شرح پرسش: با تواناییها و صفات و قدرتی که برای خدای تعالی قائل هستیم، چه الزامی برای پاسخگویی به بندگان وجود دارد؟ و اگر از سر مالکیت، و توانایی، ذات اقدسش تمایل به انجام وعدهها نداشته باشد و همه بهشت و دوزخ و این وعدهها را منسوخ بداند، آنوقت بندگان معتقدش ضرر نکردهاند؟ پاسخ: ما به خدایی اعتقاد داریم که هرچند الزامی به پاسخگویی ندارد، اما حکیمی است که وعدههای او راست و حقّ است. در قرآن کریم میخوانیم: 1. (او(خدا) از آنچه میکند [در برابر هیچکس] مورد سؤال و مؤاخذه قرار نمیگیرد و همه آنها(همه آفریدههای او در مقابل او) مورد سؤال و مؤاخذه قرار میگیرند).[1] 2. (و کسانی که ایمان آوردهاند و کارهای شایسته انجام دادهاند، به زودی آنان را در بهشتهایی که از زیرِ [درختانِ‌] آن نهرها جاری است، درآوریم، در آن جاودانهاند. وعده خدا حق است، و راستگوتر از خدا در وعده کیست؟).[2] پی نوشتها: [1]. (لا یُسْئَلُ عَمَّا یَفْعَلُ وَ هُمْ یُسْئَلُون)؛ انبیاء، 23.‌ [2]. (وَ الَّذینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ سَنُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْری مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدینَ فیها أَبَداً وَعْدَ اللَّهِ حَقًّا وَ مَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللَّهِ قیلا)؛ نساء، 122. و نیز نساء، 87؛ احقاف، 16؛ زمر، 74؛ ذاریات، 5 و ... منبع: www.islamquest.net
آیا ممکن است خداوندی که الزامی به پاسخگویی ندارد، به وعدههای خود نسبت به قیامت، بهشت و یا جهنم وفا نکند؟!
شرح پرسش:
با تواناییها و صفات و قدرتی که برای خدای تعالی قائل هستیم، چه الزامی برای پاسخگویی به بندگان وجود دارد؟ و اگر از سر مالکیت، و توانایی، ذات اقدسش تمایل به انجام وعدهها نداشته باشد و همه بهشت و دوزخ و این وعدهها را منسوخ بداند، آنوقت بندگان معتقدش ضرر نکردهاند؟
پاسخ:
ما به خدایی اعتقاد داریم که هرچند الزامی به پاسخگویی ندارد، اما حکیمی است که وعدههای او راست و حقّ است.
در قرآن کریم میخوانیم:
1. (او(خدا) از آنچه میکند [در برابر هیچکس] مورد سؤال و مؤاخذه قرار نمیگیرد و همه آنها(همه آفریدههای او در مقابل او) مورد سؤال و مؤاخذه قرار میگیرند).[1]
2. (و کسانی که ایمان آوردهاند و کارهای شایسته انجام دادهاند، به زودی آنان را در بهشتهایی که از زیرِ [درختانِ] آن نهرها جاری است، درآوریم، در آن جاودانهاند. وعده خدا حق است، و راستگوتر از خدا در وعده کیست؟).[2]
پی نوشتها:
[1]. (لا یُسْئَلُ عَمَّا یَفْعَلُ وَ هُمْ یُسْئَلُون)؛ انبیاء، 23.
[2]. (وَ الَّذینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ سَنُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْری مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدینَ فیها أَبَداً وَعْدَ اللَّهِ حَقًّا وَ مَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللَّهِ قیلا)؛ نساء، 122.
و نیز نساء، 87؛ احقاف، 16؛ زمر، 74؛ ذاریات، 5 و ...
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] پرسش:آیا دیگر ادیان به بهشت نمیروند؟ تکلیف این افراد در قیامت چیست بهشت یا جهنم؟
- [سایر] جایگاه بهشت و جهنم کجاست ؟ قیامت در کجا بر پامی شود؟
- [سایر] در قیامت کسی که وارد بهشت شد، تا آخر در بهشت مسکن می گزیند. اگر کسی وارد جهنم شد، آیا احتمال دارد بعد از مدتی وارد بهشت شود؟
- [سایر] در مورد قیامت یا بهشت و جهنم و اینکه بعد از قیامت چه خواهد شد آیا زندگی دیگری را باید آغاز کنیم و... میخواستم بیشتر بدانم؟
- [سایر] چرا خداوند در قرآن میفرماید: در قیامت جهنم را به شما (آشکار) میکنیم، ولی بهشت را میفرماید (نزدیک) میکنیم؟
- [سایر] آیا انسان های به دور از تمدّن مانند مردمان متمدّن در روز قیامت، به بهشت یا دوزخ می روند؟
- [سایر] ترتیب وقوع وعده های الهی، نظیر: ظهور امام زمان (علیه السلام)، قیامت، بهشت، جهنم، و... چگونه است؟
- [سایر] وقتی که قیامت شد و انسان ها به بهشت و جهنم رفتند آیا باز هم مرگ وجود دارد؟
- [سایر] شبهه: آنها که زود میمیرند دارای قیامت برزخی طولانی نسبت به آنهایی که دیرتر میمیرند هستند و این با عدالت خداوندی سازگاری ندارد.
- [سایر] در قیامت جنیان هم با انسانها حسابرسی میشوند؟ آیا در برزخ هم جنیان در کنار انسانها هستند؟ در بهشت و دوزخ چطور؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر بداند نصیحت تأثیر ندارد، واجب است با احتمال تأثیر، به نحو الزامی امر و نهی کند و اگر جز با تشدید در گفتار و تهدید بر مخالفت تأثیر نکند، تشدید و تهدید لازم است، لکن باید از دروغ و معصیت دیگر احتراز شود.
- [امام خمینی] - ترجمه سوره حمد (بسم الله الرحمن الرحیم ) یعنی ابتدا می کنم بنام خداوندی که در دنیا بر مؤمن و کافر رحم می کند و در آخرت بر مؤمن رحم می نماید. (الحمد لله رب العالمین ) یعنی ثنا مخصوص خداوندی است که پرورش دهنده همه موجودات است.(الرحمن الرحیم ) یعنی در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم می کند.(مالک یوم الدین ) یعنی پادشاه و صاحب اختیار روز قیامت است. (ایاک نعبد و ایاک نستعین ) یعنی فقط تو را عبادت می کنیم و فقط از تو کمک می خواهیم. (اهدنا الصراط المستقیم ) یعنی هدایت کن ما را به راه راست که آن دین اسلام است. (صراط الذین انعمت علیهم ) یعنی به راه کسانی که به آنان نعمت دادی که آنان پیغمبران و جانشینان پیغمبران هستند. (غیر المغضوب علیهم و لا الضالین ) یعنی نه به راه کسانی که غضب کرده ای بر ایشان و نه آن کسانی که گمراهند.
- [آیت الله خوئی] اگر زن پیش از اذان صبح از حیض یا نفاس پاک شود و عمداً غسل نکند، در روزة ماه رمضان، روزهاش باطل است. و در غیر آن باطل نیست اگرچه احوط غسل کردن است و زنی که وظیفهاش نسبت به حیض یا نفاس تیمم است در روزة ماه رمضان اگر عمداً پیش از اذان صبح تیمم نکند روزهاش باطل است.
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است نمازگزار پس از نماز در حالی که رو به قبله و با طهارت است, به ذکر، دعا، تلاوت و مانند آن که وارد شده, اشتغال داشته باشد. کار نیک, مانند تفکّر در عظمت خدا و گریه هراس از دوزخ یا شوق به بهشت یا اشتیاق به لقای الهی, از نمونههای خوبِ تعقیب نماز است. از بهترین ذکر تعقیبی، تسبیح حضرت زهرا(س) است و آن به این ترتیب است: سی و چهار بار (اللّه اکبر), سی و سه بار (الحمد للّه) و سی و سه بار (سبحان اللّه), هرچند تقدیم (سبحان اللّه) بر (الحمد للّه) صحیح است؛ لیکن اَولی تقدیم (الحمد للّه) بر (سبحان اللّه) است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] شریکی که با سرمایه شرکت معامله میکند، اگر بر خلاف قراردادی که با او کردهاند خرید و فروش کند، یا آن که قراردادی نکرده باشند و بر خلاف معمول معامله کند، در این دو صورت معامله نسبت به سهم شریک فضولی است، پس چنانچه شریک آن را اجازه نکند میتواند خود مالش را و اگر تلف شده باشد، عوض آن را بگیرد.
- [آیت الله نوری همدانی] شریکی که با سرمایة شرکت معامله می کند ؛ اگر بر خلاف قراردادی که با او کرده اند خرید و فروش کند معامله نسبت به حصّة شریک فضولی است اگر اجازه نکند می تواند عین مالش را و در صورت تلف عین ، عوض مالش را از شریک خود بگیرد و همچنین است اگر بر خلاف معمول و متعارف معامله ای را انجام بدهد .
- [آیت الله وحید خراسانی] شریکی که با سرمایه شرکت معامله می کند اگر بر خلاف قراردادی که با او کرده اند خرید و فروش کند یا ان که قراردادی نکرده باشند و بر خلاف معمول معامله کند در این دو صورت معامله نسبت به حصه شریک فضولی است پس چنانچه اجازه نکند می تواند عین مالش را و در صورت تلف عین عوض مالش را بگیرد
- [آیت الله اردبیلی] نسبت دادن دروغ به خدا و معصومان علیهمالسلام از روی شوخی، به نحوی که به هیچ وجه معنای آن را قصد نکند و شوخی بودن آن برای شنونده و گوینده معلوم باشد، هر چند بیادبی است ولی روزه را باطل نمیکند.
- [آیت الله خوئی] شریکی که با سرمایه شرکت معامله میکند، اگر بر خلاف قراردادی که با او کردهاند خرید و فروش کند یا آنکه قراردادی نکرده باشند و برخلاف معمول معامله کند، در این دو صورت معامله نسبت به حصة شریک فضولی است پس چنانچه اجازه نکند میتواند عین مالش را و در صورت تلف عین عوض مالش را بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] اگر بعد از وضو چیزی که مانع از رسیدن آب است در اعضای وضو ببیند و نداند موقع وضو بوده یا بعد پیدا شده گرچه بداند که در وقت وضو ملتفت آن مانع نبوده، وضوی او صحیح است. ______ 1) به نام خداوند و به وسیله او، و حمد برای خداوندی است که آب را پاکیزه قرار داد و آن را نجس قرار نداد. 2) خداوندا مرا از توبه کنندگان و پاکیزهگان قرار ده. 3) پروردگارا در روزی که به حضور تو نائل میشوم مرا با حجّت و دلیل خویش مواجه گردان و زبانم را به ذکر خودت گویا فرما. 4) بار الها رایحه بهشت را بر من حرام مگردان و مرا از کسانی قرار ده که رایحه بهشت و دلفزایی و عطر آن را درک میکند. 5) خداوندا سفید گردان روی مرا در روزی که بسیاری از صورتها سیاه میشود و سیاه مگردان روی مرا در روزی که بسیاری از وجوه سفید میگردد. 6) خداوندا نامه عمل مرا به دست راستم عطا فرما و جاودانگی در بهشت را به دست چپم عطا فرما و محاسبه مرا محاسبهای آسان مقرر فرما. 7) پروردگارا نامه عمل مرا در دست چپم و از پشت سرم قرار مده و آن را همچون بار گرانی بر گردانم مگذار و من به تو پناه میبرم از تکّه پارههای آتش. 8) بار الها مرا به مهربانی خود و به فزونیهای خود و به بخشش خود، آغشته فرما. 9) خداوندا در روزی که در آن روز، قدمها میلغزد، مرا بر صراط ثابت قدم بدار و کوشش مرا در آن راهی قرار ده که موجب رضایت تو از من میباشد ای صاحب بزرگی و بزرگواری.