رسیدن به مدارج عالیه ی انسانیت و تقرّب به ذات اقدس ربوبی است. 2.رَبَّنا وَ ابْعَثْ فِیهِمْ رَسُولاً مِنْهُمْ یَتْلُوا عَلَیْهِمْ آیاتِکَ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَةَ وَ یُزَکِّیهِمْ إِنَّکَ أَنْتَ الْعَزِیزُ الْحَکِیمُ؛[2] (ابراهیم(علیه السلام)گفت:) پروردگارا فرزندان ما را شایسته ی آن گردان که از میان آنان رسولی برانگیزی که بر مردم تلاوت آیات تو کند و آنان را علم کتاب و حکمت بیاموزد و روانشان را از هر نادانی و زشتی پاک و منزه سازد؛ تویی که هر کار خواهی بر آن قدرت و علم کامل داری. 3.کَما أَرْسَلْنا فِیکُمْ رَسُولاً مِنْکُمْ...)[3]؛ چنانکه رسول گرامی خود را فرستادم.... 4.هُوَ الَّذِی بَعَثَ فِی الْأُمِّیِّینَ رَسُولاً...)[4]؛ اوست خدایی که میان مردم درس نخوانده پیامبری از خود آنها برانگیخت. پی نوشتها: [1].سوره ی آل عمران، آیه ی 158. [2]. سوره ی بقره، آیه ی 129. [3]. سوره ی بقره، آیه ی 151. [4]. سوره ی جمعه، آیه ی 2. منبع: سید محمد علی جزایری (آل غفور)،دروس اخلاق اسلامی، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه
عنوان سوال:

فایده و ارزش علم اخلاق چیست؟


پاسخ:

فایده و ارزش علم اخلاق، شناخت ملکات و صفات پسندیده و فاضله، و ارائه ی چگونه رسیدن به آنها؛ هم چنین شناخت صفات رذیله و ناپسند و راه پیش گیری و درمان آنها، در صورت ابتلا و گرفتاری و اتصاف به آنهاست.
چون روح انسان صلاحیت رسیدن به اعلی درجات تقرّب به ذات مقدّس حق تعالی را دارد و می تواند با به کار بستن اخلاق فاضله ی انسانی اسلامی، اشرف مخلوقات شود، پس علم اخلاق بعد از علم کلام (شناخت مبدء و معاد) با ارزش ترین و افضل و برترین علوم است.
ارزش اخلاق حسنه در اسلام
بحث در این موضوع بسیار مفصّل، و آیات و روایات در اهمیت اخلاق حسنة و نکوهش اخلاق رذیله بسیار وارد شده است. به نمونه هایی از آنها اشاره می کنیم:
1.لَقَدْ مَنَّ الله عَلَی الْمُؤْمِنِینَ إِذْ بَعَثَ فِیهِمْ رَسُولاً مِنْ أَنْفُسِهِمْ یَتْلُوا عَلَیْهِمْ آیاتِهِ وَ یُزَکِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَةَ وَ إِنْ کانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِی ضَلال مُبِین)؛[1] به طور قطع خدا بر مؤمنین منّت نهاد؛ زیرا از خود آنان پیامبری فرستاد تا آیات الهی را بر آنها بخواند و ایشان را پاکیزه گرداند (از بدی ها دور و به خوبی ها نزدیک کند) و کتاب و حکمت را به آنها بیاموزد، گر چه پیش از آن در گمراهی آشکار بودند.
پس هدف اصلی و علّت غایی آمدن پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله)، پاکیزگی معنوی انسان و جدا شدن او از حیوان و رسیدن به مدارج عالیه ی انسانیت و تقرّب به ذات اقدس ربوبی است.
2.رَبَّنا وَ ابْعَثْ فِیهِمْ رَسُولاً مِنْهُمْ یَتْلُوا عَلَیْهِمْ آیاتِکَ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَةَ وَ یُزَکِّیهِمْ إِنَّکَ أَنْتَ الْعَزِیزُ الْحَکِیمُ؛[2] (ابراهیم(علیه السلام)گفت:) پروردگارا فرزندان ما را شایسته ی آن گردان که از میان آنان رسولی برانگیزی که بر مردم تلاوت آیات تو کند و آنان را علم کتاب و حکمت بیاموزد و روانشان را از هر نادانی و زشتی پاک و منزه سازد؛ تویی که هر کار خواهی بر آن قدرت و علم کامل داری.
3.کَما أَرْسَلْنا فِیکُمْ رَسُولاً مِنْکُمْ...)[3]؛ چنانکه رسول گرامی خود را فرستادم....
4.هُوَ الَّذِی بَعَثَ فِی الْأُمِّیِّینَ رَسُولاً...)[4]؛ اوست خدایی که میان مردم درس نخوانده پیامبری از خود آنها برانگیخت.
پی نوشتها:
[1].سوره ی آل عمران، آیه ی 158.
[2]. سوره ی بقره، آیه ی 129.
[3]. سوره ی بقره، آیه ی 151.
[4]. سوره ی جمعه، آیه ی 2.
منبع: سید محمد علی جزایری (آل غفور)،دروس اخلاق اسلامی، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین