در مورد جایگاه بهشت و جهنم , نظریات مختلفی عرضه شده است : 1 بعضی گفته اند بهشت در آسمان ها و جایگاه دوزخ زیر طبقات زمین است . این دسته به آیهء تمسک کرده و گفته اند: قرآن بهشت را نزد سورة المنتهی می داند و آن جا برترین محل آسمان است .(1) 2 نظریهء دیگر اعتقاد جمعی از فلاسفه است که منکر مادی بودن بهشت ودوزخ اند. بنابراین عقیده بهشت نیازی به مکان مادی ندارد, بلکه در ماورای عالم ماده و حس است . این نظریه با آیات قرآن منطبق نیست , چون قرآن مجید معاد جسمانی رااثبات کرده است . 3 نظریهء سوم آن است که بهشت و دوزخ در درون و باطن همین جهان قراردارد. 4 نظریهء دیگر آن است که سؤال از جایگاه بهشت و دوزخ صحیح نیست ,چون سؤال در صورتی صحیح است که آن در جزئی از این جهان باشد, به گونه ای که بتوان میان آن دو و این جهان نسبتی بر قرار کرد, اما اگر بهشت و دوزخ برای خود جهانی مستقل و جدا از آسمان ها و زمین باشند, سؤال از محل ومکان آن دو کاملاً غیر منطقی است .(2) قبل از رستاخیز زلزله ای رخ می دهد که نظام و کرات آسمانی را در هم می پیچد و زمین و آسمان , گونهء دگر می شوند, چنان که قرآن مجید می فرماید:.(3) در این صورت جهان نظام دیگری پیدا می کند و صحنهء زمین وسیع تر می گردد, چنان که قرآن مجید می فرماید: ; بنابراین رستاخیز در نظام کنونی واقع نمی شود. پی نوشت: 1.مکارم شیرازی , پیام قرآن , ج 6 ص 339 2.جعفر سبحانی , منشور جاوید, ج 9 ص 374 3.ابراهیم (14 آیهء 48
در مورد جایگاه بهشت و جهنم , نظریات مختلفی عرضه شده است :
1 بعضی گفته اند بهشت در آسمان ها و جایگاه دوزخ زیر طبقات زمین است . این دسته به آیهء تمسک کرده و گفته اند: قرآن بهشت را نزد سورة المنتهی می داند و آن جا برترین محل آسمان است .(1)
2 نظریهء دیگر اعتقاد جمعی از فلاسفه است که منکر مادی بودن بهشت ودوزخ اند. بنابراین عقیده بهشت نیازی به مکان مادی ندارد, بلکه در ماورای عالم ماده و حس است .
این نظریه با آیات قرآن منطبق نیست , چون قرآن مجید معاد جسمانی رااثبات کرده است .
3 نظریهء سوم آن است که بهشت و دوزخ در درون و باطن همین جهان قراردارد.
4 نظریهء دیگر آن است که سؤال از جایگاه بهشت و دوزخ صحیح نیست ,چون سؤال در صورتی صحیح است که آن در جزئی از این جهان باشد, به گونه ای که بتوان میان آن دو و این جهان نسبتی بر قرار کرد, اما اگر بهشت و دوزخ برای خود جهانی مستقل و جدا از آسمان ها و زمین باشند, سؤال از محل ومکان آن دو کاملاً غیر منطقی است .(2)
قبل از رستاخیز زلزله ای رخ می دهد که نظام و کرات آسمانی را در هم می پیچد و زمین و آسمان , گونهء دگر می شوند, چنان که قرآن مجید می فرماید:.(3) در این صورت جهان نظام دیگری پیدا می کند و صحنهء زمین وسیع تر می گردد, چنان که قرآن مجید می فرماید: ; بنابراین رستاخیز در نظام کنونی واقع نمی شود.
پی نوشت:
1.مکارم شیرازی , پیام قرآن , ج 6 ص 339
2.جعفر سبحانی , منشور جاوید, ج 9 ص 374
3.ابراهیم (14 آیهء 48
- [سایر] پرسش:آیا دیگر ادیان به بهشت نمیروند؟ تکلیف این افراد در قیامت چیست بهشت یا جهنم؟
- [سایر] در قیامت کسی که وارد بهشت شد، تا آخر در بهشت مسکن می گزیند. اگر کسی وارد جهنم شد، آیا احتمال دارد بعد از مدتی وارد بهشت شود؟
- [سایر] ما داریم که خدا می داند جایگاه انسان در بهشت یا دوزخ است . آیا این با اختیار انسان منافات ندارد ؟
- [سایر] در مورد قیامت یا بهشت و جهنم و اینکه بعد از قیامت چه خواهد شد آیا زندگی دیگری را باید آغاز کنیم و... میخواستم بیشتر بدانم؟
- [سایر] چرا خداوند در قرآن میفرماید: در قیامت جهنم را به شما (آشکار) میکنیم، ولی بهشت را میفرماید (نزدیک) میکنیم؟
- [سایر] آیا انسان های به دور از تمدّن مانند مردمان متمدّن در روز قیامت، به بهشت یا دوزخ می روند؟
- [سایر] ترتیب وقوع وعده های الهی، نظیر: ظهور امام زمان (علیه السلام)، قیامت، بهشت، جهنم، و... چگونه است؟
- [سایر] وقتی که قیامت شد و انسان ها به بهشت و جهنم رفتند آیا باز هم مرگ وجود دارد؟
- [سایر] در قیامت جنیان هم با انسانها حسابرسی میشوند؟ آیا در برزخ هم جنیان در کنار انسانها هستند؟ در بهشت و دوزخ چطور؟
- [سایر] آیا ممکن است خداوندی که الزامی به پاسخگویی ندارد، به وعدههای خود نسبت به قیامت، بهشت و یا جهنم وفا نکند؟!
- [آیت الله مظاهری] زنا دادن و زنا کردن از گناهان بزرگ در اسلام است و قرآن شریف میفرماید اگر بدون توبه از دنیا بروند، در حالی که سالها در جهنّم میباشند، لجام شده و خوار و ذلیل نیز هستند، و کیفر آنها در دنیا اگر نزد حاکم اسلامی اثبات شود، صد تازیانه در میان مردم است، و اگر زن زنا کار، شوهر داشته یا مرد زانی، زن داشته باشد و این عمل زشت را انجام دهد، علاوه بر اینکه حدّ او سنگسار است- که نظیر این کیفر در اسلام کمنظیر یا بینظیر است- اگر بدون توبه از دنیا برود، مطابق آنچه در روایات آمده، در جهنّم بوی بد عورتین او اهل جهنّم را آزرده میکند.
- [آیت الله اردبیلی] (غَصْب) آن است که انسان از روی ظلم بر مال یا حقّ کسی مسلّط شود. غصب از گناهان بزرگ است و غاصب در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس یک وجب زمین از دیگری را غصب کند، در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.)(1)
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است نمازگزار پس از نماز در حالی که رو به قبله و با طهارت است, به ذکر، دعا، تلاوت و مانند آن که وارد شده, اشتغال داشته باشد. کار نیک, مانند تفکّر در عظمت خدا و گریه هراس از دوزخ یا شوق به بهشت یا اشتیاق به لقای الهی, از نمونههای خوبِ تعقیب نماز است. از بهترین ذکر تعقیبی، تسبیح حضرت زهرا(س) است و آن به این ترتیب است: سی و چهار بار (اللّه اکبر), سی و سه بار (الحمد للّه) و سی و سه بار (سبحان اللّه), هرچند تقدیم (سبحان اللّه) بر (الحمد للّه) صحیح است؛ لیکن اَولی تقدیم (الحمد للّه) بر (سبحان اللّه) است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ربنا آتنا فی الدنْیا حسنةً و فی الاْخرة حسنةً و قنا عذاب النار: خداوندا در دنیا و درسرای دیگر به ما نیکی مرحمت فرما و ما را از عذاب دوزخ نگاه دار!
- [آیت الله وحید خراسانی] غصب ان است که انسان از روی ظلم بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است که اگر کسی انجام دهد در قیامت به عذاب سخت گرفتار می شود از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه واله وسلم روایت شده است که هرکس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت ان زمین را از هفت طبقه ان مثل طوق به گردن او می اندازند
- [امام خمینی] احکام غَصب- غصب آن است که انسان از روی ظلم، بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است، که اگر کسی انجام دهد، در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده است که هر کس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.
- [آیت الله علوی گرگانی] هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تازیانه تا نودونه تازیانه هرقدر صلاح میداند، به او میزند، وروایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش بدهان او میزند وملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنّم برای او مهیّا خواهد بود ولی اگر توبه کند، توبه او قبول میشود.
- [آیت الله بروجردی] هرگاه پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تا نود هر قدر صلاح میداند تازیانه به او میزند و روایت شده که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکة آسمان و زمین و ملائکة رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود، ولی اگر توبه کند توبهی او قبول میشود.